Božić je idealno vrijeme za stvaranje divnih uspomena s vašim mališanima i prilika da im pokažete da najvrijednije stvari nemaju cijenu. Iako klinci s nestrpljenjem iščekuju božićno jutro i otvaranje poklona, zabavne aktivnosti s roditeljima ono su što pamte cijeli život. Uz zajedničko osmišljavanje kreativnih božićnih čestitki, ove godine odvojite i malo vremena za ukrašavanje božićnih keksića. Izrada zvjezdica, borića, snjegovića, ukrašavanje božićnih medenjaka i keksića najzabavniji je način za savladavanje slastičarskih, ali i brojnih drugih životnih vještina, kao što je priprema jela, i zato obavezno proučite naše ideje za ukrašavanje božićnih keksića s djecom!
1. Ukrašavanje kraljevskom glazurom i šećernim perlama
Kraljevska glazura ili royal icing dugo se vremena koristila za prekrivanje torti, ali u posljednje je vrijeme najučestaliji način za ukrašavanje torti, kolača, medenjaka i keksića. Riječ je o gustoj i sjajnoj smjesi koju možete koristiti za pisanje po keksima, ispunjavanje, iscrtavanje, izradu božićnih oblika, ali i kao ljepilo za spajanje keksića. Kraljevska glazura poslužit će vam kao podloga za brojne druge ideje za ukrašavanje, jer kombiniranjem glazure s jestivim bojama, perlicama i posipima možete dobiti božićne kekse kakve poželite.
Kako izraditi kraljevsku glazuru?
Izrada kraljevske glazure vrlo je jednostavna, a potreban vam je bjelanjak, oko 200 grama prosijanog šećera u prahu, limunov sok i mirna ruka.
- U posudi istucite bjelanjak dok se ne zapjeni i krenite postepeno dodavati šećer u prahu.
- Dodajte malo limunovog soka i nastavite dodavati šećer u prahu, ovisno o gustoći koju želite postići.
- Ako želite koristiti glazuru za crtanje i pisanje, napravite gušću smjesu, a ako glazurom planirate popunjavati kekse, onda smjesa mora biti rjeđa.
- Podijelite glazuru ako je planirate koristiti za različite metode ukrašavanja.
- Obavezno prekrijte glazuru jer se jako brzo suši.
Pripremljena glazura spremna je za dodavanje tekuće boje ili boje u prahu.
Kako ukrasiti kekse kraljevskom glazurom i šećernim perlama?
Za izradu šarenih keksića pripremite kraljevsku glazuru koju ste podijelili na dva dijela (gusta i rjeđa), vrećicu za ukrašavanje, jestive boje i šarene perle.
- U gušću glazuru dodajte nekoliko kapi tekuće boje, a u slučaju da se radi o boji u prahu, onda je dodajte smjesi i razrijedite s još par kapi limunovog soka.
- Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje s tankom rupicom i obrubite kekse.
- Rjeđu glazuru podijelite na dva dijela i prvo ispunite keks tankim slojem glazure koja nije obojana.
- U drugi dio glazure dodajte jestivu boju i ispunite polovicu keksa, a zatim napravite crte, oblike ili što god vam odgovara da postignete kontrast boja.
- Kada se glazura osuši, pospite kekse šarenim šećernim perlama ili nekim drugim posipom kao što su usitnjeni orasi, bademi ili lješnjaci.
Ako želite više boja, važno je raspodijeliti glazuru u jednako toliko dijelova. Prije stavljanja glazure keksi moraju biti ohlađeni jer će se u protivnom glazura rastopiti, a najbolje bi bilo ispeći kekse dan prije ukrašavanja.
2. Ukrašavanje rastopljenom čokoladom
Medenjaci i keksići od prhkog tijesta odlično se slažu s rastopljenom čokoladom, a umakanje u čokoladu najjednostavniji je način ukrašavanja božićnih keksa. Klinci, također, obožavaju ovaj proces, a ne treba posebno naglašavati zašto, jer tko ne voli finu čokoladi na prstićima?
Kako ukrasiti kekse rastopljenom čokoladom?
Za čokoladnu glazuru možete koristiti 150 grama tamne, mliječne ili bijele čokolade i oko 50 grama maslaca. Čokoladu i maslac možete rastopiti u mikrovalnoj pećnici ili na pari.
- Izlomite čokoladu na manje dijelove i izrežite maslac na kockice.
- U dubljoj posudi zakuhajte vodu, a preko nje stavite posudu s čokoladom i maslacem, ali pazite da dno te posude ne dodiruje vodu.
- Miješajte konstantno maslac i čokoladu dok se ne otope u potpunosti.
- Kekse umočite do pola i slažite sa strane na papir za pečenje.
Osim čokoladom, ove keksiće možete ukrasiti dekorativnim posipima kao što su zvjezdice, borići ili pahuljice koje možete potražiti u najbližoj Lidl trgovini.
3. Ukrašavanje pečatima za kekse
Za savršene pečat keksiće morate se naoružati pečatima, odnosno rezačima za kekse, a na vama je odabir božićnih slova, oblika i motiva.
Kako ukrasiti kekse pečatima?
Ono na što trebate pripaziti prilikom ukrašavanja keksa pečatima je izrada i obrada tijesta za kekse.
- Tijesto za kekse razvaljajte deblje nego inače kako biste imali gdje utisnuti pečat.
- Prije nego koristite pečat za kekse, tijesto treba ohladiti u hladnjaku ili zamrzivaču.
- Nakon rezanja keksa pečatima, odnosno rezačima, vratite kekse ponovno kratko u hladnjak ili zamrzivač jer ćete tako spriječiti širenje keksa kod pečenja.
Rezači za kekse dostupni su u brojnim trgovinama i online shopovima, a postoji mogućnost izrade i personaliziranih pečata za kekse.
4. Ukrašavanje svjetlucavim prahom
Jeste li čuli za luster dust? Radi se o svjetlucavom jestivom prahu koji se koristi za ukrašavanje torti, čokolade, glazure i keksa.
Kako ukrasiti kekse svjetlucavim prahom?
Postupak ukrašavanja ovisi o debljini keksa, ali i glazure ako vam je ona podloga za svjetlucavi prah.
- Pripremite alkohol u količini jednog čepa, svjetlucavi prah i čisti kist kojim ćete ga nanositi.
- U malu posudicu stavite žličicu svjetlucavog praha, par kapi alkohola i pomiješajte sve kistom.
- Za uspješno nanošenje svjetlucavog praha na keks i glazuru savjet je da pričekate da se keksi i glazura u potpunosti stvrdnu.
- U slučaju želite ukrasiti samo keks onda trebate čekati da se keks ohladi, ali to vrijedi samo za deblje kekse jer vam kod tankih kist prilikom nanošenja praha može napraviti rupe.
Svjetlucavi prah se suši odmah pa nakon ukrašavanja više ništa ne morate čekati, a ako se pitate kako doći do njega, istražite specijalizirane slastičarske online shopove. Obavezno provjerite je li riječ o netoksičnom jestivom prahu, jer na tržištu postoje brojni svjetlucavi prahovi koji nisu namijenjeni ukrašavanju hrane.
5. Ukrašavanje fondant smjesom
Ono što bi klince moglo posebno oduševiti je ukrašavanje keksića fondant smjesom, jer će ih podsjetiti na igru s plastelinom, a na ovaj ćete način svoje keksiće pretvoriti u pravo umjetničko djelo.
Kako izraditi fondant smjesu?
Za izradu fondant smjese pripremite 450 grama sljezovih kolačića, kilogram šećera u prahu i 4 žlice vode. Sljezove kolačiće možete otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
- U zdjelu koja je prikladna za grijanje na pari ili mikrovalnu stavite sljezove kolačiće i dvije žlice vode.
- Stavite zdjelu u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi, izvadite i dobro promiješajte.
- Vratite zdjelu ponovno u mikrovalnu na još 30 sekundi.
- Nakon što izvadite zdjelu iz mikrovalne, dodajte pola količine šećera u prahu i promiješajte.
- Dodajte preostale dvije žlice vode i ostatak šećera u prahu pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- U slučaju da želite fondant u boji, dodajte boju na kraju postupka pripreme fondanta, ali obavezno odvojite nekoliko dijelova fondanta ako želite više boja.
Za otapanje na pari slijedite isti postupak, lagano miješate i dodajete sastojke dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Ako vam se smjesa čini rijetkom, zagustite je dodavanjem šećera u prahu.
Kako ukrasiti kekse fondant smjesom?
Kada je smjesa gotova, namastite ruke i radnu površinu, istresite smjesu i zamijesite kugle kao kad mijesite tijesto.
- Oblikujte rukama božićne figure, oblike i motive.
- Koristite prigodne modlice za kolače ako želite ujednačene oblike.
- Zagrijte fondant ako njime želite preliti keksiće.
- Dodajte šarene perlice, posipe i mrvice po želji.
Za ukrašavanje keksa fondant smjesom obavezno ohladite kekse i pričekajte da se malo stvrdnu, posebice ako ćete raditi s naknadno zagrijanim fondantom.
6. Ukrašavanje jestivim flomasterom
Još jedan popularan alat za ukrašavanje božićnih keksića zasigurno su jestivi flomasteri. Mališani ga vole, baš kao i rad s fondantom, jer im omogućavaju da se kreativno izraze.
Kako ukrasiti kekse jestivim flomasterom?
Jestivi flomasteri slični su običnim flomasterima, a sastoje se od epruvete s jestivom tintom i vrhom za precizno crtanje. Dolaze u različitim bojama, što vama i vašim klincima daje više mogućnosti za kreativnost u ukrašavanju, a kod uporabe imajte na umu sljedeće:
- jestivi flomasteri moraju biti suhi kako se tinta ne bi razmazala po površini koju ukrašavate
- pritisak flomastera ne smije biti jak da ne biste oštetili površinu.
- keksi, glazura i fondant moraju biti potpuno suhi i stvrdnuti prije nego krenete iscrtavati oblike ili pisati poruke jestivim flomasterom.
Nakon uporabe, jestive flomastere pohranite na suhom mjestu kako bi spriječili sušenje tinte.
7. Ukrašavanje smrvljenim slatkišima
Što kažete na ideju ukrašavanja keksa omiljenim slatkišima? Vaši mališani sigurno neće imati ništa protiv.
Kako ukrasiti kekse smrvljenim slatkišima?
Za ovu ideju ukrašavanja koristite kekse s čokoladnom glazurom koju ste pripremili prema ranije navedenim uputama.
- Pripremite ohlađene kekse, čokoladnu glazuru i zdjelicu s omiljenim smrvljenim slatkišima.
- Umočite keks u zdjelu s čokoladnom glazurom, pospite ga smrvljenim slatkišima i odložite na papir za pečenje.
- Pustite da se sve skupa dobro osuši.
Slatkiše možete usitniti nožem, malim batom za meso ili u mužaru, ovisno o tome o kojim se omiljenim slatkišima radi.
8. Ukrašavanje kokosom u boji
Kokos je jedan od omiljenih sastojaka u keksićima, ali zašto se ne ove godine biste poigrali s kokosom kao dekoracijom?
Kako ukrasiti kekse kokosom u boji?
Postupak je vrlo jednostavan, a količine ovise o tome koliko keksića želite ukrasiti.
- Pripremite kokosovo brašno, jestive boje za kolače i vrećice za zamrzavanje.
- Usipajte kokosovo brašno u vrećice za zamrzavanje, a broj vrećica prilagodite broju boja koje želite koristiti.
- U vrećicu s kokosom dodajte željenu boju i nemojte biti „škrti“ ako želite da boja bude intenzivnija.
- Vrećicu trljate rukom dok se kokosovo brašno u potpunosti ne oboja.
Hoćete li kekse obrubiti, umočiti do pola ili prekriti cijele ovisi o vašim željama, najvažnije je da keksići budu spremni za ukrašavanje!
Za ukrašavanje božićnih keksa možete koristiti svježe ili smrznuto šumsko voće, sušene brusnice i goji bobice te listiće mente i kadulje jer se odlično slažu sa zdravijom varijantom božićnih keksa i kolačića. I nikako ne propustite pripremu božićnih keksića, bilo da je riječ o onim tradicionalnim ili zdravima, pretvoriti u još jednu priliku za zabavno obiteljsko druženje!