16.09.2021.

Stvorite vrijeme za sebe bez obzira na djecu

Taj period kada djeca spavaju, vrijeme je za nas; za razgovor, za večeru, za čašu vina, za maženje, za seriju ili utakmicu. Ukratko, to je vrijeme za nas!

Prije no što sam dobila djecu nisam previše razmišljala o tome kada ću postati mama, kakva ću biti kao mama ili kakvo će biti moje dijete. Nisam o tome puno razmišljala niti kada sam zatrudnjela. Jednostavno, pustila sam da sve ide prirodnim tijekom.

U trenutku kada sam rodila svog prvog dječaka, jedino što sam htjela su ritam i rutina, kako bih i sama preživjela veliku promjenu koja se dogodi kada u obitelj dođe novi član. Tada se nisam previše opterećivala time što drugi zapravo misle o toj rutini, odnosno o tome što želimo stvoriti raspored naših uloga i obaveza kako bismo svi preživjeli. I da, kažem “preživjeti” jer se nama, na samom početku, sve svodilo na to da preživimo dan. Kroničan umor, neispavanost, dojenje na zahtjev, oporavak od carskog poroda, muž koji je radio noćne smjene… Naš je Luka bio ljetna beba, a ljeto za sportskog komentatora znači Wimbledon tenis, a za suprugu sportskog komentatora ljeto označava vječnost. Šalu na stranu, zaista nam je bilo jako teško, pogotovo meni koja sam nekako pokušavala uhvatiti konce života i stvoriti ritam u koji će se uklopiti i moje tuširanje i pranje kose. 

Od trenutka kada smo redovno mogli kupati našu bebu, tj. od trenutka kada je otpao pupak, nas dvoje smo doslovno forsirali ritam. Odbacila sam prilagođavanje svog ritma bebi i postavila stvari tako da bebu naučim na naš ritam, na obostrano zadovoljstvo. Svaku večer, u 19:30 h punila se kadica, stavljala kapljica ulja i beba se kupala. Nakon mirišljave i nježne kupke, uslijedilo bi masiranje i oblačenje pidžamice, a odmah potom i hranjenje u krevetu, uz bijeli šum, prigušena svjetla i zvjezdice na stropu. 

Dan za danom, uporno smo ponavljali i polako stvorili ritam. Taj ritam je dijete super usvojilo i od bebe do šestogodišnjeg dječaka, nastavilo se istim tempom! Doduše, kupku je zamijenilo tuširanje, a s 19:30 h smo se pomaknuli na 20:30 h. I da, naš šestogodišnjak i trogodišnjak koji je došao za njim, čvrsto spavaju već u 21 sat. 

Odlazak na spavanje u razumno vrijeme je važno za njihov razvoj, ali moram vam reći kako je to od izrazite važnosti i za moje mentalno zdravlje, ali i za naš brak. Iskreno, da je drugačije i da dečki idu spavati kad i mi, ne znam kako bismo preživjeli kao bračni par. Taj period kada djeca spavaju, vrijeme je za nas; za razgovor, za večeru, za čašu vina, za maženje, za seriju ili utakmicu. Ukratko, to je vrijeme za nas! Danas su naši dječaci veći i mogli bi ostati duže budni, ali mi i dalje forsiramo ovaj ritam i zaista bez srama mogu reći kako to najviše radimo zbog nas dvoje.

Stoga ću podijeliti par savjeta kako smo mi uspjeli stvoriti rutinu: 

Prvenstveno budite uporne i dosljedne. Dosljednost je jedna od najvažnijih karakteristika koja kronično nedostaje roditeljima, a od izrazite je važnosti od prvog dana bebina života, a naročito kroz kasniji odgoj.

Napravite plan spavanja. Kroz prvih par mjeseci polako ćete primjećivati kako vaša beba spava. Tada je važno da zapišete plan spavanja kroz dan. Držite se tog plana, neovisno o svim izazovima koji će se usput događati. Bebe spavaju najčešće 3-4 puta na dan i otprilike po 40 minuta. Naravno, neke bebe spavaju kraće, stoga će kroz dan više puta odspavati, dok neke bebe spavaju osjetno duže, stoga će spavati manje puta kroz dan.

Osim plana spavanja, mi smo se držali i plana hranjenja. Plan hranjenja lakši je kada se uvede i dohrana za bebu. Osobno sam uvodila ritam hranjenja i dok sam samo dojila, a dojila sam na zahtjev samo prvih mjesec dana, nakon čega sam polako uvodila raspored dojenja. Vrlo brzo smo uhvatili ritam i onda osjetno lakše planirali sve ostalo.

Navečer svakako uvedite kupku i njegu tijela. Naravno, ako kupate bebu svaki dan, ne morate svaki dan koristiti dječju kozmetiku, dovoljna je topla vodica da se beba opusti i nauči da nakon kupanja ide na spavanje. 

Ovo je sasvim dovoljno da vam pomogne stvoriti rutinu! Nama koji smo organizacijski tipovi, rutina je spas, što ne znači da će svakome to uspjeti i donijeti mrvu večernjeg odmora koji priželjkuje, ali isplati pokušati, zar ne?

 

Sonja Švajhler

Članak napisala:

Sonja Švajhler

Supermama dvojice živahnih dječaka. Zagrepčanka dalmatinskih korijena, pravnica po zvanju, urednica po zanimanju, ljubiteljica pisanja, zaljubljenica u modu, šljokičasta i kreativna u duši, mama glasnog smijeha i vatrenog temperamenta, gurman koji voli kuhati, obožavateljica kave, žena kojoj kronično fali vremena.

Ostali članci