01.02.2024.

10 savjeta kako oprati bijele tenisice

Djeca se u igri često uprljaju, a kada je riječ o bijelim tenisicama, čišćenje može biti prilično izazovno. Donosimo nekoliko savjeta kako oprati bijele tenisice.

Kako oprati bijele tenisice

Bijele tenisice već su godinama statement komad obuće za sve generacije, a na mališanima odjevne kombinacije s bijelim tenisicama izgledaju zbilja preslatko. No, malo manje slatka i simpatična činjenica jest da se klinci u sekundi zaprljaju od glave do pete pa je pranje  njihove odjeće i obuće ponekad naporno. Pomisao na održavanje i čišćenje bijelih tenisica čini se još napornija, no postoje trikovi kako maksimalno održati njihovu bjelinu i učinkovito očistiti sve što djeca, ali i odrasli, prilikom nošenja zaprljaju.

#1 Priprema za pranje

Bez obzira na metodu pranja bijelih tenisica i materijal od kojeg su izrađene, obavezno ih pripremite za pranje. Uklonite vezice i uloške ako su odvojivi, iščetkajte površinsku prljavštinu, prebrišite potplate i dobro proučite deklaraciju. Uvijek je pametno još se jednom podsjetiti koji je način izrade tenisica i koji materijal prevladava jer nisu svi načini pranja jednako primjenjivi za platnene tenisice, kožne i one od umjetnih materijala.

#2 Soda bikarbona 

Najbolji kućni saveznik, soda bikarbona, učinkovita je i u pranju bijelih tenisica uz malu pomoć octa, a ta kombinacija idealna je za čišćenje bijelih platnenih tenisica. Pomiješajte jednu žlicu sode bikarbone i dvije žlice bijelog octa u čaši tople vode. Umočite krpicu u dobivenu smjesu i krenite s čišćenjem tenisica, a ako želite, možete upotrijebiti i malu četkicu za ribanje umjesto krpe. Nakon što oribate prljavštinu, s dobivenom smjesom ponovno iščetkajte tenisice na svim mjestima, obrišite ih krpicom i ostavite da se suše.

#3 Mlijeko za tijelo

Bijele kožne tenisice ostat će bijele ako upotrijebite mlijeko za tijelo i nježnu krpicu za čišćenje. Na krpicu nanesite mlijeko i pomoću nježne četkice očistite kožu laganim kružnim pokretima. Kako biste izbjegli guljenje kože s bijelih tenisica, izbjegavajte grube predmete. Tako se učinkovito čiste čak i tenisice od umjetnih materijala.

#4 Micelarna voda

Jeste li znali za trik s micelarnom otopinom i tenisicama od brušene kože? Budući da riječ o izrazito osjetljivom materijalu, micelarna se voda pokazala kao sredstvo koje neće oštetiti brušenu kožu. Namočite krpicu micelarnom vodom, utrljajte je na mrlju i pustite da se osuši. Nakon toga, raščetkajte tenisice nježnom četkicom.

#5 Vlažne maramice

Za održavanje bijelih kožnih tenisica, vlažne maramice najbolje su sredstvo. Prebrišite tenisice maramicama nakon svakog nošenja kako biste uklonili prljavštinu i imat ćete manje posla s pravim pranjem bijelih tenisica. Vlažne su maramice spas za tenisice, ali i za vas nakon posjeta dječjem igralištu.

#6 Pasta za zube

Pasta za zube također se pokazala iznimno djelotvornom u čišćenju tvrdokornih mrlja s bijelih tenisica. Nanesite pastu na četkicu i temeljito očistite kritična mjesta. Nakon čišćenja, prebrišite tenisice vlažnom krpom i pustite ih da se osuše na mjestu izvan dosega sunca.

#7 Sapun ili deterdžent

Sapun ili blagi deterdžent možete nanijeti izravno na krpicu i očistiti mrlje na tenisicama ili možete pomiješati deterdžent i toplu vodu u omjeru 3:1. Umočite krpicu ili četkicu u dobivenu smjesu i bacite se na mrlju sve dok ne nestane. Ova metoda je učinkovita kod pranja kožnih i platnenih bijelih tenisica.

#8 Prašak za rublje

Za povratak bjeline platnenim tenisicama odličan je i prašak za rublje. Razrijedite prašak u toploj vodi, namočite krpicu i istrljajte nečistoće s tenisica, a kada mrlje nestanu, namočite novu krpicu i detaljno očistite tenisice. Pustite tenisice da se osuše, ali kao što smo već ranije napomenuli, bez direktnog izlaganja suncu.

#9 Gumica za olovku

Još jedan način za uspješno čišćenje bijelih tenisica od brušene kože jest pomoću gumice za brisanje olovke. Potrebna vam je mekana pamučna gaza, malo octa, ružičasta strana gumice za brisanje i nježna četkica. Prvo mrlje (pogotovo ako su svježe i vlažne) dobro istrljajte gumicom, a zatim posušite papirnatim ručnikom. Nakon toga, umočite gazu u ocat i istrljajte preostale mrlje, a kada se tenisice osuše, iščetkajte ih nježnom četkicom.

#10 Aceton

Gumeni rub na bijelim tenisicama prvi nastrada prilikom nošenja, a kod odraslih koji su vozači, zaprlja se svakodnevno. Bijelinu ruba, odnosno potplata, možete jednostavno održavati acetonom — namočite aceton na krpicu, tenisicu navucite na ruku i sve detaljno prebrišite, a nakon što odstranite mrlje i prljavštinu, obrišite gumeni rub čistom vlažnom krpom.

Pranje bijelih tenisica u perilici za rublje

Nijedan proizvođač ne preporučuje pranje tenisica u perilici za rublje jer postoji rizik od uništavanja ljepila kojim su tenisice lijepljene, a prirodni se materijali tako mogu nepovratno uništiti. Ipak, mnogi odluče riskirati jer dječje tenisice nekada izgledaju kao da im nijedan trik za čišćenje ne može pomoći, ali i u tom slučaju se treba pridržavati pravila za pranje tenisica u perilici rublja:

  • zaštitite tenisice — kako bi maksimalno zaštitili tenisice, stavite ih u mrežicu za pranje ili u jastučnicu jer će tako zadržati svoj oblik
  • popunite bubanj — u perilicu svakako ubacite neki ručnik ili laganu deku kako tenisice ne bi letile i udarale po bubnju
  • smanjite količinu deterdženta — prepolovite količinu deterdženta koju inače stavljate u odjeljak perilice
  • tekuće umjesto praška — za pranje tenisica tekući je deterdžent svakako bolji odabir, a idealno bi bilo odabrati deterdžent namijenjen pranju šarenog rublja
  • pametno s programom za pranje — većina novijih modela perilica ima program za ručno pranje, a u slučaju da niste vlasnik novijih modela, namjestite temperaturu koja ne prelazi 30 stupnjeva i smanjite broj okretaja centrifuge
  • preskočite sušilicu — nakon što se tenisice operu u perilici, nemojte nastaviti proces sušenjem u sušilici jer postoji veliki rizik od uništavanja lijepljenih dijelova, a toplina ih može zgužvati te im nepovratno promijeniti oblik.

Pranje u perilici rublja je brži, a u nekim slučajevima i uspješniji način čišćenja tenisica. No, ako su tenisice izrađene od kože, pametnije je slijediti savjete za ručno pranje. Uključite i klince u čišćenje — brisanje vlažnim maramicama nakon povratka s igrališta zbilja nije zahtjevan zadatak, a tako ćete ih odmalena učiti urednosti i radnim navikama. Jednog će vam dana biti zahvalni.