07.11.2023.

Pokloni za sv. Nikolu - 15 ideja što pokloniti djeci

Darivanje na blagdan sv. Nikole poznat je i dug običaj te posebno čaroban za djecu. Inspirirajte se našim idejama za poklone za sv. Nikolu.

Pokloni za sv. Nikolu

Večernje čišćenje čizmice i iščekivanje što će tijekom noći u njoj sv. Nikola ostaviti jedan je od najljepših osjećaja koji pamtimo iz djetinjstva. Jutro je još čarobnije jer je sreća mališana čak i zbog jedne čokoladice koju pronađu u čizmici na prozoru neprocjenjiva. Donosimo vam nekoliko ideja kojima ćete i ove godine izazvati najveći osmijeh na lica vaših najmilijih. 

Blagdan sv. Nikole

Katolici diljem svijeta 6. prosinca slave blagdan sv. Nikole, a djeca ga najviše povezuju s darovima koje tog jutra pronađu u svojim čizmicama. Sveti Nikola najviše je poznat kao zaštitnik djece i pomoraca zbog brojnih legendi koje se vežu uz ovog sveca. Rođen je u 3. stoljeću u maloazijskom gradu Miru, a bez roditelja je ostao već kao mladić, što ga je i ohrabrilo da pomaže svima onima koji su u nevolji. 

Jedna od najpoznatijih legendi govori kako ga je na hodočašću u Svetu zemlju zatekla oluja zbog koje je lađa skoro potonula, no on je uspio umiriti valove, zbog čega je i postao zaštitnik mornara i putnika. Zaštitnik djece je postao zbog legende o siromašnom čovjeku koji je imao tri kćeri i nije im mogao pripremiti miraz za udaju pa je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću. Sveti Nikola potajno je u njegovu kuću ubacivao vrećicu sa zlatnicima — time je spasio djevojke od trgovanja i omogućio njihovom ocu da ih uda. Sveti se Nikola u starosti razbolio, a preminuo je oko 350. godine u rodnoj Miri. Upravo se godišnjica njegove smrti slavi kao blagdan sv. Nikole.

Zašto i kada se stavlja čizmica za sv. Nikolu

Među brojnim legendama o sv. Nikoli je i priča o siromašnoj djeci iz sela kojoj je sv. Nikola na svoj imendan ubacio drvenu igračku u čizmicu, a nakon što se on razbolio tu su tradiciju nastavili roditelji. Budući da nisu imali puno, djecu bi darivali onim što su imali kod kuće, poput voća ili oršastih plodova, a ta se tradicija dugo zadržala i na našem području. 

Čizmica za sv. Nikolu

Neke obitelji i danas njeguju ovu tradiciju pa tako mališanima prepričavaju priču o sv. Nikoli i njegovoj dobroti, a upravo je ta dobrota razlog za darivanje klinaca na blagdan sv. Nikole. Svi dobiju zadatak očistiti svoju čizmicu i staviti je na prozor ili pokraj vrata večer prije, odnosno 5. prosinca. Tko je bio dobar dobit će poklon, a tko nije, taj će pronaći šibu. Budući da odluku donose roditelji, šiba je gotovo pa neizostavna u svakoj dječjoj čizmici, a što još ubaciti uz ovu odgojnu poruku doznajte u nastavku.

Pokloni za sv. Nikolu – što pokloniti djeci?

Pokloni za svetog Nikolu označavaju početak blagdanskog darivanja u prosincu koje u današnje vrijeme za brojne obitelji može biti finacijski izazovno. Poklon može biti simboličan, a ako ste u mogućnosti, možete ostvariti veliku želju vašeg djeteta i time nagraditi njegovu dobrotu tijekom godine. 

#1 Slatkiši

Ako nešto (osim šibe) mora biti u čizmici, onda su to slatkiši jer je i uz najskuplji poklon to ono čemu se klinci najviše razvesele. Čokoladne figurice sv. Nikole i brojne druge izvedenice koje simboliziraju ovaj blagdan su must have, a uvijek je pametno ubaciti i pokoji omiljeni slatkiš vašeg djeteta. Sigurni smo da se jedan od njih nalazi u raznovrsnoj ponudi slatkiša u vašoj najbližoj Lidl trgovini.

#2 Slikovnica

Iskoristite svaku priliku za uvođenje navike čitanja kod vašeg djeteta jer je neizmjerno važno za njegov razvoj. Na tržištu postoje slikovnice primjerene djeci od najranije dobi, a za one malo starije, proučite popularne naslove knjiga u domaćim knjižarama.

#3 Didaktička igračka

I bebači koji još nisu svjesni da dolazi sv. Nikola zaslužuju sitnicu koja će postati uspomena na vaš prvi blagdan. Razmislite o nekoj didaktičkoj igrački poput kocke za slaganje ili šuškalice koja će potaknuti bebin motorički razvoj i odličan je izbor za njen prvi set igračaka.

#4 Drvena igračka

Kako bi njegovali tradiciju koja je nastala iz jedne od legendi o sv. Nikoli, onda su drvene igračke pravi izbor. Drvene kocke, puzzle ili slagalice, drveni glazbeni instrumenti, drvena staza za vlakić ili kolijevka za bebu su samo neki od prijedloga, a ako trebate još ideja, obavezno zavirite u Lidl ponudu igračaka jer blagdanska čarolija je stigla u trgovine.

Drvene igračke sv. Nikola

#5 Lego

Lego asortiman svake se sezone obnavlja pa mali Lego kolekcionari uvijek imaju novu želju na popisu. Lego Disney, Lego City, Lego Friends, Lego Icons, Lego Harry Potter, kao i brojni drugi junaci stigli su u novim Lego izdanjima, a na vama je da odlučite hoćete li upotpuniti kolekciju sada ili ćete pričekati Božić.

#6 Kinetički pijesak

Kinetički pijesak idealan je za igru i razvoj djeteta, a posebno za razvoj djetetove kreativnosti i motoričkih sposobnosti. Klinci pomoću njega mogu graditi, oblikovati, i eksperimentirati, a hipoalergen je i siguran za djecu od navršene godine dana. Za roditelje je najveća prednost što nema nereda.

#7 Kreativni set

Iako smo prije sami stvarali kreativne setove pomoću malo kolaž papira, ljepila i škarica, moramo se pomiriti da su ta vremena prošla. Klinci danas vole što više izazova, figurica, materijala, oblika i brojnih drugih sitnica uz koje će nešto kreirati i stvarati. Na tržištu je dostupno bezbroj kreativnih setova za djevojčice i dječake različitih dobi pa ako želite poticati djetetove interese, maštu i kreativnost, ovakav poklon za sv. Nikolu mogao bi biti pun pogodak.

#8 Sportska oprema

Male nogometaše, plesačice, karatistice, plivače zasigurno će razveseliti novi komad opreme, bilo da je riječ o novoj cool boci za vodu, papučicama za balet, štucnama, kopačkama ili torbi za trening. Bavljenje sportom uvijek iziskuje nova ulaganja pa je sv. Nikola prilika da ubijete dvije muhe jednim udarcem.

#9 Gaming oprema

Netko više voli sport, a netko igrice pa ako imate gamera ili gamericu u kući onda istražite što bi bio top poklon za sv. Nikolu. Nova konzola, slušalice, tipkovnica ili gaming volan samo su dio gaming opreme koja će oduševiti svakog zaljubljenika u video igre. A uz opremu ne bi bilo loše još jednom popisati pravila o vremenskom ograničenju igranja igrica i ubaciti ih u čizmicu.

#10 Funko POP! Figure

Popularnost figurica koje predstavljaju likove iz najpopularnijih filmova, stripova, serija, crtića, igara i sporta ne jenjava i obožavaju ih sve generacije pa ako u vašem domu imate male sakupljače, onda ne morate puno razmišljati. A možete se odlučiti i na Funko POP! Adventski kalendar pa da se uzbuđenje oko otvaranja poklona nastavi sve do Božića.

#11 Društvene igre

Društvene igre su prilika za druženje cijele obitelji pa ako u kolekciji nemate karte za Uno, Crnog Petra, Čovječe, ne ljuti se, Rizik ili Pictionary, stvarno ne znamo što ste čekali do sada.

Društvene igre pokloni za sv. Nikolu

#12 Accessorize 

Postoji li žena ili djevojčica koja ima dovoljno torbi? Ne. Razveselite svoju princezu s unicorn ili rainbow torbicom, a ako ih je zbilja previše, dogovorite se da jednu pokloni prijateljici. To je i smisao blagdana sv. Nikole – dobiti, ali i dijeliti s drugima.

#13 Dječji alat

Bez obzira na to što živimo u vremenu u kojem je podjela na muške i ženske igračke sve manja, činjenica je da i dalje postoje igračke koje će više oduševiti djevojčice, kao i one kojih će se prije primiti dječaci. Jedna od takvih igračaka su i alati poput bušilice ili čekića pa ako želite razveseliti svog malog pomagača u poslovima poput montiranja namještaja, obogatite njegov set alata.

#14 STEM igračke

Za male znanstvenike i znanstvenice, STEM igračke odličan su izbor za darivanje povodom sv. Nikole. Solarni sistem i planetarij, set za kemijske pokuse, teleskop, mikroskop, solarni robot, sobni projektor… ponuda STEM igračaka je zbilja šarolika, a svaka od njih potiče dijete na učenje i istraživanje.

#15 Ulaznice za zajedničku aktivnost

Kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom najveća je potreba gotovo svih obitelji koje žive u vremenu u kojem je izrazito teško izbalansirati privatni i poslovni život. Vaše vas je dijete sigurno pitalo kada ćete ga odvesti u kino, na klizanje, predstavu, neku utakmicu ili igraonicu pa ako je to nešto što odgađate — ideja za poklon je riješena. Ubacite u čizmicu omiljenu djetetovu čokoladicu ili grickalicu i ulaznice koje su garancija za predivno obiteljsko druženje i uspomenu.

Djeca ponekad imaju velika očekivanja i zato je važno ispričati im priču o sv. Nikoli i naglasiti im kako je poruka ovih blagdana da treba dijeliti s braćom, sestrama, prijateljima, ali i svima drugima u njihovoj blizini koji su u potrebi. Nagradite ih prema vašim mogućnostima, ali ih istovremeno naučite da budu zahvalni na svemu što imaju.