19.09.2022.

Društvene igre koje vole i djeca i odrasli, znate li ih sve?

Društvene igre su popularne među svim uzrastima, a mi vam donosimo popis najboljih društvenih igara koje će vas vratiti u djetinjstvo.

društvene igre zabavne

Popularnost društvenih igara iz godine u godinu raste sve više pa se gotovo svake sezone pojavi novi oblik kombinacije zabave i “mozgalice”. Zbilja, osim što su odlična razbibriga većina društvenih igara aktivira i moždane vijuge, a kod djece itekako doprinose kognitivnom razvoju i usvajanju različitih vještina. Proučite popis najpopularnijih društvenih igara, ali i onih koje ste igrali s ekipom u ulici ili parku ispred zgrade. Vrijeme je za povratak gumi-gumija, zar ne?

Društvene igre

Ljetne večeri, zimovanje, vikend s obitelji, dječji rođendani ili druženje s ekipom – svako okupljanje je odlična prilika za igranje društvenih igara. Mirna i romantična večer udvoje je, također, vrijeme u kojem se kroz igranje društvenih igara možete odlično provesti i zbližiti sa svojom partnericom ili partnerom. Postoje brojne društvene igre za odrasle i varijante istih društvenih igara za djecu, a neke su prilagođene svim uzrastima pa su idealne za kvalitetno provođenje vremena s obitelji. Društvene igre će vas zabaviti, nasmijati, možda ćete se zbog njih malo i porječkati, a dio igara će i vas i klince potaknuti na sportsku aktivnost.

Stare društvene igre

lovica

“Tko se nije skrio, magarac je bio!” – jedna je od najpopularnijih rečenica koja je obilježila djetinjstvo generacija koji sada imaju svoju djecu. Igra skrivača, graničar, crna kraljica 1, 2, 3 samo su dio starih društvenih igara koje zaslužuju da ih ponovno oživite kroz igru s vašim najmilijima.

Crna Kraljica 1, 2, 3

U ovoj igri je cilj doći do kraljice koja je leđima okrenuta drugim igračima. Dok izgovara “crna kraljica, jedan, dva, tri” igrači joj moraju prići što bliže, a kad se naglo okrene stati. Pobjednik je, naravno, onaj tko prvi dođe do kraljice.

Igra skrivača

“Tko se nije skrio, magarac je bio” je rečenica koja je označavala početak igre skrivača. Jedan traži dok se svi drugi skrivaju i pokušavaju “spasiti” trčanjem do točke s koje je krenula potraga.

Care, care gospodare, koliko je sati?

Cilj ove igre u kojoj jedno dijete stoji nasuprot grupe djece je prvi doći do cara. Djeca stoje jedni pokraj drugih u ravnini, a dijete car im je okrenuto leđima. Svatko pojedinačno pita: “Care, care gospodare, koliko je sati?”, a car odgovara: “2 konjska, 3 mišja, 6 mačjih ili 1 mravlji”. Car određuje broj i vrstu koraka kako želi, može ih vratiti na početnu poziciju odgovorom “pao sat u bunar”, a djeca smiju mijenjati glas kako car ne bi shvatio tko mu se najviše približio. Igra je namijenjena djeci starije vrtićke dobi i osnovnoškolcima.

Gumi-gumi

Jedna rastezljiva guma i minimalno troje igrača je dovoljno za višesatnu gumi-gumi zabavu. Igru su većinom obožavale djevojčice osnovnoškolskog uzrasta, ali nitko ne kaže da gumi-gumi ne mogu igrati djevojčice i dječaci bilo koje dobi. Važno je da je dijete dovoljno stabilno i može preskakati gumu na visini koja mu je prilagođena. Pokrete i pravila odredite zajedno, a možda ćete se momentalno prisjetiti “balerine rokoko” ili “njemačke škole” čim stanete pred najpopularniju gumu iz djetinjstva.

Igra ledene babe

Sjećate li se ove igre? Jedan igrač je ledena baba i lovi druge igrače, a koga dotakne taj ostaje zaleđen. No problem mogu stvarati nezaleđeni igrači koji imaju pravo nekoga odlediti. Igra se završava nakon što se svi smrznu ili ako se jedan igrač 3 puta smrzne i odmrzne.

Igra policajaca i lopova

Igra policajaca i lopova uključuje skrivanje i trčanje velike ekipe djece. Podijele se na policajce i lopove koji se moraju sakriti, a kad ih policajci pronađu uzviknu “jen, dva, tri, policajac si ti”.

Igra graničara

Igra graničara je i dalje, baš kao i igra skrivača, popularna među klincima jer se često igra tijekom tjelesnog odgoja u osnovnim školama. Dvoje igrača su graničari koji ekipu u sredini moraju pogoditi loptom, a kako koga pogode tako taj igrač ispadne iz igre.

Društvene igre za djecu

društvene igre

Društvene igre za djecu su prilagođene čak i mališanima, uključuju karte, figurice, kartice sa zadacima i asocijacijama, ploče s poljima i slovima. 

Uno Junior (3+)

Za najmlađe Uno Junior nije samo igra s kartama već način da uče i svladavaju izazove. Cilj je riješiti se svih karata tako što se odigra karta koja odgovara onoj koja je okrenuta prema gore kao početna. Karte uključuju boje, brojeve i životinje što je idealno za učenje kroz zabavu. Ova društvena igra s kartama primjerena je za djecu stariju od tri godine.

Crni Petar (4+)

Crni Petar isto može poslužiti kao memory ili za učenje brojeva, ovisno o vrsti znakova na kartama. Igra se u paru ili s više igrača, a pobjednik je igrač koji uspije upariti najviše karata. Gubitnik je pak onaj kojem karta s Crnim Petrom ostane u ruci. Kartaška igra Crni Petar namijenjena je djeci starijoj od četiri godine.

Zingo (4+)

Hit društvena igra koja je vrlo slična igri Bingo. Igrači moraju prekriti ploču za igranje malim listićima koji se nalaze u Zingo spremniku koji treba povući naprijed i nazad da bi listići postali vidljivi. Igrač koji prvi prekrije ploču vikne Zingo i time odnosi pobjedu. Zingo je primjeren za djecu stariju od četiri godine.

Monopoly Junior (5+)

U dječjoj verziji popularnog Monopolyja djeca imaju priliku kupovati znamenitosti i zgrade, knjižare, ali i slastičarnice i sladoledne palače. Monopoy Junior će sigurno potaknuti poduzetničko razmišljanje kod mlađih članova obitelji. Ova društvena igra namijenjena je za igru djece starije od pet godina.

Scrabble Junior (5+)

Najpoznatija igra slaganja riječi u varijanti za klince potiče male igrače da uz pomoć već otisnutih slova na pločici ili sličica završe riječ. Još jedna prednost Scrabble Juniora je što se prilagođava dobi djeteta za što je dovoljno samo okrenuti ploču na drugu stranu za samostalno slaganje riječi. Ova popularna igra prikladna je za djecu stariju od pet godina.

Čovječe ne ljuti se (6+)

Klasik kojeg obožavaju sve generacije i jedna od društvenih igara koja će unatoč svim modernim i inovativnim igrama uvijek biti na vrhu ljestvice najpopularnijih. Odličan je izbor za obiteljsko druženje i zabavu, a klinci se kroz Čovječe ne ljuti se uče promišljati, ali i gubiti. Ovaj klasik primjeren je za djecu stariju od šest godina.

Pogodi tko sam (6+)

U društvenoj igri Pogodi tko sam svatko od igrača izabere jedan lik, međusobno si postavljaju pitanja i iz svog seta kartica eliminiraju osobe/lica koja ne odgovaraju opisu. Pobjednik je onaj tko otkrije tajni identitet svog suigrača. Pogodi tko sam igra je namijenjena djeci starijoj od šest godina.

Društvene igre za odrasle

društvene igre ideje

Uz društvene igre za djecu svakako treba izdvojiti neke od najpopularnijih društvenih igara za odrasle.

Drinkopoly (18+)

U igri Drinkopoly, poznatoj i kao Cugopol, nema kupnje hotela, kuća ili naplate parkinga. Igrača ploča se satoji od 44 polja s različitim zadacima koji zahtjevaju dugu ili kratktu cugu. Nema ni zatvora, ali možete završiti u polju za Triježnjenje. Igra je namijenjena punoljetnim osobama.

Igra života

Riječ je o društvenoj igri koja simulira tijek ljudskog života, od školovanja, zaposlenja, ženidbe, kupnje nekretnine do umirovljenja. Svako polja označava zadatak koji igrač mora izvršiti, a pobjednik je onaj koji je stekao najviše materijalnih vrijednosti nakon što svi u Igri života završe u mirovini.

Activity

Obožavatelji pantomime su napokon došli na svoje s društvenom igrom Activity. Igru mogu igrati najmanje tri, a najviše 16 igrača, a cilj je kroz pantomime, crtanje ili opis pogoditi zadani pojam.

Trivial Pursuit

Zabavu uz igru znanja garantira Trivial Pursuit, igra u kojoj treba poznavati opću kulturu, ali i sport, povijest, umjetnost, zemljopis, umjetnost i prirodne znanosti. Sadrži kartice s čak 400 pitanja i odgovora, a pobjednik je, u konačnici, igrač s najviše točnih odgovora.

Dixit

Igra Dixit je igra asocijacija u kojoj jedan od igrača izvuče kartu i ostalima govori asocijacije na tu kartu. Igrači moraju među svojim kartama odabrati onu koja je najsličnija asocijaciji, a glasovanjem se odlučuje tko je odabrao najbolju kartu.

Alias

Alias je igra koja je vrlo slična Dixitu, igra se u timovima koji moraju opisati karticu s pojmovima uz pomoć sinonima ili sličnih pojmova. Pobjednički tim je onaj koji u zadanom vremenskom roku pogodi najviše pojmova.

Fierce Woman

Društvena igra Fierce Woman ili Strašne žene osmišljena je kako bi igrači upoznali žene koje su doprinijele razvoju društva, ali i podigli svijest o značaju žena koje su utjecale na razvoj kulture, znanosti, ljudskih prava, feminizma, politike i umjetnosti.

Najbolje društvene igre

društvene igre za odrasle

Na popisu najboljih društvenih igara nalaze se svojevrsni klasici koji su namijenjeni druženju s prijateljima i obitelji. U većini igara mogu sudjelovati djeca u dobi od 8+.

Monopoly

Prva među društvenim igrama koju smo svi obožavali u djetinjstvu je igra Monopoly. Netko je obožavao biti bankar, netko skupljati nekretnine ili se naslađivati kad drugi igrač izgubi sve što je stekao.

Pictionary

Još jedan klasik je definitivno Pictionary, društvena igra u kojoj igrači pogađaju pojmove pomoću crteža. Ukoliko igra veća grupa onda je potrebna podjela u timove u kojoj će jedna osoba biti crtač, a ostatak u 60 sekundi mora pogoditi pojam. Pobjednici su oni koji na ploči prvi dođu do pobjedničkog polja.

Scrabble

Scrabble za odrasle je malo zahtjevniji od Junior verzije jer igrači trebaju skupiti što više bodova koji se zbrajaju ovisno o vrijednosti slova koje su složene u odgovarajuću riječ. Riječi se slažu vodoravno ili okomito, a u igri sudjeluju dva do četiri igrača.

Uno

Uno se smatra jednom od najpopularnijih svjetskih igara s kartama. Preporuka je da igraju četiri igrača iako ih može sudjelovati i 10. Cilj je skupiti 500 bodova, a dobiva ih onaj igrač koji prvi ostane bez karata u ruci tako što se zbroji vrijednost karata ostalih igrača.

Cluedo

U društvenoj igri Cluedo postoji jedan ubojica i šest osumnjičenih, a cilj je otkriti tko je ubojica. Riječ je o pravoj detektivskoj igri koja potiče na promišljanje i testira sposobnost pažnje igrača.

Jamb

Jamb je, za razliku od većine igara, namijenjen igri dvoje ljudi. Igra se s pet kockica i cilj je sakupiti kombinacije koje su zadane na tablici odnosno popuniti sva polja što većim brojem bodova.

Šah

Šah je, također, rezerviran za dvoje ljudi od kojih pobjeđuje bolji strategičar, a mnogi će reći i onaj koji ima više živaca. Nije svatko ljubitelj ove stare igre, ali vole ga sve generacije bez obzira na spol.

 

Upoznajte svoju djecu sa svijetom igara, kombinirajte stare igre iz vašeg djetinjstva s modernim i inovativnim društvenim igrama. Smijte se, zabavljajte i uživajte u svakom trenutku s obitelji i prijateljima.