03.10.2023.

Žohari u kući – 10 savjeta kako se riješiti žohara

Imate žohare i tražite način kako ih suzbiti? Provjerite naših nekoliko savjeta kako se riješiti žohara – od prirodnih načina do profesionalnih sredstava.

Kako se riješiti žohara

Privlače ih slatkiši, masna hrana i meso, mrvice na podu, pa čak i hrana za kućne ljubimce. Uvijek su u potrazi za skloništem pa se često zavuku u drvene pukotine, iza wc školjke, na tavanu, u podrumu ili bilo kojem drugom vlažnom mjestu. Žohari se pojave i u najurednijem domu u kojem je higijena na visokoj razini jer uđu kroz prozor ili vrata i krenu s naseljavanjem. Ukoliko su i kroz vaš stan ili kuću protrčali ovi mali tamni nametnici, ne brinite, postoje učinkovita rješenja za borbu protiv žohara.

Savjeti kako se riješiti žohara

Kao i u slučaju brojnih drugih nametnika koji nas izluđuju svojom pojavom, žohare prvenstveno privlači hrana i voda. Zato je u sprječavanju ulaska žohara u vaš dom potrebno slijediti neke osnovne korake kao u, primjerice, borbi protiv mrava, a to su održavanje čistoće i higijene prostora. Nažalost, nekad ih ni to neće odvratiti u njihovom pohodu pa će biti potrebno posegnuti za prirodnim sredstvima ili kemikalijama koje će ih otjerati iz stana, kuće, podruma, tavana ili garaže. No krenimo redom.

Higijena 

Ostaci hrane na tanjurima, mrvice po podu, otvorena kanta za smeće i namirnice koje nisu pravilno skladištene su pravi mamac za žohare jer ih privlači njihov miris

Ne ostavljajte ostatke ručka na kuhinjskom pultu ili ploči, potrudite se oprati suđe odmah nakon obroka, zatvarajte kantu za otpatke i čistite je redovito. Hranu u smočnici obavezno pohranite u kutije ili staklenke s poklopcima jer je to najsigurniji način da je zaštitite od nastanjivanja žohara.

Saniranje pukotina

Provjerite postoje li neke rupice i otvori na prozorskim okvirima, razmaci među fugama ili rupe oko instalacija i sanirajte ih. Žohari za ulazak u unutarnji prostor iskoriste svaku malu pukotinu ili šupljinu između pločica i zida, a nerijetko ulaze i kroz vodovodne cijevi.

Soda bikarbona

Prirodan način za tjeranje žohara je pomoću sode bikarbone. Narežite luk na kockice i posipajte ga sodom bikarbonom kako biste dobili mamac za žohare. Posipani luk stavite u zdjelicu i odložite je na mjesto gdje ste primijetili žohare. Isti mamac možete napraviti od šećera i sode bikarbone, koja kod ovih nametnika uzrokuje plinove nakon konzumiranja zbog kojih pucaju.

Limunov sok

Citrusi su veliki neprijatelji žohara pa pokušajte dobiti bitku kombinacijom vode i limunovog soka. Prvo očistite sve površine, a zatim dodatno poprskajte sva mjesta u vašem domu koja su rizična ili gdje ste ih uočili da izlaze. Ovo je potpuno prirodna metoda koja neće uzrokovati nered u vašem domu, sigurna je za djecu i kućne ljubimce, a prostorom će se širiti svjež miris limuna.

Eterična ulja

Kao prirodnu metodu možete koristiti i eterična ulja jer su se pokazala učinkovita u rješavanju žohara. Preporučuje se koristiti eterično ulje metvice ili limunske trave pomiješano s malo vode. Poprskajte tom kombinacijom mjesta gdje se žohari pojavljuju i ne brinite o sigurnosti djece ili kućnih ljubimaca jer je ova mješavina bezopasna, ali imajte na umu da neće ubiti žohare već ih samo otjerati.

Omekšivač 

Malo manje prirodna, ali učinkovita metoda za eliminaciju žohara je tekućina za omekšavanje tkanine, odnosno omekšivač. U bocu s raspršivačem dodajte tri čepa omekšivača i dva čepa vode i kad ugledate žohare poprskajte ih tom mješavinom. Budući da dišu kroz kožu, ova će ih mješavina ugušiti.

Ljepljive klopke

Na tržištu su dostupne ljepljive klopke različitih proizvođača koje se sastoje od trake i sredstva koje mami žohare. Kada žohari stanu na traku, ljepilo ih zarobi. Trake postavite na skrivena mjesta u domu kako ne bi bile dostupne djeci i kućnim ljubimcima, provjerite ih svakih nekoliko dana i zamijenite kada se napune mrtvim žoharima.

Boraks

Riječ je o natrijevom boratu u obliku bijelog kristalnog praha koji se koristi za različite svrhe u kućanstvu, ali i za ubijanje žohara. Pomiješajte boraks sa šećerom i posipajte tu mješavinu na mjesta gdje se žohari pojavljuju. Boraks uzrokuje dehidraciju žohara, zbog čega umiru.

Borna kiselina

Jedno od najčešće korištenih sredstava u borbi sa žoharima je borna kiselina, koja se pokazala kao najbolji ubojica žohara. Riječ je o otrovnom prahu koji je dostupan u specijaliziranim trgovinama i online, ali se ne preporučuje za dugotrajno korištenje. Potrebno ga je posipati u manjoj količini na suhim mjestima jer u dodiru s vlagom borna kiselina neće dati rezultate. Ova metoda nije najbolji izbor za kućanstva s malom djecom i kućnim ljubimcima jer je opasna za zdravlje.

Dezinsekcija

Ukoliko ste u situaciji da imate najezdu žohara u vašem domu, onda je angažiranje stručnjaka možda jedino dugoročno rješenje da ih se u potpunosti riješite. Postoje tvrtke koje koriste preparate s produženim djelovanjem koji su bezopasni za ljude i kućne ljubimce i pomoći će vam da se probudite napokon iz ove “noćne more”.

Imajte na umu da žohari, osim što izazivaju gađenje i odbojnost, mogu biti prijenosnici različitih bolesti ili izazvati alergijske reakcije kod djece i odraslih. Dakle, oni nisu samo dosadni i odvratni kao smrdljivi martin već su i opasni za vaše zdravlje, stoga vam ne preostaje ništa drugo osim krenuti u akciju rješavanja žohara.