01.03.2024.

15 učinkovitih savjeta kako očistiti peglu od kamenca i nečistoće

Tražite učinkovite savjete kako očistiti peglu od kamenca i nečistoća? Saznajte kako održavati svoju peglu i produžite joj vijek trajanja.

Kako očistiti peglu

Važan dio održavanja i njege odjeće je jedan od najomraženijih kućanskih poslova — peglanje. Naravno, ima i onih kojima je peglanje vrijeme za opuštanje, ali većina se ipak slaže da je peglanje naporno, dosadno i uzalud potrošeno vrijeme. Bez obzira na to kojoj skupini pripadate, činjenica je da se određene tkanine i odjeća moraju peglati, a kako bi taj zadatak protekao glatko, bitno je imati kvalitetnu i čistu peglu. Prljava ili ljepljiva pegla otežava peglanje i uništava odjeću pa je vrijeme da doznate sve trikove za čišćenje vaše najbolje ili najgore prijateljice.

Kako održavati peglu čistom?

Prvi korak u održavanju vaše pegle jest temeljito čitanje uputa za uporabu koje je proizvođač priložio uz vašu peglu. Naravno, važno je redovito čistiti peglu sa spužvicom i malo deterdženta, ako u uputama za održavanje pegle to nije zabranjeno.

Kako spriječiti nastanak kamenca na pegli?

  • pridržavajte se upute o uporabi obične i destilirane vode
  • ako je voda na vašem području izrazito tvrda, pomiješajte običnu vodu s destiliranom vodom 
  • ispraznite spremnik za vodu nakon svake uporabe
  • redovito koristite funkciju za samočišćenje ako je vaš model pegle sadrži
  • redovito čistite štapić za skupljanje kamenca ako je vaš model pegle sadrži.

Kako spriječiti lijepljenje tkanine?

  • prije peglanja obavezno odaberite temperaturu koja odgovara određenoj tkanini
  • budite oprezni s uporabom sredstva za štirku jer ono može uzorkovati lijepljenje tkanine
  • nakon svake uporabe postavite peglu u uspravan položaj ili na baznu jedinicu
  • brišite redovito podnicu pegle vlažnom krpom
  • ne upotrebljavajte agresivna sredstva za čišćenje ili otapala.

Savjeti kako očistiti peglu

Iako na tržištu postoje drogerijska sredstva za čišćenje pegle, možda je je ipak najbolje upotrijebiti sastojke koje svatko već ima u svom kućanstvu jer je riječ o prirodnim sredstvima za koje ne morate dodatno trošiti novac.

Čišćenje pegle sodom bikarbonom 

Jedan od najboljih prirodnih saveznika u održavanju kućanstva učinkovit je i kada je riječ o čišćenju pegle. Pomiješajte sodu bikarbonu i destiliranu vodu u omjeru 2:1 i napravite pastu. Nanesite pastu špatulom na ohlađenu ploču pegle kružnim pokretima. Nakon desetak minuta vlažnom krpom temeljito obrišite ploču.

Čišćenje pegle jabučnim octom 

Osim sode bikarbone, sredstvo s kojim sigurno nećete pogriješiti u čišćenju je ocat jer je najbolji u borbi protiv kamenca. Zagrijte jabučni ocat i sol u jednakom omjeru sve dok se sol ne otopi. Ulijte ¾ dobivene otopine u peglu i nekoliko puta dobro protresite peglu. Ispraznite spremnik za vodu pritiskanjem gumba za ispuštanje pare. Nakon čišćenja isperite spremnik nekoliko puta pomoću vode.

Čišćenje pegle limunskom kiselinom 

Za čišćenje kamenca u pegli možete upotrijebiti i limunsku kiselinu. Pomiješajte dvije do tri žličice limunske kiseline s vodom i ulijte otopinu u peglu. Pustite da djeluje 20 minuta, a zatim ispraznite spremnik na isti način kao i prilikom čišćenja pegle pomoću octa.

Čišćenje pegle pastom za zube 

Prljavu ploču pegle može dobro očistiti pasta za zube. Ohlađeno dno premažite pastom kružnim pokretima i ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim je nježnim pokretima prebrišite krpom ili ručnikom. Nakon toga uključite peglu, podesite maksimalnu temperaturu i pritisnite gumb za ispuštanje pare kako biste izbacili ostatke paste i prljavštine.

Čišćenje pegle folijom 

Jeste li znali da peglu možete očistiti pomoću aluminijske folije? Zagrijte peglu na srednju temperaturu, stavite komad folije na ploču pegle i pazite da dobro prijanja pa nekoliko puta „ispeglajte“ foliju. Prljavština i kamenac bi se trebali prenijeti na foliju, a kako biste bili sigurni da je pegla potpuno čista, ponovite postupak nekoliko puta.

Čišćenje pegle novinama 

I ovaj savjet je možda za rubriku vjerovali ili ne, ali vjerujte, peglu možete očistiti peglanjem novina. Stavite list novina na dasku za peglanje, pospite ga s malo soli i peglajte novine kružnim pokretima dok se pegla ne očisti.

Čišćenje pegle štapićima za uši 

Rupice na ploči pege su najprljavije pa pokušajte izvaditi nečistoću sa štapićem za uši, ali prije čišćenja pamučni dio štapića natopite octom ili destiliranom vodom. Bit će vam potrebno malo više štapića kako biste očistili sve rupice, ali vrijedi isprobati i ovaj trik za čišćenje pegle.

Čišćenje pegle maramicama za sušilicu 

Za učinkovito brisanje prašine koja se prilijepi za dno, odlične su i maramice za sušilicu. Lagano zagrijte peglu pa je isključite i maramicama prebrišite ploču pegle.

Kako očistiti peglu od tkanine?

Pogrešno podešavanje temperature glavni je krivac za zagorjele ostatke tkanine na ploči pegle, ali i tu postoje načini pomoću kojih možete očistiti dno i nastaviti peglati kao da se ništa nije dogodilo.

Kako očistiti peglu od tkanine

Čišćenje pegle od tkanine pincetom

Prije nego krenete u primjenu drugih savjeta za čišćenje pegle od tkanine, isključite peglu i kada se ohladi pincetom, skinite komade koje je moguće tako otkloniti. 

Čišćenje pegle od tkanine drvenom špatulom

Zagrijte peglu na nižu temperaturu kako bi tkanina malo omekšala i pažljivo sastružite komade ostatke drvenom špatulom. Nemojte strugati nekim drugim materijalima kako ne biste oštetili ploču pegle.

Čišćenje pegle od tkanine paracetamolom

Bilo koja tableta čiji je sastav acetaminofen je učinkovita u struganju ostataka tkanine s ploče pegle. Uključite peglu i podesite maksimalnu temperaturu — kad se ploča zagrijem, prislonite tabletu i ona će se ubrzo otopiti i pretvoriti u gel. Vlažnom krpom trljajte ploču dok se tkanina ne ukloni, a po potrebite ponovite postupak.

Čišćenje pegle od tkanine voskom

Zagrijte peglu i zatim ju isključite pa na ploču gdje se zapekla tkanina utrljajte voštanu svijeću. Namočite krpu i dobro ju iscijedite, uključite peglu i peglajte krpu, a već nakon nekoliko poteza bi se trebali početi odvajati komadi zagorjele tkanine. 

Čišćenje pegle od tkanine papirom i soli

Sličan trik kao i kod čišćenja pegle s novinama možete isprobati za skidanje zagorjele tkanine. Stavite običan bijeli papir na dasku za peglanje, pospite sol i zagrijte peglu. Peglajte papir pokretima naprijed-nazad minutu do dvije i zatim isključite peglu. Nakon što se ploča pegle ohladi uzmite vlažnu krpu, prebrišite ostatke soli i tkanine u slučaju da su ostali komadići.

Čišćenje pegle od tkanine acetonom

Ostatke tkanine sastružite vatom koja je natopljena acetonom, ali prije toga zagrijte peglu pa je isključite i krenite u postupak dok je ploča pegle topla.

Čišćenje pegle od tkanine kockom leda

Nije rijetkost da se peglom slučajno zapeče i plastika, ali i tu ima pomoći. Dno pegle stavite u tavu u kojoj su kocke leda i nakon što se plastika u potpunosti stvrdne otklonite ju plastičnom špatulom ili nožem, ali budite pažljivi da ne oštetite ploču pegle.

Redovito održavajte vašu peglu jer ćete joj time produžiti vijek trajanja, ali pripazite i kakve materijale kupujete i peglate jer odabirom odjeće od kvalitetnog bio pamuka sigurno nećete imati posla sa struganjem zagorjelih ostataka s vaše pegle.