17.04.2023.

Brzo hodanje i zdravlje - savjeti za efikasne rezultate

Istražite zašto bi trebalo uvesti brzo hodanje u svoju dnevnu rutinu i kako učinkovito povećati vitalnost i unaprijediti zdravlje organizma kroz hodanje.

brzo hodanje

Često smo skloni tražiti opravdanje za izostanak tjelesne aktivnosti pa tvrdimo da nemamo vremena, da teretana ili joga nisu za nas, da nam je preskupo, da nam ne odgovaraju termini i slično. No može li se pronaći argument protiv hodanja? Hodanje je najprirodnija tjelesna aktivnost, ne iziskuje posebnu pripremu, organizaciju i, za mnoge važan faktor, besplatno je. Istraživanja pokazuju da samo deset minuta brzog hodanja dnevno može imati brojne dobrobiti za organizam neaktivnih osoba.  Otkrijte s nama prednosti brzog hodanja i zakoračite prema fizičkom i psihičkom zdravlju!

Što je brzo hodanje?

Brzo hodanje je aerobna aktivnost umjerenog intenziteta odnosno trening tijekom kojeg srce ne prelazi 120 otkucaja u minuti. Dakle, radi se o tjelovježbi koja je dužeg trajanja i jednakog intenziteta kroz koju srce mišiće opskrbljuje potrebnim kisikom.

Top 5 prednosti brzog hodanja za zdravlje

Ukoliko se pitate trebate li odabrati brzo hodanje ili trčanje svi će vam stručnjaci savjetovati da prvo krenete s brzim hodanjem jer ne postoji veliki rizik od ozljeda pošto se znatno manje opterećuju zglobovi. Također, brzo hodanje u trudnoći je tjelovježba koja je sigurna i za mamu i za bebu. Postoji još niz prednosti brzog hodanja, a u nastavku izdvajamo neke od značajnijih za vaše zdravlje.

Brzo hodanje poboljšava očekivano trajanje života 

prednosti brzog hodanja

Brojna istraživanja su pokazala kako je jedna od važnijih prednosti brzog hodanja činjenica da poboljšava očekivano trajanje života jer iznimno unaprjeđuje kvalitetu života kod osobe koja redovito prakticira ovu vrstu aktivnosti.

Brzo hodanje ubrzava metabolizam i rad srca 

Tijekom brzog hodanja radi svaki mišić u našem tijelu, ubrzava se rad srca kao i rad našeg probavnog sustava što pozitivno utječe na zdravlje organizma, a osobama koje su u procesu mršavljenja pomaže pri gubitku kilograma jer sagorijeva kalorije.

Brzo hodanje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, demencije i dijabetesa TIP 2

Redovito brzo hodanje jača krvožilni sustav i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a brojne studije su pokazale kako je brzo hodanje učinkovito u prevenciji i liječenju demencije i dijabetesa. Brzo hodanje poboljšava kvalitetu sna i smanjuje rizik od poremećaja u spavanju.

Brzo hodanje pomaže u izgradnji mišića i kostiju 

Brzim hodanjem kosti kao i mišići polako postaju jači, gušći, tkivo se lakše obnavlja i raste. Tetive, ligamenti i zglobovi su  osnaženiji i fleksibilniji.

Brzo hodanje smanjuje razinu stresa 

Brzo hodanje pojačava razinu seratonina, hormona koji je zadužen za osjećaj ugode, kao i dopamina i adrenalina koji popravljaju raspoloženje i podižu energiju. Brzim hodanjem se smanjuje rizik od depresivnih i anskioznih stanja, a pomaže i u liječenju kod ovih sve prisutnijih bolesti današnjice.

Brzo hodanje jača mentalno zdravlje osobe što obuhvaća fizičko i psihičko zdravlje, vitalnost osobe i kvalitetu života.

Savjeti za brzo hodanje

dobre tenisice za brzo hodanje

Kako bi brzo hodanje bilo što pravilnije, ugodnije i zabavnije proučite nekoliko savjeta za brzo hodanje.

  1. Pripremite dobre tenisice. Kako bi hodanje bilo što ugodnije, odaberite tenisice koje su fleksibilne na prednjem dijelu, lagane i s mekanim ulošcima za stopala.
  2. Istegnite se. Prije i nakon brzog hodanja istegnite mišiće kako biste spriječili bolove i ozljede.
  3. Zagrijte se. Nemojte odmah “uletjeti” u brzi tempo već krenite s ubrzavanjem postepeno, a pri kraju aktivnosti polako usporavajte kako biste se ohladili.
  4. Pazite na posturu tijela. Tijekom brzog hodanja je važno pravilno držati posturu tijela što znači da bradu treba podići prema gore, pogled usmjeriti ispred sebe, opustiti ramena, ispraviti leđa i podići prsa prema gore.
  5. Koristite ruke. Ruke trebaju biti uz tijelo, a podlaktica i nadlaktica pod kutom od 90 stupnjeva. Lagano ih pomičite naprijed i natrag i ne zaboravite opustiti ramena.
  6. Ne radite velike korake. Manjim koracima češće dotičete tlo što automatski znači da ćete brže hodati.
  7. Postupno uključujte izazove. Ovisno o lokaciji gdje hodate s vremenom uključite stepenice ili manja brda u svoju rutu za hodanje kako bi aktivnost bila zabavnija i učinkovitija.
  8. Brojite korake. Iako i 10 minuta hodanja dnevno može učiniti razliku kod neaktivnoh osoba, za vidljive rezultate stručnjaci ističu da bi dnevno trebalo prijeći oko 10 000 do 16 000 koraka.

Ponekad će brzo hodanje djelovati kao meditacija jer ćete se opustiti nakon napornog dana i razbistriti svoje misli. U nekim danima ćete se osjećati kao da ste odradili odličan trening, a nekad će vam dobro doći samo da popravite loše raspoloženje. Svakako razmislite o tome da hodanje postane vaš hobi i dio svakodnevne rutine jer ćete sami sebe nagraditi zdravljem s jednim velikim Z.