22.04.2024.

11 najboljih načina kako očistiti pećnicu

Došlo je vrijeme da očistite pećnicu od svih naslaga i prljavštine? Čišćenje pećnice ne mora biti teško, istražite načine kako ju vrlo lako očistiti.

Načini kako očistiti pećnicu

Čišćenje pećnice je mnogima na popisu najomraženijih kućanskih poslova, zbog čega ga i odgađaju, ali postoje trikovi pomoću kojih ribanje masnih naslaga može biti brže i efikasnije. Redovitim održavanjem pećnice i primjenom naših savjeta možete spriječiti nakupljanje tvrdokornih masnoća i prljavštine pa će potreba za dubinskim čišćenjem postati sve rjeđa.

#1 Čišćenje pećnice usisavačem

Možda ste se zapitali kakve veze usisavač ima s čišćenjem pećnice, ali prije nego krenete s mokrim čišćenjem potrebno je riješiti se svih mrvica. Iskusni tvrde da je najjednostavnije upotrijebiti usisivač s užim nastavkom za teže dostupna mjesta pećnice. Umjesto usisavača možete koristiti i kist koji će poslužiti kao metlica za mrve.

#2 Čišćenje pećnice mješavinom sode bikarbone i octa

Kraljevska kombinacija octa i sode bikarbone nalazi se na vrhu ljestvice najboljih trikova za čišćenje pećnice. Pomiješajte malo sode bikarbone s vodom kako bi dobili pastu pa je na nanesite po svim stijenkama pećnice, ali ne i na grijače. Kako bi čišćenje bilo učinkovitije ostavite pećnicu premazanu pastom preko noći, a zatim nastavite proces čišćenja. Vlažnom krpom obrišite dio paste, a zatim raspršite ocat po stijenkama koje ste premazali. Doći će do reakcije što znači da će se ova kombinacija zapjeniti. Nakon toga ponovno prebrišite sve vlažnom krpom, a za dijelove na kojima se masnoća skida malo teže, upotrijebite spužvicu za pranje suđa.

#3 Čišćenje pećnice pomoću pare

I u ovom triku glavnu ulogu ima čudesni ocat, a u kombinaciji s vrućom vodom on postaje još čudesniji. Ulijte vodu u lonac i pričekajte da voda zavrije, a zatim dodajte istu količinu octa i pustite da prokuha sve zajedno oko pola minute. Oprezno prenesite lonac, stavite ga na dno pećnice, zatvorite vrata i ostavite da stoji oko 45 minuta. Para iz lonca će odmastiti masnoću i prljavštinu, a na vama je da nakon toga samo sve očistite vlažnom krpom. U slučaju da se na nekim mjestima masnoća malo jače zapekla možete upotrijebiti špatulu kako biste sastrugali zagorjele ostatke.

#4 Čišćenje pećnice praškom za pecivo

Jedna od najstarijih metoda za čišćenje pećnice je čišćenje praškom za pecivo. Posipajte prašak po pećnici, raspršite po istim mjestima vodu i pustite da tako stoji dvadesetak minuta. Primijetit ćete da su se masnoća i prljavština pretvorili u grudice koje ćete lako ukloniti vlažnom krpom ili spužvicom.

#5 Čišćenje pećnice pomoću limuna

Tko god koristi TikTok sigurno je “naletio” na bezbroj različitih life hackova, a jedan od najviralnijih videa kada je riječ o čišćenju pećnice je definitivno video o čišćenju pećnice pomoću limuna. Ptrebno je izrezati nekoliko limuna na kriške, ubaciti ih u zdjelu s vodom koju ćete staviti u pećnicu. Zatim trebate zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i pustiti da tako stoji oko pola sata. Nakon toga ugasite pećnicu, čistu krpu močite u zdjelu s vodom i limunom i započnite s čišćenjem pećnice. Kombinacija limuna i pare od vrele vode djeluje učinkovito na odmaščivanje pećnice zbog čega se čišćenje krpom, bar ako je suditi prema videu, čini vrlo jednostavnim.

#6 Čišćenje pećnice pomoću tableta za perilicu posuđa

Čišćenje tvrdokornih mrlja pomoću tablete za perilicu posuđa je još jedan trik koji je većini otkrio upravo TikTok. Tableta za posuđe otopljena u sudoperu napunjenom vrućom vodom je idealna za čišćenje rešetki od pećnice, ali ista otopina se može koristiti i za ribanje unutrašnjosti. Također, tabletu možete koristiti i u tvrdom obliku jer imaju abrazivnu površinu što lako otklanja tvrdokorne mrlje bez da ostaju ikakve ogrebotine.

#7 Čišćenje pećnice zamrznutim deterdžentom

Sličan učinak kao i tablete za perilicu posuđa, kada je riječ o čišćenju rešetki, ima i viralni zamrznuti deterdžent. Potrebno je uliti deterdžent u kalup za led i staviti u zamrzivač. Po potrebi vadite kockice/kuglice deterdženta i njime čistite rešetke jer kako se deterdžent topi tako masnoća s lakoćom odlazi.

#8 Čišćenje pećnice pastom od sode bikarbone

Ranije spomenuta pasta od sode bikarbone idealna je za čišćenje stakla od pećnice. Navlažite staklo vrućom vodom i zatim četkom nanesite pastu po cijeloj površini. Pustite da odstoji pola sata i vlažnom krpom dobro prebrišite staklo, a na mjestima gdje mrlje ne idu jednostavno upotrijebite spužvicu koja neće oštetiti staklo.

#9 Čišćenje pećnice pomoću soli

Jedan od najbržih i najjeftinijih trikova za čišćenje pećnice i sprječavanje nastanka tvrdokornih mrlja je sol. Ako primjetite curenje masnoće tijekom pečenja, otvorite pećnicu i posipajte malo soli na tim mjestima gdje je procurilo. Nakon što se pećnica ohladi, s lakoćom ćete prebrisati mrlje.

#10 Čišćenje pećnice deterdžentom i vodom

Većina modernih pećnice danas ima touch display, ali mnogi još uvijek imaju štednjak i pećnicu s klasičnom upravljačkom pločom na koju se, također, lijepi sva masnoća od kuhanja i pečenja. Najbolji način da to očistite je da skinete kolutove za upravljanje i namočite ih u toploj vodi s deterdžentom. Ostavite da stoji pola sata, masnoća će se otopiti i bit će dovoljno da dijelove samo prebrišete vlažnom krpom.

#11 Čišćenje pećnice pomoću aluminijske folije

Za one koji više vole profesionalna sredstva za čišćenje postoji trik koji će ih učiniti još efikasnijim. Nanesite sredstvo za čišćenje na sve stijenke pećnice i staklo, a zatim sve obložite aluminijskom folijom. Nakon sat vremena uklonite foliju, a ako na nekim mjestima još uvijek ima mrlja, napravite loptice od te iste folije pa ih izribajte. Na kraju pećnicu prebrišite vlažnom krpom. Aluminijska folija na sebe “lijepi” prljavštinu pa pomoću nje možete, primjerice, očistiti kamenac i nečistoću s ploče pegle

Idealno bi bilo prebrisati pećnicu nakon svake uporabe, ali znamo da to gotovo nitko ne radi. Srećom, postoje trikovi kao i cijeli asortiman prirodnih i profesionalnih sredstava za čišćenje pećnice koje možete potražiti u Lidl trgovinama pomoću kojih će omraženi zadatak postati brz, jednostavan i povoljan.