05.03.2020.

Najbolje ideje za obilježavanje Dana žena

Tražite ideju kako isplanirati idealan Dan žena ili želite saznati više o tom koji su njegovi ciljevi. Saznajte sve što vaš zanima i provedite nezaboravan dan

Dan žena

Tražite ideju kako isplanirati idealan Dan žena ili želite saznati više o njegovim ciljevima? Saznajte što vas zanima i provedite nezaboravan dan!

Proslavite sebe

Koliko ste puta pomislili da ste žena, majka, kraljica? Ili žena, kraljica? Žena, poduzetnica, kraljica? Pjesma Jelene Rozge je, čak i kod onih koji ne preferiraju tu vrstu glazbe, postala hit rečenica koju žene često upotrebljavaju, ponajviše kako bi si međusobno čestitale za uspjeh u različitim životnim ulogama. No, koliko često, uistinu, tretirate sebe kao “kraljicu”? Od uživanja u nečemu što volite, poput dobre knjige, koncerta, odlaska u kino ili kazalište, pa sve do zalaganja za sebe na višoj razini. Jeste li kroz život doživjeli neki oblik diskriminacije zato što ste žena? Dobili manju plaću od muškog kolege za isti opseg rada? Primili kritiku o lošoj vožnji? Čuli “dobronamjerni” savjet da se manje bavite karijerom, a više djecom i kućanstvom? Mogli bismo nabrajati u nedogled.

Dan u godini prilikom kojeg se ovakvi, ali i brojni drugi primjeri posebno ističu je Međunarodni dan žena. Dan koji slavi socijalna, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena, ali i dan koji je idealna prilika da ga u potpunosti prilagodite sebi. Sami ili u društvu majke, sestre, kćeri ili prijateljice — odaberite sami. U svakom slučaju, ne propustite proslaviti činjenicu da ste žena!

Kako je nastao Dan žena

Višegodišnja borba protiv loših uvjeta rada i niskih plaća prethodila je odluci prema kojoj su Ujedinjeni narodi (UN) 1975. godine 8. ožujak proglasili službenim datumom kojim će se obilježavati Međunarodni dan žena. Povijest počinje prvim prosvjedima žena zaposlenih u tekstilnoj industriji kad je 1908. godine čak 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Prvi Međunarodni dan žena obilježen je 19. ožujka 1911. godine u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj (u Hrvatskoj na taj datum slavimo Dan očeva). Na taj je dan više od milijun žena i muškaraca sudjelovalo u skupovima zahtijevajući žensko pravo glasa, pravo na rad, stručno osposobljavanje i prestanak diskriminacije na poslu. U vrijeme Prvog svjetskog rata Međunarodni dan žena poslužio je i za proturatne prosvjede od kojih su neki održani upravo 8. ožujka. Dakle, borba za osnaživanje žena u svim područjima traje dulje od stoljeća. 8. ožujka slavi se hrabrost i odlučnost žena koje su imale osobitu ulogu u povijesti, ali je ujedno i dan koji podsjeća da još uvijek imamo nedovršenog posla u kontekstu položaja žena u društvu, odnosno da borba traje i dalje.

Teme za Dan žena

Iako ih se rađa manje, u Hrvatskoj žene čine više od 50 posto stanovništva. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku žene žive dulje, više su obrazovane i radno sposobnije od muškaraca. Međutim, teško dolaze do visokih funkcija, plaća koje su u rangu plaća muških kolega i brojnih drugih zasluga za koje bi jedini kriterij trebao biti sposobnost, a ne spol. Ovo je samo jedna od kategorija neravnopravnog položaja žena u društvu. Kako je problematika višestruka, Ujedinjeni narodi su 1996. godine odlučili odrediti temu koja će biti u fokusu prilikom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Tema obilježavanja Dana žena nastoji se povezati s temama koje su aktualne i važne za napredak cjelokupnog društva. Primjerice, prošlogodišnja tema Međunarodnog dana žena stavljena je u kontekst održivog razvoja pod nazivom “Mislite jednako, gradite pametno, inovirajte za promjene”. Ovom temom je UN pokušao potaknuti zemlje da na inovativne načine unaprijede ravnopravnost spolova i ojačaju položaj žena, posebno u području socijalne skrbi, javnih usluga i održive infrastrukture.

Prisjetimo se još nekih tema s prijašnjih obilježavanja Međunarodnog dana žena:

 • Slavljenje prošlosti i planiranje budućnosti
 • Žene za stolom mira
 • Žene i ljudska prava
 • Svijet bez nasilja nad ženama
 • Budi hrabra za promjenu
 • Pritisni za napredak
 • Sad je vrijeme: Urbani i ruralni aktivisti mijenjaju živote žena

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena glasi: “Ja sam Generacija Jednakost: Spoznajem prava žena”. Tema je povezana s velikom kampanjom UN-a pod nazivom “Generacijska jednakost: Ostvarivanje ženskih prava za jednaku budućnost”, ali i obilježavanjem 25. godišnjice Pekinške deklaracije kojom su se zadali ciljevi za osnaživanje žena i djevojčica diljem svijeta.

Iako smo u 2020. godini, UN ističe da još uvijek nijedna zemlja nije postigla stopostotnu ravnopravnost spolova, bilo da se radi o zakonskoj regulativi ili kulturi određene zemlje. Ovu godinu smatraju prilikom za globalnu akciju u ostvarivanju jednakosti spolova te prava svih žena i djevojčica.

Ideje za nezaboravan dan

Koncerti, večere, putovanja — u posljednjih nekoliko godina ponuda proslave Dana žena sve je bogatija. Međutim, obilježavanje Dana žena nije usmjereno samo na zabavu — organiziraju se marševi, okrugli stolovi, konferencije i književne večeri koje u središte stavljaju prava žena, ali i njihov trenutni položaj u društvu. Na taj način se pokušava osvijestiti i educirati javnost o temama koje obuhvaćaju ravnopravnost spolova.

Način na koji ćete vi obilježiti Dan žena vaš je izbor, a mi vam donosimo nekoliko ideja da bude nezaboravan!

Preskočite kuhanje

Ove godine Međunarodni dan žena “pada” u nedjelju. Jedan od ciljeva obilježavanja Dana je borba protiv stava prema kojem je kuhanje ženin zadatak, ali nedjeljni ručak ipak u većini kućanstava kuha žena. Zbog toga je ovogodišnji Dan žena odlična prilika da to promijenite. Neka vaš partner skuha ručak (po mogućnosti vaš omiljeni), a ako imate dovoljno veliku djecu, uključite i njih! Usput im ispričajte što je Međunarodni dan žena i objasnite im što znači jednakost. Iako je to samo kap u moru onoga što uistinu znači ravnopravnost žena i muškaraca, nije zanemariv korak u osvještavanju vaših mališana. Pritom sigurno neće nedostajati zabave!

Izađite na ručak ili piće s najdražim ženama

Mama, sestra, kćer ili prijateljica — počastite se ručkom ili koktelom u društvu vaših omiljenih žena. U ovom užurbanom načinu života rijetko posvetimo kvalitetno vrijeme sebi, ali i bliskim osobama, stoga je Dan žena idealan povod da se “nepravda ispravi”. I da, nemojte slučajno zaboraviti nazdraviti jedna drugoj!

Odite na koncert, u kino ili kazalište

Ovogodišnji Dan žena možete pretvoriti u odličan izlazak na koncert, u kino ili kazalište. Iako se najveća ponuda za Dana žena vrti oko velikih gradova poput Zagreba, Splita i Rijeke, ne znači da se u vašem mjestu ništa ne događa. Potražite malo po internetu, raspitajte se u lokalnoj knjižnici ili mjesnoj zajednici i provjerite nudi li se nešto po vašem guštu. Sami ili u društvu, što god odabrali — uživajte u svojoj večeri!

Organizirajte vikend žena

Dan žena možete pretvoriti u “vikend žena”, ovisno o vašim financijskim mogućnostima. Organizirajte s prijateljicama odlazak na neko kraće putovanje, primjerice na wellness vikend koji nudi gotovo svaki hotel u Hrvatskoj. Ako više volite boravak u prirodi, otiđite u mir i tišinu nekog OPG imanja ili kuće za odmor, a putovanje možete spojiti i s odlaskom na koncert omiljene pjevačice ili pjevača. U svakom slučaju, ako možete, prilagodite vikend sebi (i pritom nemojte osjećati grižnju savjesti)!

Priuštite si manikuru, masažu ili frizuru

Kada ste zadnji put bili na masaži? Pravdate se nedostatkom vremena ili smatrate da je bolje tih stotinjak kuna uložiti u nešto drugo? Možda si ne možete priuštiti vikend s prijateljicama, ali masažu, manikuru ili frizuru zbog koje ćete se osjećati “kao novi” možete ugurati u kućni budžet. Prije odlaska frizeru, inspirirajte se našim vodičem za najljepše frizure.

Provedite dan u shoppingu

Koliko ste puta otišli kupiti nešto sebi, a doma se vratili s hrpom stvari za klince ili supruga? Iskoristite ovaj dan i kupovinu posvetite isključivo sebi. Pritom pokušajte ne gledati na cijenu, vagati treba li vam doista nešto ili paziti na sat. Brojni trgovački centri nude posebne popuste povodom Dana žena. Dajte si oduška, zaslužili ste!

Marširajte

Diljem Hrvatske ove će se godine peti put zaredom 8. ožujka organizirati Noćni marš. Ako želite glasno poručiti da borba za prava žena traje i dalje te da se treba voditi svaki dan, a ne samo na Dan žena — priključite se marširanju. Povedite partnera i djecu jer je to idealna prilika da ih osvijestite o generacijskoj jednakosti, što je ujedno i tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena.

Nemojte čekati da vas se drugi sjete za Dan žena, već se sjetite sami sebe. To ne mora biti posebna proslava ili aktivnost s našeg popisa. Možete prošetati do Lidla i počastiti se buketom tulipana, izvesti se na kavu, prošetati kvartom i uživati u svojim mislima. Za uživanje u činjenici da ste žena nisu nužni veliki financijski izdaci, posebna vremenska organizacija ili bilo kakvi drugi poduhvati. Bitan je trenutak koji ćete posvetiti sebi i u kojem ćete osvijestiti da trebate biti jednako važni sebi, ali i cjelokupnom društvu, svaki dan!

5 ideja za poklon za Dan žena

Većina žena voli dobiti cvijeće, bombonijeru ili čestitke za Dan žena, a u nekim je zemljama to i tradicija. No, poklon kojim ćete iskazati pažnju prijateljici, sestri, majci ili bilo kojoj drugoj ženi koja vam je posebna mogu biti originalniji od onih klasičnih. Pokloni ne moraju biti skupi, već dati do znanja da poznajete i mislite na osobu kojoj ih poklanjate.

Umotano cvijeće za Dan žena s personaliziranom porukom

Potrebni su vam:

 • cvijet lončanica
 • papirnata vrećica (škarnicl, škartoc)
 • flomasteri
 • trakica

Stavite lončanicu u papirnatu vrećicu koju ćete smotati pri vrhu. Na vrećicu napišite lijepu misao, želju, citat za Dan žena ili nešto posebno što vas veže za osobu kojoj poklanjate lončanicu. Ako vam zatreba inspiracija, poruke za Dan žena možete pronaći na internetu. Nacrtajte srca, zvijezde ili cvijeće, a trakicu zalijepite ili omotajte oko vrećice. Ukoliko nemate vrećicu, možete iskoristiti i običnu jednobojnu kutiju, poruke napisati na papiriće pa ih zalijepiti ili zakačiti na kutiju malim kvačicama.

Personalizirana “spa” kutija

Ovo je poklon koji možete u potpunosti personalizirati za ženu kojoj ga poklanjate, bitno je da sadrži sitnice u kojima će ona uživati. Potrebni su vam:

 • lijepa kutija
 • sitnice poput balzama za usne, turpijice, maske za lice, omiljene čokoladice, kupona za masažu i slično
 • naljepnica ili papir
 • ljepilo
 • flomaster

Ubacite sve proizvode u kutiju, a na papiru ili naljepnici ispišite poruku koju ćete staviti u kutiju ili zalijepiti na poklopac. To ovisi o vašoj inspiraciji i daru pisanja, no za što god da se odlučili, vjerujemo da ćete postići željeni efekt!

Staklenka ljubavi

Potrebni su vam:

 • staklenka
 • papir u boji
 • tanki flomaster
 • škare

Napišite, primjerice, dvadeset razloga zašto volite osobu kojoj poklanjate staklenku, zašto vas motivira, predstavlja vam uzor ili po čemu je posebna. Svaki razlog izrežite tako da bude napisan na zasebnom papiriću, pa ga smotajte i ubacite u staklenku. Jednu takvu staklenku slobodno izradite sebi pa se tu i tamo podsjetite zašto ste posebni.

“Statement” majica

Majice s printom ili printanom porukom nisu novost, ali posljednjih su godina izrazito aktualne. Prije nekoliko godina lansirao ih je Dior zahvaljujući modnoj dizajnerici Mariji Graziji Chiuri koja je kreirala majice s feminističkim porukama. Otad su poruke na majicama nezaobilazne kod gotovo svih brendova. Majicu možete kupiti ili sami odlučiti koju poruku treba poslati žena koja će je nositi. Dovoljno je kupiti običnu bijelu majicu kratkih rukava i otići do najbliže tiskare.

Društvena igra “Strašne žene”

Radi se o igri koja slavi i promiče doprinos žena u društvu. Igra sadrži 60 karata s ilustriranim portretima i kratkim biografijama žena koje su dale doprinos u području znanosti, kulture, politike, feminizma, umjetnosti i aktivizma. Igra se na engleskom jeziku, traje oko 20 minuta i namijenjena je dobnoj skupini od pet godina nadalje. Igru možete pokloniti i najmlađima kako biste ih osvijestili o važnosti žena za napredak društva.

Navedene ideje za poklon nisu namijenjene samo ženama. Ovo su ideje i za partnere, muževe, sinove i prijatelje koji žele zahvaliti svojim najvažnijim ženama i doprinijeti postizanju društva jednakosti.

Živite jednakost

Borba protiv diskriminacije, nasilja nad ženama i društva koje ih ne tretira ravnopravno nije rezervirana samo za jedan dan u godini. Neće se zbog poklona na taj dan sve promijeniti preko noći. Danas nije lako biti i majka i supruga i uspješna poslovna žena, zbog čega je više nego ikad važno da žene pružaju potporu jedna drugoj. Ne mislite na sebe i jedna na drugu samo 8. ožujka na Međunarodni dan žena. Borite se za sebe, kćer, prijateljicu ili kumu, uključite i vaše muškarce u tu borbu i živite jednakost svaki dan. Želimo vam sretan Dan žena!