17.09.2019.

5 razloga zašto svaka mama treba imati prijateljicu... koja je mama

Kažu da je za odgojiti dijete potrebno cijelo selo. Prethodne generacije oslanjale su se na pomoć bližnjih, rodbine i/ili susjeda. Vremena su jednostavna bila drugačija. 

Današnje majke pretežno nemaju to selo. Životni ritam posve je drugačiji i brži. Radi se više, druži se manje. Pomaže se kad se stigne, a vremena je zaista malo. To ne znači da je našim roditeljima bilo lakše. Majčinstvo je lijepo, ali izazovno, bez obzira o kojoj se generaciji radilo. 

No, sasvim sigurno možemo zaključiti da su današnje majke, iako nikada nisu same, sve usamljenije.  Upravo zato važno je okružiti se ljudima koji su nam potpora i koji nas razumiju. A tko to može bolje od prijateljica koje imaju djecu? 

  1. Uvijek znaju što treba reći…i ono što ne treba reći. Novopečenim majkama ponekad treba samo rame za plakanje, netko tko će ih poslušati i pružiti im utjehu i podršku.
  2. Najbolje nas razumiju. Iako će naši bližnji dati sve od sebe da pomognu i budu podrška jedino prijateljice znaju kroz što točno prolazimo kad je majčinstvo u pitanju jer su i same bile tamo gdje smo mi sada. One razumiju svu tu količinu ljubavi, zabrinutosti i iscrpljenosti. I ne bune se ako ih probudi naša poruka u 3 ujutro.
  3. Imaju najbolje informacije. Vjerojatno ste pročitali sve knjige o trudnoći i odgoju djece i sigurni ste da o bebama znate gotovo sve. No ono što će vam zaista trebati, znaju samo one – prijateljice mame. I reći će vam sve, bez uljepšavanja, onako kako to zaista i je.
  4. Prvih mjeseci jedina tema o kojoj ćete pričati su bebe i sve vezano uz bebe,  no vrlo vjerojatno će vas samo prijateljica imati živaca slušati 24/7…osobito kad pričate o sadržaju iz pelene.

Ako su prave prijateljice, one ne osuđuju. Bit će im svejedno dojite li svoje dijete ili im dajete formulu, radite li im domaće kašice ili kupujete gotove, idete li u park u tajicama ili sređeni od glave do pete. Bit će im samo važno da ste sretne i zadovoljne mame.

Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci