12.01.2022.

5 Načina kako održati emocionalnu povezanost s djetetom

U odnosu roditelja i djeteta, dijete će se osjećati emocionalno sigurno ako ostvari čvrstu vezu s roditeljima i ako osjeti da ga roditelji poštuju

emocionalna sigurnost djeca

Kao majci šestogodišnjeg dječaka koji i sam prolazi kroz velike promjene, vrlo mi je važno da znam kako se moje dijete osjeća, što ga muči ili mu smeta. Voljela bih da imamo odnos u kojem će mi se moći bez straha obratiti i reći mi svoje brige. 

Emocionalna sigurnost termin je koji se vrlo često koristi u bračnim terapijama, no bez sumnje ima veliko značenje i utjecaj na socijalni i psihološki razvoj djeteta

Emocionalna sigurnost znači da se osjećamo dovoljno sigurno u odnosu ili vezi te da možemo bez straha pokazati koliko smo ranjivi. Osobe u emocionalno sigurnim odnosima puno su sretnije nego one osobe u emocionalno nesigurnim odnosima. Prema istraživanjima, kad se osjećamo emocionalno nesigurnima, naš živčani sustav ulazi u stanje obrane. Drugim riječima, nedostatak emocionalne sigurnosti može dovesti do neprimjerenih socijalnih, emocionalnih i komunikacijskih ponašanja. 

emocionalna sigurnost kod djece

U odnosu roditelja i djeteta, dijete će se osjećati emocionalno sigurno ako ostvari čvrstu vezu s roditeljima i ako osjeti da ga roditelji poštuju. Kad se dijete osjeća sigurno, zna da može izreći sve svoje osjećaje bez straha da će ga roditelji osuditi.

Nakon malo istraživanja došla sam do ovih zaključaka i 5 načina kako u djetetu potaknuti emocionalnu sigurnost

 

  1. Volite svoje dijete baš onakvo kakvo je. Pružite mu mogućnost da se osjeća dobro zbog onoga što radi i kako to radi. Dajte mu do znanja da može računati na vas. Recite mu koliko vam je važno te da vaš život ne bi bio isti da ono nije dio njega.
  2. Naučite ga da je u redu osjećati sve emocije, bile one pozitivne ili negativne, odnosno ugodne ili neugodne te da ne treba osjećati sram ili strah zbog onoga što osjeća. Ne ignorirajte njegove emocije i razgovarajte. Kada kažete djetetu da razumijete da je ljuto jer nije dobilo igračku koju je željelo, ne samo da time imenujete njegove emocije, nego mu i pomažete da ih bolje razumije.
  3. Osvijestite svoje emocije. Najbolji način da naučimo svoju djecu o emocijama i kako razviti emocionalne sigurne odnose je taj da se prvenstveno suočimo s vlastitim emocijama kako ne bi na njih projektirali naše strahove ili negativne obrasce ponašanja. Ne skrivajte pred svojom djecom kako se osjećate, nego pokažite kako se suočavate s vlastitim emocijama. 
  4. Prvo ih saslušajte, a onda reagirajte.  Djetetovo ponašanje najčešće je vođeno emocijama. Često smo skloni reagirati burno na djetetovo nepoželjno ponašanje, ali nemojmo zaboraviti da je takvo ponašanje najčešće vođeno emocijama. Razgovarajmo i saslušajmo ih. Upitajmo ih kako se osjećaju i kako im možemo pomoći da bi se bolje osjećali ili im jednostavno recimo da smo tu za njih.
  5. Odvojite vrijeme za povezivanje i u tim trenucima budite prisutni. Ako imate više djece savjetuje se povremeno odvojiti posebno vrijeme za svako od njih. Emocionalno sigurni odnosi grade se na ljubavi, povjerenju, prihvaćanju i razumijevanju drugih. Pokažite im to!
Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci