Kalendar trudnoće po tjednima

15. tjedan trudnoće - započinje razvoj bebinih kostiju

Do sada ste možda primjetili i da ste dobili na težini. Saznajte kako dolazi do tog i ima li razloga za brigu.

Započinje razvoj bebinih kostiju

Ulaskom u početne tjedne drugog tromjesečja završava se razdoblje embrionalnog razvoja i vrijeme organogeneze. Svi organi i organski sustavi su formirani,  fetus nastavlja rast i sazrijevanje. Broj stanica se intenzivno množi. Fetus koji sada promatramo, težine u prosjeku između 50 i 100 grama, najčešće 70-80 grama, dok u duljini mjeri 10-12 centimetara. Mjere već sada ovise o biološkom nasljeđu, etnicitetu i biološkom potencijalu samog fetusa ali stanju njegova primarnog okoliša kojeg čine posteljica i majka. Ultrazvučnim praćenjem na ekranu, „gleda“ nas biće posve slično nama.

Dinamika pokreta gornjih i donjih ekstremiteta postaje sve jasnija upravo zbog definiranih mišićnih struktura i kostiju. Jasno su definirani osifikacijski centri kralježnice koja se može jasno razmatrati cijelom duljinom bilo uzdužnim ili poprečnim ultrazvučnim presjekom. Rebreni kavez je definiran te jasno određuje volumen prsnog koša. Torzo postaje dulji od glavice. Sve kosti gornjih i donjih ekstremiteta se raspoznaju s jasnom distinkcijom u njihovoj duljini, nožice vidljivo dulje od ruku. Raspoznaju se i male kosti šaka i stopala, kao i dinamika otvaranja šaka. Dinamika i pokreti fetusa su od iznimno značaja u razvojnom procesu muskoskeletnog sustava

Započinju pokreti disanja, gutanjem plodne vode kroz usta i njezinim ulaskom preko jasno definiranih nosnica, omogućuje se razvoj pluća. Cijelo tijelo fetusa prekriveno je nježnim lanugo dlačicama, započinje rast kose, kao trepavica i obrva.

Tijekom 15. tjedna fetus započinje registirati zvuk koji ga okružuje, srce majke, njezin glas ali i zvučnu dinamiku probave kroz crijeva majke. Iako posve zaštićeni u svom svijetu prolaskom svjetla kroz trbuh majke počinje i njegov prolazak kroz vjeđe fetusa koje su i dalje zatvorene

Kako se mijenja buduća mama?

Rastom trudnice maternice iz male zdjelice u veliku, započinje naziranje trbuščića. Prednji trbušni zid počinje se nazirati i njegova zaobljenost ali tek u pojedinih žena on postaje naglašeniji. Volumen dojki se mijenja postaju veće i oblije, njihov rast je individualan. U višerotki zaobljenost trbuščića i njegova naznačenost je izraženija, njegovim rastom opseg trbuha postaje veći, što dovodi do blagog povećanja opsega struka. Ponekad je subjektivan osjećaj napetosti odjeće i grudnjaka prvi znak tjelesne promjene i znak za potragu udobnije odjeće. Pojedine trudnice bilježe nekontrolirano krvarenje iz nosa i osjetljivost zubnih desni.

Dobivanje na težini – briga ili dobra stvar?

Promjena razine hormona, odnosno porast estrogena ali i progesterona, dovodi do relaksacije glatkog mišića. Žene koje imaju predispoziciju zadržavanje tekućine subjektivno ali objektivno zamjećuju zadržavanje tekućine u perifernim dijelovima tijela posebice nogu, što posredno dovodi i do prirasta u težini. Naticanje nogu, nakupljanja tekućine, uz pojavu naglašenijeg kapilarnog crteža i naglašenijih vena kod pojedinih trudnica mogu uzrokovati osjećaj izrazite težine nogu, posebice u ljetnim mjesecima. Uvijek treba imati na umu da su naglo otjecanje nogu i ruku (iako iznimno, ali iznimno rijetko) uz nagli prirast težine predstavlja alarmantni znak za svaku trudnicu i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Prirast težine iznimno je individualan: ulaskom u drugo tromjesečje u prosjeku se bilježi prirast od 0,5 kilogram tjedno, odnosno oko 2 kilograma mjesečno. Svaki nagli prirast u težini u kraćem vremenskom razdoblju znak je potrebe za daljnom opsežnijom laboratorijskom obradom i nadzorom, s prvenstvenim ciljem ocjene metabolizma glukoze (gestacijskog dijabetasa). Pojedine trudnice bilježe sporiju metaboličku razgradnju uslijed rasta razine progesterona, koji uzrokuje relaksaciju glatkoga mišića i glavni je krivac za usporenje probave, odnosno usporenije pražnjenje crijeva… (zatvor, opstipacija, konstipacija). Relaksacijom glatkog mišića, progesteron djeluje i na glatke mišiće crijeva tako što ih opušta pa se posljedično usporava protok probavljene hrane, stolica postaje tvrđa i sporije se eliminira iz organizma. Upravo stoga, pojedine trudnice bilježe i prirast u težini. Posebice su ugrožene žene koje su i prije trudnoće imale zatvor stolice, odnosno tvrdu i/ili neredovitu stolicu kod njih raste  pojavnost za pogoršanje simptoma tijekom trudnoće.

Učestalost zatvora raste s tjednima trudnoće, najčešće se javlja tijekom drugog tromjesečja i pojačava prema kraju trudnoće. Doprinos sporijoj crijevnoj peristaltici doprinosi i pritisak trudne maternice na strukture u zdjelici što dovodi do preraspodjele crijevnih vijuga unutar trbušne šupljine. 

Svrbež kože

Otežana dinamika pražnjena uzrokuje i zadržavanje metabolita koji mogu uzrokovati svrbež kože. Subjektivni osjećaj svrbeža cijele kože tijela ukazuje na što hitniju medicinsku intervenciju i obradu (holestaza-laboratorijska ocjena razine jetrenih enzima). Ulaskom u drugo tromjesečje trudnice vrlo često bilježe pojasasti svrbež kože

Svrbež koji zahvaća dijelove trbuha, bedara često su posljedica rastezanja kože koja se prilagođava rastu trudne maternice ali i prvi znak nastajanja strija. Stoga je njega i hidratacija kože iznimno bitna. Korištenje odgovarajućih kozmetičkih proizvoda i linija namijenjenih trudnicama možete doprinijeti boljoj vlažnosti kože. Vrlo često bilježi se zatezanje i svrbež kože u visini pupka zbog manjka kolagena u fibroznoj ploči smještenoj u visini pupka.

Prehrana i kretanje

Za rast i razvoj zdravog djeteta koji će se lakoćom prilagoditi na okolišne čimbenike vanjskog svijeta  potrebno je zdravo okruženje u kojem će plod  dosegnuti optimalno sazrijevanje. Stoga o budućem djetetu započinje tijekom trudnoće, prilagođena prehrana s unosom vitamina i minerala potrebitih za održavanja zdravstvene ravnoteže majke posredni su put za razvoj zdravog dijeta. Održavanjem pravilne dinamike prehrane kroz više dnevnih obroka tijekom dana utječemo na povoljnije metaboličke procese unutar tijela. 

Održavanjem tjelesne kondicije, tjelovježbom i kretanje posredno utječemo i na zdravlje djeteta. Održavanjem tjelesne kondicije kroz aktivno hodanje, jogu, pilates ili plivanje poželjno je kod trudnica koje nisu izložene zdravstvenim rizicima.

Kretanje je od iznimne važnosti u uspostavljanju redovite peristaltike crijeva, redovitom dinamikom pražnjenja crijeva eliminiramo toksične metabolite našeg tijela i time doprinosimo cjelovitom zdravlju budućeg djeteta i nas. Aktivacijom mišića tijekom kretanja trudnica doprinosi poboljšanju perifernog venskog sustava i time smanjenju zadržavanja tekućine u perifernim dijelovima tijela što posredno regulira i prirast težine, balans elektrolita i rasterećuje srčani mišić majke. Samo kretanje prilagođeno općem stanju trudnice, donosi i subjektivan osjećaj zadovoljstva te bolji san.