12.07.2019.

Crijevna viroza kod djece: simptomi, trajanje, liječenje i prehrana

Sumnjate na crijevnu virozu? Saznajte koji su simptomi crijevne viroze, koliko traje crijevna viroza i jednostavne savjete za prehranu kod proljeva.

Crijevna viroza kod djece — simptomi i uzroci

Crijevne viroze (virusni gastroenterokolitis) su jedne od najčešćih akutnih bolesti dječje dobi. Javljaju se kroz cijelu godinu, a smatra se da djeca u prosjeku 2 puta godišnje mogu oboljeti od crijevne viroze. Više se javljaju kod djece u kolektivu (čak do 4 puta godišnje), tako da su češća pojava kod djece koja pohađaju jaslice ili vrtić.

Uzročnici crijevnih viroza su virusi. Jedan od najčešćih u Europi je rota virus, a u SAD-u noro virus. Neki se od virusa javljaju sezonski, pa su tako rota virusne infekcije češće zimi, a one uzrokovane drugim virusima se češće javljaju ljeti, čemu pridonose visoke ljetne temperature koje značajno utječu na nastajanje različitih uzročnika crijevne viroze u hrani.

Virusi ulaze u organizam kapljičnim putem ili unošenjem preko nečistih ruku, predmeta, igračaka, dudica varalica te hranom. U organizmu se počnu razmnožavati i vezati za sluznicu crijeva, koju zatim oštećuju svojim toksinima i uzrokuju poremećaj metabolizma. Pri tome iz organizma izlazi tekućina s otopljenim elektrolitima, što se odražava u najčešćem simptomu crijevne viroze — učestalim,  tekućim, vodenim stolicama (proljevima). Ako se virusi vežu za sluznicu gornjeg dijela probavnog trakta, dolazi i do mučnine. 

Osim učestalih proljeva (više od 3 puta dnevno), povraćanja i mučnine, česti simptomi su i bolovi u trbuhu, nadutost, opće loše stanje te malaksalost zbog dehidracije. Ponekad crijevna viroza može biti praćena i temperaturom.

Trajanje i prijenos viroze

Trajanje viroze može biti različito ovisno o dobi djeteta, težini infekcije, vrsti uzročnika, imunitetu djeteta te mogućim komplikacijama, no ako se primijeni odgovarajuća terapija, virusni proljevi uglavnom prolaze brzo, čak za 3, 4 dana. Ako primijetite da simptomi kod vašeg djeteta traju puno duže od obične trodnevne viroze, svakako se javite liječniku.

Naročitu pažnju treba obratiti ako do viroze dođe kod beba — što je dijete mlađe, simptomi crijevne viroze su izraženiji i treba ozbiljnije pristupiti liječenju. Kod dojenčadi proljev (osobito onaj uzrokovan rota virusom) može dovesti do teške dehidracije, zbog čega se beba treba liječiti u bolnici.

Kao što smo već rekli, virusi se prenose kapljičnim putem, ali i direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, predmetima ili konzumiranjem kontaminirane hrane ili pića, tako da je higijena pri pojavi proljeva izuzetno važna (pranje ruku, njega, čišćenje i pranje  igrački i predmeta iz okoline). Međutim, rota virus infekcija je izrazito zarazna, pa ponekad i uz najbolju higijenu ipak dođe do širenja viroze. Kada se u kolektivu razboli jedno dijete, budite svjesni da je velika vjerojatnost da će se ubrzo razboljeti još nekoliko.

Crijevna viroza u vrtiću

Sprječavanje i liječenje dehidracije

Ako i dođe do crijevne viroze kod djeteta, najbitnije je da se pobrinete da ono dovoljno pije, jer se zbog proljeva i povraćanja gubi puno tekućine. No imajte na umu da se u dehidraciji ne radi samo o gubitku vode, već i elektrolita koji su nužno potrebni za funkcioniranje organizma. Zbog toga sama nadoknada tekućine nije dovoljna, nego treba dodati i izgubljene elektrolite u obliku pripravka s ORS-om, oralnom rehidracijskom tekućinom.

Oralna rehidracijska otopina je osnovni korak u prevenciji i liječenju dehidracije uzrokovane povraćanjem i proljevom. Ovo je jeftina i jednostavna terapija s vrlo malom mogućnošću potencijalnih komplikacija, no upravo zbog činjenice da je riječ o „običnoj otopini soli i šećera“, terapiju ORS-om često se zanemaruje. Ipak, u ovom slučaju vrijedi da je najjednostavnije rješenje ujedno i najbolje!

Osnovni znaci blage do umjerene dehidracije su povećan broj stolica (4-10), pojačana žeđ, smanjena količina mokraće, suh jezik, ubrzano disanje i puls, a upravo ovakav blaži oblik dehidracije roditelji mogu liječiti kod kuće pomoću ORS-a. 

Beba ne može tolerirati odjednom veliku količinu tekućine, tako da tekućinu i rehidracijsku otopinu treba davati malo po malo, gutljaj po gutljaj, da se ne izazove suprotni efekt i pojača mučnina. Dojenčadi i djeci mlađoj od dvije godine preporučuje se dati dvije do tri žličice otopine svake dvije do tri minute, većoj djeci treba nuditi često pijuckanje otopine na čašu ili slamku, dok odrasli trebaju piti što je više moguće ORS-a.

Tešku dehidraciju (više od 10 posto gubitka tjelesne mase) karakterizira više od 10 stolica/proljeva praćenih čestim povraćanjem, izrazita žeđ, odgođeno mokrenje (više od šest sati), vrlo brzo i duboko disanje te ubrzan i slab puls. U slučaju teške dehidracije roditelji se nužno moraju javiti liječniku.

Prehrana kod proljeva i crijevne viroze kod djece

Prehrana djeteta koje ima proljev i crijevnu virozu ne treba biti stroga i rigorozna kao što se pretpostavlja. Iako se nekad slijedila BRAT dijeta kod proljeva (bread, rice, apple, tost – kruh, riža, jabuka, tost), prema novim smjernicama se preporučuje da dijete ipak jede šarolikiju hranu. 

Preporuča se prehrana kakva je i inače dobra za malu djecu: lagana kuhana hrana bez sokova i slatkiša. Potrebno je davati obroke često i pomalo, a možete birati namirnice koje „zatvaraju“ i djeluju na zaustavljanje proljeva (riže, banane, mrkve, naribane odstajale jabuke), a manje one namirnice koje i inače izazivaju proljev (npr. voćni sokovi).

Dobro je i da se prehrani dodaju probiotici, pripravci koji sadrže kulture „dobrih“ bakterija koje pozitivno utječu na probavu svog domaćina, a nalazimo ih u fermentiranim mliječnim proizvodima  (jogurt) te ukiseljenom povrću. Oni mogu pomoći da proljev i povraćanje prije prođu, da se sluznica probavnog trakta ne ošteti, da se ne poremeti ravnoteža „dobrih“ bakterija i patogenih uzročnika (toksini, virusi, druge patogene bakterije)  i da se dijete što brže oporavi.

Osim što se mogu unositi u obliku hrane, probiotici se mogu kupiti bez recepta u ljekarnama, ali se mora paziti da se uzmu baš sojevi koji su preporučljivi u liječenju proljeva kod djece.  Za bebe je najbolje kad su pripravci probiotika u kapima jer se tako lako doziraju, a za veću djecu su prašci, kapsule ili tablete za žvakanje.

Roditelji su obično jako zabrinuti što njihovo dijete ne jede tijekom viroze, ali za par dana kada proljev prođe i dijete se oporavi, apetit će se vratiti i dijete će početi normalno jesti.

Kako liječiti proljev, a kada posjetiti liječnika

Kako je crijevna viroza virusna bolest, antibiotici nikako nisu lijek koji se prepisuje. Najbolje što roditelj može učiniti kada primijeti crijevnu virozu kod djece jest poduzeti sve odgovarajuće mjere kako bi im pomogao kod simptoma – proljeva i mučnine.

Dakle, slijedite već navedeni naputak i pazite da dijete pije puno tekućine. Napitci koji se preporučuju su voda ili čaj. Ako je beba mala i još na majčinim prsima, dobro je da mama pije puno tekućine i da bebu što češće doji. 

Ako ste sumnjičavi oko vode iz vodovoda, prokuhajte je prije korištenja ili kupite vodu za bebe dostupnu u ljekarnama. Što se tiče čajeva za proljev, dobre vrste su šipkov čaj te indijski, a kamilica se baš ne preporučuje.

Najvažnije je uvijek kod kuće imati osnovne lijekove koje roditelji mogu dati svom djetetu (pored lijekova za snižavanje temperature), a to su već navedeni pripravci za rehidraciju te probiotici.

Jako je važna i higijena – redovito pranje ruku, pažnja pri prematanju beba (također treba dobro oprati ruke), čišćenje prostorije, igračaka i predmeta kojima se dijete služi.

Druga terapija nije potrebna, nego samo dovoljno tekućine, čaj ili voda, rehidracijska sol i probiotici uz primjerenu prehranu i mirovanje. Ako je prisutna povišena temperatura, tada je treba snižavati i pričekati par dana da se bolest smiri.

Ako je tijek bolesti takav da je dijete loše, klonulo, malaksalo, stolice sve obilatije, povraćanje nezaustavljivo, a bolest traje duže vrijeme, treba otići liječniku. Često u takvim slučajevima treba odmah u bolnicu jer dijete treba dobiti infuziju i ostati u dnevnoj bolnici dok se ne oporavi.

Ponekad se kod duljih proljeva mogu dati i neki specifični lijekovi, kao što su gelovi koji povlače toksine i viruse iz probavnog trakta te lijekovi koji čuvaju vodu. Svi ti lijekovi se djeci smiju davati tek po preporuci pedijatra ili liječnika obiteljske medicine.

Ako primijetite da stolice nisu samo vodenasti proljev nego imaju primjesa sluzi i krvi, također se treba odmah javiti liječniku, jer se vjerojatno radi o prisustvu bakterije (najčešće E. coli) koja se onda treba liječiti.

Prevencija rota virus infekcije

Za prevenciju rota virus infekcija postoji učinkovito cjepivo koje se daje već u dojenačkoj dobi. Preporuka je cijepljenje sve djece, osobito one rizične, pa se cjepivo za rizične skupine djece (neurorizik, teške kronične bolesti, srčane bolesti i drugo) može dobiti besplatno kao dio Proširenog programa cijepljenja.

U Hrvatskoj su registrirana dva cjepiva protiv rota virusa. Oba su u obliku otopine koje beba popije u 2 ili 3 doze do 6. ili 8. mjeseca. Cjepivo je učinkovito i nema nuspojava, a roditelji su mu skloni i zbog načina aplikacije, jer nema uboda.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci