Jaja su osnovni sastojak u mnogim receptima, ali postoje situacije kada ih želimo ili moramo zamijeniti. Bilo da je riječ o alergijama, veganskoj prehrani ili jednostavno nemogućnosti nabavke jaja, postoji niz namirnica koje mogu preuzeti njihovu ulogu. U nastavku donosimo detaljan popis zamjena za jaja, njihovu primjenu i količine koje odgovaraju jednom jajetu.
Gazirana voda za dizanje tijesta
Gazirana voda može poslužiti kao odlična zamjena za jaja u receptima gdje su jaja potrebna za laganu i prozračnu teksturu, poput palačinki i muffina. Dovoljno je koristiti otprilike 60 ml gazirane vode umjesto jednog jajeta. Gazirani mjehurići pomažu tijestu da dobije volumen i mekoću, no treba imati na umu da ova zamjena ne dodaje dodatnu strukturu kao što bi to učinila jaja.
Jogurt ili kiselo mlijeko za kolače
Jogurt i kiselo mlijeko mogu pružiti vlagu i gustoću tijestu. Najčešće se koriste u pripremi kolača, muffina i biskvita. Zamijenite jedno jaje s 60 g običnog jogurta ili kiselog mlijeka. Ova zamjena daje bogatu teksturu i blagu kiselost koja može poboljšati okus tijesta, posebno u kombinaciji s praškom za pecivo ili sodom bikarbonom.
Lanene ili chia sjemenke
Pomiješane s vodom, ove sjemenke stvaraju gel sličan bjelanjku koji pomaže povezivanju sastojaka u tijestu. Za jednu zamjenu koristite 1 žlicu mljevenih lanenih ili chia sjemenki pomiješanu s 3 žlice vode. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok ne postane želatinozna. Ova zamjena je idealna za kruh, muffine i kekse, ali može dodati blagu orašastu aromu.
Pire od banane
Banane su izvrsna zamjena za jaja u slatkim receptima poput muffina, palačinki i kolača. Jedna srednje velika zrela banana, izgnječena u pire, može zamijeniti jedno jaje. Međutim, treba imati na umu da će dodati blagi voćni okus, što može biti prednost u desertima, ali možda nije poželjno u neutralnim ili slanim jelima.
Pire od jabuke
Pire od jabuka djeluje slično kao banana, dodajući vlagu i blagi slatkast okus. Koristite 60 g nezaslađenog pirea od jabuka umjesto jednog jajeta. Ova zamjena je odlična za kolače, kekse i muffine, ali može rezultirati nešto gušćim tijestom, pa je poželjno kombinirati je s praškom za pecivo.
Tofu
Tofu je odličan u gustim smjesama poput cheesecakesa ili brownieja. Pomiješajte 60 g izgnječenog tofua kako biste zamijenili jedno jaje. Tofu ima neutralan okus, ali može dodati gustoću i vlagu receptu. Preporučuje se korištenje u receptima gdje je potrebna kremasta tekstura.
Soda bikarbona i ocat
Za lagane i prozračne kolače, pomiješajte jednu žličicu sode bikarbone s jednom žlicom jabučnog octa ili bijelog octa. Ova kombinacija izaziva kemijsku reakciju koja stvara mjehuriće ugljičnog dioksida, pomažući tijestu da naraste. Ova je zamjena najbolja za biskvite i druge prozračne slastice.
Pire od bundeve
Pire od bundeve može biti odlična zamjena za jaja u gustim tijestima poput muffina, kruha i kolača. Koristite 60 g pirea od bundeve za zamjenu jednog jajeta. Osim što dodaje vlagu, pire od bundeve daje blagi okus i poboljšava teksturu tijesta.
Maslac od orašastih plodova
Maslac od kikirikija, badema ili indijskih oraščića može poslužiti kao vezivno sredstvo u tijestu. Koristite 3 žlice maslaca od orašastih plodova kao zamjenu za jedno jaje. Ova je opcija odlična za kekse i energetske pločice, ali može dodati izražen orašasti okus.
Aquafaba (voda od slanutka)
Aquafaba, tekućina iz konzerviranog slanutka, može savršeno zamijeniti bjelanjak u receptima koji zahtijevaju pjenastu teksturu. Umutite 3 žlice aquafabe kako biste zamijenili jedno jaje. Ova je zamjena idealna za beze kore, mousseve i majonezu.
Kukuruzni škrob
Kukuruzni škrob može poslužiti kao zgušnjivač i vezivno sredstvo u receptima poput umaka i kolača. Pomiješajte 2 žlice kukuruznog škroba s 3 žlice vode kako biste dobili smjesu koja može zamijeniti jedno jaje.
Želatina ili agar-agar
Ako nije potreban veganski sastojak, 1 žličica želatine u prahu pomiješana s 3 žlice tople vode može zamijeniti jedno jaje u receptima koji zahtijevaju strukturu i stabilnost. Za vegansku opciju, 1 žličica agar-agara pomiješana s 1 žlicom vruće vode može poslužiti kao alternativa.
Pire od tikvica
Tikvice su neutralnog okusa i mogu dodati vlagu tijestu. Koristite 60 g izgnječenih tikvica za zamjenu jednog jajeta. Ova zamjena je idealna za muffine, kolače i kruh slično kao pire od jabuke, bundeve i banane.
Zamjena jaja u kuhanju i pečenju može biti jednostavna uz odgovarajuće sastojke. Zamjena za jaja ovisi o receptu i željenoj teksturi jela. Ako želimo postići vlagu i gustoću, može se dodati jogurt, pire od banane ili tofu. Ako je potrebna prozračnost, soda bikarbona s octom, aquafaba ili gazirana voda mogu biti pravi izbor. Eksperimentiranjem s različitim opcijama, može se pronaći zamjena koja najbolje odgovara potrebama i osigurati ukusno jelo bez jaja.