20.06.2024.

Sikavica — ljekovita biljka za zaštitu i detoksikaciju jetre

Sikavica je ljekovita biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima u zaštiti i detoksikaciji jetre. Saznajte koji su sve benefiti njene uporabe.

Cvijet sikavice

Sikavica ili lat. Silybum marianum je cvjetnica koja pripada istoj porodici kao i tratinčica. Tradicionalno se koristi za probleme s jetrom i žučnim mjehurom te kao pomoćna fitoterapija kod dijabetesa tipa II. Skupina aktivnih tvari u sikavici su flavagolignani, a glavni aktivan sastojak zaslužan za blagotvorno djelovanje sikavice jest silimarin iz te skupine spojeva koji je dobiven postupkom ekstrakcije iz sjemenki sikavice.

Ljekovitost sikavice

Sikavica za jetru

Vrlo se često sikavica koristi kao hepatoprotektivna tvar, odnosno kao zaštitna tvar za stanice jetre i kao terapija kod osoba sa oštećenjem jetre poput:

  • alkoholne bolesti jetre
  • nealkoholne masne jetre
  • hepatitisa, kao i kod
  • raka jetre.

Studije su pokazale poboljšanje u funkciji jetre kod bolesnika s bolestima jetre koji su suplementirali svoju prehranu sa sikavicom. Aktivni sastojak sikavice, silimarin, djeluje kao antioksidans smanjujući stvaranje slobodnih radikala. Smatra se da to jedan od učinaka koji je u sklopu tzv. detoksikacije, zbog čega bi sikavica mogla biti korisna za detoksikaciju jetre.

No, svakako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti potvrdile navedene prednosti suplementacije, točne količine i trajanje suplementacije.

Sikavica za dijabetes tipa II i smanjenje kolesterola

Istraživanja sugeriraju kako sikavica, odnosno silimarin, može biti i korisna komplementarna terapija uz tradicionalno liječenje dijabetesa tipa II.  

Naime, istraživači su otkrili da silimarin može vrlo slično djelovati kao neki lijekovi za reguliranje šećera u krvi. Suplementacija prehrane sa sikavicom smanjila je razinu šećera u krvi natašte i HbA1c te optimizirala koncentraciju kolesterola u krvi. U studiji je bilo utvrđeno kako su osobe koje su uzimale sikavicu pri liječenju dijabetesa tipa II imale niže razine kolesterola od onih koji su uzimali placebo.

Osim toga, sikavica ima i protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu biti vrlo korisna kod smanjenja rizika od razvoja dijabetičkih komplikacija. No, potrebna su daljnja i temeljita istraživanja te se svakako prije početka suplementacije savjetujte sa svojim liječnikom. 

Sikavica za zdravlje kože

Sikavica se pokazala kao dobar partner u borbi protiv upalnih stanja kože. Naime, sikavica ima antiupalna te anti-age svojstva, što pozitivno utječe na usporavanje starenja kože. No, potrebna su daljnja istraživanja na ljudima kako bi se utvrdilo kakve točne koristi možemo očekivati primjenom sikavice na kožu. 

Sikavica za proizvodnju majčinog mlijeka

Vrlo zanimljiva činjenica o sikavici jest ta da može potaknuti proizvodnju mlijeka u dojilja. Naime, sikavica potiče proizvodnju hormona prolaktina koji je zaslužan za proizvodnju majčinog mlijeka. Svakako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila navedena tvrdnja te kako bi se odredila sigurna doza suplementacije za dojilje.

Sikavica za borbu protiv raka

Sikavica je u malim studijama pokazala i pozitivan učinak na usporavanje rasta stanica raka te je povećala i učinkovitost kemoterapije. Najpovoljniji učinak otkriven je kod raka prostate, dojke, grlića maternice, kože, debelog crijeva i leukemije. Osim toga, može smanjiti nuspojave liječenja.

Sikavica nije odobrena za liječenje raka te su potrebna dodatna istraživanja kako bi se otkrilo kako sikavica može biti od pomoći u liječenju istog. 

Sikavica za zdravlje kostiju

Neke ekspirementalne studije pokazale su da sikavica stimulira mineralizaciju kostiju te na taj način štiti od potencijalnog gubitka koštane mase. Naime, osteoporoza se razvija sporo te je uzrokovana progresivnim gubitkom koštane mase. Stoga bi sikavica mogla biti pomoć pri sprečavanju i/ili odgađanju koštane mase, posebice kod žena u postmenopauzi.

Kao i za sve do sada, potrebna su daljnja i temeljita istraživanja na ljudima kako bismo tu strategiju potvrdili. 

Sikavica za zdravlje mozga

Sikavica se tradicionalno, tisućama godina koristi kao lijek za razna neurološka stanja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Ima neuroprotektivno djelovanje što doprinosi očuvanju moždanih funkcija kroz proces starenja.

U studijama u epruveti i na životinjama pokazalo se kako sikavica sprječava oksidativno oštećenje moždanih stanica te da može smanjiti broj amiloidnih naslaga u mozgu kod Alzheimerove bolesti. 

Kako bi se dokazala učinkovitost i kod ljudi sa neurološkim stanjima, važno je provesti opsežna istraživanja.

Različite upotrebe sikavice

Možemo koristi razne dijelove sikavice, kao i razne oblike. Dostupna je u mnogim specijaliziranim trgovinama zdrave hrane i u ljekarnama. 

Čaj od sikavice

Čaj se priprema od lišća, a koristi se za zaštitu jetre, poticanje proizvodnje majčinog mlijeka i kao pomoć u liječenju dijabetesa tipa II. Još uvijek ne postoji preporučeni dnevni unos za čaj od sikavice, stoga je važno biti umjeren u njegovoj konzumaciji.

Čaj od sikavice priprema se prelijevanjem vrećice čaja u šalici s vrelom vodom te se namače 5-10 minuta. Svakako preporučamo da se prije konzumacije savjetujete s liječnikom ili ljekarnikom. 

Čaj od sikavice

Sjemenke sikavice

Sjemenke sikavice tisućljećima se koriste u tradicionalnoj medicini zbog silimarina kako bi se djelovalo na zdravlje jetre. Dodaju se u salate ili smoothije, samljevene ili cijele. Osim toga, mogu se koristiti i kao čaj, i to na način da se preliju sa vrelim vodom i puste minimalno 15 minuta.  

Sjemenke sikavice

Tinktura od sikavice

Tinktura sikavice dobiva se ekstrakcijom sjemena sikavice u alkoholnom ili bezalkoholnom otapalu. Prednost tinktura je što su u tekućem obliku tu se prihvatljivije kod ljudi koji imaju averziju prema kapsulama i tabletama. 

Konzumira se najčešće 3x dnevno po 1 ml, razrijeđena u vodi ili drugoj tekućini. 

Sikavica u prahu

Sikavica u prahu se stoljećima koristila kao potpora zdravlju jetre. Prah se dobiva finim mljevenjem sjemenki sikavice. Najčešće se koristi kao dodatak prehrani za potporu zdravlju jetre, no koristi se i za zdravlje probavnog sustava, kože i kao antioksidans. Pije se oralno direktno ili razrijeđeno u vodi, juhi, smoothieju ili drugim obrocima. 

Kapi od sikavice

Kapi od sikavice isto su što i ekstrakt ili tinktura od sikavice. Dobivaju se ekstrakcijom sjemenki sikavice uz pomoć odabranog otapala. Ovisno o korištenom otapalu, kapi mogu imati gorak okus. Preporuča se konzumacija 3x na dan po 20-25 kapi u 1 dcl tekućine.

Kapsule od sikavice

Ako želimo dovoljnu dozu silimarina, preporuča se konzumacija ekstrakta sikavice — u tekućem ili praškastom obliku. Kapsule se dobivaju kapsuliranjem standardiziranog aktivnog ekstrakta silimarina

Oblik sikavice utječe na njezinu iskoristivost i bioraspoloživost, prije svega, silimarina kao glavne aktivne tvari. Tako su istraživanja u posljednje vrijeme usmjerena na kombiniranje silimarina kao aktivne tvari iz sikavice s tvarima iz biljnog materijala poput fosfolipida, pri čemu nastaje koncept fitosoma, odnosno fitosomalne sikavice, najčešće u kapsuliranom obliku. Taj se oblik često smatra preporučljivijim oblikom primjene sikavice, uz dakako, adekvatan savjet ljekarnika.

Preporučene doze se razlikuju ovisno o količini standardiziranog silimarina, no najčešće to bude 1-2 kapsule dnevno prije jela ili uz obrok. 

 

Sikavica se tradicionalno koristi već tisućljećima za probleme s jetrom i žućnim mjehurom te pri upravljanju dijabetesom tipa II. Osim za probleme sa jetrom, žuči ili za upravljanje dijabetesom tipa II, koristi se i za smanjenje kolesterola, zdravlje kože, zdravlje kostiju, neurološko zdravlje, za poticanje proizvodnje mlijeka i slično.

Kupiti se može u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane i ljekarnama u raznim oblicima (od cijelih sjemenki, tinktura, praha, kapljica, kapsula i sl.). Prije konzumacije se valja konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom oko načina konzumacije i primjene te njegove suplementacije.

Veronika Gotal

Članak napisala:

Veronika Gotal, magistra nutricionizma

Titulu magistre nutricionizma stekla je 2020. godine u Ljubljani na Biotehniški fakulteti.Kao studentica nutricionizma sudjelovala je u organizacija uspješno izvedenog simpozija o Celijakiji koji je bio prvi puta organiziran od strane studenata. Na fakultetu iskazuje veliki interes za kliničku prehranu i dijetoterapiju, a svoj je studij zaključila diplomskim radom iz istoimenog područja. Od 2021. godine pridružila se timu stručnjaka u NutriKlinici nutricionista Nenada Bratkovića, eminentnom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu, s 15godišnjom tradicijom djelovanja. Svojim kontinuiranim eduiciranjem, znanjem i ambicijama doprinosi radu NutriKlinike i radu s klijentima na brojnim edukacijama, konzultacijama i projektima. Strast joj je kuhanje, gdje svoje znanje iz nutricionizma primjenjuje i u praksi, jer jela osim što trebaju biti ukusna, mogu biti i nutritivno bogata. Kada ne eksperimentira u kuhinji, voli otići u prirodu planinariti ili voziti bicikl.

Ostali članci