24.05.2024.

11 ukusnih i jednostavnih recepata za domaći sladoled

Dobro je vrijeme da se rashladite i zasladite uz naše ukusne i jednostavne recepte za domaći sladoled. Uživajte!

Priprema domaćeg sladoleda

Postoji li bolji desert i osvježenje od finog kremastog sladoleda? Užitak je još veći ako sladoled napravite sami jer tada znate što jedete, a sastojke i okuse možete kombinirati baš onako kako vaše nepce voli. Mnogi nisu ni svjesni da je izrada domaćeg sladoleda vrlo jednostavna, a krajnji rezultat neprocjenjiv. Isprobajte neke od najboljih recepata za domaći sladoled!

#1 Domaći sladoled od čokolade

Domaći sladoled od čokolade

Ne možemo ignorirati činjenicu da se sladoled od čokolade nalazi na samom vrhu ljestvice najboljih okusa sladoleda, a kada je riječ o top receptima za domaći sladoled, mnogi se “kunu” u preporuku slavnog Jamiea Olivera.

Potrebni sastojci

  • 100 g tamne čokolade
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 85 g šećera
  • 300 ml vrhnja za šlag.

Upute za pripremu

  1. Prelomite čokoladu na manje komade i stavite je u lonac s mlijekom.
  2. Lagano zagrijavajte i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim maknite s vatre da se malo ohladi.
  3. U posebnoj zdjeli istucite žumanjke i šećer dok ne dobijete blijedu gustu smjesu.
  4. U dobivenu smjesu umiješajte čokoladu s mlijekom i sve zajedno prebacite u novu posudu, kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se sve ne zgusne. Pazite da smjesa ne prokuha jer će se onda zgrušati.
  5. Prebacite sve u novu zdjelu i pustite da se hladi uz povremeno miješanje.
  6. Napravite šlag i lagano ga dodavajte u ohlađenu smjesu, istovremeno miješajte sve špatulom.
  7. Dobivenu smjesu stavite u zamrzivač i pustite da se zamrzne prije konzumiranja.

#2 Domaći sladoled od vanilije bez jaja

Domaći sladoled od vanilije bez jaja

Recept za sladoled bez jaja jedan je od najtraženijih recepata, a naša preporuka je ovaj super jednostavni sladoled od vanilije.

Potrebni sastojci

  • 250 ml kondenziranog mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja (rashlađenog)
  • 1 mahuna bourbon vanilije.

Upute za pripremu

  1. Izradite slatko vrhnje mikserom.
  2. Razrežite mahunu vanilije oštrim nožićem na pola, sastružite sjemenke i dodajte ih u slatko vrhnje.
  3. Postepeno ulijevajte kondenzirano mlijeko pa sve lagano promiješajte špatulom.
  4. Ulijte dobivenu smjesu u novu posudu, prekrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
  5. Sladoled konzumirajte tek kad se u potpunosti zamrzne.

#3 Domaći sladoled od banane

Domaći sladoled od banane

Za domaći sladoled od banane vam je potreban samo jedan sastojak, ali vi se možete poigrati s dodacima poput voća, naribane čokolade, orašastih plodova i sl. jer dodaci ne mijenjaju postupak pripreme ovog sladoleda.

Potrebni sastojci

  • Nekoliko zrelih banana.

Upute za pripremu

  1. Narežite banana na kolutove i stavite ih u zamrzivač preko noći da se zamrznu.
  2. Za bolji okus sladoleda od banane u zamrzivač nakratko prije posluživanja možete staviti u zdjelice u kojima ćete ga servirati.
  3. Zamrznute banane stavite u blender da se miješaju sve dok ne dobijete glaku smjesu.
  4. Prebacite željenu količinu u zdjelice, a višak ponovno možete zamrznuti.
  5. Ubacite u sladoled dodatke prema želji i uživajte!

#4 Domaći sladoled od jogurta

Sladoled od jogurta odličan je u kombinaciji s različitim voćem, posebice bobičastim i jagodama, ali spoj zaleđenog jogurta i limunovog soka je fenomenalno ljetno osvježenje!

Potrebni sastojci

  • 200 ml jogurta
  • 200 ml vode
  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • 100 ml limunovog soka
  • med ili javorov sirup. 

Upute za pripremu

  1. Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i po želji dodajte malo meda ili javorovog sirupa.
  2. Dobivenu smjesu izlijte u zdjelu ili u kalupe za sladoled jer bi vam ova količina trebala biti dovoljna za desetak sladoleda.
  3. Stavite u zdjelu ili kalupe .
  4. Sladoled konzumirajte tek kad se u potpunosti zamrzne.

#5 Domaći sladoled od jagode

Domaći sladoled od jagode

Jaja nisu potrebna ni u ovom receptu koji je jedan od najbolje ocijenjenih kada je riječ o domaćem sladoledu od jagode.

Potrebni sastojci

  • 500 g jagoda
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 g šećera
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 prstohvata soli
  • 2 kapi crvenog bojila za hranu (opcionalno).

Upute za pripremu

  1. Vilicom ili štapnim mikserom zgnječite jagode kako biste dobili kašu, a za još bolju teksturu ubacite zgnječene jagode nakratko u blender.
  2. U zgnječene jagode dodajte šećer, ekstrakt vanilije i sol.
  3. Izradite slatko vrhnje mikserom, a zatim postepeno dodajte mlijeko.
  4. U mješavinu vrhnja i mlijeka dodajte prethodno izmješane jagode sa začinima.
  5. Pomiješajte sve sa špatulom i po želji dodajte dvije kapi crvenog bojila za hranu pa ponovno pomiješajte.
  6. Ulijte smjesu u zdjelu s poklopcem i stavite u zamrzivač.
  7. Sladoled konzumirajte tek kad se u potpunosti zamrzne.

#6 Domaći sladoled od malina

Domaći sladoled od malina

Postoje brojni recepti za ukusan sladoled od malina, a mi smo izdvojili jedan s nekoliko zdravih sastojaka za posebno uživanje u kremastom i osvježavajućem okusu.

Potrebni sastojci

  • 500 g smrznutih malina
  • 2 banane
  • 250 g grčkog jogurta
  • 150 ml bademovog mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije.

Upute za pripremu

  1. U blenderu miksajte maline, banane i bademovo mlijeko sve dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Dodajte grčki jogurt, med i ekstrakt vanilije pa ponovno na minutu upalite blender.
  3. Ulijte smjesu u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač.
  4. Pustite da se sladoled zamrzne, a prije posluživanja biste trebali ostaviti zamrznuti sladoled da odstoji oko pola sata na sobnoj temperaturi.

#7 Domaći sladoled od karamele

Ovaj popularni okus sladoleda je više namijenjen onima koji imaju aparat za izradu sladoleda, ali aparat nije nužan — potrebno je samo malo strpljenja i preciznosti tijekom pripreme.

Potrebni sastojci

  • 3 jajeta
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 ml mlijeka
  • 300 g šećera
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat morske soli.

Upute za pripremu

  1. Odvojite 200 g šećera i zagrijavajte u tavi uz neprestano miješanje.
  2. Nakon što se šećer počne otapati prestanite miješati i pustite da se topi dok ne dobije zlatnu, odnosno karamel boju.
  3. U otopljeni šećer dodajte 300 ml slatkog vrhnja, nastavite kuhati i  miješati drvenom kuhačom sve dok se karamelizirani šećer ne otopi.
  4. Prebacite smjesu u novu zdjelu, dodajte sol i ekstrakt vanilije pa pustite da se ohladi.
  5. U loncu zagrijte mlijeko, preostalu količinu šećera i slatkog vrhnja pa odvojite na dva dijela.
  6. Razmutite jaja i ulijte u jednu polovicu neprestano miješajući.
  7. Vratite sve zajedno u drugu polovicu mješavine mlijeka i slatkog vrhnja, zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne počne zgrušavati.
  8. Dobivenu kremu procijedite i ulijte u ohlađenu karamelu, stavite u posudu i zamrznite.
  9. Preporučeno je promiješati sladoled svaka 2 do 3 sata tijekom zamrzavanja, a najukusniji će biti nakon cijele noći u zamrzivaču.

#8 Domaći sladoled od banane i kikiriki maslaca

Domaći sladoled od banane i kikiriki maslaca

Banana u kombinaciji s maslacem od kikirikija daje bombastičan okus, a u sladoled verziji bi mogla postati vaš omiljeni ljetni desert.

Potrebni sastojci

  • Nekoliko zrelih banana
  • 100 g maslaca od kikirikija
  • 3 žličice kakaa u prahu
  • ekstrakt vanilije
  • prstohvat soli.

Upute za pripremu

  1. Narežite banane na kolutove i stavite ih u zamrzivač preko noći da se zamrznu.
  2. Zamrznute banane stavite u blender da se miješaju sve dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. U smjesu od banana dodajte maslac od kikirikija, kakao, ekstrakt vanilije i sol pa sve ponovno kratko izblendajte.
  4. Prebacite sve u posudu i stavite na zamrzavanje nekoliko sati.
  5. Prilikom posluživanja možete posuti još malo kakaa u prahu.

#9 Domaći sladoled od kave

Domaći sladoled od kave

Ljubitelji kave rijetko imaju priliku uživati u sladoled verziji svog omiljenog napitka pa ako ste i vi među njima, nemojte propustiti ovaj recept.

Potrebni sastojci

  • 200 ml espresso kave
  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 230 g šećera
  • 3 žumanjka.

Upute za pripremu

  1. Skuhajte kavu i pustite da se ohladi.
  2. U lončiću  zagrijte mlijeko sa slatkim vrhnjem, dodajte polovicu pripremljene količine šećera i miješajte dok se ne rastopi.
  3. Istucite žumanjke s preostalom količinom šećera, dodajte ohlađenu kavu i promiješajte.
  4. Tu smjesu dodajte u smjesu od mlijeka i slatkog vrhnja pa sve dobro promiješajte špatulom.
  5. Ulijte sve u zdjelu i stavite nakratko u zamrzivač dok ne postigne sobnu temperaturu.
  6. Izvadite zdjelu i prebacite smjesu u novu posudu pa ponovno vratite u zamrzivač, ali tri do četiri puta vadite smjesu svakih pola sata i promiješajte.
  7. Nakon nekoliko miješanja pustite smjesu neko vrijeme u zamrzivaču i sladoled će biti spreman za konzumiranje.

# 10 Domaći sladoled od šumskog voća

Bobičasto voće je idealan izbor za zdrav, ukusan i osvježavajući domaći sladoled u kojem će uživati i veliki i mali članovi obitelji.

Potrebni sastojci

  • 400 g šumskog voća (jagode, borovnice, maline, kupine)
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 vanilin šećera
  • 5 žlica šećera.

Upute za pripremu

  1. Operite i osušite šumsko voće.
  2. Stavite osušeno šumsko voće u mikser zajedno sa šećerom, vanillin šećerom i limunovim sokom pa izmkisajte dok ne dobijete kašastu smjesu.
  3. Istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte u prethodno napravljenu smjesu od voća.
  4. Sve zajedno dobro izmiješajte, prebacite u novu posudu i stavite na zamrzavanje.
  5. Ovaj desert prije posluživanja možete ukrasiti listićima mente i dodatno zasladiti preljevom od čokolade.

# 11 Domaći sladoled na štapiću od manga

Domaći sladoled od manga

Domaći sladoledi na štapiću najbolji su način da klincima “podvalite” voćnu vitaminsku bombu, a da pritom misle kako jedu prefine slatkiše.

Potrebni sastojci

  • 2 manga
  • 2 limuna
  • 3 banane
  • 4 naranče
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 150 g šećera.

Upute za pripremu

  1. U blender iscijedite naranče i limun, ali pazite da vam pritom ne “pobjegnu” i koštice.
  2. Dodajte mango, banane, slatko vrhnje i šećer pa sve dobro izblendajte.
  3. Ulijte smjesu u kalupe za sladoled na štapiću i stavite u zamrzivač na minimalno dva sata, nakon čega je sladoled spreman za konzumiranje.

Jasno vam je da su sastojci za izradu domaćeg sladoleda oni koje uvijek imate kod kuće i koje često treba spasiti od propadanja, posebice voće, a u slučaju da nešto ipak nedostaje, tu je vaš Lidl sa svojim super ponudama!