Postoji li bolji desert i osvježenje od finog kremastog sladoleda? Užitak je još veći ako sladoled napravite sami jer tada znate što jedete, a sastojke i okuse možete kombinirati baš onako kako vaše nepce voli. Mnogi nisu ni svjesni da je izrada domaćeg sladoleda vrlo jednostavna, a krajnji rezultat neprocjenjiv. Isprobajte neke od najboljih recepata za domaći sladoled!
#1 Domaći sladoled od čokolade
Ne možemo ignorirati činjenicu da se sladoled od čokolade nalazi na samom vrhu ljestvice najboljih okusa sladoleda, a kada je riječ o top receptima za domaći sladoled, mnogi se “kunu” u preporuku slavnog Jamiea Olivera.
Potrebni sastojci
- 100 g tamne čokolade
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 3 žumanjka
- 85 g šećera
- 300 ml vrhnja za šlag.
Upute za pripremu
- Prelomite čokoladu na manje komade i stavite je u lonac s mlijekom.
- Lagano zagrijavajte i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim maknite s vatre da se malo ohladi.
- U posebnoj zdjeli istucite žumanjke i šećer dok ne dobijete blijedu gustu smjesu.
- U dobivenu smjesu umiješajte čokoladu s mlijekom i sve zajedno prebacite u novu posudu, kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se sve ne zgusne. Pazite da smjesa ne prokuha jer će se onda zgrušati.
- Prebacite sve u novu zdjelu i pustite da se hladi uz povremeno miješanje.
- Napravite šlag i lagano ga dodavajte u ohlađenu smjesu, istovremeno miješajte sve špatulom.
- Dobivenu smjesu stavite u zamrzivač i pustite da se zamrzne prije konzumiranja.
#2 Domaći sladoled od vanilije bez jaja
Recept za sladoled bez jaja jedan je od najtraženijih recepata, a naša preporuka je ovaj super jednostavni sladoled od vanilije.
Potrebni sastojci
- 250 ml kondenziranog mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja (rashlađenog)
- 1 mahuna bourbon vanilije.
Upute za pripremu
- Izradite slatko vrhnje mikserom.
- Razrežite mahunu vanilije oštrim nožićem na pola, sastružite sjemenke i dodajte ih u slatko vrhnje.
- Postepeno ulijevajte kondenzirano mlijeko pa sve lagano promiješajte špatulom.
- Ulijte dobivenu smjesu u novu posudu, prekrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
- Sladoled konzumirajte tek kad se u potpunosti zamrzne.
#3 Domaći sladoled od banane
Za domaći sladoled od banane vam je potreban samo jedan sastojak, ali vi se možete poigrati s dodacima poput voća, naribane čokolade, orašastih plodova i sl. jer dodaci ne mijenjaju postupak pripreme ovog sladoleda.
Potrebni sastojci
- Nekoliko zrelih banana.
Upute za pripremu
- Narežite banana na kolutove i stavite ih u zamrzivač preko noći da se zamrznu.
- Za bolji okus sladoleda od banane u zamrzivač nakratko prije posluživanja možete staviti u zdjelice u kojima ćete ga servirati.
- Zamrznute banane stavite u blender da se miješaju sve dok ne dobijete glaku smjesu.
- Prebacite željenu količinu u zdjelice, a višak ponovno možete zamrznuti.
- Ubacite u sladoled dodatke prema želji i uživajte!
#4 Domaći sladoled od jogurta
Sladoled od jogurta odličan je u kombinaciji s različitim voćem, posebice bobičastim i jagodama, ali spoj zaleđenog jogurta i limunovog soka je fenomenalno ljetno osvježenje!
Potrebni sastojci
- 200 ml jogurta
- 200 ml vode
- 100 ml punomasnog mlijeka
- 100 ml limunovog soka
- med ili javorov sirup.
Upute za pripremu
- Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i po želji dodajte malo meda ili javorovog sirupa.
- Dobivenu smjesu izlijte u zdjelu ili u kalupe za sladoled jer bi vam ova količina trebala biti dovoljna za desetak sladoleda.
- Stavite u zdjelu ili kalupe .
- Sladoled konzumirajte tek kad se u potpunosti zamrzne.
#5 Domaći sladoled od jagode
Jaja nisu potrebna ni u ovom receptu koji je jedan od najbolje ocijenjenih kada je riječ o domaćem sladoledu od jagode.
Potrebni sastojci
- 500 g jagoda
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g šećera
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 prstohvata soli
- 2 kapi crvenog bojila za hranu (opcionalno).
Upute za pripremu
- Vilicom ili štapnim mikserom zgnječite jagode kako biste dobili kašu, a za još bolju teksturu ubacite zgnječene jagode nakratko u blender.
- U zgnječene jagode dodajte šećer, ekstrakt vanilije i sol.
- Izradite slatko vrhnje mikserom, a zatim postepeno dodajte mlijeko.
- U mješavinu vrhnja i mlijeka dodajte prethodno izmješane jagode sa začinima.
- Pomiješajte sve sa špatulom i po želji dodajte dvije kapi crvenog bojila za hranu pa ponovno pomiješajte.
- Ulijte smjesu u zdjelu s poklopcem i stavite u zamrzivač.
- Sladoled konzumirajte tek kad se u potpunosti zamrzne.
#6 Domaći sladoled od malina
Postoje brojni recepti za ukusan sladoled od malina, a mi smo izdvojili jedan s nekoliko zdravih sastojaka za posebno uživanje u kremastom i osvježavajućem okusu.
Potrebni sastojci
- 500 g smrznutih malina
- 2 banane
- 250 g grčkog jogurta
- 150 ml bademovog mlijeka
- 2 žlice meda
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije.
Upute za pripremu
- U blenderu miksajte maline, banane i bademovo mlijeko sve dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte grčki jogurt, med i ekstrakt vanilije pa ponovno na minutu upalite blender.
- Ulijte smjesu u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač.
- Pustite da se sladoled zamrzne, a prije posluživanja biste trebali ostaviti zamrznuti sladoled da odstoji oko pola sata na sobnoj temperaturi.
#7 Domaći sladoled od karamele
Ovaj popularni okus sladoleda je više namijenjen onima koji imaju aparat za izradu sladoleda, ali aparat nije nužan — potrebno je samo malo strpljenja i preciznosti tijekom pripreme.
Potrebni sastojci
- 3 jajeta
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 ml mlijeka
- 300 g šećera
- pola žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat morske soli.
Upute za pripremu
- Odvojite 200 g šećera i zagrijavajte u tavi uz neprestano miješanje.
- Nakon što se šećer počne otapati prestanite miješati i pustite da se topi dok ne dobije zlatnu, odnosno karamel boju.
- U otopljeni šećer dodajte 300 ml slatkog vrhnja, nastavite kuhati i miješati drvenom kuhačom sve dok se karamelizirani šećer ne otopi.
- Prebacite smjesu u novu zdjelu, dodajte sol i ekstrakt vanilije pa pustite da se ohladi.
- U loncu zagrijte mlijeko, preostalu količinu šećera i slatkog vrhnja pa odvojite na dva dijela.
- Razmutite jaja i ulijte u jednu polovicu neprestano miješajući.
- Vratite sve zajedno u drugu polovicu mješavine mlijeka i slatkog vrhnja, zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne počne zgrušavati.
- Dobivenu kremu procijedite i ulijte u ohlađenu karamelu, stavite u posudu i zamrznite.
- Preporučeno je promiješati sladoled svaka 2 do 3 sata tijekom zamrzavanja, a najukusniji će biti nakon cijele noći u zamrzivaču.
#8 Domaći sladoled od banane i kikiriki maslaca
Banana u kombinaciji s maslacem od kikirikija daje bombastičan okus, a u sladoled verziji bi mogla postati vaš omiljeni ljetni desert.
Potrebni sastojci
- Nekoliko zrelih banana
- 100 g maslaca od kikirikija
- 3 žličice kakaa u prahu
- ekstrakt vanilije
- prstohvat soli.
Upute za pripremu
- Narežite banane na kolutove i stavite ih u zamrzivač preko noći da se zamrznu.
- Zamrznute banane stavite u blender da se miješaju sve dok ne dobijete glatku smjesu.
- U smjesu od banana dodajte maslac od kikirikija, kakao, ekstrakt vanilije i sol pa sve ponovno kratko izblendajte.
- Prebacite sve u posudu i stavite na zamrzavanje nekoliko sati.
- Prilikom posluživanja možete posuti još malo kakaa u prahu.
#9 Domaći sladoled od kave
Ljubitelji kave rijetko imaju priliku uživati u sladoled verziji svog omiljenog napitka pa ako ste i vi među njima, nemojte propustiti ovaj recept.
Potrebni sastojci
- 200 ml espresso kave
- 400 ml punomasnog mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 230 g šećera
- 3 žumanjka.
Upute za pripremu
- Skuhajte kavu i pustite da se ohladi.
- U lončiću zagrijte mlijeko sa slatkim vrhnjem, dodajte polovicu pripremljene količine šećera i miješajte dok se ne rastopi.
- Istucite žumanjke s preostalom količinom šećera, dodajte ohlađenu kavu i promiješajte.
- Tu smjesu dodajte u smjesu od mlijeka i slatkog vrhnja pa sve dobro promiješajte špatulom.
- Ulijte sve u zdjelu i stavite nakratko u zamrzivač dok ne postigne sobnu temperaturu.
- Izvadite zdjelu i prebacite smjesu u novu posudu pa ponovno vratite u zamrzivač, ali tri do četiri puta vadite smjesu svakih pola sata i promiješajte.
- Nakon nekoliko miješanja pustite smjesu neko vrijeme u zamrzivaču i sladoled će biti spreman za konzumiranje.
# 10 Domaći sladoled od šumskog voća
Bobičasto voće je idealan izbor za zdrav, ukusan i osvježavajući domaći sladoled u kojem će uživati i veliki i mali članovi obitelji.
Potrebni sastojci
- 400 g šumskog voća (jagode, borovnice, maline, kupine)
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica limunovog soka
- 2 vanilin šećera
- 5 žlica šećera.
Upute za pripremu
- Operite i osušite šumsko voće.
- Stavite osušeno šumsko voće u mikser zajedno sa šećerom, vanillin šećerom i limunovim sokom pa izmkisajte dok ne dobijete kašastu smjesu.
- Istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte u prethodno napravljenu smjesu od voća.
- Sve zajedno dobro izmiješajte, prebacite u novu posudu i stavite na zamrzavanje.
- Ovaj desert prije posluživanja možete ukrasiti listićima mente i dodatno zasladiti preljevom od čokolade.
# 11 Domaći sladoled na štapiću od manga
Domaći sladoledi na štapiću najbolji su način da klincima “podvalite” voćnu vitaminsku bombu, a da pritom misle kako jedu prefine slatkiše.
Potrebni sastojci
- 2 manga
- 2 limuna
- 3 banane
- 4 naranče
- 250 ml slatkog vrhnja
- 150 g šećera.
Upute za pripremu
- U blender iscijedite naranče i limun, ali pazite da vam pritom ne “pobjegnu” i koštice.
- Dodajte mango, banane, slatko vrhnje i šećer pa sve dobro izblendajte.
- Ulijte smjesu u kalupe za sladoled na štapiću i stavite u zamrzivač na minimalno dva sata, nakon čega je sladoled spreman za konzumiranje.
Jasno vam je da su sastojci za izradu domaćeg sladoleda oni koje uvijek imate kod kuće i koje često treba spasiti od propadanja, posebice voće, a u slučaju da nešto ipak nedostaje, tu je vaš Lidl sa svojim super ponudama!