25.04.2023.

Dijastaza trbušnih mišića - Simptomi, liječenje i vježbe

Sa dijastazom trbušnih mišića susreće se velik broj žena nakon trudnoće i poroda. Saznajte koji su simptomi, kako se liječi te vježbe za dijastazu.

dijastaza trbušnih mišića

Dijastaza trbušnih mišića je česti problem većeg broja žena nakon trudnoće ili poroda. Može se javiti kod žena koje imaju pretjeranu tjelesnu težinu.

Što je dijastaza?

Trbušni mišići trbuha (prvenstveno ravni i poprečni trbušni mišić) održavaju tvrdoću i izgled trbušnog zida. Prilikom pretjeranog rastezanja trbuha dolazi do rastezanja ravnih mišića (musculus rectus abdominis) u stranu kao i slabljenja te stanjenja vezivne opne (linea alba) koja se nalazi između njih.

Hormoni trudnoće omekšavaju vezivo, a povećana maternice vrši pritisak na prednju trbušnu stijenku što dovodi do povećanja razmaka između mišića i širenja vezivnih stijenki i kože čime se omogućava smještaj povećane maternice u trbušnu šupljinu. Nakon poroda mišići se vraćaju u prvobitnu poziciju, no kod 40% žena može zaostati manja ili veća dijastaza (razmaknutost) mišića.

Kada se javlja dijastaza?

 • Trudnoća – tijekom drugog, a najčešće u trećem tromjesečju dolazi do širenja prostora između ravnih trbušnih mišića
 • Nakon porođaja – otežano tiskanje, veliko dijete
 • Nepravilno vježbanje – nepravilno vježbanje trbušnih mišića može dovesti do njihovog razmicanja ali i slabljenja veziva 
 • Povećana tjelesna masa – adipozitet
 • Bolesti mišićnog ili vezivnog tkiva – žene koje boluju od mišićne distrofije, mijastenije će kao posljedicu trudnoće ili poroda češće imati dijastazu
 • Operacije trbušnih organa – prilikom ulaska u trbušnu šupljinu razmiču se mišići a vezivno tkivo može oslabiti.

Vrste dijastaze

pojava dijastaze

Problematična dijastaza

 • Razmicanje trbušnih mišića više od 2,5 cm
 • Oslabljena je funkcija trbušnih mišića
 •  Kod slabijih mišićnih naprezanja dolazi do značajnije ispupčenosti trbuha u području središnje linije trbuha ili oko pupka
 • Otežano izvođenje svakodnevnih aktivnosti te bavljenja sportom

Češće su prisutni prateći simptomi dijastaze:

 • Bol u križima i zdjelici
 • Napuhnutost
 • Otežana stolica
 • Nevoljno bježanje mokraće
 • Loše držanje tijela
 • Smanjena stabilnost i pokretljivost trupa

Funkcionalna dijastaza 

 • Razmaknutost trbušnih mišića iznosi od 1,5 do 2cm
 • Ne dovodi do značajnijih simptoma jer je snaga i tonus trbušnih mišića očuvana
 • Moguće su svakodnevne aktivnosti kao i bavljenje sportom
 • Rjeđe su prisutni, prije navedeni, dodatni simptomi.

Test za utvrđivanje dijastaze

test za utvrđivanje dijastaze

Dijastazu mišića najlakše ćete prepoznati u ležećem položaju na leđima. Trebate saviti noge u koljenima sa stopalima na podu. U tom položaju napetost trbušne stijenke ovisi prvenstveno o mišićima trbuha. 

Pri pokušaju podizanja ramena i glave od podloge, kao da krećete raditi trbušnjake, u središnjem dijelu trbuha može se javiti okruglasto ispupčenje oko pupka ili valjkasto ispupčenje duž središnje linije trbuha koje se pruža od stidne (pubične) kosti do pupka ili do područja žličice (do prsne kosti). 

U toj središnjoj liniji, tijekom izvođenja prije navedenog pokreta glavom i ramenima, u području pupka, ispod i iznad njega  prstima ćete osjetiti prazninu ili izraženiju mekoću trbušne stijenke koja nakon poroda može biti normalno širine do dva prsta.

Što je šire područje mekoće pod prstima, tj da li možete pipati smanjenu ili izostalu napetost trbušne stijenke širine tri, četiri prsta to je teži oblik dijastaze mišića.

Kako se liječi dijastaza?

liječenje dijastaze

Liječenje dijastaze trbušnih mišića započinje pregledom kod fizijatra koji će ustanoviti stupanj dijastaze i shodno tome odrediti određene vježbe i postupke. 

 • Fizikalne vježbe –  jačaju se mišići trbuha i dna zdjelice kao i pripadajuće vezivne strukture. Time se postiže zadovoljavajuća napetost trbušne stijenke čime se smanjuju simptomi dijastaze i nerijetko se ista sužava.
 • Operacijsko liječenje –  provodi se u težim oblicima dijastaze ili kada fizikalna terapija nije postigla željeni rezultat. Izvodi se operacijskim približavanjem trbušnih mišića najčešće godinu dana nakon poroda. Također ako se u području dijastaze razvije kila (hernija) tada je potrebno operacijsko liječenje.

Kako smanjiti dijastazu nakon poroda?

Nakon poroda dijastazu mišića možete smanjiti određenim postupcima ili vježbama. 

Ukoliko je dijastaza prisutna i nakon isteka devet tjedana nakon poroda posjetite fizijatra i fizioterapeuta koji će vas vas uputili u vježbe i postupke koji će vam pomoći u smanjivanju i liječenju dijastaze.

Nošenje steznika kod dijastaze

Većina stručnjaka smatra da se nošenjem steznika nakon poroda neće postići značajniji napredak u liječenju dijastaze. Nošenjem steznika se eventualno trenutno smanjuju simptomi dijastaze no napetost trbušne stijenke nakon skidanja steznika ostaje oslabljena.  

Ukoliko ste primorani na određene fizičke pokrete i aktivnosti koje mogu pogoršati dijastazu u tim situacijama je smisleno koristiti steznik. 

Trebate pripaziti da takve aktivnosti se treba, što je više moguće, izbjegavati:

 • nošenje težih tereta
 • držanje djeteta na boku
 • pokreti i vježbe koje dovode do značajnije aktivacije trbušnih mišića
 • produljeno izraženije kašljanje.

Vježbe za dijastazu

vježbe za dijastazu

Vježbe za dijastazu provode se prema preporuci fizijatra ili fizioterapeuta od kojeg ćete dobiti savjet koje vježbe i kako se izvode.

Vježbe za dijastazu prvenstveno djeluju na poboljšanje mišićne i napetosti vezivnog tkiva trbušne stijenke, a izvode se u trajanju 10 do 15 minuta i odnose se na:

 • vježbe disanja
 • vježbe dubokih pa vanjskih trbušnih mišića
 • vježbe za pravilno držanje tijela
 • vježbe jačanja mišića zdjelice.

Potrebno je izbjegavati klasične trbušnjake ili izvođenje planka i pripaziti na izvođenje svakodnevnih pokreta i aktivnosti.

Ustajanje iz kreveta potrebno je izvesti iz bočnog položaja uz podupiranje rukama te izbjegavati aktivnosti tijekom trudnoće koji zahtijevaju jaču aktivnost trbušnih mišića poput podizanja i nošenja djeteta. Izbjegavanje potrebe tiskanja kod fizioloških funkcija (prve i druge nužde) te skakanje i tračanje.

Dijastaza – faktori rizika

dijastaza-faktori rizika

Faktori koji povećavaju rizik od pojave dijastaze:

 • višeplodna trudnoća – radi šireg volumena trudnoće i širenje trbuha je jače izraženo
 • adipozitet u trudnoći – trudnoća je razlog širenja trbušnih mišića i veziva, a kod žena veće tjelesne mase je još izraženije
 • višerotke – kod žena koje su više puta bile trudne trbušni zid je više puta bio izložen širenju
 • carski rez – operacijski zahvat kod kojeg se kao posljedica češće javlja slabost vezivnog i mišićnog tkiva, a i postoperacijski oporavak je duljeg trajanja u smislu otežanog kretanja i obavljanja aktivnosti koje vraćaju mišićni tonus.

Žene koje su vježbale tijekom trudnoće imaju manji rizik za razvoj dijastaze nakon poroda.

Dijastaza trbušnih mišići nakon poroda nije rijetkost ali je u većini slučajeva u okviru prolazne dijastaze koja nakon određenog vremena nestane. Pravodobnim prepoznavanjem znakova i simptoma te stručno vođenim vježbanjem izraženija dijastaza se može korigirati, a time će se vratiti uredna funkcionalnost organizma žene nakon poroda. 

Vježbe se izvode pod kontrolom fizijatra i fizioterapeuta ponekad i kroz nekoliko mjeseci. Fizička aktivnost prije trudnoće je također bitna pa kod planiranja trudnoće tome treba obratiti pozornost kao i provođenju vježbanja tijekom trudnoće. 

Članak napisao:

Duško Pall, dr.med

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci