08.01.2020.

Sve o propolisu - konzumacija, doziranje, ljekovitost

Saznajte sve o benefitima ovog čudotvornog lijeka. Provjerite kako koristiti i dozirati propolis te sve o oblicima propolisa: u spreju, kapi, mast i drugo.

Poznato je kako su proizvodi pčelinjeg rada kroz tisućljetnu povijest primjene omogućili čovjeku mnoge dobrobiti za zdravlje. Nebrojena pozitivna iskustva iz narodne medicine omogućile su pčelinjim proizvodima posebno istaknuti kultni status. Suvremena znanost o pčelinjim proizvodima nastoji objasniti načine djelovanja pčelinjih proizvoda na zdravlje čovjeka. Pčele, dakako, ne proizvode samo med, već i cvjetni prah, a to su prije svega matična mliječ i propolis

Što je propolis i njegovi benefiti (ljekovitost)

Propolis je smolasta tvar sastavljena od mješavine različitih biljnih dijelova i molekula koje izlučuju pčele. Pčele ga, između ostalog, koriste za popunjavanje šupljina zidova u košnicama s ciljem obrane od hladnoće i neprijatelja. To objašnjava zašto je propolis poznat i kao pčelinje ljepilo. Pčele proizvode propolis preradom tvari iz pupova crnogoričnih drveća i topola te ga kombiniraju s voskom i drugim izlučevinama koje proizvode.

Stari su Grci koristili propolis u terapiji apscesa, a Asirci pak za zacjeljivanje rana i tumora. Posebnu je popularnost zadobio spoznajom da su drevni Egipćani koristili upravo propolis za mumifikaciju preminulih. Danas je propolis popularan u raznim primjenama, od kozmetičkih proizvoda sve do lokalne per os primjene, ispijanjem ili nanošenjem u usnu šupljinu u obliku propolis kapi, propolis tinktura i sprejeva, prije svega za očuvanje zdravlja grla i usne šupljine.

Međutim, učinci i snaga ovih bioloških aktivnosti ovise o kemijskom profilu i sastavu svake vrste propolisa. Njegov je sastav povezan s raznolikošću lokalne flore, mjestom i vremenom sakupljanja te genetikom pčela.

Kemijski sastav propolisa usko je povezan sa smolama biljnih izvora koje pčele koriste za njegovu proizvodnju. Osim smola i voskova, on sadrži esencijalna ulja (oko 10%) te ostale organske tvari. Glavne skupine kemijskih spojeva za koje je utvrđeno da su prisutne u propolisu osim smola su:

  • polifenoli (fenolne kiseline, flavonoidi)
  • terpenoidi
  • voskovi

Kemijski gledano, propolis sadrži biološki aktivne tvari s djelovanjem na bakterije, odnosno antibakterijskim svojstvima. Uz to, propolis iskazuje i djelovanje na gljivice (antifungalno djelovanje), protuvirusno i protuparazitsko djelovanje, zaštitno djelovanje na zdravlje jetre i jačanje obrambenih snaga organizma te lokalno dermatološko djelovanje.

Kod kojih bolesti i nuspojava pomaže propolis

Bolesti i nuspojave kod kojih se propolis najviše koristi su upale gornjeg dišnog trakta, naročito upale grla. Mnogi se tijekom hladnih razdoblja u periodima pojave grlobolje pitaju kako liječiti upalu grla za jedan dan. Uz pregled i mišljenje liječnika, ako nije riječ o ozbiljnoj infekciji koja zahtijeva antibiotik, jedna od mogućnosti samopomoći je primjena propolisa u obliku spreja ili kapi.

Uz to, propolis se koristi kod:

  • opeklina
  • akni
  • pojave zubnog plaka i gingivitisa
  • infekcija Helicobacter pylorijem
  • bakterijskih, gljivičnih i parazitskih infekcija
  • reumatskih bolesti
  • vaginitisa

Kliničke su studije pokazale da alkoholni ekstrakt propolisa iskazuje visoku učinkovitost kod tzv. acne vulgaris. Pomaže li propolis kod stanja i bolesti poput karcinoma, Chronove bolesti, stvaranja krvnih ugrušaka i poboljšanja performansi kod sportaša, još uvijek nije znanstveno dokazano.

Kada NE koristiti propolis

Propolis se ne preporuča kod astmatičara te ljudi koji su inače alergični na med, medne proizvode i pčelinje ubode. Također, nema dovoljno znanstvenih dokaza o potpunoj sigurnosti primjene propolisa u trudnoći.

Propolis za grlo

Propolis kao apiterapeutik je prepoznat za liječenje zdravstvenih problema koji zahvaćaju usta, grlo i zube. Nadalje, neugodni zadah, plak i čirevi samo su neke od indikacija za moguću primjenu propolisa. Ispiranjem usne šupljine propolisom može se smanjiti upala i iritacija u tkivima desni, usana i grla. Usna šupljina ima obilnu bakterijsku mikrofloru, a prekomjerni rast bakterija može dovesti do oralnih bolesti. Studije su pokazale da propolis može ograničiti razvoj bakterijskih plakova i patogena koji uzrokuju parodontitis zbog svojih antibakterijskih svojstava.

Ekstrakti propolisa također su pomogli izliječiti halitozu, odnosno stanje u kojem pojedinac ima neugodan zadah, uglavnom zbog loše higijene usne šupljine. Kao sredstvo za ispiranje ima sposobnost obnove zubne pulpe, što ga čini idealnim za prevenciju zubnog karijesa. Otopina propolisa može se koristiti i za dezinfekciju četkica za zube.

Kako koristiti propolis (konzumacija i doziranje)

  • Kapi propolisa (10%) konzumiraju se na način da se oko 20 kapi nakapa u vodu ili na žličicu meda i uzima dva do tri puta dnevno.
  • Ako je koncentracija propolisa veća (30%) broj kapi se smanjuje na 8 do 10 i konzumira se jedan do dva puta dnevno.
  • Kapi propolisa u spreju nanose se direktno na bolno mjesto u grlu, a u slučaju afta direktno na ranice u ustima.
  • Mast i krema od propolisa koriste se isključivo za vanjsku upotrebu, nanošenjem direktno na površinske rane, posjekotine ili herpes, dva do tri puta dnevno.

Vrste propolisa

Propolis se može koristiti u sirovom obliku, kao vodeni ekstrakt, alkoholna tinktura (kapi), mast ili krema. 

  • Propolis kapi su zapravo tinktura od propolisa, odnosno propolis otopljen u alkoholnoj otopini. Tinktura od propolisa se najčešće prodaje u obliku spreja radi lakšeg apliciranja na sluznicu grla kod upala.
  • Postoje i propolis kapi bez alkohola, otopljene u propilenglikolu. One se najčešće koriste kod djece. 
  • Mast se priprema pomoću vazelina u koji se dodaje 10 do 20 grama mljevenog propolisa.

Što je nativni propolis

Nativni propolis je prirodni preparat koji nije kemijski obrađen, a koristi se za jačanje imuniteta. Kao svojstven proizvod Hrvatskoj istaknuli su ga određeni proizvođači kroz patentirani process pripravljanja. Njime se omogućava da propolis sačuva prirodna hranjiva i biološka svojstva.

Propolis i antibiotici

Postoje klinički dokazi da bi se med mogao nanositi na inficirane rane koje ne reagiraju na terapiju antibioticima, a uslijed infekcije zloglasnom bakterijom Staphylococcus aureus otpornom na metilicin (MRSA).

Dokazano je da je antibakterijsko djelovanje propolisa jače izraženo na gram-pozitivne bakterije i gljivice, nego na gram-negativne bakterije (Salmonella, Escherichia coli).

Studija koja je istraživala djelovanje propolisa i antibiotika protiv salmonele pokazala je da, uz antibiotik, propolis djeluje antibakterijski i sinergijski. Stoga, u određenim slučajevima kada antibiotici ne djeluju na neke bakterije, u suradnji s liječnikom i ljekarnikom valja razmotriti kombinaciju s propolisom čije djelovanje može imati povoljan učinak.

Propolis u trudnoći

Kod trudnica propolis se ili ne preporučuje ili koristi u malim količinama zbog nedovoljno znanstvenih dokaza o utjecaju na trudnicu i dijete. U slučaju konzumiranja propolisa tijekom trudnoće, svakako se preporuča da nije otopljen u alkoholu. Svakako je poželjno prije korištenja zatražiti stručno mišljenje ljekarnika.

Propolis za djecu

Za djecu se preporuča konzumacija propolis kapi bez alkohola, a najčešće otapalo je propilenglikol. Kod djece sklonoj alergijama te osjetljivosti na hranu i pčelinje proizvode, valja biti oprezan i savjetovati se s ljekarnikom.

Ostale primjene propolisa

Propolis se još primjenjuje i kod:

  • bolova u želucu
  • problema s probavom
  • hemeroida
  • žuljeva i kurjih očiju
  • psorijaze
  • akni
  • ćelavosti

Propolis se generacijama u narodu koristi kao prirodni antibiotik koji ne djeluje štetno na crijevnu mikrofloru te ne izaziva otpornost mikroorganizama, za razliku od antibiotika dobivenih kemijskim putem. Osim u borbi protiv bakterija, pomaže u obrani organizma od virusa, gljivica i parazita te u stvaranju boljeg imuniteta. Također, propolis u manjoj količini sadrži važne vitamine, poput vitamina B1, B2, B6, C i E, te korisne minerale poput magnezija, kalcija, kalija, natrija, bakra, cinka, mangana i željeza.

Cijena propolisa

Cijena propolisa diktirana je prema utjecaju više čimbenika. Potražnja, dostupnost na tržištu i ulaganje u promociju sigurno utječu na njegovu cijenu. Vrsta propolisa koja se pojavljuje na tržištu (tzv. brazilski, kineski ili propolis iz Europe i naših podneblja) ne utječe samo na cijenu, već i na biološka svojstva i djelotvornost propolisa. Svjetsko tržište popularnih pčelinjih proizvoda nažalost je izloženo pripravcima sumnjive kvalitete. Stoga je pri odabiru pripravka od propolisa daleko važnije koristiti proizvode koji su prošli kontrolu kvalitete te identifikacije aktivnih tvari i čistoće proizvoda.

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona

Ostali članci