28.12.2022.

Mostar – atrakcije koje vrijedi posjetiti

Mostar, grad u Bosni i Hercegovini koji je najpoznatiji po Starom mostu nudi i mnoge druge atrakcije. Saznajte koje su i zašto posjetiti Mostar.

mostar

Nerijetko ćete čuti da Mostar nazivaju draguljom i sunčanim biserom Bosne i Hercegovine koji osvaja doslovno na prvi pogled. Zadivljujuća arhitektura, bogata prošlost, tradicija i šarm ovog petog najvećeg grada u BIH su razlozi zbog kojih je Mostar omiljena destinacija brojnih posjetitelja tijekom cijele godine. Smješten je na obalama rijeke Neretve, u dolini između brda Hum i planine Velež, a upravo je Stari most na Neretvi najprepoznatljiviji simbol grada. 

Stari most u Mostaru

mostar most

“Jedinstven, a jednostavan”, riječi su koje možda najbolje opisuju Stari most izgrađen 1566. godine prema nalogu sultana Sulejmana. Most je dio identiteta grada jer je Mostar i dobio ime po čuvarima mostova odnosno “mostarima”. 

Stari most je dugačak gotovo 30, a širok 4 metra, a pogled posebno privlači luk čiji odraz u Neretvi predstavlja život. Na arhitekturu mosta je značajno utjecala morfologija mjesta i okoline, a postoje različite legenede o njegovoj izgradnji. Jedna od njih otkriva da most u početku nije imao ogradu već da je izgrađena nakon što su kola gurnula jednog dječaka u Neretvu dok je trčao mami pokazati prvu zarađenu kovanicu. 

Stari most je srušen 1993. godine pa obnovljen 2004. kada je i stavljen pod zaštitu UNESCO-a i otad ponovno spaja istočni i zapadni dio Mostara. Svake se godine u srpnju održavaju tradicionalni skokovi koje izvode skakači iz cijele regije, bilo na noge ili na glavu zbog čega je i nastao pojam “mostarska lasta”.

Skywalk Mostar

Skywalk Mostar je šetnica sa staklenim podom na brdu Fortica i novija je mostarska atrakcija s koje se pruža fenomenalan pogled na cijeli grad. Ovo je ujedno i prvi stakleni vidikovac u Bosni i Hercegovini na visini od 15 metara, a staklena staza je dugačka 35 metara. 

Šetnju Skywalkom možete obogatiti još jednom dozom adrenalina zato što se na istom mjestu nalazi i zipline koji sajlom dugačkom 560 metara povezuje brda Fortica i Stolac. Ipak, malo manje odvažni će radije uživati u atraktivnom pogledu s visećeg mosta ili terase obližnjeg kafića planinarskog doma.

Muzej Stari most

Nezobilazna destinacija za posjetitelje Starog mosta je Muzej Stari most ili Muzej Hercegovine koji je smješten na lijevoj obali Neretve u kompleksu kule Tara. 

Muzejski postav je posvećen povijesnom razvoju Mostara te prezentira projekt rekonstrukcije mosta još iz 16. stoljeća s kulama Tarom i Halebijom, a dostupna su i brojna arheološka istraživanja koja donose podatke o nastanku grada uz most i dvije kule. Osim zanimljivih eksponata s vidikovca kule se pruža prekrasan pogled na stari i novi dio Mostara.

Sahat kula

mostar sahat kula

Tik uz Muzej Stari most nalazi se još jedan spomenik otomanskom razdoblju – Sahat kula. Izgradila ju je 1630. godine gospođa Fatima – kaduna Šarić i jedna je od 21 sahat kule koje su se gradile da bi pokazivale vrijeme molitve pošto je u to doba ručni ili džepni sat bio luksuz za većinu. Mnogi su zapisali kako se nekada zvono sa Sahat kule moglo čuti i na tri sata hoda od Mostara.

Kriva Ćuprija

mostar kriva cuprija

Za maleni most Kriva Ćuprija smatra se da je bio probni most prije gradnje Starog mosta. Radi se o jednolučnom kamenom mostu smještenom na rijeci Radobolji koji je izgrađen 1558. godine u vrijeme vladavine Osmanlija. 

Uz most su smješteni brojni kafići restorani u kojima se možete opustiti i okrijepiti uz pogled na most, rječicu, slapove i druge zanimljive građevine koje su se „nagurale” uz Krivu Ćupriju.

Koski Mehmed – pašina džamija

mostar koski mehmed-pašina džamija

U istočnom dijelu Mostara vizurom svakako dominiraju džamije i minareti od kojih posebno treba izdvojiti Koski Mehmed pašinu džamiju. Džamija je izgrađena 1617. godine, a zbog svoje autentične arhitekture i lokacije se nalazi među najposjećenijim znamenitostima u Mostaru. 

Prilikom posjete džamiji, koja je udaljena stotinjak metara od Starog mosta, također možete uživati u panoramskom pogledu. Ipak, treba imati na umu da do pogleda treba savladati 90 uskih i klizavih stepenica kroz mračni minaret.

Zvonik mira

mostar zvonik mira

U sklopu Franjevačkog samostana nalazi se Zvonik mira koji se svrstava u noviju turističku ponudu grada Mostara. Naime, na visini od oko 80 metara napravljen je vidikovac s kojeg se grad može promatrati iz ptičje perspektive. Do vidikovca se ne mora u potpunosti penjati stepenicama već postoji lift za građane i turiste, a sama ideja Zvonika mira je bila osmisliti simbol koji promovira mir i pomirenje.

Kajtazova kuća

Mostarska atrakcija je i Kajtazova kuća koja je najstarija očuvana turska kuća u Mostaru. Sagrađena je 1520. godine, sastojala se od muškog i ženskog djela dok je danas posjetiteljima dostupan samo ženski dio. Kajtazova kuća prepuna je predmeta poput čajanki, prekrivača, tepiha, knjiga na arapskom i turskom te drugih sitnica koje dočaravaju nekadašnji način života na tom području.

Kujundžiluk

Dinamika i šarenilo Kujundžiluka čine ovu uličicu najživopisnijom ulicom u Mostaru. Radi se o staroj cesti s kamenjem izgrađenoj još u 16. stoljeću u kojoj su udomljene suvenirnice i radnje sa starim zanatima. Dakle, Kujundžiluk je idealna lokacija za obavljanje shoppinga kako bi, uz predivne uspomene, doma mogli ponijeti i poneki simbol starog Mostara i njegove kulture. 

Kujundžiluk je kao i Stari most stavljen pod zaštitu UNESCO-a što dodatno potvrđuje koliki je njegov značaj za Mostar.

Tabhana

Tabhana je mjesto na kojem je u prošlosti djelovalo jedno od najjačih zanatskih udruženja u Mostaru, a radi se o kompleksu za preradu kože odakle što i je prijevod riječi tabhana. Danas su na toj lokaciji smješteni kafići restorani u kojima možete uživati u tradicionalnoj lokalnoj hrani kao što su ćevapi, bosanski kolačić, dolma, japrak, i naravno, turskoj kavi, baklavi i urmašicama.

Vodopad Kravice

vodopad kravice

Nakon obilaska Mostara preporučamo jednosatnu vožnju do Vodopada Kravice koji se nalazi se u neposrednoj blizini Ljubuškog. Vodopad Kravice je veliki slap od sedre na rijeci Trebižat i nazivaju ga draguljom Bosne i Hercegovine. Kravice su iz godine u godinu sve popularnija destinacija za brojne turiste koji dolaze samostalno automobilom ili u sklopu organiziranih tura koje kombiniraju posjet Međugorju, Kravicama i vodopadu Koćuša. 

Mostar i njegova okolica prepuni su prirodnih čuda poput kanjona Mostarska Bijela, šetnja gradom je prilika za jedinstven doživljaj različitih kultura, religija i stilova koje su spojene na jednom mjestu, a toplina i srčanost domaćina su dodatan razlog za planiranje vikenda u Bosni i Hercegovini.

Sigurni smo da ćete imati želju uskoro planirati novo vikend putovanje s prijateljima ili obitelji kako bi otkrili blaga grada Mostara i njegove okolice.