25.09.2020.

Najbolje ideje za pozivnice za vjenčanje

Organiziranje vjenčanja može biti stresno. Priuštite si malo opuštanja u planiranju i inspirirajte se uz naš vodič za pozivnice za vjenčanje.

Uvod

 

Pronašli ste srodnu dušu, postavili “najvažnije” pitanje ili rekli “da”, odredili ste datum i vrijeme je za organizaciju vjenčanja? Na pravom ste mjestu jer je prvi korak, svakako, pozivanje uzvanika i odabir pozivnica. One mogu biti klasične, moderne, romantične, šaljive, u različitim oblicima i materijalima, a koju god da odaberete, nećete pogriješiti. Zbilja ne postoji prava ili kriva pozivnica za vjenčanje, najvažnije je da se vi kao par “pronađete” u toj pozivnici!

Što treba sadržavati pozivnica?

Pozivnica za vjenčanje je prvi kontakt koji mladenci imaju sa svojim uzvanicima. U Hrvatskoj se većina mladenaca trudi osobno uručiti pozivnice svojim gostima jer je to tradicija koja se njeguje od davnina. No i to se s godinama mijenja, jer u današnjem užurbanom načinu života često nije moguće obići rodbinu i prijatelje kako bi im podijelili pozivnice. Zbog toga svaka pozivnica treba sadržavati sve bitne informacije oko tijeka vašeg vjenčanja kako biste izbjegli desetke poziva i pitanja koja vam ne trebaju na taj dan.

Podaci koje pozivnica treba sadržavati su:

  • ime i prezime mladenke
  • ime i prezime mladoženje
  • datum vjenčanja
  • vrijeme i mjesto/adresu održavanja pića dobrodošlice (ukoliko je to dio vašeg vjenčanja)
  • vrijeme i mjesto/adresu održavanja ceremonije vjenčanja (matični ured/crkva)
  • vrijeme i mjesto/adresu održavanja svadbenog ručka/večere
  • kontakt broj mladenke za potvrdu dolaska
  • kontakt broj mladenca za potvrdu dolaska
  • datum do kojeg uzvanici trebaju potvrditi svoj dolazak

Također, ukoliko vašim uzvanicima osiguravate organizirani prijevoz na vjenčanje ili smještaj u hotelu (za što se neki mladenci odlučuju ako velik dio uzvanika dolazi iz nekog drugog grada) te informacije navedite u pozivnici. Primjerice, vrijeme i mjesto polaska/povratka te adresu hotela ili hostela u kojem ste organizirali smještaj za goste vjenčanja.

Tekst kojim ćete pozvati uzvanike može biti klasičan tekst poput “pozivamo vas da uveličate našu svečanost” ili neka vaša osobna priča ili poruka. No to uvelike ovisi o vrsti pozivnice koju ćete odabrati za taj poseban dan.

21 ideja za pozivnice za vjenčanje

Pozivnica za vjenčanje nije samo informacija o protokolu, već vašim uzvanicima šalje poruku i o temi vašeg vjenčanja. Dapače, odabirom pozivnice mnogi mladenci odrede stil cijelog tog dana, što im olakšava organizaciju svih ostalih segmenata vjenčanja. Primjerice, svi drugi detalji poput menija, oznaka mjesta na stolovima, zahvalnica i poklona za goste mogu biti u istom stilu kao pozivnice za vjenčanje. Materijal, font slova, oblik, pakiranje, dodatna oprema odašilju poruku o vama i vašem vjenčanju, stoga odaberite ono što vama najviše odgovara! Pozivnice možete naručiti ili izraditi sami, sve ovisi o vašoj volji, vremenu i kreativnosti.

Pozivnice od zanimljivih materijala

Pozivnica drvo – drvena pozivnica je jedna od popularnih trendi pozivnica izrađenih od zanimljivih i drugačijih materijala. Tekst pozivnice se uz pomoć lasera ugravira u drvo, a možete je zapakirati u smeđu kuvertu ili jednostavno uručiti gostima bez pakiranja.

Pozivnica od kože – standardna koža ili soft touch koža jedan je od zanimljivijih materijala za moderna vjenčanja (ukoliko možete izdvojiti malo više novca za pozivnice). Odlično se uklapa u vjenčanja na otvorenom, baš poput pozivnica izrađenih od drveta.

Pozivnice od svile – svila i til u kombinaciji s ušivenim perlicama i kristalima istaknut će posebnost vašeg dana, odnosno dodatno naglasiti svečanost cijelog vjenčanja.

Prozirne pozivnice

Pozivnica u epruveti – možete uputiti poziv na vjenčanje vašim gostima u stilu poruke u boci. Potrebna vam je epruveta ili neka druga bočica s plutenim čepom, tanki papir na kojem ćete ispisati tekst te mašnica ili neki drugi ukras kojim možete ukrasiti epruvetu.

Pozivnica pleksiglas – već duže vrijeme su u trendu pozivnice za vjenčanje izrađene od pleksiglasa. Možete se poigrati s tehnikom tiskanja, strukturom, dizajnom, a kako god da ju napravite, ova pozivnica će sigurno biti za pamćenje.

Pozivnica na paus papiru – unatoč novim trendovima, pozivnica na paus papiru ne izlazi iz mode, pa ako ste ljubitelj prozirnih pozivnica koje možete smotati ili ukrasiti različitim detaljima da budu jedinstvene, paus papir je odličan izbor za vas.

Pozivnice sa zanimljivim uzrocima

Pozivnica hvatač snova – vjenčanje je jedan od vaših dana iz snova, a uzorkom hvatača snova na vašim pozivnicama za vjenčanje možete simbolično prizvati lijepe snove koji će se i dalje ostvarivati u dvoje.

Pozivnica akvarel – pozivnice na kojima prevladava akvarel uistinu mogu biti magične, baš kao i vaše vjenčanje, a inspiraciju za akvarel mladenci najčešće potraže u prirodi.

Pozivnica u stilu devedesetih – brojni mladenci se odlučuju za tematska vjenčanja, a ako ste vi jedni od njih i rođeni ste devedesetih godina, šljokice, boje i sav ostali kič tog vremena bi mogli pronaći mjesto na vašim pozivnicama za vjenčanje.

Pozivnice s ilustracijama

Pozivnica s karikaturama – želite li organizaciju vjenčanja i prvi kontakt s gostima početi humorom, među smiješnim pozivnicama za vjenčanje su pozivnice ilustrirane karikaturama mladenaca, odnosno njihovim portretima.

Pozivnica retro – ilustracija ljubavnog para na retro biciklu ili motoru je primjer retro pozivnice za vjenčanje, stila koji mnogi mladenci odabiru za stil cijelog svog vjenčanja.

Pozivnica vlastita ilustracija – zašto na pozivnicu ne biste nacrtali sebe i partnera, odnosno partnericu? To će zasigurno biti unikatna pozivnica, a možda i jedna koja pripada kategoriji smiješnih pozivnica za vjenčanje!

Rezbarene pozivnice

Pozivnica leptiri – izrezbareni motivi leptira i cvjetova su nezaobilazni kod pozivnica koje gostima šalju poruku o romantičnom vjenčanju i klasik su koji vjerojatno nikada neće izaći iz mode.

Pozivnica čipka – ako ste se odlučili za vintage temu vjenčanja, metodom laserskog reza papira ili kartona u formi čipke možete dobiti pozivnice za vjenčanje koje izgledaju kao pravo vintage djelo.

Pozivnica okvir – rubovi pozivnice se mogu izrezbariti na način da pozivnica izgleda kao okvir za fotografije, a ako u to ukomponirate spomenute rezbarene cvjetove ili leptire, bit će to poziv na sudjelovanje u pravoj bajci.

Minimalističke pozivnice

Pozivnica otisci prstiju – iznimno jednostavna, a s druge strane unikatna pozivnica je otisak prsta mladenke i mladenca u obliku srca na papiru. Tekst pozivnice i papir također trebaju biti u minimalističkom stilu, a rezultat će biti itekako upečatljiv poziv na vaše vjenčanje.

Pozivnica eukaliptus – eukaliptus je zavladao uređenjem interijera, a isto tako je postao jedan od najpopularnijih motiva na minimalističkim pozivnicama za vjenčanje.

Pozivnica pečat – jednostavnu pozivnicu, a maksimalan efekt dobit ćete ako odaberete papir ili karticu na kojem ćete ispisati tekst, bez ikakvih uzoraka, a kuvertu ukrasite pečatom. Kod nas svaki papir treba pečat, zar ne?

Pozivnice u zanimljivim oblicima

Pozivnica bookmark – ovo je definitivno pozivnica uz koju će se vaši gosti često prisjetiti vjenčanja. Potreban je karton, papir u boji, a možete dodati i nekoliko vaših fotografija koje ćete zalijepiti na bookmark. I to je to!

Viseća pozivnica – ukoliko organizirate vjenčanje s manjim brojem gostiju, onda biste se mogli uhvatiti u koštac s malo zahtjevnijim DIY pozivnicama. Izrežite nekoliko krugova od papira ili kartona, na jedan nalijepite zajedničku sliku, a na ostale ispišite tekst pozivnice. Na svakom krugu izbušite rupicu i povežite ih koncem ili vrpcom tako da u konačnici dobijete pozivnicu poput visećeg ukrasa. Pozivnice možete pakirati u kuverte ili okrugle kutijice, svakako će izazvati oduševljenje.

 Pozivnica mapa – nekad davno smo za dolazak na odredište svi koristili karte ili mape, pa se i vi možete poigrati s oblikom pozivnice te sve upute za vaše vjenčanje ispisati na pozivnicu u obliku mape.

Kao što smo istaknuli ranije, neki od ovih prijedloga mogu biti “uradi sam projekt” ili ih možete naručiti u tiskarama koje se bave profesionalnom izradom pozivnica za vjenčanje. Njihove cijene variraju ovisno o materijalu, opremi, tisku, obliku, ali i broju pozivnica, no najniža je oko četiri kune po komadu. Svakako imajte na umu da biste pozivnice svojim uzvanicima trebali uručiti dva mjeseca prije datuma vašeg vjenčanja.

Zaključak

Ne postoji jedna idealna pozivnica – svaka pozivnica je savršena ukoliko je to pozivnica za vjenčanje koja odražava “vas” te koja je ujedno informativna i čitka. No najbitnije je da vi uživate u tom danu u potpunosti i da ga se uvijek s osmijehom prisjetite u onim trenucima kada više nećete biti samo vas dvoje. I tada ćete imati posla s pozivnicama, no u tom slučaju će glavnu riječ ipak imati vaše malo čudo!