Kolači i torte koji se ne peku su sve popularniji odabir među ljubiteljima slastica i svima koji tek kreću u svoju slastičarsku avanturu. Priprema je brza, uglavnom jednostavna i ne zahtijeva druženje s pećnicom, što je velika prednost, posebice tijekom ljetnih vrućina. Isprobajte naših pet recepata za najljepše kolače koji se ne peku.
Limoncello tiramisu
Ovaj talijanski klasik mnogi obožavaju zbog njegove prozračnosti, okusa kave, ali i činjenice da je riječ o kolaču koji se ne peče. Jeste li znali da postoje razne vrste „lažnog tiramisua” u kojima kraljica okusa nije najpopularniji topli napitak? U nastavku vam donosimo tiramisu recept u kojem glavnu ulogu ima limun i, vjerujte nam, nećete požaliti što ste ga isprobali.
Potrebni sastojci:
- 240 ml limoncello likera
- 100 g šećera
- 240 ml vode
- 40 piškota
- 180 ml svježeg limunovog soka
- 450 g sira mascarpone
- 350 g vrhnja za šlag
- 150 g džema od limuna
- 60 g šećera u prahu
- 20 g mljevenog pistacija.
Upute za pripremu:
- Prvi korak neka vam bude priprema sirupa od limuna tako što ćete u loncu zagrijati limoncello liker, šećer, limunov sok i vodu i na laganoj temperaturi miješati sve dok se šećer do kraja ne rastopi. Stavite dobiveni sirup sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Istucite vrhnje u šlag i umiješajte šećer u prahu, a u posebnoj zdjeli izmiksajte sir mascarpone s džemom od limuna pa zatim u to dodajte šlag i sve dobro promiješajte.
- Pripremite posudu u kojoj ćete slagati kolač, umočite svaku piškotu u limoncello sirup i slažite ih jednu do druge dok u potpunosti ne prekrijete dno posude.
- Preko piškota u posudi prelijte dio kreme koju ste dobili miješanjem sira, šlaga i limuna. Zatim ponovno na tu kremu slažite piškote umočene u limoncello sirup dok se ne prekrije cijela površina kreme.
- Pospite kolač mljevenim pistacijom i stavite ga u hladnjak minimalno šest sati prije posluživanja.
Tart od malina i bijele čokolade
Tart je izvorno kolač koji se mora peći pošto mu je baza prhko tijesto, ali naravno da postoji varijanta ovog kolača bez pečenja. Postoje slani i slatki tartovi, a ako želite ukućane očarati i okusom i izgledom, predlažemo najljepši tart od malina i bijele čokolade koji se ne peče.
Potrebni sastojci:
- 130 g keksa s maslacem
- 130 g maslaca sobne temperature
- 100 g badema
- 300 g svježih ili zamrznutih malina
- 1 vrećica bourbon vanilije
- 20 g šećera
- 20 g škrobnog brašna
- 300 g bijele čokolade
- 150 g mliječnog vrhnja za šlag
Upute za pripremu:
- Na tavi kratko tostirajte bademe, a u blenderu sameljite kekse ili ih stavite u vrećicu i istucite batom za meso dok se skroz ne usitne.
- Isjeckajte bademe, ali ih nemojte u potpunosti usitniti kao kekse već ostavite i komadiće.
- U zdjeli pomiješajte kekse, bademe i maslac.
- Obložite kalup za tart papirom za pečenje koji će obuhvaćati i bočne stranice, istresite smjesu sa keksima i sve dobro poravnajte. Kako biste izbjegli lijepljenje za prste, možete prekriti smjesu folijom i na taj način poravnati smjesu u kalupu. Pustite da se podloga ohladi.
- Kuhajte maline i šećer na umjerenoj vatri dok se ne pretvore u pire pa zatim izdvojite par žlica pire, pomiješajte sa škrobnim brašnom i vratite natrag u posudu. Miješajte i dalje na laganoj vatri dok ne dobijete gustoću pekmeza, maknite s vatre i rashladite.
- Zatim pripremite ganache, odnosno kremu tako što ćete sitno nasjeckanu čokoladu preliti s vrućim vrhnjem za šlag. Ostavite smjesu da stoji par minuta pa počnite s miješanjem i miješajte sve dok ne dobijete glatku kremu bez komadića čokolade.
- Na podlogu od keksa ravnomjerno rasporedite smjesu od malina i prelijte sve ganachem od čokolade.
- Ukrasite tart s nekoliko malina i listića badema pa stavite na hlađenje otprilike tri sata prije posluživanja.
Oreo cheescake
Na popis najljepših kolača bez pečenja svakako treba uvrstiti Oreo tortu, a sigurni smo da ne treba posebno isticati zašto je torta s Oreo keksima jedna od najfinijih i najpopularnijih. Popularne kekse možete zamijeniti i cjenovno pristupačnijima, a isto tako ukusnom varijantom Neo keksa koje možete pronaći u Lidl trgovinama. Ne možemo reći da se radi o brzom kolaču bez pečenja, ali isplatit će se svaka minuta uložena u njenu pripremu.
Potrebni sastojci:
- cca 600 g Oreo ili Neo keksa (54 kom)
- 100 g maslaca
- 200 g bijele čokolade
- 600 ml vrhnja za šlag
- 500 g sira mascarpone
- 80 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 10 g mljevene želatine
- 4 žlice hladne vode
- sok opola naranče.
Upute za pripremu
- U blenderu sameljite cca 300 g keksa ili ih stavite u vrećicu i istucite batom za meso dok se skroz ne usitne.
- Otopite maslac, dodajte ga u kekse i sve dobro pomiješajte.
- Obložite kalup za tortu papirom za pečenje, istresite smjesu sa keksima, sve dobro poravnajte i pustite da se podloga ohladi.
- U zdjeli pomiješajte sir mascarpone i šećer u prahu, zatim dodajte aromu vanilije i sok od naranče pa sve ponovno dobro promiješajte.
- U lončiću pomiješajte vodu i želatinu, ostavite da nabubri pa kratko zagrijte na vatri, ali pazite da ne zavrije. Važno je samo da se želatina rastopi.
- Otopite bijelu čokoladu i dodajte 500 ml slatkog vrhnja, pomiješajte pa dodajte rastopljenu želatinu i opet pomiješajte.
- Uzmite posebnu zdjelu i pomiješajte smjesu od sira i smjesu od vrhnja i bijele čokolade pa u to umiješajte cca 100 g rukom zdrobljenog keksa i stavite da se hladi tijekom noći.
- Ujutro razdvojite 8 komada keksa od kreme, sameljite ih i posipajte po torti dok je još u kalupu.
- Od preostalih 100 ml vrhnja istucite čvrsti šlag, napunite špricu i na torti napravite jastučiće koji će biti postolje za preostale kekse.
- Stavite tortu na hlađenje otprilike 5 sati prije posluživanja.
Semifreddo s bademima
Ako žudite za osvježavajućim desertom, onda predlažemo ovu talijansku poslasticu čija je tekstura mješavina sladoleda i moussea. Semifreddo se, kao što mu i ime govori, poslužuje poluhladan, a kada je riječ o pripremi, možemo ga slobodno staviti na popis brzih kolača bez pečenja.
Potrebni sastojci:
- 5 jaja
- 400 g šećera
- 750 ml vrhnja za šlag
- 300 g oljuštenih badema
- čokoladni preljev.
Upute za pripremu:
- Na tavi kratko tostirajte bademe.
- Odvojite 250 g šećera u lončić, dodajte tostirane bademe i kuhajte na umjerenoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi.
- Na pladanj stavite papir za pečenje i izlijte dobivenu smjesu.
- Ostatak šećera (150 g) u posudi umiješajte s pet žumanjka i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu, a u posebnoj zdjeli umutite šlag pa ga dodajte u smjesu od šećera i žumanjaka.
- Štapnim mikserom sameljite ohlađeni karamelizirani šećer i bademe pa dodajte u prethodno dobivenu smjesu.
- U posebnoj zdjeli od bjelanjaka napravite snijeg, s tim da na pola miksanja dodate žlicu šećera.
- Dodajte bjelanjke u smjesu i sve dobro promiješajte odozdo prema gore pa izlijte u kalup.
- Stavite kolač u zamrzivač minimalno pet sati prije posluživanja.
Krostata od bundeve i sira
Iako je bundeva najpopularnija za pripremu kremastih juha, svakako vrijedi isprobavati i brojna druga jela s ovom jesenskom kraljicom i zato vam predlažemo da isprobate ovu sočnu krostatu od bundeve i sira koja se ne peče.
Potrebni sastojci:
- 250 g keksa od maslaca
- cca 130 g maslaca
- 60 g šećera u prahu
- 90 g sjeckanih badema
- 600 g bundeve
- 175 g smeđeg šećera
- 100 g krem sira
- 150 g čokolade
- vrećica mljevene želatine
- žličica cimeta u prahu
- pola žličice đumbira
- pola žličice klinčića
- malo mlijeka.
Upute za pripremu:
- Narežite bundevu na kockice i pirjajte na laganoj vatri uz dodavanje mlijeka cca 25 minuta pa pustite da se ohladi.
- U blenderu sameljite kekse, dodajte otopljeni maslac, šećer i bademe.
- Obložite kalup za pitu papirom za pečenje, istresite smjesu sa keksima i sve dobro utisnite. Kako biste izbjegli ljepljenje za prste, možete prekriti smjesu folijom i na taj način poravnati smjesu u kalupu. Pustite da se podloga hladi.
- Ohlađenu bundevu izblendajte u pire, a želatinu koju ste pripremili prema uputama dodajte u pire od bundeve.
- Dodajte sir, šećer, đumbir, klinčić i sve dobro pomiješajte i prebacite dobivenu smjesu u kalup za pitu i dobro sve rasporedite po podlozi.
- U lončiću na pari rastopite čokoladu s dvije žlice maslaca i izlijte smjesu, odnosno glazuru preko nadjeva od bundeve.
- Stavite krostatu na hlađenje minimalno tri sata prije posluživanja.
Ne propustite istražiti i naše recepte za najljepše božićne kolače ili najljepše uskršnje kolače, a svi potrebni sastojci po super ponudama čekaju vas u najbližoj Lidl trgovini.