30.04.2024.

Zašto bismo se trebale prestati uspoređivati s drugim mamama?

Majčinstvo donosi dozu nesigurnosti no uspoređivanje s drugim mamama može dovesti do osjećaja da nismo dovoljno dobre i težnje savršenstvu.

Zašto se ne bi trebale uspoređivati s drugim mamama?

Kad si novopečena mama, vrlo je lako upasti u zamku uspoređivanja s drugim mamama. Majčinstvo sa sobom donosi i određenu dozu nesigurnosti gdje preispituješ svaki svoj korak i svaku svoju odluku. Tako u parkiću čuješ da ono dijete koje je iste dobi kao tvoje već naveliko hoda, drugo jede sve bez problema, treće već zna izgovoriti jednostavne rečenice… Kako „sve“ uspijevaju održati red u kući i pritom svaki dan skuhati zdravo? Pitaš se je li u tebi problem? Jesi li dovoljno dobra majka? Bi li trebala posvetiti svome djetetu više pažnje i vremena? Kako da budeš bolja majka, supruga i domaćica? 

Savršeni roditelji ne postoje

Uspoređivanje može dovesti do osjećaja nedostatnosti ili pak do prevelikog stresa. Također može dovesti do toga da same sebi postavimo prevelika očekivanja. Umjesto toga, trebale bisno se fokusirati na sve ono dobro što napravimo u jednom danu i shvatiti da savršeni roditelji ne postoje. Svi se suočavamo s izazovima i greškama, i to je normalno. Prihvati nesavršenosti i uči iz njih.

Ovo je nekoliko savjeta koji će ti pomoći da se prestaneš uspoređivati s drugim mamama:

  • Fokus na vlastito roditeljstvo: umjesto usmjeravanja na ono što drugi rade ili postižu, usredotoči se na svoj vlastiti put i odluke koje su najbolje za tvoju obitelj. 
  • Postavi realna očekivanja: osvijesti da nema jednog ispravnog načina roditeljstva. Postavljanje realnih očekivanja prema sebi i drugima pomoći će ti da smanjiš „težnju za savršenstvom“. Kao mama s osmogodišnjim iskustvom reći ću ti tajnu: ne može sve biti savršeno. Ako je ručak skuhan, kuća je vjerojatno u neredu i obrnuto. Prihvati to. Majčinstvo je kaotično.
  • Svako je dijete drugačije: svako dijete ima svoj tempo rasta i razvoja. Ako pak misliš da nešto nije u redu – obrati se stručnoj osobi.
  • Otvoreno komuniciraj: ako osjećaš da si upala u zamku uspoređivanja, razgovaraj o tome otvoreno s partnerom ili prijateljicom. Držanje toga osjećaja u sebi samo će pogoršati situaciju, uvijek je lakše kad podijelimo teret.
  • Okruži se majkama koje iskreno pričaju o majčinstvu i ne boje se pokazati da imaju loš dan. Razmjena iskustava, pružanje podrške i dijeljenje savjeta stvara pozitivno okruženje.
  • Budi nježna prema sebi. Kad bi samo sebe uspjela vidjeti kroz oči svog djeteta, vidjela bi brižnu, zabavnu i toplu majku. Ne zaboravi – u očima svoga djeteta ti JESI savršena majka.
Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci