20.02.2023.

Sanjarica - Što znače vaši snovi?

Pitate se što znače vaši snovi i postoji li skrivena simbolika? Zabavite se uz našu kratku Lupilu sanjaricu i saznajte kako tumačiti snove.

Sanjarica

Jeste li znali da ne postoji osoba koja tijekom noći ne sanja? Iako se mnogi ujutro ne sjećaju, studije pokazuju da svatko od nas sanja četiri do šest različitih snova što bi značilo da tijekom života provedemo šest godina sanjajući

Postoje različite teorije o značenju snova iz kojih su se razvile i svima dobro poznate sanjarice. U nastavku doznajte zašto sanjamo i kako tumačiti snove uz našu Lupilu sanjaricu.

Zašto sanjamo?

Snovi se tumače oduvijek, a zanimljiva je činjenica kako se u drevnom Egiptu vjerovalo da su snovi komunikacija s višim silama i da predstavljaju proročanstvo za budućnost. S vremenom su snovi postali područje proučavanja psihologije kao znanosti, ali prvu teoriju je tek 1899. godine postavio Sigmund Freud. Naime, u svojoj knjizi Tumačenje snova objašnjava snove kao sredstvo izražavanja nesvjesnih želja s čime se slažu mnogi teoretičari snova. 

Mnogi znanstvenici tvrde da su snovi emocije koje potiskujemo i ne znamo jasno izraziti dok postoji i teorija prema kojoj su snovi način na koji organiziramo svoje misli. Znanost se slaže da su snovi zbirka slika, isječaka, misli, emocija i sjećanja koje se javljaju tijekom REM faze sna i na tom tragu objašnjavaju kako značenje snova:

  • snovi nam pomažu riješiti svakodnevne probleme
  • snovi izražavaju naše skrivene želje
  • snovi mijenjaju našu mentalnu shemu
  • u snovima doživljavamo situacije vizualnom i/ili slušnom percepcijom.

Jedinstven odgovor na pitanje zašto sanjamo ne postoji no jasno je da svi sanjamo i da snovi imaju određeno značenje. Ono što je važno istaknuti je da ne postoji jedinstvena sanjarica jer je svaki san ujedno i dio naše osobnosti zbog čega je i tumačenje određenog sna potrebno prilagoditi.

Kako tumačiti snove?

Kako tumačiti snove

Većina ljudi je bar jednom u životu posegnula za sanjaricom kako bi protumačili san koji je bio upečatljiv, uznemirujuć, uzbudljiv ili se nekoliko puta ponavljao. S razvojem interneta sanjarice su dostupne svima, od najstarijih odnosno stoljetnih sanjarica do sanjarica koje tumače snove po abecedi. Još jednom naglašavamo da je sanjarica svojevrsna inspiracija za tumačenje snova i da uvijek treba uzeti u obzir vlastite osobine ličnosti i stanje u kojem se trenutno nalazite. 

Također, iskoristite sanjaricu kao poticaj za promišljanje o svojim mislima, emocijama i životnoj situaciji u kojoj se nalazite, ali nemojte na tumačenje snova gledati kao na činjenicu ili živjeti u uvjerenju da će vam se nešto što ste sanjali uistinu i dogoditi. Sanjarice nas potiču da malo razmislimo o našim snovima, željama i potrebama, ali i da se zabavimo. 

Otkrijte s nama što najčešće sanjamo i što bi takvi snovi mogli značiti.

Snovi o trudnoći 

Jedan od učestalijih snova kod žena je zasigurno san o trudnoći koji izaziva različite emocije. Za žene koje planiraju trudnoću je poprilično uzbudljiv dok će za druge biti zbunjujuć ili čak zastrašujuć, ali ono što se svi stručnjaci, ali i sanjarice slažu je da san o trudnoći ne znači da ste trudni. 

San o trudnoći za nekoga može biti podsjetnik da provjeri kontracepciju ukoliko se boji trudnoće ili je, s druge strane, riječ o izrazitoj želji za začećem. Sanjanje trudnoće se tumači i kao savjet da isprobate nove stvari i ostvarite svoj puni potencijal pogotovo ukoliko se u vama “skriva” velika kreativka. 

Nadalje, san u kojem ste trudni može značiti da ste željni ljubavi i prihvaćanja ili da se napokon morate početi više brinuti o sebi. Prema sanjarici, u slučaju da sanjate kako se porađate to može biti skrivena poruka da se strpite jer je pred vama dovršetak nekog projekta za koji ćete, u konačnici, biti nagrađeni. Trudnoća s bivšim partnerom se najčešće tumači kao znak da ste nešto naučili iz veze koja je završila i da se rađa neka nova perspektiva u vama.

Snovi o smrti 

Sanjanje svoje ili nečije tuđe smrti je isto na popisu uobičajenih snova koje sanjamo. Sigurno ste više puta u životu čuli objašnjenje koje kaže da ste takvim snom produžili život sebi ili osobi koju ste sanjali. Ipak, većina sanjarica san o smrti tumači kao završetak neke faze u životu i novi početak

Velika uznemirenost nakon takvog sna može značiti preveliku okupiranost negativnim mislima i podsjetnik da trebate pozitivnije gledati na život, a može značiti i da uskoro slijedi oslobađanje od problema u kojima ste se našli. Sanjanje smrti bliskih osoba poput roditelja je najčešće odraz straha da ćete ih izgubiti, a san u kojem sanjamo strah od smrti se tumači kao strah od velikih promjena u životu.

Snovi o ispadanju zuba

Jedan od snova koji poprilično uznemiruje je san u kojem nam ispadaju ili se lome zubi. Sanjarice taj san nerijetko tumače kao san o velikom osobnom gubitku kao što je smrt voljene osobe, propala veza ili brak, gubitak doma ili zaposlenja, a jedno od značenja je nagovještaj loših događaja u vašoj obitelji. 

Možda sanjate ispadanje zubi zato što nesvjesno “škripite” zubima tijekom spavanja što se u nekim sanjaricama tumači kao pretjerana zabrinutost i anksioznost u svakodnevnom životu ili briga zbog promjena koje vas uskoro očekuju novog radnog mjesta ili selidbe.

Snovi o padanju i utapanju 

Snovi o padanju

Snovi u kojima padate mogu značiti da ste nesigurni i niste u mogućnosti kontrolirati poziciju u kojoj se nalazite ili da ste si postavili prevelike ciljeve. Veliki pad se tumači kao podsjetnik da se morate osloboditi većih odgovornosti koje vas sputavaju i da vam je potreban realniji pristup cijeloj situaciji. San o utapanju, također, upozorava na neku neravnotežu u vašem životu i rezultat je vašeg emocionalnog stanja, straha ili stresa kroz koji prolazite. 

Ipak, utapanje se tumači i kao simbol novog života odnosno novog rođenja, a san u kojem ste preživjeli utapanje može značiti da ćete prebroditi neko teško razdoblje u kojem se nalazite.

Snovi o letenju 

Jeste li znali da snovi o letenju pripadaju kategoriji lucidnih snova odnosno snova u kojima smo svjesni da sanjamo? Učestali su i mnogi takve snove opisuju kao poprilično oslobađajuće iskustvo.  San u kojem letite se može tumačiti kao znak da imate situaciju pod kontrolom ili da ste počeli gledati na život iz drugačije perspektive. 

Ukoliko vam let u snu predstavlja problem onda bi to mogao biti znak nemogućnosti upravljanja situacijom u kojoj ste trenutno ili da postoje prepreke i osobe koje vam otežavaju put do ostvarenja vaših ciljeva. Naravno, takav san ujedno može biti i poticaj da razmislite o izazovima, svojim potencijalima i da se ne bojite uspjeha u svojem životu.

Snovi u kojima vas netko proganja 

Vjerujemo da ste se bar jednom u životu probudili s nelagodnim osjećajem nakon sna u kojem vas je netko proganjao. Sanjarice naglašavaju da se najčešće radi o snu o samome sebi odnosno bijegu od sebe i onoga što vam se u životu trenutno događa. Možda se ne možete suočiti sa situacijom pa je u potpunosti izbjegavate, a onda vas to proganja u snu. Naravno, san u kojem bježite od nekog može biti i strah od toga da će vas netko napasti ukoliko izrazite svoje stavove i emocije.

Snovi o seksu 

San o seksu se tumači na različite načine, od vlastitih seksualnih maštarija koje se javljaju u snu do neke nove energije u životu. Kod nekoga se snovi o seksu javljaju zbog nedostatka istog u stvarnom životu, a razlog može biti i osjećaj privlačnosti ili divljenja prema nekome što ne znači nužno da s tom osobom želite imati odnos.

Snovi o životinjama 

Ako je suditi prema sanjaricama, gotovo svaka životinja sa sobom nosi i svoje tumačenje. Poznato je da nitko ne voli snove o zmijama jer se često vežu uz zlo, iskušenje ili prevaru, ali postoje sanjarice koje san u kojem su zmije tumače kao znak radosti i bogatstva koje će se dogoditi. 

Pas u snu znači da imate pouzdanog partnera dok slon znači da ste strpljivi i mudri. Snovi u kojem su domaće životinje se tumače kao znak da vodite skladan i stabilan život dok divlje životinje upozoravaju na moguće probleme.

Snovi imaju određenu simboliku i na neki način su prilika da malo zavirimo u svoj um neovisno o tome jesu li nas uznemirili, razveselili, zbunili ili fascinirali. Snovi i sanjarice, kao i ovakvi opuštajući članci tu su da nas zabave i unesu malo nade u naš život.