06.06.2024.

Pozitivni i negativni aspekti screen timea na klince

Vrijeme provedeno pred ekranima postalo je neizbježno, no bitno je da roditelji upravljaju screen timeom svoje djece i osvijeste sve prednosti i nedostatke.

Djevojčica na mobitelu

U današnjem digitalnom dobu, djeca su izložena različitim ekranima više nego ikad prije. Od televizora i računala do pametnih telefona i tableta, “screen time” ili vrijeme provedeno pred ekranima postalo je neizbježan dio svakodnevnog života djece. 

I dok tehnologija može pružiti brojne edukativne i zabavne mogućnosti, postavlja se pitanje kako ta digitalna prisutnost utječe na njihovo zdravlje i razvoj. Ono što nam ističu stručnjaci više je fokusirano na negativne aspekte nego na one pozitivne. Razapeti između toga da je klincima jednostavno zanimljivo i primamljivo vrijeme provoditi online i činjenice da su previše stimulirani, a nisu za to spremni, stavlja na roditelje ogroman teret. 

Pa stavimo na papir pozitivne i negativne aspekte vremena provedenog pred ekranima

Pozitivni aspekti screen timea

Potiče razvoj vještina i samostalnost

Nema sumnje da tehnologija donosi mnoge koristi za djecu. Edukativne aplikacije, interaktivne igre i online sadržaji mogu pružiti vrijedne informacije i potaknuti razvoj vještina poput matematike, jezika i kreativnosti. Postoje razne aplikacije koji djecu potiču na samostalnost, poput pranja zubića, a jako dobro znamo koliko je to dosadna aktivnost našoj djeci. 

Lakša komunikacija s obitelji i prijateljima

Osim toga, digitalni alati mogu olakšati komunikaciju s obitelji i prijateljima, osobito u situacijama kada su razdvojeni geografski. 

Mogu jako puno toga naučiti

Ako pažnju obratimo na sadržaj koji djeca konzumiraju online, onda se možemo složiti i da uistinu mogu jako puno toga naučiti. Iz osobnog iskustva mogu reći kako su moji dječaci naučili zastave svijeta u predškolskoj dobi, ali ključ je u umjerenosti i kontroli sadržaja koji konzumiraju. Istaknula bih još i dob djeteta, koja je izrazito važna, i tu bih se uistinu složila sa stručnjacima da je važno sačuvati ih od toliko stimulacije prije određene, mrvu zrelije dobi. 

Negativni aspekti screen timea na zdravlje i razvoj

Unatoč brojnim prednostima, pretjerano vrijeme provedeno pred ekranima može imati negativne posljedice. 

Problemi s koncentracijom, spavanjem, ovisnost…

Studije su pokazale da dugotrajno gledanje ekrana može dovesti do problema sa spavanjem, pretilosti, ovisnosti o tehnologiji i do smanjenja pažnje i koncentracije. A ovaj dio vezan za koncentraciju možemo primijetiti i sami na sebi. Sadržaj duži od 15 sekundi nemamo živaca konzumirati, sad zamislite kako je tek djeci koju tek čeka učenje, čitanje i poprilična količina znanja koja se stječe polako i strpljenjem. 

Dječak gleda u TV ekran

Ograničena fizička aktivnost i društvene interakcije

Previše vremena provedenog pred ekranima može ograničiti fizičku aktivnost i društvene interakcije, što može utjecati na socijalni i emocionalni razvoj djeteta.

Kako upravljati djetetovim screen timeom?

Sad, kada vam nisam otkrila toplu vodu, ali smo ipak ponovili sve što do sada znamo, ajmo pokušati pronaći način kako balansirati njihovu želju za ekranom. Evo nekoliko savjeta kako pravilno upravljati vremenom provedenom uz ekran:

Postavite ograničenja

Postavite jasna pravila o vremenu koje dijete može provesti pred ekranom svaki dan. Definirajte koliko sati ili minuta dnevno je dopušteno, kao i kada je najbolje vrijeme za korištenje ekrana (npr. nakon završetka domaćih zadaća ili obroka). Ograničite vrijeme provedeno pred ekranima, posebno prije spavanja. Svakako bismo vam preporučile da izbjegnete korištenje ekrana za vrijeme obroka.

Otvorena komunikacija

Razgovarajte s djecom o važnosti ravnoteže između korištenja ekrana i drugih aktivnosti. Objasnite im razloge zbog kojih želite postaviti ograničenja i saslušajte njihove stavove i zabrinutosti.

Uključite ih u proces

Dopustite djeci da sudjeluju u postavljanju pravila. Pitajte ih što misle o ograničenjima i kako bi voljeli organizirati svoje vrijeme pred ekranom. Kada se osjećaju uključenima, vjerojatnije je da će surađivati.

Potaknite raznolikost

Potaknite dijete da se bavi raznolikim aktivnostima izvan ekrana, poput sporta, umjetnosti ili čitanja. Pružite im raznolike mogućnosti za istraživanje i zabavu. Tu također vi vodite primjerom. Budite uzor svojem djetetu ograničavajući vlastito vrijeme provedeno pred ekranom i pokazujući interes za druge aktivnosti.

Kvalitetan sadržaj

Birajte edukativne i kvalitetne sadržaje koji potiču razvoj djeteta. Provjeravajte ocjene i preporuke prije nego što dopustite pristup određenim aplikacijama ili igrama.

Budite dosljedni

Budite dosljedni: važno je dosljedno primjenjivati postavljene granice. Ako se pravila mijenjaju ili se ignoriraju, to može dovesti do zabune i otpora kod djece.

Koji bi bio zaključak?

Screen time može imati značajan utjecaj na zdravlje i razvoj djece, stoga je važno pravilno upravljati vremenom koje dijete provodi pred ekranima. Postavljanje jasnih granica, pružanje kvalitetnih sadržaja i poticanje raznolikih aktivnosti izvan ekrana ključni su koraci u osiguravanju uravnoteženog digitalnog života za djecu.

Sonja Švajhler

Članak napisala:

Sonja Švajhler

Supermama dvojice živahnih dječaka. Zagrepčanka dalmatinskih korijena, pravnica po zvanju, urednica po zanimanju, ljubiteljica pisanja, zaljubljenica u modu, šljokičasta i kreativna u duši, mama glasnog smijeha i vatrenog temperamenta, gurman koji voli kuhati, obožavateljica kave, žena kojoj kronično fali vremena.

Ostali članci