27.03.2024.

Izazovi suvremenog roditeljstva i 5 savjeta kako si olakšati

Životni ritam i promjene u društvu stvorili su specifične uvjete koji čine suvremeno roditeljstvo posebno izazovnim i mogu dovesti do iscrpljenosti.

Izazovi suvremenog roditeljstva

Tempo suvremenog života često ostavlja malo vremena za odmor i oporavak

Roditelji, a osobito majke, često su suočeni s pritiskom kako uskladiti obiteljske obveze s poslovnim i društvenim zahtjevima, zbog čega nemaju dovoljno vremena sa bi se posvetili sebi. Od žena se očekuje da odgajaju djecu kao da nemaju posao i da rade kao da nemaju djecu. Također, još uvijek živimo u poprilično patrijarhalnom društvu gdje samo žena snosi teret kućanstva i brige o djeci.

S druge strane, tehnološki napredak, iako donosi olakšice, također nosi nove izazove. Djeca su izložena digitalnim uređajima od najranije dobi, što roditeljima postavlja izazov odgoja u digitalnom okruženju te suočavanje s različitim situacijama kao što je cyberbulling

Težnja za savršenstvom

Rastući pritisak u društvu da se postigne visoka razina uspjeha, kako u karijeri tako i u odgoju djece, dodatno doprinosi iscrpljenosti. Roditelji često osjećaju potrebu da usklađuju sve aspekte života, a istovremeno se nose s osjećajem da nikada nisu dovoljno uspješni. Socijalni pritisak i usporedba s drugim obiteljima, pojačani prisutnošću društvenih medija, dodatno povećavaju stres roditelja. Prikazi “savršenih obitelji” na društvenim mrežama mogu stvoriti nerealna očekivanja i osjećaj nemoći.

Ne zaboravimo, moderni način života karakterizira i stalna dostupnost informacija, osobito zatrpanost informacijama i savjetima o roditeljstvu koji u puno slučajeva dovode do zbunjenosti i preplavljenosti

Važnost brige o mentalnom zdravlju

U konačnici, moderno se roditeljstvo, iako obiluje ljubavlju, suočava s nizom izazova koji doprinose iscrpljenosti i burnoutu. Rješenje može ležati u osvješćivanju prioriteta, traženju ravnoteže između obiteljskog, poslovnog i osobnog života te pružanju podrške i razumijevanja unutar roditeljske zajednice.

Iako smo svi svjesni koliko je važno brinuti se o mentalnom zdravlju, ipak većina roditelja sebe stavlja na zadnje mjesto. Stigma oko mentalnog zdravlja može dodatno otežati traženje podrške i pomoći. Ne zaboravimo i da kronično nedostaje podrške novopečenim majkama koje prolaze kroz postpartum ili roditeljima koji su iskusili gubitak.

U cjelini, kombinacija ovih faktora stvara kompleksno okruženje u kojem roditelji rade. Važno je prepoznati izazove, tražiti podršku i pokušati uspostaviti ravnotežu između obiteljskih, profesionalnih i osobnih obveza kako bi se olakšao teret roditeljstva u suvremenom društvu.

5 načina kako si možete olakšati svakodnevicu

  1. Postavljanje granica: postavite jasne granice između poslovnog, obiteljskog i osobnog vremena. Odvojite vrijeme kada ste posvećeni obitelji od onoga kada se posvetite poslu ili drugim obavezama. To pomaže u očuvanju ravnoteže.
  2. Mislite na sebe: nemojte zanemarivati vlastite interese i potrebe. Pronađite vrijeme za aktivnosti koje volite i koje vas ispunjavaju. To može biti čitanje, vježbanje, hobi ili druženje s prijateljima. Održavanje vlastitog identiteta ključno je za prevenciju burnouta. 
  3. Delegiranje odgovornosti: nemojte se bojati zatražiti pomoć od partnera, obitelji ili prijatelja. Delegiranjem odgovornosti olakšavate si teret. Podijeljene obveze često dovode do manjeg stresa i više vremena za odmor. Također, okružite se zajednicom koja vam je podrška – niste sami. Razmjena iskustava i podrška od drugih roditelja ili članova obitelji može pružiti emocionalnu potporu, a i pokoji korisni savjet.
  4. Zdravlje na prvom mjestu: brinite o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i dovoljno sna ključni su za održavanje energije i otpornosti na stres. Također, ako osjetite potrebu, potražite stručnu podršku – nije sramota. Dijete treba zdrave roditelje.
  5. Fleksibilnost i prihvaćanje nesavršenosti: naučite prihvatiti da ne možete kontrolirati sve. Fleksibilnost u pristupu roditeljstvu i razumijevanje da nema savršenstva mogu smanjiti pritisak. Ne bojte se prilagoditi planove prema stvarnim potrebama i omogućiti si da budete slobodniji od stresa. Prioritiziranje kvalitetnog vremena s djecom umjesto perfekcionizma u svakodnevnim zadacima pomaže stvaranju snažnijih veza.

Unatoč navedenim izazovima, moderno roditeljstvo također pruža priliku za rast i prilagodbu. Fleksibilnost, otvorenost za promjene i aktivna komunikacija unutar obitelji mogu pomoći u suočavanju s izazovima i stvaranju pozitivnog obiteljskog okruženja. Važno je prepoznati ove izazove, tražiti podršku kada je potrebno i prilagođavati se kako bi se osiguralo zdravo roditeljstvo u modernom svijetu.

Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci