01.08.2022.

Lijeno roditeljstvo kao recept za bezbrižno ljeto

Što bi se dogodilo kad bi malo otpustili kočnice, prihvatili spontanost i prisjetili se što znači bezbrižno ljeto?

Većina roditelja će se složiti da odmor s djecom i  nije baš neki odmor — odnosno, nije odmor kakav smo imali prije djece. Onda kad smo mislili samo na svoje potrebe, kad nas nitko nije budio u ranu zoru i kad smo na plažu mogli ići s ručnikom, naočalama i knjigom. Onda kad je odmor zaista bio punjenje baterija. Sada s djecom, naše obaveze na ljetovanju ne prestaju. One su i dalje tu, samo što smo na nekoliko dana mjesto stanovanja zamijenili za neko vjerojatno malo ljepše, s pogledom na more. I iako su naše obaveze jednake onima kao tijekom cijele godine, ako ne i veće, pitala sam se što možemo napraviti za malo bezbrižnije ljeto. I onda sam naišla na pojam lijeno roditeljstvo

Naime, mi roditelji našoj djeci uvijek želimo pružiti najbolje. Nezaboravna iskustva kojih će se oni sjećati. S tom mišlju većina nas kreće i na ljetovanje. I kao uvijek, imamo velika očekivanja. Od sebe, od odmora. Planiramo bezbroj aktivnosti, ponekad ni ne shvaćajući da pretjerujemo i time sami sebe iscrpljujemo. Klincima je, naravno, sve to zabavno, no često zaboravljamo na to da je i nama potreban odmor, a da će djeca jednako uživati u super ludim aktivnostima kao i u igranju s kamenčićima na plaži. 

Znam da je rutina spas za djecu, ali treba li ljeti baš sve biti po rasporedu? Što bi se dogodilo kad bi malo otpustili kočnice, prihvatili spontanost i prisjetili se što znači bezbrižno ljeto? Kažu, sve je stvar dobre organizacije, ali nekad se i od te dobre organizacije treba znati odmoriti. Nekad je ta dobra organizacija poprilično iscrpljujuća.

Nisam niti znala da je ono što već par godina radim ljeti zapravo „lijeno roditeljstvo“. Ne slijedim nikakve rasporede, ne planiram dane unaprijed, jednostavno radimo ono što nam se u tom trenutku radi, i da vam iskreno kažem — funkcionira.

„Lijeno ljeto“ znači kasni doručci i sladoled prije večere. 

Preskakanje popodnevnog spavanca jer smo se predugo zadržali na plaži ili, još bolje, dugo popodnevno spavanje i ostanak na plaži sve dok ne padne mrak. 

Boravak na jednoj te istoj plaži svaki dan jer nam se baš ta najviše sviđa. 

Odlazak na spavanje bez tuširanja.

Dani bez ikakvog plana i rasporeda i pritiska da moramo sve vidjeti i istražiti ili da ćemo nešto propustiti.

„Lijeno ljeto“ znači provoditi manje vremena planirajući neke velike aktivnosti, a više uživajući u malim trenucima i jednostavnim stvarima koje su nam ispred nosa. 

Znači uzeti odmor od grižnje savjesti i dati si oduška. Osloboditi se pritiska da sve mora biti savršeno kako bi naša djeca imala najčarobnije ljeto.

Ljeto je za djecu samo po sebi čarobno. Uživajte u njemu!

Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci