02.03.2020.

Kako i gdje tražiti dadilju (babysittericu)

Treba vam čuvati dijete, ali ne znate kako tome pristupiti? Nemojte se bojati, donosimo vam savjete kako i gdje pronaći dadilju! Pročitajte više.

emocionalna sigurnost djeca

Potrebno vam je čuvanje djece, ali ne znate kako tome pristupiti? Nemojte se bojati, donosimo vam savjete kako i gdje pronaći dadilju. Pročitajte više.

Dadilja ili baysitterica

Prenatrpanost gradskih vrtića, izostanak baka servisa, rad vikendom i u smjenama ili dijete s poteškoćama – sve su to razlozi zbog kojih brojni roditelji imaju potrebu za nekim oblikom „tete čuvalice“. Dadilje su osobe koje su školovane za posao čuvanja djece kao privatne osobe ili u sklopu obrta ili agencije za čuvanje djece. Babysitterice su osobe kojima ste za određenu financijsku naknadu odlučili povjeriti svoju djecu na čuvanje. Za koji oblik čuvanja djece ćete se vi odlučiti ovisi o dostupnosti „teta čuvalica“ u vašoj okolini, vašim financijskim mogućnostima, ali i o tome želite li da čuvanje vašeg djeteta ipak uključuje i neki oblik odgojno-obrazovnog procesa.

Privatne osobe za čuvanje djece

Ono što treba naglasiti je da, prema zakonu, u Hrvatskoj postoje dva oblika izvaninstitucionalne skrbi o djeci – obiteljsko čuvanje djece i privatno čuvanje djece. Obiteljsko čuvanje je skrb o manjoj grupi djece u stambenom prostoru osobe koja je završila osposobljavanje za dadilje, studij predškolskog odgoja ili neki srodni studij.

Privatno čuvanje je oblik u kojem dadilja čuva djecu u domu obitelji kod koje je zaposlena. Zakonski bi roditelji dadilju trebali zaposliti, kao fizička osoba drugu fizičku osobu te joj plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje ili bruto iznos od kojeg će ona sama plaćati doprinose. Dadilje koje djecu čuvaju u obiteljskom domu djeteta se nazivaju i „privatne dadilje“ ili guvernante.

Babysitterice su osobe koje povremeno čuvaju djecu kod roditelja koji ih zapošljava i najčešće se radi o studentima ili studenticama, nezaposlenim osobama ili osobama u mirovini. Naravno, to može biti i netko iz vaše obitelji, susjeda ili prijateljica – bilo koja osoba kojoj ste, kako smo i prethodno istaknuli, odlučili povjeriti dijete na čuvanje. Babysittericu roditelji plaćaju po satu čuvanja djeteta i ukupno radno vrijeme iznosi manje od 20 sati tjedno.

Cijena po satu za uslugu privatnog čuvanja djece

Cijena rada dadilje ovisi o nekoliko faktora – lokaciji, radnom vremenu, opsegu poslova uključenih u čuvanje djece, kvalifikacijama i iskustvu dadilje. Cijena po satu kreće se od minimalno 20 kuna ili 1500 kuna mjesečno no može narasti i do 50 kuna po satu, ovisno o prethodno navedenim uvjetima. Na području Zagreba cijena čuvanja po satu je nešto viša u odnosu na manja mjesta i kreće se, u prosjeku, od 30 kuna po satu ili 3000 do 4000 kuna za puno radno vrijeme, što znači za pet radnih dana u tjednu po 8 sati rada.

Cijena rada babysitterice u prosjeku iznosi oko 20 kuna po satu, no i u ovom slučaju cijena po satu može narasti i do 50 kuna, ovisno o zahtjevima roditelja i lokaciji na koju babysitterica mora odlaziti.

Kako pronaći privatnu osobu za čuvanje djece

Idealan put do pronalaska dadilje ili babysitterice je, složit ćete se, dobra preporuka roditelja koji su već imali iskustvo s određenom „tetom čuvalicom“. Ipak, za većinu roditelja je to ipak izazovan i poprilično težak proces jer nitko ne želi povjeriti svoje dijete bilo kome.

Jednostavniji, ali i financijski zahtjevniji način je pronaći vama najbolju dadilju uz pomoć agencije za čuvanje djece o čemu više možete pročitati u nastavku teksta. Ukoliko se želite osobno baciti u potragu onda vam, osim kontaktiranja obitelji i prijatelja, preporučujemo internetsku pretrage.

Svoje usluge privatne osobe za čuvanje djece nude na portalima Dadilje.info  ili Čuvalica.hr gdje uz pomoć napredne pretrage i filtriranja možete pronaći osobu s kvalifikacijama koje vi tražite.

Dadilju ili babysittericu možete potražiti i putem oglasa na Njuškalu .

Na što paziti pri odabiru dadilje ili babysitterice?

Osobna potraga i odabir privatne osobe za čuvanje djeteta je velika odgovornost. Ponajviše jer izostaje garancija da je osoba uistinu kvalificirana kao što je to, barem bi trebalo biti, u slučaju da dadilju traži agencija. Ili ukoliko čuvanje djeteta povjerite obrtu za čuvanje djece.

Naravno, to ne znači da dadilja ili babysitterica koju vi odaberete ne može biti bolja od one koju bi za vas potražila agencija.

U svakom slučaju nemojte tražiti osobu koja će samo čuvati vaše dijete. Da, dadilja ili babysitterica ga treba čuvati, nahraniti ili presvući, ali isto tako bi s vremenom trebala upoznati dobro vaše dijete. Pratiti u čemu je vaše dijete dobro, a što su mu slabije strane te poticati njegov razvoj u svim područjima.

Pri odabiru provjerite;

 • Prethodno iskustvo u čuvanju djece te zatražite preporuku bivšeg poslodavca
 • Stupanj obrazovanja osobe
 • Je li osoba kažnjavana, što znači da biste trebali zatražiti potvrdu o nekažnjavanju
 • Planove i afinitete osobe
 • Stavove o odgojnim metodama, načinu discipline
 • Oblike provođenja slobodnog vremena s djecom
 • Snalaženje u vođenju kućanstva i kuhanju
 • Očekivanja od posla koji joj nudite

Stručnjaci savjetuju da bi na intervjuu s dadiljom trebalo biti i dijete, a ukoliko osobu zaposlite upozoravaju da trebate pažljivo pratiti eventualne promjene u ponašanju vašeg djeteta.

Nemojte zaboraviti da dadilja ili babysitterica nije samo osoba koja će vam pričuvati dijete, već je to osoba koja postaje dio vaše obitelji.

Obrti za čuvanje djece

Obrti za čuvanje djece su oblici čuvanja djece koji su nastali iz potrebe da dadilje svoj rad usklade sa zakonskim normama. Naime, 2013. godine donesen je Zakon o dadiljama prema kojem „tete čuvalice“ moraju imati registriranu djelatnost i na taj način izići iz sive zone zarađivanja.

Način na koji je organizirano čuvanje djece u obrtu za čuvanje djece se razlikuje od obrta do obrta. Odvija se u prostoru dadilje – njenom domu ili nekom drugom prostoru koji zadovoljava sve uvjete za otvaranje ovakve vrste obrta. Neki obrti za čuvanje djece nude program vrlo sličan gradskim i privatnim vrtićima, dakle osim čuvanja (do deset sati dnevno) i prehrane tu je zastupljena i odgojno-obrazovna komponenta. Dio obrta za čuvanje nudi čuvanje i igru s djetetom. Ono što je zasigurno velika razlika u odnosu na vrtićke grupe je što u obrtima za čuvanje djece dadilje smiju skrbiti o najviše šestero djece. Ukoliko kroz obrt zaposle još jednu osobu, mogu skrbiti o još šestero djece, u dobi do 14 godina. Kao roditelj koji će eventualno odabrati ovaj oblik čuvanja djeteta tu informaciju morate znati kako ne biste pristajali na čuvanje vašeg djeteta zajedno s velikim brojem djece o kojima skrbi samo jedna dadilja.

U obrt za čuvanje djece vaše dijete možete povjeriti na skrb već nakon što navrši šest mjeseci života što je još jedna velika razlika, ali i prednost, u odnosu na vrtiće.

Također, u velikom broju obrta za čuvanje djece skrb o vašem djetetu će biti organizirana i u popodnevnim satima te vikendom ukoliko za tim imate potrebu.

Uslugu čuvanja djeteta u obrtu za čuvanje djece možete koristiti i samo povremeno, primjerice dva puta tjedno po nekoliko sati, nije nužno da vaše dijete na čuvanje odlazi svaki dan.

Cijena za uslugu u obrtu za čuvanje djece

Kako postoje različiti modeli čuvanja djece u obrtima za čuvanje djece tako ne postoji fiksna cijena za ovu uslugu. Cijena se razlikuje i prema tome u kojoj lokalnoj zajednici živite odnosno u kojem je mjestu ili gradu obrt registriran. Iznos koji ćete platiti za čuvanje djeteta u obrtu može biti puno manji ukoliko obrt za koji ste zainteresirani subvencionira grad ili županija.

Recimo, cijena koju ćete platiti za čuvanje djeteta u Virovitici, što uključuje doručak, ručak i međuobroke, iznosi 1200 kuna. U Puli ćete sličnu uslugu platiti 2400 kuna, nešto malo više od redovne cijene vrtića na tom području. U Velikoj Gorici uslugu možete pronaći već od 650 kuna pošto Grad subvencionira ostatak iznosa po djetetu kao i u nekim drugim mjestima i gradovima. U Zagrebu će subvencija iznositi o vašim prihodima, a kreće se od 1300 do 1750 kuna za čuvanje djeteta u obrtima koji su subvencionirani iz gradskog proračuna. Puna cijena kreće se od 1000 kuna do iznosa koji smo naveli i u cijeni usluge za privatno čuvanje djeteta, ovisno o obrtu i kakvu uslugu obrt nudi.

U slučaju da želite povremeno koristiti uslugu čuvanja djeteta, čuvanje ćete  većini slučajeva platiti po satu, od minimalnih 20 kuna po satu.

Kako pronaći obrt za obiteljsko čuvanje djece?

Usluga čuvanja djece

Broj registriranih obrta za obiteljsko čuvanje djece u posljednjih nekoliko godina je uistinu narastao, ponajviše zbog propisa već spomenutog Zakona o dadiljama, ali i realne potrebe na terenu. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ih je, prema podacima iz 2018. godine, registrirano čak 37, u Splitu 4, u Osijeku 5, a u Rijeci 10. Ostali gradovi u Hrvatskoj također nude uslugu čuvanja djece u obrtu za čuvanje djece pa ih tako Karlovac ima čak 8, Varaždin 4 ili Zadar koji ima jedan registrirani obrt.

Zvončica, Leptirić, Petar Pan, Mali princ, Kornjačice, Šumska vila, Palčić – samo su neka od imena obrta za obiteljsko čuvanje djece u Hrvatskoj. Kako biste pronašli obrte koji nude uslugu čuvanja djece u vašem mjestu jedna od opcija je da pretražite internetske stranice Centra za socijalnu skrb u vašem gradu. Naime, većina centara na svojim stranicama objavljuje registar osoba koje obavljaju djelatnost dadilje, odnosno koje imaju obrt, i nudi sve potrebne informacije uz pomoću kojih možete kontaktirati dadilju.

Informacije o obrtima za čuvanje djece možete potražiti i na portalu Čuvalica.hr ili Dadilje.info.

Agencija za čuvanje djece

Na našem tržištu postoji i agencija koja je u potpunosti specijalizirana za pomoć pri organizaciji čuvanja i brige o djeci. Agencija Babysitter za vas će potražiti sljedeće usluge;

 • Patronažnu sestru
 • Dadilju sukladnu dobi djece i potrebama vaše obitelji
 • Uslugu logopeda, defektologa ili brigu o djetetu s posebnim potrebama

Usluge agencije Babysitter obuhvaćaju djecu od rođenja do navršenih 14 godina.

Pretraživanjem internetske stranice Babysitter.hr možete pročitati upute kako pronaći idealnu dadilju, pretražiti profile dadilja, upoznati dadilje, pročitati iskustva roditelja, dadilja i odgajatelja ili jednostavno samo kontaktirati agenciju i uz njihovu pomoć pronaći najbolju „tetu čuvalicu“.

Cijena usluge agencije za čuvanje djece

Usluga agencije, naravno, nije besplatna pa ćete na tržišnu cijenu usluge privatnog čuvanja djeteta platiti i agencijsku naknadu za godišnje usluge.

Iznos naknade ovisi o tipu usluge i potrebama za dadiljom, može se plaćati jednokratno, polugodišnje ili godišnje, a iznos naknade se kreće od 500 do 4000 kuna.

 

Za dadilje – kako doći do posla

U slučaju da ne trebate dadilju već želite raditi kao dadilja, slobodno ponovno pročitajte tekst. Naime, internetske stranice koje smo naveli kao mjesto gdje roditelji mogu pronaći dadilju ili babysittericu su, također, stranice preko kojih vi možete potražiti posao dadilje, odnosno pronaći klijente.

Razlika je u tome što vi ne morate platiti ništa već se nadati da ćete uskoro vi biti osoba kojoj će se plaćati usluga dadilje ili babysitterice.

Dakle, slobodno kontaktirajte Agenciju za čuvanje djece Babysitter tako što ćete ispuniti upitnik i prijavnicu.

Postavite svoj oglas na portalu Dadilje.info ili Čuvalica.hr.

Svoje usluge možete objaviti i na Njuškalu iako je veća mogućnost da će roditelji usluge dadilje pretraživati na prethodno navedenim portalima. Ipak, vrijedi pokušati.

Hrvatska udruga dadilja je mjesto na kojem možete potražiti pomoć ili savjet prije i tijekom pronalaska posla, kako se postaviti prema klijentima, dobiti informaciju o vašim pravima, ali i obvezama.

Također, možete pronaći informacije o novostima u Zakonu o dadiljama, saznati više o mogućnostima stručnog usavršavanja ili nekom drugom obliku unaprjeđenja vaših kvalifikacija.

Svaki dodatan oblik učenja će vas bolje pozicionirati na tržištu rada, ali ono što je još važnije – doprinijet će kvalitetnijem odrastanju jednog djeteta koje sigurno negdje čeka na vas.

Sretno svima s potragom!