22.01.2020.

Je li dobra organizacija tajna uspješnog majčinstva?

Je li dobra organizacija tajna uspješnog majčinstva pročitajte u kolumni naše Supermame Martine...

Prije nego što sam postala majka, nisam uopće razmišljala da će mi nedostatak vremena za sebe predstavljati neki problem. U biti, nisam mislila da je moguće ne imati vremena za sebe. Uvijek sam se čudila kako moje prijateljice s djecom u 6 mjeseci ne stignu pročitati 20 stranica knjige i vježbati barem dva puta tjedno. Potrebna je samo dobra organizacija, zar ne? Tako sam mislila i ja, kroz svih devet mjeseci trudnoće. A onda sam postala mama. I rečenica „potrebna je samo dobra organizacija“, ma kako god bila istinita (ili ne), postala mi je nepodnošljiva.

Što je to dobra organizacija? Kad odlučiš vježbati dok dijete spava, pa od umora zaspeš s njim? Ili kad beba cijeli dan visi na tebi jer…skokovi u razvoju. Kad si u zaostatku s poslom, odlučiš sve to napokon riješiti, dijete se razboli, pa si sad u duplom zaostatku. Kad pereš veš svaki dan, ali ne vidiš dno u korpi, jer tvoja djeca uprljaju po dvije majice dnevno. Kad ti treba najmanje sedam radnih dana da ispeglaš onu hrpu oprane robe koja je svaki dan sve veća. Bezbroj je primjera. S majčinstvom sve to-do liste padaju u vodu, u mom slučaju u smeće.

Da, mame koje zaista imaju vremena za sebe vrlo su dobro organizirane. Podijelila sam ih na dva tipa. One koje su zaista sposobne i drže se svoje to-do liste bez obzira na sve. Ja takve još nisam upoznala, ali vjerujem da postoje tu negdje. Ukoliko čitaju ovo, neka mi jave svoju tajnu.

I one koje pod dobru organizaciju podrazumijevaju baka servis, dadilju, ženu koja čisti i skuha tri puta tjedno. Takve se obično najviše hvale svojom dobrom organizacijom. Istina, timski rad zahtjeva sposobnog vođu.

I onda postoji još jedna skupina žena, majka, kraljica. Tu spadam ja i meni slične. One koje silno žele imati više vremena za sebe, ali u tom ne uspijevaju. One koje nemaju ničiju pomoć sa strane i čiji muževi rade po cijeli dan. One koje se jedan tjedan drže svoje to do liste, a drugi tjedan ne znaju gdje im je glava. One koje govore da se moraju bolje organizirati, iako znaju da to neće. One koje imaju prevelika očekivanja od samih sebe, pa ponekad puknu.

Trebalo mi je dugo vremena da shvatim da ne mogu imati sve odjednom. Znate ono što kažu? Ne mogu svi izgledati dobro. Ili kuća ili djeca…ili ja. I to je savršen opis majčinstva.

I pitate se kako ja onda pronalazim vrijeme za sebe? Ukradem danu par minuta za nešto što volim, postavim prioritete, multitaskam – u tome smo barem najbolje. I uživam u onom vremenu za sebe, bez grižnje savjesti.

Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci