28.02.2022.

5 snažnih rečenica koje bi trebalo čuti svako dijete

Donosimo vam 5 snažnih rečenica koje bi trebalo čuti svako dijete – svaki dan!

Porodiljna naknada 2024.

Kao roditelji trudimo se našu djecu odgojiti na pravilan način i važno nam je da izrastu u samopouzdane, sretne i zadovoljne osobe. Trudimo se promijeniti njihova nepoželjna ponašanja i svjesni smo koliko je naša uloga bitna u njihovim životima.

Često govorimo djetetu što ne bi trebalo napraviti, što često dolazi u obliku ovih fraza: „Prestani,“, „Rekla sam ti da to ne radiš.“, „E, sad je stvarno dosta.“ . U jednu ruku, da, važno je odrediti granice, no u drugu ruku postoje i one fraze i rečenice koje vrlo rijetko upotrebljavamo jer jednostavno zaboravimo ili nismo svjesni njihove snage.

Donosimo vam 5 snažnih rečenica koje bi trebalo čuti svako dijete – svaki dan!

1. „Oprosti.“ Budimo iskreni, ne griješe samo djeca – griješimo i mi roditelji. Pa kad dignemo glas jer nas je dijete iznerviralo možda bi umjesto: „Vikala sam/vikao sam jer nisi napravio to i to.“, trebali reći „Oprosti, znam da nisam trebala/trebao vikati, ali ponekad i ja griješim. Voljela/volio bih da si napravio/napravila onako kako smo se dogovorili.“. Ovakvim stvarima pokazujemo našoj djeci da je griješiti ljudski, da i mi kao roditelji učimo iz svojih grešaka, a njih učimo da je u redu priznati da smo pogriješili, ispričati se i preuzeti odgovornost.

2. „Što ti predlažeš?“ Roditelji često zaboravljaju da ne moraju uvijek uskočiti umjesto djeteta kad naiđe na neki problem, često im čak ni ne damo priliku jer mislimo da ćemo mi to brže i bolje, osobito u situacijama koje se njih ne tiču izravno. Pričamo s njima kao da znamo sve odgovore, govorimo im kako i što da naprave, a s druge strane očekujemo da odrastu u zrele i odgovorne osobe. Zato je najbolji savjet: stanite i pitajte svoje dijete za mišljenje, čak i kad se radi o stvarima koje se njega izravno ne tiču. Mogli biste se iznenaditi odgovorima koje ćete dobiti.

kratke recenice za djecu

3. „Vidim da si se jako trudio/trudila. Bravo!“ Ponekad imamo prevelika očekivanja od naše djece, zaboravljajući da su samo djeca. Npr. anksioznost kod školske djece je u porastu jer roditelji od njih očekuju da imaju najbolje ocjene. Možda biste sljedeći put umjesto rečenice „To je zato što se nisi dovoljno potrudio/potrudila.“ , mogli reći „Bez obzira na ocjenu, vidim da si se jako trudio/trudila. Zato, bravo!“.  Pokažite svome djetetu da cijenite njegov trud i znanje, bez obzira na ishod. Počevši od škole pa do malih stvari kao što su pospremanje sobe, kreveta ili serviranje stola.

4. „Hvala ti.“ Tako jednostavna fraza, a tako snažna. Fraza na koju često zaboravimo i koja osnažuje vezu između roditelja i djeteta te uči djecu da ju i ona koriste u svakodnevnom životu.

5. „Volim te.“ Koliko često govorite svojoj djeci da ih volite? Naša generacija to nije često čula od svojih roditelja. Pokažite svojoj djeci koliko ih volite ne samo riječima nego i ponašanjem, ona to moraju vidjeti i osjetiti kako bi se osjećala zaštićeno i sigurno.

Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci