04.12.2020.

25 ideja za adventski vijenac koji možete napraviti sami

Iznenadite svoju obitelj i prijatelje s predivnim i unikatnim adventskim vijencem. Pronađite 25 ideja za adventski vijenac kojeg možete napraviti kod kuće.

Stiglo je doba godine kojem se uvijek posebno veselimo i u kojem uživamo u pripremi simboličnih poklona za naše najmilije i blagdanskom uređenju doma, za što smo vam već dali nekoliko zanimljivih ideja. Ono što je svakako neizostavan dio božićne tradicije, a ujedno i božićne dekoracije je adventski vijenac. U čemu je simbolika adventskog vijenca i kako ga samostalno izraditi – pročitajte u nastavku ovog teksta!

Što predstavlja adventski vijenac

Priča o adventskom vijencu kakvog danas poznajemo krenula je iz doma za siromašnu djecu u Njemačkoj, davne 1838. godine. Naime, evangelistički pastor Johann Hindrich Wichern je odlučio siročadi uljepšati dane uoči Božića paleći im svijeće 24 dana. Palio ih je na drvenom postolju i nedjeljama bi zapalio velike svijeće, a tijekom tjedna male i sve se to odvijalo uz molitvu. Djeci se taj običaj jako svidio pa je nastavio tradiciju, a desetak godina kasnije drveno postolje su zamijenili vijencem od zimzelenog granja. Kako je vrijeme prolazilo ovaj običaj se proširio cijelom zemljom, a nakon toga su ga prihvatili kršćani ostalih europskih zemalja te potom Amerikanci i kršćani diljem svijeta.

Adventski vijenac simbolizira vječnost kroz tri temeljna simbola — krug, svijeće i svjetlo. Zimzeleno granje u vijencu simbolizira život koji ne prestaje, odnosno život koji traje. U početku su se palile svijeće u ljubičastoj i ružičastoj boji jer su simbol nade, pokajanja i posta, a također označavaju i kraljevsku boju. To je ujedno i simbolika prve adventske nedjelje. Na drugu adventsku nedjelju pali se svijeća koja predstavlja ljubav, a prema jednoj tradiciji se naziva i Betlehemska svijeća. Naime, druga svijeća se pali u čast jaslica u kojima je boravio mali Isus. Treće adventske nedjelje pali se ružičasta svijeća koja predstavlja radost, a poznata je i kao Svijeća pastira. Tada nastupa radost zbog skorašnjeg Isusovog rođenja. Četvrta adventska svijeća je ponovno ljubičaste boje i simbolizira mir, a naziva se i Anđeoskom svijećom.

Na Badnju večer brojni kršćani pale i petu svijeću bijele boje koja simbolizira Kristov dolazak na svijet, bezgrešnost i čistoću, te se zbog toga naziva i Kristovom svijećom.

U današnje vrijeme su svijeće u adventskom vijencu u raznim bojama, no boja svijeće nije toliko bitna. Važnija je vjera u razdoblje svjetlosti i nade, kojem se svi koji vjeruju u simboliku adventskog vijenca približavaju iz tjedna u tjedan.

Ideje za “uradi sam” adventski vijenac

Dakle, ono što bi svaki adventski vijenac trebao imati su četiri svijeće. Hoćete li ih samo postaviti na lijepi pladanj, zimzeleno granje ili u kutiju — izbor je na vama. No uz malo mašte, truda, ponešto materijala i naših prijedloga dobit ćete unikatan adventski vijenac s vašim potpisom!

Adventski vijenac u kutiji

Adventski vijenac u kutiji je trend koji se pojavio u posljednjih nekoliko godina. Može biti božićna verzija “flower boxa”, podsjećati na tortu ili se može izraditi u kutiji bilo kojeg oblika. Velika prednost je u tome što nekakvu kutiju, odnosno bazu za adventski vijenac u kutiji zasigurno imate doma. Svi ostali ukrasi koje ćete dodavati su samo nadogradnja, bilo da ih također imate u kući ili se odlučite kupiti nekoliko sitnica kako bi vaš vijenac bio što ljepši.

Za izradu adventskog vijenca u kutiji idealno bi bilo imati elegantnu baršunastu kutiju, no možete upotrijebiti bilo kakvu kutiju okruglog oblika. Sigurno u jednoj takvoj držite nakit ili neke druge sitnice i uspomene. Nakon što u njih poslažete adventske svijeće, možete se baciti na dodavanje detalja:

 • kuglice
 • mašnice
 • figurice
 • češeri

Boje i materijali kojima ćete ukrašavati adventski vijenac ovise o stilu koji želite postići, bilo da se radi o nježnim bojama i malo blještavila ili pak želite doći do one standardne boje Božića uz pomoć zelenila i ostalih prirodnih materijala.

Idealna baza za vijenac u kutiji može biti i kutija za kekse koja je gotovo neizostavan dio svake kuhinje. Ovisno o dizajnu kutije, možete ju obložiti kartonskim ili ukrasnim papirom i uz pomoć pištolja za vruće ljepljenje ukrasiti različitim materijalima poput grančica, mahovine, zvončića i sličnih dekoracija koje asociraju na Božić. Ili je jednostavno samo napunite svijećama i sitnicama koje imate kod kuće!

Posve drugačiji i poseban adventski vijenac može biti i u kutiji koja nije okruglog oblika. Također možete iskoristiti kutiju za nakit, čaj ili neku drugu kutiju drvenog materijala koja će biti baza za što prirodniji adventski vijenac. Uz kutiju će vam biti potrebne:

 • 4 čašice u koje ćete postaviti svijeće
 • lovorov list
 • zimzelene grančice
 • mašnice
 • voće, orasi ili neki drugi jesensko-zimski plodovi.

Adventski vijenac na drvetu

Jednostavni, ali efektni adventski vijenci su zasigurno vijenci na drvenoj podlozi. Možete upotrijebiti bilo kakvu drvenu dasku za serviranje, panj ili trup i krenuti s ukrašavanjem. S materijalima i dekoracijama se zaista možete poigrati, no kako se radi o drvenoj podlozi, najbolje će se uklopiti prirodni materijali.

Adventski vijenac na staklu

Za ljubitelje elegancije idealna baza za adventski vijenac je staklo. Staklene vaze, staklene zdjele ili teglice, čašice, izbor je zbilja velik. I ovaj stil vijenca možete prilagoditi svojim preferencijama, što znači da može biti malo i slatko ili veće i profinjenije.

Za ovu slatku kombinaciju su vam dovoljne:

 • svijeće ili lučice
 • četiri staklenke
 • mornarska špaga
 • malo zelenila
 • papirnata naljepnica na koju ćete ispisati simboliku svake svijeće ili brojeve

Može li jednostavnije?

Profinjenija varijanta adventskog vijenca na staklu su četiri tanke dugačke svijeće u staklenoj vazi. Vazu dodatno nadopunite cvijećem poput orhideje, ubacite malo mahovine, zvjezdica ili neku drugu božićnu dekoraciju i adventski vijenac je spreman.

Adventski vijenac od češera

Za izradu ovog tradicionalnog adventskog vijenca od češera potrebno je prikupiti puno češera, nabaviti krug koji će biti baza za ljepljenje, pištolj za ljepljenje, a dodatnu dekoraciju birajte kako vama odgovara. Najbolje bi bilo upotrijebiti materijale koje već imate kod kuće, a imajte na umu da ih ni ne morate imati. Nije nužno ni imati klasični vijenac, možete postaviti češere u lijepu zdjelu i između njih ubaciti svijeće pa ćete dobiti modernu varijantu vijenca od češera. No da ne duljimo, pogledajte nekoliko zanimljivih ideja za adventski vijenac od češera.

Adventski vijenac od kuglica

Male, velike, roze, crvene, sive, zelene, zlatne — sve može, samo da su kuglice! Veliku zalihu sigurno imate kod kuće, a ako ste se baš odlučili za boju koju nemate, morat ćete u kupovinu. I u izradi ovog vijenca možete upotrijebiti kolut od stiropora ili grana kao bazu, ali se možete poigrati s kuglicama na pladnju, u vazi ili na nekoj drugoj podlozi. I, naravno, ubacite pokoju dekoraciju prema vašim željama!

Adventski vijenac od grana

Adventski vijenci kojima je baza granje ili šiblje su i dalje među najpopularnijim vijencima, a najbolje odgovaraju onima koji se odlučuju za rustikalno božićno uređenje doma. I u ovom slučaju možete pojednostaviti izradu ili je malo zakomplicirati, sve ovisi o željenoj dekoraciji vijenca.

Vijenac od debljih grana, odnosno bazu možete pronaći na tržnicama ili u brojnim trgovinama i zatim ga ukrasiti štapićima cimeta, s nekoliko borovih grančica i češera — i to je to!

Za ovu malo profinjeniju verziju dodajte nekoliko kuglica, zvjezdica, trakica i mašnica.

Tradicionalne božićne boje svijeća se izvrsno uklapaju u vijenac od grana poput šiblja ili, primjerice, grana breze. Važno je da su dovoljno dugačke kako bi se mogle smotati u krug i povezati žicom.

Adventski vijenac od papira

Izradu adventskog vijenca od papira nikako nemojte izostaviti ukoliko imate djecu u obitelji. Klinci uživaju u ovakvim projektima, sigurno ćete se zabaviti, zbližiti i učiniti Božić maksimalno šarenim. Trebat će vam papiri u veselim bojama, škare, ljepilo i, naravno, mašta!

Adventski vijenac od prirodnih materijala

Adventski vijenac od prirodnih materijala podrazumijeva da ćete i za bazu i za dekoraciju maksimalno koristiti razgradive i održive materijale. Primjerice, zdjele ili teglice od gline ili terakote, kamenčići, zimzeleno granje, slamu, pampas, lovor, eukaliptus, mahovinu, jutu, orašaste plodove kao dekoraciju i slično.

Zaključak

Tradicionalan, moderan, rustikalan ili profinjen — za koji god adventski vijenac da se odlučite, vjerujemo da će biti poseban. Izradite ga s ljubavlju, uključite vaše ukućane, prisjetite se svog djetinjstva i priprema za Božić kao što je to učinila naša Supermama Martina. Neka vam svjetlost adventskih svijeća, nada, ljubav, radost i mir u vašem domu i srcima svijetle cijelu godinu!