01.03.2024.

Listanje noktiju - Uzroci i liječenje kod djece i odraslih

Listanje noktiju može biti znak za nekoliko stanja. Saznajte koji su uzroci listanja noktiju te kako ga liječiti kod djece i odraslih.

Listanje noktiju

Listanje noktiju, lat. onihoschizia, jest često stanje obilježeno slabijim i krhkim noktima koji se pri vrhovima listaju u više slojeva i lako pucaju. Listanje noktiju može se javiti u svakoj dobi, kod odraslih i djece. Češće se javlja na noktima ruku, ali pojavljuje se i na noktima nogu. Uzroci listanja noktiju mogu biti vanjski i unutarnji, a liječenje često zahtjeva promjenu načina života i pravilnu njegu noktiju.

Iako je listanje noktiju najčešće estetski problem, može biti i znak nekih nepravilnosti u organizmu, poput bolesti štitnjače ili anemije.

Uzroci listanja noktiju

Uzroci listanja noktiju mogu biti brojni, a uzrok često ostaje nepoznat. Uzroke možemo podijeliti u dvije kategorije:

 • vanjski uzroci listanja noktiju
 • unutarnji uzroci listanja noktiju.

Vanjski uzorci listanja noktiju

Vanjski uzroci listanja noktiju mogu biti:

 • vanjski iritansi — kemikalije, agresivni deterdženti i sredstva za čišćenje mogu isušiti nokat i dovesti do oštećenja, odnosno listanja noktiju 
 • hladnoća tijekom zimskih mjeseci može isušiti nokat pa se nokat na rubu lista
 • prečesto i agresivno manikiranje noktiju
 • lakovi za nokte i odstranjivači laka
 • primjena umjetnih noktiju i geliranje noktiju
 • navika grickanja noktiju i čupkanja kožice nokta.

Unutarnji uzroci listanje noktiju

Unutarnji uzroci listanja noktiju mogu biti:

 • nasljedna sklonost listanju noktiju — iako gen za listanje noktiju nije izoliran, listanje noktiju se često može javiti u više članova obitelj
 • starija dob — sa starenjem nokti postaju slabiji i krhkiji
 • nedostatak željeza, vitamina B, C, D, cinka, kalcija 
 • neke sustavne bolesti poput bolesti štitnjače, anemije (manjak željeza, vitamina B12 i folne kiseline)
 • bolesti kože vezane uz listanje noktiju — psorijaza, kontaktni dermatitisi, alergijski i iritativni. Ako se mijenja i boja nokta, potrebno je učiniti mikološku obradu da se isključi gljivična infekcija nokta

Listanje noktiju kod odraslih

Svi već navedeni vanjski i unutarnji uzroci listanja noktiju mogu uzrokovati listanje u odrasloj dobi. Listanje noktiju češće se javlja u nekim profesijama kao što su frizeri, kozmetičari, medicinski radnici, kuhari, vrtlari, poljoprivrednici ili osobe koje se bave čišćenjem.  

Korištenje kemikalija, sredstava za pranje, čišćenje i slično vezano je uz čestu pojavu iritativnih i alergijskih dermatitisa šaka, što dovodi do zahvaćanja nokta i listanja noktiju. 

Alergijski kontaktni dermatitis na akrilate vezan je uz dermatitis kože šaka, prstiju i zahvaćanje noktiju. Nokti postaju slabije strukture i listaju se. Akrilati su kontaktni alergeni koji se nalaze u sastavu ljepila koje se nalazi u umjetnim noktima, lakovima i gelovima za nokte. Alergijski kontaktni dermatitis na akrilate može se vidjeti u osoba koje koriste umjetne nokte i gelove, ali i u kozmetičara kao profesionalni dermatitis. 

Listanje noktiju kod djece

Keratin nokta (glavna strukturna bjelančevina nokta) u dječjoj dobi je mekši nego u odraslih, tako da jedan dio djece kroz djetinjstvo ima mekše nokte sklone listanju. To se češće vidi na noktima nogu i obično prođe spontano nakon 10. godine života.

Sportovi vezani uz duži boravak u bazenskoj vodi mogu dovesti do isušivanja noktiju i posljedičnog listanja. Rjeđe, nedostaci vitamina i minerala u prehrani, kao i određene sistemske bolesti i stanja mogu biti vezani uz listanje noktiju.

Uz atopijski dermatitis lokaliziran na koži šaka i stopala, često je prisutno listanje noktiju. Virusne infekcije koje zahvate maticu nokta, poput bolesti šaka, stopala i usta i varicela često su vezani uz posljedično odvajanje nokatne ploče (lat. onihomadesis), ali u blažim slučajevima se može javiti i listanje nokta koje je trajanja 3-6 mjeseci.

Alergijski kontaktni dermatitis koji zahvaća šake i nokte vezan uz korištenje dječje kozmetike, primjerice dječjih lakova za nokte koje sadrže kontaktni alergen metilizotiazolinon.

Liječenje listanja noktiju

 • Potrebno je pronaći uzrok listanja noktiju i ukloniti ga.
 • Ne koristiti agresivna sredstva za pranje, deterdžente niti kemikalije bez primjene zaštitnih rukavica.
 • Redovito, više puta dnevno, primjenjivati neutralne masti i kreme za vlaženje kože šaka i noktiju. Osobe koje su u svome poslu izloženi iritaciji trebaju nositi zaštitne rukavice i redovito koristiti emolijense.
 • Tijekom hladnih zimskih mjeseci nositi rukavice na otvorenom, koristiti barijerne kreme za dodatnu zaštitu kože izložene hladnoći.
 • Izbjegavati pretjerano geliranje i lakiranje noktiju. Povremeno odmoriti nokte od lakova. Koristiti odstranjivače lakova za nokte na uljnoj bazi.
 • Riješiti se navike grickanja noktiju i čupkanja kožice oko noktiju. Pokušati ruke zaposliti na drugi način, na primjer, primjena antistres loptica.
 • I ne zaboraviti na uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima te na unos dovoljne količine vode.
 • Ako na gore navedene načine listanje noktiju ne prestaje, obratite se liječniku

Pravilna njega noktiju

Primjenjivati blaga sredstva za pranje, sindete (pH sredstva odgovara pH kože) te redovito koristiti neutralne kreme i masti za vlaženje kože šaka i noktiju.

Savjetuje se i primjena ulja za njegu nokatnih ploča i okolne kože. Potrebno je i nježno manikiranje i primjena mekih rašpica za oblikovanje noktiju te izbjegavati škarice i grickalice za nokte, metalne oštrice oštećuju nokte i izazivaju njihovo pucanje na mikrorazini koje uzrokuje listanje noktiju.

Prirodni lijek za listanje noktiju

Prirodna ulja mogu biti korisna u prevenciji i liječenju listanja noktiju.  Iako se jestiva ulja ne savjetuju u njezi kože, izuzetak čine nokti

Primjena prirodnih ulja, poput maslinovog ili bademovog ulja često se savjetuje, bilo u kupki kroz 20-ak minuta ili nekoliko kapi ulja umasirati direktno u nokat i okolnu kožu — brzo će djelovati na suhoću nokta. Dobar učinak imaju i prirodna suha ulja u njezi noktiju i kože uz rub nokta (kutikula nokta).

Iako je listanje noktiju najčešće estetski problem, može biti neugodno i frustrirajuće, a može biti i znak nekog poremećaja ili stanja organizma. Važno je razumjeti moguće uzroke i prilikom liječenja djelovati na uzrok listanja noktiju. 

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci