11.09.2024.

Znate li koje cvijeće voli sunce?

Ako tražite inspiraciju za cvijeće koje voli sunce, onda biste trebali pročitati naš popis biljaka za balkon i vrt koje obožavaju sunce.

Cvijeće koje voli sunce

Održavanje balkonskog cvijeća ili vrta na temperaturama koje se penju skoro do 40 stupnjeva Celzijusa nije jednostavno i može “neslavno” završiti ako sadite cvijeće koje ne podnosi sunce. Ipak, postoje sorte koje su izrazito otporne na sušne uvjete pa uz malo informiranja i truda, iduće sezone svoj balkon ili vrt možete pretvoriti u pravu cvjetnu oazu.

Balkonsko cvijeće koje voli sunce

Nakon što se dobro upoznate s balkonskim cvijećem koje voli sunce, najveći će problem biti gdje staviti sve što biste željeli da krasi vaš balkon ili terasu.

#1 Petunija

Bez imalo oklijevanja možemo reći da je petunija jedna od najstarijih i najpopularnijih ljetnica koje neumorno cvjetaju od svibnja pa sve do prvih mrazova. Široka paleta boja jednako je prekrasna u žardinjerama i u visećim teglama, a neke su sorte predviđene i za sadnju u gredici. Ovaj jednogodišnji cvijet porijeklo vuče iz Južne Amerike i zato dobro tolerira visoke temperature, ali treba istaknuti da najbolje uspijeva pri temperaturi od 18-24 stupnja Celzijusa. 

Petunija

Ne brinite, preživjet će sve toplinske valove uz redovito čupkanje suhih cvjetova i svakodnevno zaljevanje, a pri najvišim temperaturama preporučuje se zaliti petuniju u jutarnjim satima i navečer.

#2 Pelargonija

Za pelargoniju mnogi kažu da čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža osjećaj postignuća, budući da je iznimno jednostavna za održavanje. Riječ je, također, o južnoafričkom cvijetu koji buja od svibnja do jeseni, najčešće krasi balkone u crvenoj i roza boji, ali dostupna je i drugim paletama i kombinacijama boja. 

Pelargonija obožava sunce, važno ju je zaljevati direktno u zemlju, a kada je riječ o učestalosti, najbolje je provjeriti na način da malo podignete teglu i ako se čini lagana – vrijeme je za vodu. Suhe cvjetove i lišće nemojte čupati, već viškove odrežite vrtnim škarama i tako oslobodite mjesto za nove pupoljke. Budući da je riječ o trajnici, tijekom zime je obavezno sklonite na mjesto gdje temperatura ne pada ispod 13 stupnjeva Celzijusa.

Pelargonija

#3 Vinka

Još jedna balkonska ljepotica koju zbog porijekla zovu “ljepotica s Madagaskara” je zasigurno cvijet vinka. Može biti padajuća ili grmolika, voli izloženost suncu i ne odgovara joj temperature niža od 20 stupnjeva Celzijusa. Sa zalijevanjem vinke ne smije se pretjerivati, već prvo treba provjeriti je li se zemlja osušila, a njene crvene, roze, bijele i ljubičaste cvjetove povremeno treba orositi.

Vinka

#4 Hibiskus

U slučaju da na svom balkonu želite stvoriti tropski ugođaj, razmislite o kupnji hibiskusa koji je poznat i po nazivu kineski hibiscus. Ovaj upečatljivi cvjetni grm se lako održava, u cvatu je od lipnja do listopada, mora biti na suncu barem šest sati dnevno i važno je da biljci osigurate dobru drenažu u tegli. Što se tiče potrebe za zaljevanjem, najbolje je provjeriti je li gornji centimetar zemlje suh pa nemojte hibiscus zaljevati “napamet”, jer ponekad ćete mu dati vodu pet puta tijekom tjedna, a onda će uslijediti period zalijevanja jednom tjedno. Sve, naravno, ovisi o vremenskim uvjetima.

Hibiskus

#5 Begonija

Jeste li znali da begonija ima jedno od najmanjih sjemena na svijetu, nalik prašini? Ovaj nježni cvijet prirodno raste u SAD-u, Africi i južnoj Aziji, latinski naziv “semperflorens” u prijevodu znači “stalno cvjetajući”, a zbog raznolikih boja i oblika cvijeta mnogi baš begoniju odabir za kraljicu svog balkona. Begonija može puzati i uspravno stajati te narasti od 10 centimetara do čak dva metra. 

Ne smije biti na temperaturama nižim od 16 stupnjeva Celzijusa, zalijeva se kad se tlo osuši i voli skučeni prostor u tegli. Važno je napomenuti da je većina begonija otrovna za kućne ljubimce, ali za ljude nije opasna.

Begonija

#6 Verbena

Jedan od cvjetova, porijeklom iz južne Amerike koji daje puno više nego što traži je verbena. Zovu je i sporiš, slezenica, brstica, boriš, može biti jednogodišnja ili dvogodišnja, grmolika, puzava ili u obliku stabla, a za balkon je najbolje odabrati grmoliku verbenu. U tegli treba osigurati drenažu, a preporučuje se zalijevati je povremeno odstajalom vodom i povremeno treba ukloniti osušene cvjetove. 

Verbena ima predivan miris, dolazi u gotovo svim bojama, a mnogi od nje rade kreme i čajeve kako bi olakšali ojačali imunitet, ublažili migrenu ili simptome PMS-a.

Verbena

#7 Neven

Još jedna biljka poznata po ljekovitim svojstvima je neven koji, vjerujemo, mnoge podsjeća na djetinjstvo jer su ga u vrtu imale sve bake. Za neven se uvijek ističe da je jedan od najboljih izbora za balkon ili vrt u toploj klimi jer je gotovo neuništiv. Ne smije se previše zalijevati, tek kada se zemlja posuši, ali ljeti će to sigurno biti učestalije. Drugih pretjeranih briga oko nevena nemate. Uživajte u mirisu i cvatu jer zbilja cvate cijelo ljeto, a kad krene mraz, sklonite ga na toplije mjesto jer bi mogao preživjeti čak i do iduće godine, budući da više nema oštrih zima.

Neven

#8 Kalanhoa

Šarmantna kalanhoa idealna je za balkonske tegle i žardinjere, pripada porodici sukulenata, ali joj ne odgovara da je zasađena zajedno s njima, već voli zasebno mjesto u posudi. Ne podnosi hladnoću, voli sunce, ali pripazite da je tijekom najvećih vrućina ipak sklonite malo u hlad kako joj se listovi ne bi spržili jer im je potrebno dugo vremena da se oporave. 

Crveni cvijet na vrhu stabljike razvija se u brojne druge boje poput žute, ljubičaste, roza, bijele i mnogi ovaj cvijet zbog izgleda vole poklanjati drugima, a popularan je i tijekom božićnih blagdana. Kalanhoa se zalijeva kada je zemlja suha na dodir i pripazite da ne zalijevate listove kako ne bi strunuli.

Kalanhoa

#9 Bakopa

Kako bi vaša balkonska ograda bila što raskošnija, nemojte izostaviti bakopu, viseću ljetnicu koja se spušta poput slapa. Tisuće cvjetova cvatu sve do prvog mraza, a ljeti je bitno pripaziti da zemlja u tegli ne presuši pa obavezno provjeravajte zemlju i slobodno koristite prihranu svaka dva tjedna kako bi bila još bogatija. Bakopa se još više ističe u kombinaciji s pelargonijom, begonijom ili verbenom – ljepoticama koje smo već izdvojili kao must have.

Bakopa

#10 Kalibrahoja

Kalibrahoja je cvijet koji pripada porodici petunija, ali se razlikuje po tome što ima puno manjih cvjetova, zbog čega je dobio i ime “milijun zvončića”. Izgleda impresivno u visećim balkonskim košarama, cvate od proljeća pa sve do prvog mraza, izrazito je otporna na vrućinu i ne smije se previše zalijevati. 

Kao i kod petunije, treba čupkati posušene cvjetove, odnosno zvončiće, ali to nije presudno da bi kalibrahoja živjela i cvjetala. Samo joj dajte sunca i pazite da dobije baš onoliko vode koliko joj je potrebno! 

Kalibrahoja

Vrtno cvijeće koje voli sunce

Iako se balkonsko cvijeće s našeg popisa može saditi u vrtu, mi smo ipak za vas posebno izdvojili prave vrtne ljepotice koje će se odlično snaći u vrtovima koji su većinu dana izloženi suncu.

#1 Pustinjska ruža

Izdržljivost, briljantne boje i nezahtjevnost su najvažnije kvalitete pustinjske ruže, što je čini najpopularnijim cvijetom za sadnju u vrtovima. Nije izbirljiva ni kada je riječ o zemljanoj podlozi, najvažnije je da dobije puno sunca tijekom dana i ne smije se previše zalijevati. Pustinjska je ruža ujedno i trajnica pa može preživjeti zimu, a savjet je da je tijekom jeseni pustite da se osuši kako bi se stvrdnula i pripremila za hladnije vrijeme. Odlično se slaže s drugim biljkama u vrtu, a posebno je efektna u kamenjarima ili ako se posadi uz rub cvjetne gredice.

Pustinjska ruža

#2 Ehinacea

Još jedna trajnica koja krasi brojne vrtove i dvorišta je atraktivna i ljekovita ehinacea koju nerijetko nazivaju blagom svakog vrta. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, ali se odlično prilagodila na europsko tlo, a ime joj je izvedeno iz grčke riječi echinos, što u prijevodi znači jež, a upravo na ježa i podsjeća glavica ove biljke. 

Ehinaecea je u cvatu od lipnja do rujna, ima izrazito ugodan miris, a zbog činjenice da je bogata nektarom je jako vole pčele. Na početku sadnje ju je potrebno češće zalijevati, zatim eventualno jednom tjedno, a kasnije tijekom ekstremnih vrućina, a u drugoj godini cvatnje ju ne treba uopće zalijevati ako je u periodu od osam tjedana padala kiša.

Ehinacea

#3 Prkos

Ovaj je cvijet s razlogom dobio ime prkos, pošto ga je teško iskorijeniti nakon što u zemlju pusti svoj korijen. Sorta koja se najčešće uzgaja u domaćim vrtovima dolazi iz Južne Amerike, pripada porodici sukulenata i od svega najviše zahtjeva sunce. Potrebno ga je zaliti tek kad se zemlja potpuno osuši i povremeno čupkati posušene glavice cvijeta koje cvatu u cijeloj paleti boja, zato ne propustite ukrasiti svoj vrt ovim predivnim sitnim “ružicama”.

Prkos

#4 Lavanda

Suhi i sunčani kamenjari zapadnog Sredozemlja su domovina lavande, ali ona može uspješno rasti i na mjestima bez mediteranske klime ako je tlo propusno. To znači da je potrebno u zemlju dodati kompost i oštri pijesak, a za veću alkalnost tla i vapno. Prilikom sadnje sadnicama osigurajte razmak od minimalno 40 cm kako bi lavanda mogla rasti i sve dobro zalijte, ali je nemojte natopiti. 

Nakon nekoliko tjedana redovitog zalijevanja možete se prebaciti na povremeno jer je lavanda zbilja otporna na sušu. Lavandu možete koristiti za olakšavanje brojnih tegoba, za miris u vašem domu, spasit će vas od insekata i komaraca tijekom ljetnih večeri, a naša preporuka je da probate napraviti domaći sladoled od lavande.

Lavanda

#5 Gailardija

Za oživljavanje vrta crveno-žutim bojama idealna je gailardija koja vam je zasigurno poznata po imenu kokarda. Postoje niska i visoka sorta kojima je potrebno osigurati potporu kako se stabljike ne bi polomile, a u cvatu ovog živopisnog cvijeta ćete uživati od lipnja do rujna. Ovaj cvijet također odlično podnosi sunce i sušu pa ga ne treba pretjerano zalijevati jer bi joj zbog vlažnog tla korijen mogao istrunuti, a da bi gailardija bujala, redovito čupkajte osušene cvjetove.

Gailardija

#6 Margareta

Margareta ili ivančica je neizostavan ukras svakog vrta i dvorišta, a unatoč svom nježnom izgledu, iznimno je izdržljiva i otporna trajnica. Porijeklom je iz Europe i Azije, cvjetovi su predivne bijele boje sa žutim središtem i cvjetaju od svibnja do kolovoza. Ne smije se previše zalijevati — jednom do dva puta tjedno će biti sasvim dovoljno, a za što raskošniju cvatnju redovito je obrezujte. Margarete mogu preživjeti i na -2 stupnja Celzijusa, ali da bi niknula i iduće sezone, potrebno joj je 130 dana bez mraza.

Margareta

#7 Cinija

Vrtovi gotovo svih baka bili su ispunjeni šarmantnim cinijama koje najviše obožavaju leptiri i bubamare. Porijeklom su iz Meksika, a zbog toga što privlače oprašivače i štite od nametnika, mnogi ih u vrt sade kako bi zaštitili svoje ruže, ali i brokulu, cvjetaču te zeleno lisnato povrće. Cinije su idealne za osunčane vrtove i toplu klimu, vole dobro drenirano tlo koje je neutralno ili blago kiselo, a da bi bile što uspješnije, cvjetove se preporučuje rezati ujutro ili navečer.

Cinija

#8 Kuglasti šćir

Grmoliki oblik i kuglasti cvjetovi u predivnim bojama su razlog zbog kojeg kuglasti šćir ne može proći nezapaženo, a otpornost na vlagu, sušu i visoke temperature su karakteristike koje ga čine još primamljivijim za sadnju. To ne čudi, budući da je porijeklom s područja Brazila, Paname i Gvatemale, a treba istaknuti da odolijeva brojnim nametnicima i bolestima. Posadite ga na mjestu gdje će uvijek imate sunca i zalijevajte tek kada se zemlja dobro osuši.

Kuglasti šćir

#9 Angelonija

Za dozu romantike u vašem vrtu razmislite o angeloniji, cvijetu koji izgleda izrazito nježno, ali može izdržati puno sunca i sušu. Porijeklom je iz Meksika i Argentine, a cvate u predivnim nijansama bijele, ružičaste i plave boje. Za rast joj je važno dobro drenirano tlo, ali se zalijeva tek kad se tlo osuši i povremeno je treba nahraniti gnojivom. Ovaj cvijet raste u visinu do gotovo pola metra, privlači pčele i leptire, a mnogi kažu da ih njen miris podsjeća na jabuku.

Angelonija

#10 Stolisnik

Iako ga mnogi čupaju iz svog vrta jer smatraju da je korov, stručnjaci tvrde da je stolisnik ili hajdučka trava odličan odabir za vrt. Razlog ne leži samo u ljekovitosti ove biljke već i u činjenici da pomaže obraniti vrt od nametnika. Stolisnik je u cvatu tijekom cijelog ljeta, voli sunce i polusjenu, propusno i hranjivo tlo, a za što raskošniju cvatnju je potrebno uklanjati ocvale cvjetove i dobit ćete pravu slikovitu pozadinu u vašem vrtu.

Stolisnik

Uživajte u svom rajskom vrtu!