06.10.2022.

Što je cerviks i zašto u trudnoći može biti omekšan?

Ginekolog za Lupilu portal ─ sve što jedna žena treba znati o cerviksu, insuficijenciji cerviksa te serklaži u trudnoći.

cerviks

Cerviks (vrat maternice) je bitan dio maternice koji svojim položajem ima nekoliko bitnih funkcija u ženinom životu. To je struktura koja omogućava protok menstrualnog krvarenja, trudnoću i sprječava prolaz infekcije prema unutarnjim ženinim spolnim organima. U ovom tekstu objasnit ćemo što je vrat maternice i osvrnuti se prvenstveno na njegovu ulogu u trudnoći. Saznat ćete što je to nesposobnost vrata maternice (insuficijencija cerviksa), kod koga se češće može pojaviti tijekom trudnoće i kako se liječi. 

Što je cerviks?

 Cerviks ili vrat maternice je dio maternice koji strši u rodnicu. Ono što treba znati o cerviksu:  

 • Cjevastog je oblika, dužine oko tri do četiri centimetra i širine oko 2,5 centimetra. Njegova dužina i oblik se mijenjaju tijekom dobi ili tijekom trudnoće i nakon poroda. Također uslijed određenih kirurških zahvata kojima se određene bolesti cerviksa dijagnosticiraju ili liječe može doći do njegovog skraćenja.
 • Cerviks (vrat maternice) građen je dijelom od mišićnog, a dijelom od vezivnog tkiva.
 • U središnjem dijelu vrata maternice nalazi se uski cervikalni kanal koji spaja prostor rodnice i šupljinu maternice. On omogućava protok menstrualne krvi iz šupljine maternice prema rodnici, ali i prolaz muških spolnih stanica prema šupljini tijela maternice i jajovodima gdje se događa oplodnja i započinje trudnoća.
 • Cerviks služi kao “vratar” koji sprječava prolaz infekcije iz rodnice prema šupljini maternice.
 • Služi i kao “osigurač” iznošenja trudnoće do termina kada je dijete sposobno za život izvan maternice.

Duljina cerviksa po tjednima trudnoće

Duljina vrata maternice u trudnoći nije uvijek jednaka. Pritisak ploda, prijevremeni trudovi, položaj djeteta kao i biokemijske promjene u različitim fazama trudnoće uvjetuju njegove promjene u dužini. 

Mjerenje dužine cerviksa (cervikometrija) se ne radi prije 15. tjedna trudnoće jer nema nikakvu svrsishodnost. Nakon toga, a najkasnije do 22. tjedna njegova se dužina započinje nužno mjeriti:

 • Vaginalnim ultrazvukom – sondom kroz rodnicu dobivaju se sigurnije mjere, lakši prikaz svih struktura vrata maternice te bolja rezolucija slike.
 • Abdominalnim ultrazvukom – sondom preko trbuha moguće je nešto manje sigurno mjerenje, dobivaju se nešto manje vrijednosti i ponekad ga je teže prikazati u cijelosti. 

Uočene su normalne promjene dužine vrata maternice tijekom trudnoće koje variraju ovisno o tjednima trudnoće:

 • do 22. tjedna prosječno iznosi oko 40 mm 
 • od 22. do 32. tjedna je oko 35 mm
 • nakon 32. tjedna trudnoće je oko 30 mm.

Što je insuficijencija cerviksa (cervikalna insuficijencija)?

cerviks u trudnoci

Insuficijencija vrata maternice je nesposobnost, odnosno, slabost vrata maternice zbog koje dolazi do njegovog skraćivanja i otvaranja bez prisutnosti trudova. Time slabi i nestaje njegova funkcija čuvara trudnoće te može doći do:

 • Pobačaja – obično je uzrok kasnog pobačaja (nakon 12. do 22. tjedna trudnoće).
 • Prijevremenog poroda – češće je uzrok ranog prijevremenog poroda, a to znači prije 34. tjedna trudnoće kada dijete nema dovoljnu zrelost za život izvan maternice.

Ultrazvučnim pregledom prati se duljina vrata maternice i otvorenost cervikalnog kanala. Ukoliko je duljina vrata maternice ispod 25 mm do 22. tjedna trudnoće potrebno je intenzivno praćenje i eventualna primjena terapije kako bi se trudnoća što duže održala. 

Ginekološkim pregledom prati se duljina vrata maternice, njegov položaj i čvrstoća. Skraćen, smekšan vrat maternice koji je prohodan za prst ukazuje na veliki rizik od prijevremenog završetka trudnoće

Kada se može pojaviti insuficijencija cerviksa?

Prvi znakovi slabosti vrata maternice mogu se uočiti između 16. i 22. tjedna trudnoće. Postoji nekoliko razloga zbog kojeg može doći do insuficijencije cerviksa. U osnovi dolazi do skraćivanja dužine vrata maternice ili postoji utjecaj na kvalitetu fibromišićnog tkiva, a time i na oslabljenu funkciju vrata maternice. Najčešći razlozi za insuficijenciju cerviksa su: 

 • Učestali zahvati na vratu maternicekiretaže (odstranjivanje sadržaja maternice) prilikom pobačaja, nepravilnih materničnih krvarenja, polipa, endometrija itd., konizacije, odnosno operacijsko odstranjivanje dijela vrata maternice koje se koriste u liječenju prekanceroznih promjena vrata maternice (npr. CINovi).
 • Nasljedne bolesti  koje uzrokuju slabost vezivnog tkiva.
 • Višeplodna trudnoća – radi pojačanog pritiska na vrat maternice.
 • Infekcije rodnice ili vrata maternice – tijekom upale oslobađaju se biokemijske supstance koje pridonose slabljenju i otvaranju vrata maternice.

Kako se liječi insuficijencija cerviksa?

Postoji nekoliko mogućih načina za liječenje cervikalne insuficijencije:

 • Mirovanje – svaka fizička aktivnost koja može uzrokovati pojačani pritisak na vrat maternice mora se svesti na što manju moguću mjeru (dugotrajno sjedenje, vezanje obuće, fizički rad, sportske aktivnosti, spolni odnosi).
 • Progestini – sintetski oblici progesterona koji se koriste radi opuštanja maternice.
 • Tokoliza – lijekovi koji se primjenjuju venski ili na usta koji sprječavaju pojavu eventualnih trudova i otvaranje vrata maternice.
 • Antibiotici – ukoliko je u podlozi infekcija, mogu se koristiti venski ili na usta.
 • Serklaža (cerclage) vrata maternice – operacijsko liječenje.

Serklaža u trudnoći

Što je serklaža?

Serklaža (cerclage) vrata maternice je operacijski postupak koji se postavlja u drugom tromjesečju trudnoće kada se ustanovi insuficijencija cerviksa. Može biti :

 • Preventivna – kada se u prethodnim trudnoćama ili prilikom ginekološkog pregleda prije trudnoće ustanovi moguća nesposobnost vrata maternice. Postavlja se u 16. tjednu trudnoće.
 • Terapijska – kada se redovitim pregledima ustanovi da vrat maternice razvija insuficijenciju.
 • Hitna – kada se ginekološkim pregledom ustanovi gotovo potpuno skraćenje vrata maternice kroz koji se prikazuje vodenjak.

Zahvat se kod većine obavlja u kratkotrajnoj općoj anesteziji, a prije zahvata potrebno je isključiti prisutnost infekcije u trudnoći te zaustaviti trudove. 

Zahvat se može izvesti na nekoliko načina:

 • Postavljanjem trajnog šava u razini unutarnjeg ušća koji se skida u 37. tjednu trudnoće te se tako omogućava vaginalni porod.
 • Postavljanjem cervikalnog pesara koji se skida u 37. tjednu trudnoće i nije potrebna anestezija. Ne preporuča se u blizanačkoj trudnoći.
 • Transabdominalna serklaža vrata maternice – cjevčicama kroz trbušnu stijenku (laparoskopski) se postavlja šav koji se ne može skinuti pa se ta trudnoća dovršava carskim rezom.

cerkvis serklaža i pesar

Prikaz serklaže i cervikalnog pesara

Procjenu o svrsishodnosti serklaže donosi ginekolog nakon pregleda i laboratorijske obrade. Moguće  komplikacije tijekom serklaže su infekcija, puknuće plodovih ovoja, razderotine vrata maternice, pomak šava…

Do kojeg tjedna trudnoće se radi serklaža?

Serklaža vrata maternice se obavlja uglavnom do 24. tjedna trudnoće.  Odluka hoće li se postaviti serklaža i nakon tog tjedna je u rukama ginekologa nakon pregleda i određene obrade (laboratorijski nalazi, cervikalni brisovi, podaci o prethodnim trudnoćama…).  Uobičajeno je da se nakon 28. tjedna trudnoće serklaža ne postavlja jer su primjenom modernih medicinskih postupaka prognoze djeteta rođenog nakon tog tjedna daleko bolje nego dobrobiti serklaže.

 

Kako se insuficijencija vrata maternice razvija bez značajnijih simptoma evidentna je važnost cervikometrije prilikom pregleda u trudnoći između 15. i 22. tjedna trudnoće. Podaci o prethodnim kasnim pobačajima (nakon 12. tjedna trudnoće), prijevremenim porodima (do 36+6 tjedna trudnoće) kao i operacijskim zahvatima na vratu maternice (konizacije, kiretaže) su bitni za napomenuti svom ginekologu prilikom početnih pregleda u trudnoći. Cervikometrija, kontrola cervikalnih brisova u trudnoći te redoviti ginekološki pregledi uvelike će smanjiti moguće posljedice insuficijencije vrata maternice. Veći broj trudnica dosegne 35. tjedan trudnoće kada je dijete zrelo za život izvan maternice i nisu potrebni dodatni postupci za produljenje trudnoće do termina. 

Članak napisao:

dr.med. Duško Pall

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci