18.07.2022.

Top 5: Najbolje kreme za bebe

Pedijatrijski dermatolog vam predlaže najbolje kreme za bebe koje ne sadrže štetne sastojke i cijenovno su pristupačne svima.

kreme za bebe

Dječja koža je osjetljivija i tanja od kože odraslih tako da se i proizvodi za njegu dječje kože razlikuju od proizvoda za njegu kože odraslih. Koža se razvija i sazrijeva tijekom procesa odrastanja, a svako razdoblje odrastanja ima svoje posebnosti. Razlikujemo kožu kod beba (novorođenačko razdoblje i razdoblje do druge godine života), kožu u srednjem djetinjstvu, kožu u predpubertetskom razdoblju i kožu u pubertetu i adolescenciji.

Posebnost kože u beba

 • Koža je tanja i propusnija — lakši je prodor aktivnih supstanci iz krema i masti kroz kožu.
 • Nedovoljno je razvijena zaštitna barijera kože — koža je sklona iritaciji i dermatitisima.
 • Povećan je omjer površine tijela prema tjelesnoj masi kod djece u usporedbi s odraslom osobom — veća je koncentracija aktivnih tvari u krvi. To u nekim slučajevima može biti i dobro primjerice, kada se želi ostvariti terapijska koncentracija tvari u krvi. No, najčešće kod primjene kozmetike znači da se i nepoželjne tvari iz preparata mogu naći u višim koncentracijama u krvi.
 • Nedovoljno je razvijeno potkožno masno tkivo — osjetljivost na pothlađivanje.
 • Pigmentne stanice, melanociti tek počinju stvarati zaštitni pigment melanin — nema zaštite od sunčevog zračenja.

Upravo zbog svega navedenog se savjetuje primjena samo proizvoda koji su provjereni i imaju oznaku da je njihova primjena kod najmlađih dozvoljena.

Na tržištu se nalazi veliki izbor dječje kozmetike, a pojednostavljeno ih možemo podijeliti na proizvode za čišćenje (proizvodi za pranje, šamponi, vlažne maramice) i proizvode za zaštitu i vlaženje kože te obnovu kožne barijere (emolijensi, kreme, losioni). U ovu skupinu se ubrajaju i proizvodi za zaštitu od sunca kao i kreme za pelensko područje.

Kako odabrati najbolje kreme za bebe?

kreme za bebe lupilu

Izbor kreme je individualan i roditelj odabire ono što djetetu odgovara. To najbolje vidimo kod izbora krema za njegu kože kod atopijskog dermatitisa. Određene kreme iritiraju neku djecu s atopijskim dermatitisom, dok ista ta krema odlično odgovara drugom djetetu. Cijena nije ključan faktor pri odabiru kreme, što znači da skuplji proizvod ne znači nužno da će biti bolji izbor za dijete.

Karakteristike kvalitetne kreme za bebe:

 • dozvoljena primjena u beba i djece,
 • sadrže minimalan broj i nisku koncentraciju iritirajućih sastojaka,
 • ne sadrže potencijalne alergene,
 • sadrže malu koncentraciju konzervansa i mirisa.

Konzervansi su potrebni u proizvodima da proizvod ne bi bio pokvarljiv. Pri izboru preparata važno je razmišljati da je konzervans u preparatu dozvoljen za primjenu u dječjoj dobi. Mirisi čine proizvod ugodnijim za primjenu, no kod najmanjih, naročito u djece koja su sklona dermatitisima mirisi često izazivaju iritaciju i pojačavaju dermatitis. Pojam „connubial dermatitis“ se opisuje kod djece, a radi se o reakciji na mirise ili konzervanse u kozmetici majke ili oca s kojima je dijete u kontaktu preko kože roditelja

Sastojci koje treba izbjegavati

Parabeni: vrsta konzervansa. Parabeni su vrlo česti uzroci kontaktnog alergijskog dermatitisa, a pri većim koncentracijama pripisuje im se i kancerogeno djelovanje. Danas većina proizvoda nosi oznaku „paraben free“.

Metildibromo glutaronitril: vrsta konzervansa koja se često može naći u losionima za tijelo, kremama za lice, kremama za ruke, kremama za zaštitu od sunca, uljima za masažu. Potentni alergen, može uzrokovati kontaktni alergijski dermatitis. 

Formaldehid: vrsta konzervansa u šamponima, regeneratorima, ali i kremama. Može uzrokovati iritacije, a zbog jednostavne apsorpcije kroz kožu i neke sistemne reakcije. U većim koncentracijama pripisuje im se i kancerogeno djelovanje. Rijetko se nalazi u proizvodima za djecu.

Quaternium-15: vrsta konzervansa, čest uzročnik dermatitisa.

Urea: iako je odličan ovlaživač kože, urea je jaki iritans i nije preporučljiv za primjenu u djece mlađe od dvije odnosno tri godine.  

Mirisi (eugenol, isoeugenol, limnela, linoladiol i slično): česti uzročnici kontaktnih dermatitisa. 

Najbolje kreme za bebe

lupilu kozmetika za bebe

Kada primjenjivati kreme kod beba:

 • Ako dijete ima suhu kožu (često tijekom zimskih mjeseci).
 • Ako dijete ima atopijski dermatitis savjetuje se redovita primjena neutralnih masti i krema zbog obnove kožne barijere. 
 • Ako je kožu potrebno zaštiti od vanjskih utjecaja (hladnoća, iritacija pelene i slično).

Ne zaboravite da djeca vole kontakt kožom i da je on potreban za razvoj kognitivnih funkcija. Upravo zato se savjetuje masaža beba od najranije dobi. Masaže su obično ugodnije uz primjenu krema. 

Dječje kreme su uglavnom emulzije tipa ulje u vodi koje se lako nanose i brzo apsorbiraju.

 • Uljna faza djeluje okluzivno. Stvara tanki nepropusni film na površini kože i tako sprječava gubitak vode iz kože. Upravo se zato pri primjeni krema najbolji učinak ostvaruje kod primjene neposredno nakon kupanja ili tuširanja. Savjetuje se višak vode lagano skupiti ručnikom i na vlažnu kožu nanijeti kremu. Na taj način „vodu zarobimo u koži“. Od ulja se često koriste mineralna i različita biljna ulja. 
 • Vodena faza djeluje kao ovlaživač kože. Najčešće se primjenjuje glicerin zbog njegovog povoljnog hidratantnog djelovanja.
 • Često se u kreme dodaju i sastojci protuupalnog djelovanja poput primjerice, alantoina, pantenola i slično, ali i neki antioksidansi

Najbolje kreme za sunčanje za bebe

Koža u beba ne sadrži zaštitni pigment melanin, on se postepeno stvara kroz djetinjstvo. Upravo je zato izuzetno važno djecu dobro čuvati od štetnog djelovanja ultraljubičastog zračenja. U prvih nekoliko mjeseci života najbolji oblik zaštite je izbjegavati direktno djelovanje sunca. Na tržištu se nalaze preparati koji imaju odobrenje za primjenu već od prvih mjeseci života, ali i njih treba koristiti s oprezom. U situacijama kada ne možemo bebe drugačije zaštititi od sunca, nanijeti kremu na otkrivene dijelova tijela te ih kasnije isprati vodom.

Kreme za zaštitu od sunčevog zračenja namijenjene dječjoj koži moraju zadovoljiti sljedeće uvjete:

 • pružiti učinkovitu fotozaštitu u širokom rasponu valnih duljina sunčevog zračenja (puna zaštita od UVA i UVB spektra),
 • biti fotostabilni — ne reagirati sa sunčevim zračenjem,
 • ne iritirati osjetljivu dječju kožu i oči,
 • biti sigurni za primjenu u djece,
 • poželjno je da se mogu jednostavno primijeniti.

S obzirom na mehanizam djelovanja, kreme za zaštitu od sunca se dijele na organska (kemijska) zaštitna sredstva koja apsorbiraju i djelomično filtriraju UV zračenje te ga oslobađaju kao energiju. Druga skupina su anorganska (fizikalna) zaštitna sredstva titanov dioksid i cinkov oksid koji odbijaju sunčevo zračenje.

Obično kreme za zaštitu od sunca sadrže kombinaciju organskih i anorganskih filtera. Organska zaštitna sredstva ne pružaju potpunu zaštitu, dok anorganska zaštitna sredstva (kada se primjenjuju samostalno) ostavljaju vidljiv bijeli trag na površini kože. Kombinacijom zaštitnih sredstava ostvaruje se potpuna zaštita i prihvatljiv kozmetski učinak.

Najbolje kreme za guzu za bebe (pelenska regija)

Pelenska regija kod najmlađih je posebno osjetljiva na razvoj iritativnih, rjeđe alergijskih kontaktnih dermatitisa. Pelenski dermatitis se može javiti kao reakcija na iritativni učinak enzima iz stolice ili iritativni učinak urina, na okuzivni efekt pelene, odnosno kolonizaciju kože s gljivicom Candida albicans. Alergijski kontaktni dermatitisi pelenske regije su rjeđi, a mogu se javiti kao alergija na vlažne maramice, pelene i zaštitne kreme koje se primjenjuju u ovom području.  

Njega pelenske regije uključuje:

 • Pranje i čišćenje pelenske regije: savjetuje se primjena tekuće vode, upotreba vlažnih maramica na bazi vode u situacijama kada nema tekuće vode.
 • Nanošenje sloja zaštitne kreme na pelensko područje.
 • Promjenu pelena. 

Zaštitne kreme za pelensko područje su uglavnom emulzije tipa voda u ulju:

 • Zaštitna uloga: stvaraju vodonepropusni sloj koji štiti kožu pelenskog područja od kontakta sa stolicom i urinom.
 • Smanjuje se trenje pelena.
 • Umiruju i imaju protuupalno djelovanje. Upravo su zato zaštitne kreme za pelensko područje često na bazi cinkovog oksida. Često sadrže i alantoin, kakaov maslac, dimetikon, glicerin, kaolin, lanolin, vazelin, aloa veru.

U prošlosti su se često u njezi pelenske regije primjenjivali dječji puderi. To su možda i najstarije korišteni dječji proizvodi. Uloga im je da za sebe vežu višak vlage, podmazuju i spriječe iritaciju. Glavni sastojak u dječjim puderima je talk i škrob, najčešće kukuruzni škrob. Danas je primjena pudera napuštena i ne savjetuje se njihova primjena u djece zbog opasnosti od mogućeg udisanja čestica pudera koje se ne razgrađuju u dišnom sustavu. Naročito su opasni puderi na bazi talka jer mogu biti kontaminirani azbestom. 

Najbolje kreme za lice bebe

top kreme za bebe

Kremu za lice u beba koristiti kod zaštite od vanjskih utjecaja (na primjer, hladni zimski zrak) i kod djece sa atopijskim dermatitisom lica zbog obnove kožne barijere i vlaženja kože.

Ove kreme su najčešće istog tipa kao i kreme za tijelo. Treba biti oprezan kod primjene krema ako beba ima novorođenačke ili dojenačke akne, masnije kreme, emulzije tipa ulja u vodi mogu pogoršati akne.  

 

Puno je različitih savjeta za njegu kože kod beba i roditelji su često zbunjeni količinom informacija koje dobiju ili pročitaju. Posebnost kože u usporedbi s drugim organima je što je koža dostupna pogledima okoline tako da je često svaka promjena na koži djeteta izvor tjeskobe u roditelja. U njezi dječje kože najvažnije se držati osnovnog pravila, a to je „ne pretjerivati“ u broju i količini proizvoda te primjenjivati samo one proizvode koji imaju dozvolu za primjenu u dječjoj dobi. 

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci