Uvod
Crni kim (Nigella sativa) je biljka koja se stoljećima koristi kao tradicionalan prirodni lijek zahvaljujući svojim brojnim farmakološkim svojstvima. Drevni liječnici antičkog doba Hipokrat i Dioskorid prije 2.000 godina opisali su vrijednost i korist crnog kima na zdravlje čovjeka. Široki raspon kemijskih komponenata crnog kima pokazuje snažne terapeutske učinke. Timokinoni su najvažnije specifične sastavnice ulja crnog kima sa snažnim potencijalom biološkog djelovanja.
Ulje crnog kima ima široku primjenu kod raznih zdravstvenih stanja i bolesti: alergije i peludne hunjavice, astme, ekcema, akni, u kontroli dijabetesa, hipertenzije, raka, upala, jetrenih poremećaja, artritisa, poremećaja funkcija bubrega, kardiovaskularnih bolesti i dermatoloških stanja.
Što je ulje crnog kima?
Crni kim, crni kumin ili rimski korijander može se naći u cijelom svijetu, ali raste uglavnom u dijelovima Bliskog Istoka, zapadne Azije i istočne Europe. Nerijetko se onim pravim crnim kimom smatra egipatski crni kim. Crni kim je mali grm jednogodišnje biljke visok oko 60 cm, sa suženim zelenim lišćem te ružičasto bijelim i plavim cvjetovima.
U narodu su se održali brojni nazivi – kumin, kim, crnika. Njegov plod, odnosno sitne sjemenke, nalaze se u malim čahurama te su crne boje, nalik maku, dok začinski miris podsjeća na anis.
Značajna hranjiva vrijednost crnog kima može biti povezana s prisutnošću znatne količine masnih kiselina, biljnih bjelančevina, vlakana i minerala te vitamina. Sjeme crnog kima sadrži značajne količine željeza, bakra, cinka, fosfora, kalcija, tiamina, niacina, piridoksina i folne kiseline. U sastavu je zabilježena i prisutnost alkaloida, saponina, sterola i esencijalnih ulja.
Hranjive vrijednosti ukazuju na preko 21%-tni sadržaj bjelančevina, oko 35% masti, od čega je preko 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina: linolna i gama-linolenska kiselina.
Zašto je crni kim zdrav?
Znanstvenim su metodama određeni razni biološki učinci na zdravlje: hipoglikemijski (snižavanje šećera u krvi), hipolipidemijski (snižavanje masnoća u krvi), i bronhodilatacijski učinak (širenje bronha). Možda je naznačajniji i najčešći razlog korištenja ulja crnog kima – imunološki sustav. Kod respiratornih alergija, koje su pretjeran odgovor imunosnog sustava na antigen iz okoliša, ulje crnog kima moglo bi uravnotežiti prekomjeran imunosni odgovor.
Masne kiseline u ulju crnog kima omogućavaju stvaranje stanično upalnih regulatornih tvari kao što su prostaglandin E1, dok linolna esencijalna masna kiselina stabilizira stanične membrane.
Poduzete su određene znanstvene provjere te prve faze kliničkih ispitivanja koje bi trebale dokazati potpunu sigurnost i opravdanost primjene u raznim područjima zdravlja čovjeka.
Zdravstvene blagodati crnog kima najčešće se pripisuju sastojku:
- timokinonu, koji je najzastupljeniji sastojak hlapive komponente ulja crnog kima. Timokinon ima imunomodulatorne učinke, zaštitne učinke na jetru, te protuupalne, antioksidativne i antikancerogene učinke.
Uz timokinon, prisutne su i druge biološki aktivne tvari:
- fitosteroli kao biološki aktivni spojevi dobivaju sve veći značaj zbog svojih nutritivnih i medicinskih koristi u snižavanju lipoproteina niske gustoće i ukupne razine kolesterola. Fitosteroli su također važni kao karakteristični spojevi za procjenu kvalitete biljnih ulja i označavanje hrane. Glavni identificirani steroli u ulju crnog kima su β-sitosterol, kampesterol i stigmasterol.
- ulje crnog kima sadrži i značajnije količine tokoferola (poznatijih i kao vitamin E) koji sprječava oksidaciju masnih kiselina te reagiraju sa slobodnim radikalima.
- prisutnost alkaloida nigelicina i nigelidina te saponina alfa-hederina masnih kiselina.
Za što se koristi crni kim?
Tradicionalno se crni kim i njegovo ulje koristilo na Drevnom Istoku kod alergija, upala, neurodermitisa, menstrualnih tegoba, astme, bronhitisa.
U suvremenoj se primjeni ulje crnog kima primjenjuje i kod raznih probavnih smetnji (nadutosti), žutice te bolesti probavnog sustava (želuca).
Kao što je već spomenuto, crni kim se zbog svojih antimikrobnih, protuupalnih i antioksidativnih djelovanja koristi kod širokog spektra zdravstvenih stanja:
- Alergije: osobe koje su konzumirale ulje crnog kima navode da su kihanje, svrbež očiju i nosa, te drugi simptomi alergija poboljšani ili su nestali u potpunosti. Iako je doista velik broj opisanih slučajeva, za potpuni zaključak valja se pouzdati u znanstvene metode i studije.
- Regulacija tjelesne mase/težine: studije su pokazale da konzumacija ulja crnog kima može smanjiti indeks tjelesne mase kod pretilih osoba. Također pomaže u regulaciji glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2.
- Zdravlje kože: ulje crnog kima se zbog svojeg protuupalnog i antimikrobnog djelovanja koristi za tretiranje ekcema, akna i psorijaze. Primjenjuje se za njegu i hidratizaciju kože, te kako bi se pospješilo zarastanje rana.
- Rak: istraživanja su pokazala da timokinon iz ulja crnog kima na životinjskim modelima može utjecati na apoptozu (programiranu smrt stanica) kod stanica nekih vrsta raka, uključujući tumora mozga, raka dojke, raka debelog crijeva i leukemije.
- Visoki krvni tlak: kontinuirana konzumacija ulja crnog kima može sniziti povišeni krvni tlak.
- Visok kolesterol: zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama prisutnima u ulju crnog kima, njegova redovita konzumacija može sniziti i pomoći u održanju zdrave razine kolesterola u krvi.
- Zdravlje gastrointestinalnog sustava: ulje crnog kima može smanjiti učestalost plinova, nadutost i pojavu ulkusa. Koristi se također i kod liječenja crijevnih parazita.
- Reumatoidni artritis: ulje crnog kima učinkovito je u kontroli akutne faze i sprečavanju razvoja reumatoidnog artritisa, dok kod kroničnog stanja nije zabilježena učinkovitost.
- Muška plodnost: istraživanja su pokazala da konzumacija ulja crnog kima kod muškaraca može povećati broj i pokretljivost spermija. Antioksidativno djelovanje ulja crnog kima štiti spermije od oštećenja.
Kako koristiti ulje crnog kima?
Crni kim i ulje crnog kima se koriste također i u kulinarstvu, kao dodatak juhama, dresinzima, smoothiejima ili kao začin kod izrade pekarskih proizvoda. U Egiptu se tradicionalno dodavao pogačama kao dodatak. Ulje crnog kima na tržišu je dostupno u tekućem ili kapsuliranom obliku.
Kod primjene ulje crnog kima na koži uobičajeno se i često miješa s drugim vrstama ulja te se tek tada primjenjuje na koži utrljavanjem. Kao i kod ostalih vrsta biljnih ulja, prednost dajemo hladno prešanim uljima.
Nije službeno utvrđeno doziranje ulja crnog kima za liječenje specifičnih stanja, pa je najbolje slijediti preporučenu dozu na deklaraciji proizvoda. To je obično između 1 i 3 žličice (po 20-25 kapi) dnevno, raspoređeno jednom do 3 puta dnevno.
Neke od primijenjenih doza u kapsuliranom obliku su po 500 mg do dva puta dnevno, u višetjednom razdoblju korištenja sve do 3 mjeseca.
Ako konzumirate prvi put, počnite s ½ čajne žličice dnevno i postupno povećavajte do preporučene doze. Pravo ulje crnog kima ima specifičan, pikantan okus, što je znak prirodno prisutnih tvari nigelona. Stoga valja očekivati ovakav okus, a nekima će biti prikladnije uzeti kapsulirani oblik. Naime, brojni proizvodi crnog kima ujedno se nalaze u obliku kapsula što olakšava doziranje, te je ujedno na deklaraciji navedena prikladna doza. Takvi su proizvodi često i registrirani kao dodaci prehrani te su pod nadzorom Ministarstva zdravstva. Preporuka je stoga da se prednost daje tako registriranim proizvodima ulja crnog kima.
U konačnici, lokalna primjena ulja crnog kima podrazumijeva utrljavanje na kožu u kombinaciji s drugim uljima, ili kod nekih tradicionalnih kombinacija s jabučnim octom.
Može li crni kim biti štetan?
Kada se konzumira u preporučenim količinama, ulje crnog kima vjerojatno neće izazvati nikakve nuspojave. U kliničkim ispitivanjima, ulje crnog kima u raznim primjenama i dozama pokazalo se kao siguran biljni proizvod.
No, neki od simptoma kod određenih osoba prema provedenim studijama mogle bi biti: nadutost, mučnina, osjećaj žarenja – prije svega kod osoba koje imaju već problema sa želucem (tj. osoba s funkcionalnom dispepsijom).
Kod nekih ljudi sklonih hipoglikemiji može doći do poticanja hipoglikemije te u tim slučajevim valja biti oprezan.
Teoretski, konzumacija kima može doprinijeti razrijeđivanju krvi, što bi ga eventualno činilo neprikladnim pred operativne zahvate i kod ljudi koji primjenjuju terapiju lijekovima.
Kod primjene na koži, ulje crnog kima može uzrokovati kod nekih ljudi i osip, stoga je dobro prije upotrebe isprobati na manjem dijelu kože.
Smiju li djeca koristiti crni kim?
Konzumacija ulja crnog kima kod djece je sigurna kod oralne, kratkoročne primjene u preporučenim dozama. U nekim se kliničkim studijama ispitivalo djelovanje ulje crnog kima na živčani sustav djece s epilepsijom, s rezultirajućem zaključkom da nema štetnog učinka.
Zaključak
Ulje crnog kima siguran je biljni tradicionalni proizvod s malim brojem opisanih nuspojava. Široka primjena omogućava primjenu na koži, u kozmetičkim proizvodima, ali prije svega primjenu kao dodatak prehrani.
Upotreba ulja crnog kima i njegovog aktivnog sastojka timokinona pokazala je višestruke korisne učinke na zdravlje čovjeka. Kao fitoterapijski pripravak tj. kao dodatak prehrani doprinosi olakšavanju simptoma alergija, i ostalih zdravstvenih stanja povezanih s neravnotežom imunosnog sustava, probavnih smetnji te povišenih vrijednosti masnoća.
Pri odabiru proizvoda, jedna od korisnih uputa bila bi da odaberete proizvod prema njegovom podrijetlu, i ako je moguće, isprobate okus. Iako neprecizan, savjet bi bio da nešto pikantniji okus ulja crnog kima može naslutiti da je u njemu udio timokinona i ostalih specifičnih prirodno prisutnih tvari doista dostatan i da bi mogao pomoći u ravnoteži zdravlja kroz višetjednu primjenu.