03.11.2023.

Recept za ljekovit temeljac od kostiju za trudnice i nove mame

Jeste li znali da u mnogim kulturama temeljac od kostiju tradicionalno koristi kao prehrana za majke nakon poroda? Saznajte kako ga pripremiti!

Temeljac od kostiju

Nedostaci nutrijenata u neuravnoteženoj prehrani industrijaliziranih zemalja jedni su od glavnih čimbenika rizika za razvoj raznih bolesti koje pogađaju najviše i probavni sustav. Pojavnost upalnih bolesti crijeva sve je veća, ali prije svega primjećuje se izražena pojava disbioze (neravnoteže) crijevnog ekosustava (tj. mikrobiote) u mnogim zdravstvenim stanjima.

S nutricionističkog pogleda, temeljac od kostiju jelo je zanimljivog hranjivog potencijala, i zbog hranjivih tvari, povoljnih fizioloških učinaka, ali i zbog okusa koji nas vraća u djetinjstvo te nam pruža određenu utjehu.

Osim što je temeljac od kostiju vrlo zdravo, hranjivo i ekonomično jelo, vrlo se lako se priprema, no svakako se naoružajte strpljenjem i vremenom, jer je za dobar temeljac potrebno nekoliko sati kuhanja.

Postala je popularna u sklopu tzv. Paleo prehrane. Premda terapeutska svojstva ove hrane, nisu u potpunosti proučena znanstvenim metodama, u nekim se zemljama tradicionalno konzumira za stimulaciju imunološkog sustava i promicanje pravilne funkcije probavnog sustava. Navedena se dijetoterapeutska svojstva temeljca pripisuju upravo njegovom nutritivnom sastavu.

Što je temeljac od kostiju?

Temeljac od kostiju je gusta aromatična tekućina koja se dobiva višesatnim kuhanjem životinjskih kostiju i vezivnog tkiva u vodi s dodatkom povrća, začina i začinskog bilja. 

Temeljac od kostiju može se pripremiti od kostiju:

 • piletine
 • svinjetine
 • govedine teletine ili junetine
 • divljači
 • ribe.

Zbog dugotrajnog kuhanja kostiju i vezivnog tkiva, temeljac od kostiju je bogat izvor aminokiselina, proteina i minerala. Može se koristiti kao temeljac za pripremu raznih jela poput juha, umaka, variva, rižota i sl.

Temeljac od kostiju – povijest pripreme

Temeljac od kostiju tradicionalno se koristi u raznim kuhinjama svijeta kroz niz stoljeća — kuhali su ga već naši preci, koji su bili u prvim organiziranim zajednicama, i mahom su hranu namicali kao sakupljači

U prošlosti su naši preci obraćali puno više pozornosti smanjenju ostataka hrane, više iz praktičnih razloga uslijed oskudnih izvora hrane. Tako da su sve što je bilo iskoristivo skuhali i pripremili za konzumaciju. 

Prema nekim izvorima, primjećivali su da konzumacija temeljca od rogova, raznih kostiju i zglobova koji predstavljaju vezivno tkivo životinje pomaže u boljem radu probave, jačanju imuniteta i zdravlju kostiju i kože.

Prednost temeljca od kostiju

Danas, dostupnošću objektivnih znanstvenih informacija, znamo da nam temeljac od kostiju može osigurati veliku količinu hranjivih tvari. Kao što smo već spomenuli, dugotrajnim se kuhanjem u temeljcu oslobađaju:

 • aminokiseline — glutamin, glicin, histidin, glutaminska i asparaginska kiselina
 • mineralne tvari — kalcij, magnezij, željezo i kalij
 • proteini i peptidikolagen.

Juha od kostiju

Hranjivi sadržaj temeljca od kostiju varira od temeljca do temeljca. On, naime, ovisi o vrsti kostiju, dodatku vezivnih tvari, količini drugih namirnica, načinu pripreme i o vremenu kuhanja. Dodatak povrća povećava sadržaj nekoliko važnih nutrijenata uključujući kalij, kalcij, magnezij i željezo.

Zbog svoga je nutritivnog sastava odlično jelo za trudnice, ali i za mame koje su nedavno rodile te koje doje. Naime, pomoću navedenih nutrijenata dolazi do bržeg procesa zacijeljivanja, podrške imunitetu i obnavljanja izgubljene krvi i tekućine tijekom i nakon poroda — posebice ako mama doji.

Kao što je već rečeno, temeljac je bogat mineralnim tvarima koje su esencijalni za rast i razvoj zdravih kostiju bebe, ali i za zdravlje kostiju trudnica, novopečenih mama te dojilja.

Kolagen, aminokiseline, kondroitin, hijaluronska kiselina i glukozamin koji su prisutni u temeljcu za juhu sudjeluju u sintezi kolagena, u obnovi vezivnog tkiva, hrskavice, tetiva i kostiju. Navedene tvari mogu biti korisne za fetus koji se razvija i raste, ali i za mame koje su nedavno rodile.

Osim toga, važna je korist da kolagen i aminokiseline iz temeljca od kostiju mogu pomoći pri jačanju i oporavku crijevne barijere, što je posebice korisno kod propusnosti crijeva.

Trudnice, žene koje su nedavno rodile i dojilje trebaju osobito biti svjesne važnosti hidratacije. Osim što je hranjiv obrok, temeljac je odličan izvor tekućine u prehrani pomoću kojeg koje se možete hidrirati. 

Temeljac od kostiju može se jesti pomoću žlice ili piti iz čaše, stoga način na koji ćete ga konzumirati ovisi o vama.

Osim što nam osigurava pregršt hranjivih tvari, temeljac od kostiju se također kolokvijalno koristi u prevenciji i adjuvantnom liječenju, tj. u dijetoterapiji nekoliko bolesti — najčešće kod prehlade i gripe.

No, sve se više preporučuje kao dio prehrane za pacijente s tzv. crijevnim i psihološkim sindromom (engl. gut and psychology syndrome (GAPS)) pa i kao dio tzv. protuupalne prehrane. U sklopu takvog pogleda, česta je preporuka kod dijetoterapijskih strategija za:

 • autizam
 • poremećaj pažnje i hiperaktivnost 
 • disleksiju
 • dispraksiju 
 • depresiju i shizofreniju, ali i 
 • hashimoto tireoiditis.

Naime, temeljac od kostiju bi, prema nekim dokazima, mogao povećati ekspresiju protuupalnih citokina, a smanjiti ekspresiju protuupalnih citokina. Bogatim sadržajem spomenutih važnih aminokiselina, temeljac od kostiju može doprinijeti jačanju crijevne barijere i smanjenju stanja tzv. propusnosti crijeva.

No valja biti i oprezan kod konzumiranja i pripreme temeljca iz zdravstvenih razloga! Prije svega, u smislu podrijetla mesa, odnosno kostiju i njegovog sastava.

Naime, poznato je da se u kostima životinja može se koncentrirati teški metal olovo, čija je kontaminacija raširena u suvremenom okolišu. Tako se izdvojeno olovo zatim može mobilizirati iz kostiju i završiti u probavnom sustavu i krvotoku te u tkivu osoba koje opetovano konzumiraju temeljac od kostiju životinja nekontroliranog podrijetla. Rane preliminarne studije iskazale su sumnju na ovaj podatak, stoga valja biti oprezan pri odabiru mesa i kostiju za pripremu temeljca.

Recept za temeljac od kostiju

Za ovaj recept biti će vam potrebno:

 • juneće kosti s ili bez vezivnog tkiva
 • celer
 • mrkva
 • luk
 • češnjak
 • list peršina 
 • papar u zrnu
 • ocat. 

Postupak

 1. U lonac stavite juneće kosti, oguljene mrkve, celer, luk, češnjak, peršin, papar i ocat te sve zalijte vodom.
 2. Zakuhajte te uklonite pjenu s juhe, zatim smanjite izvor plamena te kuhajte oko 8 h (ovisno o veličini i količini kostiju).
 3. Nakon kuhanja, temeljac malo ohladite (uklonite višak masnoće) i procijedite.

Temeljac možete piti i jesti kao takav, možete ga razrijediti pomoću vode te pripremiti juhu od kostiju, možete ga koristiti za pripremu umaka, variva i raznih drugih jela. Ako ga odmah ne iskoristite, možete ga i smrznuti. 

Ovisno o načinu kako pripremate, koliko dugo, i s kojim dodatnim namirnicama, temeljac od kostiju može biti hranjivo, ukusno, zagrijavajuće, ali i umirujuće jelo ili dodatak našem obroku koji pospješuje detoksikaciju organizma. 

Zbog sumnje na potencijalno opterećenje i unosa teških metala iz kostiju životinja nekontroliranog podrijetla, valja biti oprezan i odabrati kosti životinja kod provjerenih dobavljača. 

Trudnice i žene koje su nedavno rodile mogu uključiti temeljac od kostiju u svoju prehranu jer, osim što može doprinijeti zdravlju majke i bebe, poboljšava i cjelokupnu kvalitetu prehrane te doprinosi boljem nutritivnom profilu.

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije. Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj. Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona.

Ostali članci