29.03.2021.

Prirodno i lako obojite jaja u svim bojama. Bez umjetnih bojila!

Naučite kako prirodno obojati uskršnja jaja. Vaša je kuhinja puna prirodnih boja, uobičajenom hranom poput crvenog kupusa, ljuske luka, bobičastog voća i kave.

Priprema za obilježavanje najvećeg kršćanskog blagdana ne može proći bez bojenja jaja. Uskršnja jaja ili pisanice dio su naše tradicije, a jaja su kroz povijest bojili mnogi europski narodi poput Germana, Nordijaca, Slavena i ostalih. Izraz pisanica dio je standardnog jezika i u rječniku se definira kao „šareno uskršnje jaje”, no u Hrvatskoj, ovisno o području, postoje različiti nazivi kao što su „pengana jaja”, „šarana jaja” ili „lugana jaja”. Zajedničko svim ovim nazivima je to da se jaja boje prirodnim bojama, odnosno koriste se jednostavne namirnice koje su dio svake kuhinje. Zašto je bolje odabrati prirodan način bojenja te kako dobiti tradicionalne, ali i moderne boje uskršnjih jaja – otkrivamo u nastavku.

Zašto su umjetne boje loše?

Brojne se obitelji zbog suvremenog načina života bore s nedostatkom vremena, zbog čega se i pripreme za Uskrs „odrađuju” u zadnji tren. Upravo su iz tog razloga umjetne boje za jaja sve češći odabir za pripremu pisanica, no morate biti svjesni potencijalnog rizika za vaše zdravlje ako koristite umjetne boje:

  • kupovne boje sadrže brojne aditive
  • koncentriranije boje često oboje i bjelanjak koji zatim unosimo u organizam
  • postoji rizik od alergijske reakcije
  • postoji rizik od upalnih procesa na koži
  • postoji rizik od pojave osipa
  • mogu se pojaviti problemi s respiratornim sustavom
  • može se pojaviti poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece

Izbjegavanje umjetnih boja za jaja nije samo sigurnije za vaše zdravlje i zdravlje vaše obitelji, već i za okoliš.

Prirodno bojenje jaja za Uskrs

Prirodno bojenje jaja ima brojne prednosti:

  • nema dodira s kemikalijama, stoga ne postoji rizik za zdravlje
  • boja se postiže uz pomoć prirodnih materijala koje biste inače bacili
  • štedite novac
  • zabavno je
  • potiče kreativnost
  • razvija dječju maštu.

Još jedan nezanemariv plus za prirodno bojenje jaja je očuvanje tradicije. Naime, tijekom djetinjstva naših baka i djedova umjetne boje nisu ni postojale, već se koristilo sve što se moglo pronaći u prirodi:

  • korijen broća
  • ljuska luka
  • cikla
  • crveni radič
  • bobice bazge ili duda
  • kora hrasta
  • pepeo

Svi ovi prirodni materijali dostupni su i danas, a paleta boja može se proširiti i brojnim drugim namirnicama koje su vam nadohvat ruke – od različitog povrća i voća preko začina pa sve do biljnih čajeva. Prije bojenja napravite dobru pripremu – postupak za svaku boju je sličan, a razlika je u tome što ćete u zadnjoj fazi bojenja dodati drugu namirnicu kako biste postigli željenu nijansu.

Postupak pripreme za bojenje jaja:

  • izvadite jaja iz hladnjaka i držite ih neko vrijeme na sobnoj temperaturi
  • pripremite alkoholni bijeli ocat i sol
  • pripremite lonac za boju i rukavice
  • prelijte jaja hladnom vodom u koju ćete dodati žlicu soli kako jaja ne bi puknula tijekom kuhanja
  • očistite jaja nježnom spužvicom i octom kako bi se boja što bolje primila za ljusku.

Nakon što je priprema jaja i pribora za bojenje gotova, krenite u pripremu određene boje za jaja. Jaja možete bojiti na dva načina:

  • kuhajte jaja istovremeno s mješavinom voća, povrća, bilja ili začina
  • skuhajte jaja i mješavinu zasebno (oko 30 minuta) pa nakon toga ubacite jaja da stoje u rashlađenoj mješavini.

Preporuka je da izbjegavate dodavanje octa u mješavinu u kojoj koristite voće ili povrće kako jaja ne bi poprimila sivkastu boju. Za ostale prirodne materijale upotrijebite dvije žlice octa na litru vode.

Kako prirodno dobiti ružičastu  boju

  • zakuhajte litru vode
  • dodajte žlicu soli
  • u proključalu vodu dodajte oko 800 grama cikle
  • ostavite jaja u rashlađenoj otopini.

Umjesto cikle možete upotrijebiti svježe ili sušene brusnice, maline ili sok od crnog grožđa, a najvažnije je da namirnice prokuhate u vodi zajedno s jajima ili, kao što smo naveli prethodno, jaja dodajte u ohlađenu otopinu.

Kako prirodno dobiti ljubičastu boju

  • prokuhajte 250 ml vode
  • dodajte što više sušenih borovnica kako bi boja bila intenzivnija
  • ostavite jaja u rashlađenoj otopini preko noći.

Za ljubičastu boju možete upotrijebiti i crno vino, ljuske luka ili čaj od hibiskusa, a jedina razlika je što ćete u vodu dodati i ocat.

Kako prirodno dobiti svijetloplavu boju

  • zakuhajte litru vode
  • dodajte žlicu soli
  • u proključalu vodu dodajte oko 600 grama ljubičastog kupusa
  • ostavite jaja u rashlađenoj otopini.

Za intenzivniju nijansu plave jaja svakako ostavite u otopini preko noći, a kako biste dobili prirodnu tamnoplavu boju jaja, upotrijebite na isti način borovnice, bobice bazge ili sok od crnog grožđa.

Kako prirodno dobiti svijetlozelenu boju

  • u pola litre vode prokuhajte vrećicu zelenog čaja i pola žličice mljevenih listova kadulje
  • ostavite jaja u rashlađenoj otopini.

Za svjetliju nijansu zelene možete upotrijebiti i dvije šake cvjetova lavande tako što ćete lavandu prokuhati u istoj količini vode.

Kao prirodno dobiti zelenu boju

  • zakuhajte litru vode
  • dodajte žlicu soli
  • u proključalu vodu dodajte šaku špinata, peršin ili koprivu
  • ostavite jaja u rashlađenoj otopini.

Količina namirnica ovisi o intenzitetu boje koju želite postići – što više zelenila, to je boja zahvaljujući klorofilu zelenija.

Kako prirodno dobiti žutu boju

Sve češća uporaba kurkume i šafrana u našim kućanstvima olakšala je dobivanje prirodne žute boje uskršnjih jaja, a količina ovih začina odredit će i nijansu žute:

  • zakuhajte litru vode
  • dodajte žlicu soli i dvije žlice octa
  • dodajte tri žlice kurkume ili šafrana u prahu
  • ostavite jaja u rashlađenoj otopini.

Žuta boja može se postići i korištenjem prokuhane mrkve, kore naranče ili limuna, čaja kamilice ili zelenog čaja.

Kako prirodno dobiti narančastu boju

  • zakuhajte litru vode
  • dodajte žlicu soli i dvije žlice octa
  • dodajte pet žlica mljevene crvene paprika
  • ostavite jaja u rashlađenoj otopini.

Osim crvene paprike možete koristiti i čili prah, prokuhanu mrkvu ili ljuske žutog luka.

Kako prirodno dobiti crvenu boju

Prokuhane ljuske luka, ali u ovom slučaju ljubičastog, odlična su namirnica za crvenu nijansu, a isprobajte i sljedeće namirnice za sve nijanse crvene:

  • konzervirane višnje
  • sok od višanja
  • sok od maline
  • sok od rajčice
  • crveni radič.

Kako prirodno dobiti smeđu boju

  • skuhajte 300 ml instant ili neke druge jake kave
  • dodajte dvije žlice mljevene kave
  • dodajte dvije žlice octa
  • ostavite jaja u rashlađenoj otopini.

Jaja će poprimiti smeđu boju i ako ih ubacite u otopinu s crnim čajem ili prokuhanim ljuskama crnog oraha.

Kako prirodno dobiti sivo-srebrnu boju

  • pomiješajte 800 ml obične vode s 800 grama smrznutih borovnica
  • pustite da se borovnice u vodi odmrznu i postignu sobnu temperaturu
  • procijedite borovnice
  • ostavite jaja u otopini

Savjeti za ukrašavanje jaja

Osim bojenja posebnu zabavu predstavlja i ukrašavanje uskršnjih jaja, u čemu najviše uživaju klinci. Prilikom stvaranja veselih jaja možete koristiti plastična jaja, jaja od stiropora ili kuhana jaja, a evo nekoliko zanimljivih savjeta za ukrašavanje.

Uskršnja jaja „djeca cvijeća”

Cvijeće je nezaobilazan simbol Uskrsa, stoga napravite male cvjetne krune za uskršnja jaja:

  • pripremite male savitljive grančice i sitne cvjetiće
  • složite krunu od granja i materijala te je stavite na jaje
  • nacrtajte tankim flomasterom oči, usta i nos.

Simpatične pisanice su spremne!

Uskršnja jaja s porukom

Još jedan jednostavan savjet za ukrašavanje je ispisivanje uskršnjih čestitki i poruka na jajima:

  • po mogućnosti pripremite bijela jaja kako biste postigli bolji efekt
  • očistite jaja nježnom spužvicom
  • ispišite poruke i čestitke tankim crnim flomasterom.

Pisanica s porukom će biti lijepa dekoracija, a možete ju i pokloniti obitelji ili prijateljima.

Uskršnja jaja „školska ploča”

Efekt školske ploče pretvorit će vaše pisanice u pravi unikat:

  • pripremite boju s efektom školske ploče
  • pripremite drvena, plastična ili jaja od stiropora
  • nanesite ravnomjerno boju širokim kistom
  • nakon što se boja osuši crtajte i pišite kredom.

Klinci će se posebno razveseliti ovakvim pisanicama, a ako požele promijeniti crtež ili poruku, jednostavno obrišu kredu i krenu ispočetka.

Uskršnja jaja „dekupaž”

Tehnika dekupaž primjenjiva je pri dekoriranju različitih predmeta, pa zašto ne biste na isti način ukrasili i uskršnja jaja:

  • pripremite salvete s uskršnjim i proljetnim motivima
  • pripremite ljepilo i lak za dekupaž
  • pripremite drvena ili jaja od stiropora koja imaju glatku površinu
  • odvojite treći sloj salvete i prislonite željeni motiv na jaje
  • nanesite ljepilo na kist i prelazite polako preko salvete kako bi motiv lijepo prianjao na površinu, odnosno jaje
  • ostavite da se posuši
  • nanesite lak na cijelu površinu jaja.

Izbjegavajte ovu tehniku na kuhanim jajima zbog korištenja kemikalija koje će vjerojatno prodrijeti kroz ljusku pa takva jaja nisu jestiva.

Zaključak

Bojenjem i ukrašavanjem pisanica uistinu možete dobiti jedinstvena umjetnička djela, a nijedna boja ili tehnika „uljepšavanja” jaja nije pogrešna. Oslobodite kreativnost koja „čuči” u vama, a za inspiraciju pri ukrašavanju svog doma obavezno pročitajte naš članak o uskršnjem dekoriranju doma.