05.10.2021.

Recepti za odlične uskrsne kolače - kremasti, suhi, zdravi

Umjesto uvijek istog recepta probajte nove, napravite fine kolače. Pripremili smo vam brze i jednostavne recepte za sve vrste uskršnjih kolača.

Uskrs je nezamisliv bez bogatog stola i finih slastica. U nastavku vam donosimo najfinije recepte za kremaste, suhe, sitne, domaće bakine, zdrave i jednostavne kolače u kojima ćete uživati!

Koji se kolači peku za Uskrs

Kao i svaki blagdan, tako i uskrsno vrijeme obilježava bogata trpeza puna raznih jela i slastica. Iako se kolači na jelovniku za Uskrs razlikuju u različitim dijelovima Hrvatske, najčešće se pripremaju: 

  • sirnica ili pinca,
  • kuglof,
  • orehnjača ili makovnjača,
  • keksi ili kiflice od oraha,
  • rožata.

Sirnica ili pinca je najpoznatiji predstavnik uskrsnih kolača. Prepoznatljiva je po svojoj žutoj boji koja dolazi od velikog broja jaja koja se koriste za njezinu pripremu. U pincu se obično dodaje sušeno voće poput grožđica i brusnica, te ribana korica citrusa. Ova voćna kombinacija dodataka pinci daje neodoljivu aromu i miris. Orehnjača i makovnjača su neizostavne slastice za blagdane ili važnija obiteljska okupljanja u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ovi kolači se pripremaju od dizanog tijesta s nadjevom od mljevenih oraha ili maka. Kuglof je svečani, sočan kolač koji zbog svog privlačnog izgleda zauzima glavno mjesto na blagdanskom stolu. Najčešće se priprema mramorni kuglof kojem kombinacija tamnog i svijetlog biskvita daje prepoznatljiv mramorni izgled. Kakav bi to bio blagdanski stol bez kiflica ili keksa? Osim što su ukusni vrlo su praktični jer imaju dugi vijek trajanja. Obično se pripremaju od mljevenih oraha, badema ili lješnjaka. Rožata je desert specifičan za Dubrovački kraj. Priprema se od jaja, mlijeka, šećera, likera od ružinih latica i karamela. Ovaj kremasti kolač prava je gastronomska poslastica te se generacijama priprema za posebne događaje i blagdane.

Kako urediti blagdanski stol ili prirodno obojati jaja pročitajte na Ideje za Uskrs – dekoracije, uređenje, čestitke i   Prirodno i lako obojite jaja u svim bojama. 

Recepti za uskrsne kolače

Kremasti kolači za Uskrs 

Cheesecake od limete

Za podlogu:

  • Keks (Petit beurre, Digestive,…) 200 g
  • Maslac 150 g
  • Korica limete 1 žlica

Za kremu:

  • Svježi sir 500 g
  • Slatko vrhnje 500 g
  • Limeta 3 komada
  • Šećer u prahu 150 g

Za podlogu pomiješajte mljevene kekse s maslacem i koricom limete. Utisnite dobivenu smjesu u kalup za pečenje i stavite na hlađenje. Izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag. Zasebno izmiksajte svježi sir, šećer u prahu, sok i koricu limete. Postepeno dodajte šlag od vrhnja u smjesu. Ravnomjerno rasporedite smjesu preko podloge od keksa i stavite na hlađenje. Tortu možete ukrasiti ribanom koricom limete.

Desert od jagoda i skyra u čaši

  • Skyr jogurt 200 g
  • Slatko vrhnje 150 g
  • Med 3 žlice
  • Vanilija po želji
  • Jagode 1 šalica
  • Limun ½ komada
  • Chia sjemenke 2 žlice
  • Granola 3 žlice

Jagode očistite i narežite na manje komadiće. Zagrijavajte jagode na laganoj vatri uz dodatak limunovog soka. Kada jagode puste svoju tekućinu dodajte chia sjemenke i pustite da se reducira do željene gustoće. Maknite jagode s vatre i pustite da se ohlade. Izmiksajte vrhnje u šlag, te zasebno skyr jogurt, med i vaniliju. Pomiješajte zajedno šlag i jogurt. U čaše za posluživanje slažite red granole, red kreme od jogurta i red jagoda dok ne potrošite sve sastojke. Desert pohranite u hladnjak do posluživanja.

Suhi kolači za Uskrs

Zobeni keksi s komadićima čokolade

  • Zobeno brašno 140 g
  • Sol ¼ čajne žličice
  • Prašak za pecivo ½ čajne žličice
  • Muscovado šećer 7 žlica
  • Tamna čokolada 1/3 šalice
  • Orasi 1/3 šalice
  • Cimet 1 čajna žličica
  • Kokosovo ulje 2 žlice
  • Mlijeko po potrebi

Pomiješajte dobro sve suhe sastojke (osim čokolade). Dodajte zatim kokosovo ulje i mlijeko (3-5 žlica, po potrebi) te pomiješajte sve zajedno, na kraju dodajte komadiće čokolade. Zagrijte pećnicu na 190°C. Pripremite lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Od dobivene smjese oblikujte kuglice i poslužite ih na lim s dovoljno prostora između svakog. Pecite desetak minuta. Kada izvadite kekse iz pećnice pustite ih da se ohlade u limu za pečenje jer će se keksi još dodatno peći na vrućem limu izvan pećnice. Keksi bi se trebali raširiti tijekom pečenja, no ovisi koliko ste gustu smjesu za pečenje pripremili. Možete dodatno kuglice prije pečenja spljoštiti pomoću žlice.

Medenjaci

  • Svinjska mast 150 g
  • Med 150 g
  • Brašno, glatko 320 g
  • Šećer 150 g
  • Jaje 1 komad
  • Soda bikarbona ½ čajne žličice
  • Cimet 1 čajna žličica

Pomiješajte sve sastojke zajedno i zamijesite tijesto. Pećnicu zagrijte na 200°C i na lim za pečenje postavite papir za pečenje. Rukama oblikujte kuglice i poslažite ih na lim te na vrhu medenjake malo spljoštite. Ovisno o veličini kuglica, medenjake pecite 7-10 min (kada na dnu počnu tamniti).

Sitni kolači za Uskrs

Rafaelo kuglice

  • Bijela čokolada 200 g
  • Slatko vrhnje 100ml
  • Kokos 60 g + 50 g za ukrašavanje
  • Bademi cca 20 komada

Zagrijte vrhnje do vrenja, te ga prelijte preko bijele čokolade koju ste usitnili. Promiješajte da se čokolada otopi te u smjesu dodajte kokos. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak da se malo stisne (oko 40 min). Oblikujte rukama kuglice željene veličine te u njih utisnite po jedan blanširani badem. Uvaljajte kuglice u kokos i poslažite na pladanj u jednom redu te ih prije posluživanja dodatno rashladite u hladnjaku.

Bajadera

  • Bademi 200 g 
  • Keksi (Petit beurre) 250 g
  • Šećer 160 g
  • Maslac 200 g
  • Tamna čokolada 100 g
  • Bijela čokolada 100 g
  • Voda 9 žlica
  • Vanilin šećer 2 vrećice

Za glazuru:

  • Tamna čokolada 150 g
  • Kokosovo ulje 2 žlice
  • Maslac 50 g
  • Voda 1 žlica

Sameljite kekse i bademe, te ih pomiješajte zajedno. Na laganoj vatri otopite šećer u vodi, maknite s vatre i dodajte maslac narezan na kockice. Miješajte dok se maslac ne otopi, a dobivenom smjesom prelijte bademe i kekse. Sve dobro pomiješajte i podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte otopljenu tamnu čokoladu, a u drugi dio otopljenu bijelu čokoladu. U lim ili pladanj utisnite prvo tamni dio, zatim svijetli dio te na vrh dodajte glazuru od čokolade i stavite na hlađenje. Glazuru od čokolade pripremite na pari miješanjem svih sastojaka dok se ne otope. Kada je bajadera ohlađena režite ju na prutiće.

Domaći bakini kolači za Uskrs

Pita od sira i oraha

Tijesto:

  • Brašno 320 g
  • Šećer 200 g
  • Žumanjak 4 komada
  • Maslac 200g
  • Prašak za pecivo ½ vrećice

Nadjev od oraha:

  • Orasi 150 g
  • Šećer 60g
  • Rum 2 žlice

Nadjev od sira:

  • Svježi sir 500 g
  • Bjelanjci 4 komada
  • Šećer 150 g
  • Vanilin šećer 1 vrećica
  • Brašno, oštro 2 žlice

Zamijesite tijesto od brašna, šećera, praška za pecivo i omekšalog maslaca. Dodajte jedan po jedan žumanjak dok ne dobijete kompaktno tijesto. Podijelite tijesto u dva dijela i stavite u hladnjak. Orahe pomiješajte sa šećerom i rumom. Bjelanjke umutite sa šećerom i dodajte svježi sir i malo brašna. Po želji možete dodati malo limunovog soka ili korice limuna. Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite u lim za pečenje, rasporedite na vrh nadjev od oraha, zatim nadjev od sira te na vrh naribajte drugu polovicu tijesta. Ako se tijesto teško riba, stavite ga u zamrzivač. Pecite kolač u pećnici na 180°C tridesetak minuta.

Buhtle s pekmezom od šljiva

  • Brašno, glatko ½ kilograma
  • Mlijeko 2,5 dcL
  • Jaja 3 komada
  • Maslac 150 g
  • Šećer 100 g
  • Kvasac 1 komad (kocka)
  • Sol prstohvat
  • Korica limuna po potrebi
  • Vanilin šećer 1 vrećica
  • Rum ½ žlice
  • Pekmez od šljive po potrebi, za punjenje

Pomiješajte mlijeko, rum, maslac, šećer i vanilin šećer. Kvasac pomiješati s malo toplog mlijeka i žlicom šećera i pustite da se diže. Nakon što se kvasac aktivirao, pomiješajte zajedno brašno, smjesu jaja i maslaca i kvasac. Dobro promiješajte sve zajedno i na toplom mjestu pustite da se diže. Nakon što se tijesto digne, razvaljajte ga i narežite na kvadratiće. Svaki kvadratić punite domaćim pekmezom od šljive, preklopite i poslažite u lim za pečenje koji ste premazali s malo maslaca i pobrašnili. Pustite da buhtle još malo odstoje zatim ih pecite u pećnici na 160-180°C tridesetak minuta, odnosno dok ne porumene.

Zdravi kolači za Uskrs

Keto brownies od avokada

  • Avokado 200 g
  • Datulje 3 komada
  • Kokosovo ulje 3 žlice
  • Jaja 2 komada
  • Kakao 2 žlice
  • Bademi, sjeckani 50 g
  • Bademovo brašno 200 g
  • Bademovo mlijeko, nezaslađeno 3 žlice
  • Soda bikarbona 1 čajna žličica
  • Sol prstohvat
  • Tamna čokolada pola šalice

Avokado, kokosovo ulje, biljno mlijeko, otkoštene datulje i jaja izmiksajte u blenderu. U drugu posudu pomiješajte suhe sastojke: sjeckane bademe, bademovo brašno, kakao, prstohvat soli i 1 žličicu sode bikarbone. Pomiješajte suhe i mokre sastojke, te prebacite u mali i uzak kalup (dužine 20-30 cm) koji ste obložili papirom za pečenje, ravnomjerno rasporedite u posudi za pečenje. Pecite u pećnici koju ste prethodno ugrijali na 180°C, otprilike 40-45 min ovisno o pećnici. Kolač nakon hlađenja čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku. Ako vam nedostaje slatkoće, možete povećati količinu datulja u receptu.

Muffini od banane i pirovog brašna

  • Banana 450 g
  • Brašno, pir 150 g
  • Muscovado šećer 50 g
  • Jaje 1 komad
  • Maslinovo ulje 60 mL
  • Prašak za pecivo ½ čajne žličice
  • Soda bikarbona ½ čajne žličice
  • Cimet 1 čajna žličica
  • Sol prstohvat

Pomiješajte suhe sastojke zajedno. Zasebno pomiješajte jaje s maslinovim uljem i zgnječene banane. Sjedinite zatim ove dvije smjese i pomoću žlice napunite papirnate kalupe za muffine. Muffine pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C, 20-25 min.

Jednostavni kolači za Uskrs

Jagode s čokoladom i mljevenim lješnjacima

  • Jagode
  • Tamna čokolada
  • Lješnjaci, mljeveni

Čokoladu otopite na pari. Jagode operite i osušite te umačite jednu po jednu u otopljenu čokoladu te po njima posipajte mljevene lješnjake. Za ljepši vizualan efekt možete se poigrati s tamnom i bijelom čokoladom. Osim s jagodama, ovaj desert možete pripremiti i s nekim drugim voćem po želji.

Kuglice od datulja i orašastih plodova

  • Datulje 10 komada
  • Orašasti plodovi 1 šaka
  • Kakao 2 žlice
  • Kokosovo ulje 1 žlica
  • Voda po potrebi
  • Kokosovo brašno po potrebi

Otkoštene datulje i orašaste plodove po želji (orasi, bademi, lješnjaci, indijski oraščići) izmiksajte u blenderu. Dodajte kakao, kokosovo ulje i malo vode. Sve zajedno promiješajte te po potrebi dodajte kokosovog brašna ili vode, ako je smjesa prerijetka, odnosno pregusta. Od dobivene smjese oblikujte kuglice koje ćete uvaljati u kokos. Poslažite kuglice u jednom redu na pladanj te prije konzumacije ohladite u hladnjaku.

Članak napisala:

Barbara Kolarić

magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci