Edukativni crtići za djecu

26.06.2020.

Edukativni crtići za djecu

Znamo da je teško pronaći zabavu za djecu, zato smo za vas sastavili listu crtića za djecu koji nisu samo zabavni, već su i poučni!

Uvod

Iako smo svjesni štetnog utjecaja ekrana na razvoj djece, to ne znači nužno da je svaki crtić loš za dijete i da trebamo potpuno zabraniti gledanje ekrana. 

Najbitnije je znati postaviti granice i održati zdravu ravnotežu. Kvalitetan sadržaj u umjerenoj količini može imati dobar utjecaj na djetetov intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj. Odabrati kvalitetan crtić za vaše dijete znači odabrati onaj crtić koji će poticati njegovu kreativnost, naučiti ga novim stvarima i saznanjima, razvijati njegovo samopouzdanje, poučiti ga važnim životnim lekcijama te na kraju krajeva, i opustiti ga!

Poučni crtani filmovi po našem izboru

 

Peppa Pig

Ova vrlo popularna britanska animirana serija prikazuje svakodnevicu praščića Peppe i njezine obitelji. Ocijenjena je kao poučna jer educira o rješavanju brojnih psiholoških problema svakodnevice, poteškoća u obitelji i komunikaciji s vršnjacima.

Bumba

Klaun Bumba  i njegovi prijatelji podučavaju djecu brojevima i riječima.

Dora istražuje i Diego istražuje

Dora i Diego istražuju svijet i spašavaju životinje. Ovo je vjerojatno jedan od najedukativnijh crtića koji ćete pronaći na malim ekranima. Djeca aktivno sudjeluju u crtiću i pomažu Dori i Diegu u rješavanju prepreka na koje naiđu putem.

Tomica i prijatelji

Radnja ovog crtića odvija se na tajanstvenom otoku Sodoru, mjestu gdje svi vlakovi imaju svoju osobnost. Svijet u kojem živi Tomica i njegovi prijatelji je idilično mjesto gdje su dobre manire i marljivost osnovne vrijednosti.

Miffy

Miffy je serija ekranizirana prema uspješnoj istoimenoj slikovnici Dicka Brune. Ovaj serijal namijenjen je najmlađoj skupini djece. Ima visoku edukativnu vrijednost te promovira pozitivne poruke i uzore.

Leo i Tig

Ovaj crtani za djecu prati malog i neumornog leoparda imena Leo i njegovog prijatelja, tigra Tiga. Znatiželjni i razigrani, svaki im je dan prilika za novu igru i avanturu. Prijatelji istražuju nevjerojatne prirodne ljepote i legende Dalekog istoka te uče nove korisne stvari o svijetu koji ih okružuje, kao i o životinjama s kojima dijele svoje stanište. Svaka pustolovina nova je lekcija o prijateljstvu, brižnosti, hrabrosti i pomaganju drugima, ali i o važnosti poštivanja prirode.

Susjedstvo tigrića Daniela

Susjedstvo tigrića Daniela predivna je animirana serija za djecu u dobi od 2 do 5 godina. Svaka epizoda vrvi glazbom i veselim pjesmicama. Serijal pozitivno utječe na emocionalni razvoj djece u ciljanoj skupini.

Super Wings

Super Wings crtić je namijenjen predškolskoj djeci, pun akcije i avanture. Radnja serije prati putovanja crvenog aviona Jetta, koji dostavlja pakete djeci širom svijeta. Kroz pustolovine Jetta i njegovih prijatelja djeca upoznaju različite zemlje, gradove i njihove kulture te uče o bitnim životnim vrijednostima poput prijateljstva i međusobne pomoći.

Doktorica Pliško

Maloj djevojčici „Doktorici Pliško“ najveća je želja postati liječnica kad odraste, baš kao i njezina mama. A dok ne odraste i postane prava liječnica, pokušava izliječiti svoje plišance, usput dajući  mudre savjete djeci što da rade kako bi ostali zdravi.

Zvrko ide u Čudosvijet

Zvrko je znatiželjno čudovište. Zajedno sa svojim najboljim prijateljima Zoricom i Srećkom prolazi kroz nevjerojatne avanture u potrazi za odgovorima o svijetu oko nas. Putem im pomaže šašavi trojac znanstvenika!

Za kraj zapamtite, niste loš roditelj ako svojim mališanima dopuštate gledanje crtića za djecu. Crtići su sastavni dio njihovog odrastanja, a vaša je glavna uloga da kontrolirate kvalitetu i kvantitetu sadržaja kojeg gledaju. Djeca su kao male spužve, upijaju sve što vide i čuju, zato je izrazito važno da budemo prisutni. Edukativni crtići mogu biti izvrsna prilika za zajedničko druženje i provođenje kvalitetnog vremena s djecom. Također mogu biti i prilika za kratki predah, jer i nama roditeljima ponekad je potrebna pauza!

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci