26.06.2020.

Edukativni crtići za djecu

Znamo da je teško pronaći zabavu za djecu, zato smo za vas sastavili listu crtića za djecu koji nisu samo zabavni, već su i poučni!

Uvod

Iako smo svjesni štetnog utjecaja ekrana na razvoj djece, to ne znači nužno da je svaki crtić loš za dijete i da trebamo potpuno zabraniti gledanje ekrana. 

Najbitnije je znati postaviti granice i održati zdravu ravnotežu. Kvalitetan sadržaj u umjerenoj količini može imati dobar utjecaj na djetetov intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj. Odabrati kvalitetan crtić za vaše dijete znači odabrati onaj crtić koji će poticati njegovu kreativnost, naučiti ga novim stvarima i saznanjima, razvijati njegovo samopouzdanje, poučiti ga važnim životnim lekcijama te na kraju krajeva, i opustiti ga!

Poučni crtani filmovi po našem izboru

 

Peppa Pig

Ova vrlo popularna britanska animirana serija prikazuje svakodnevicu praščića Peppe i njezine obitelji. Ocijenjena je kao poučna jer educira o rješavanju brojnih psiholoških problema svakodnevice, poteškoća u obitelji i komunikaciji s vršnjacima.

Bumba

Klaun Bumba  i njegovi prijatelji podučavaju djecu brojevima i riječima.

Dora istražuje i Diego istražuje

Dora i Diego istražuju svijet i spašavaju životinje. Ovo je vjerojatno jedan od najedukativnijh crtića koji ćete pronaći na malim ekranima. Djeca aktivno sudjeluju u crtiću i pomažu Dori i Diegu u rješavanju prepreka na koje naiđu putem.

Tomica i prijatelji

Radnja ovog crtića odvija se na tajanstvenom otoku Sodoru, mjestu gdje svi vlakovi imaju svoju osobnost. Svijet u kojem živi Tomica i njegovi prijatelji je idilično mjesto gdje su dobre manire i marljivost osnovne vrijednosti.

Miffy

Miffy je serija ekranizirana prema uspješnoj istoimenoj slikovnici Dicka Brune. Ovaj serijal namijenjen je najmlađoj skupini djece. Ima visoku edukativnu vrijednost te promovira pozitivne poruke i uzore.

Leo i Tig

Ovaj crtani za djecu prati malog i neumornog leoparda imena Leo i njegovog prijatelja, tigra Tiga. Znatiželjni i razigrani, svaki im je dan prilika za novu igru i avanturu. Prijatelji istražuju nevjerojatne prirodne ljepote i legende Dalekog istoka te uče nove korisne stvari o svijetu koji ih okružuje, kao i o životinjama s kojima dijele svoje stanište. Svaka pustolovina nova je lekcija o prijateljstvu, brižnosti, hrabrosti i pomaganju drugima, ali i o važnosti poštivanja prirode.

Susjedstvo tigrića Daniela

Susjedstvo tigrića Daniela predivna je animirana serija za djecu u dobi od 2 do 5 godina. Svaka epizoda vrvi glazbom i veselim pjesmicama. Serijal pozitivno utječe na emocionalni razvoj djece u ciljanoj skupini.

Super Wings

Super Wings crtić je namijenjen predškolskoj djeci, pun akcije i avanture. Radnja serije prati putovanja crvenog aviona Jetta, koji dostavlja pakete djeci širom svijeta. Kroz pustolovine Jetta i njegovih prijatelja djeca upoznaju različite zemlje, gradove i njihove kulture te uče o bitnim životnim vrijednostima poput prijateljstva i međusobne pomoći.

Doktorica Pliško

Maloj djevojčici „Doktorici Pliško“ najveća je želja postati liječnica kad odraste, baš kao i njezina mama. A dok ne odraste i postane prava liječnica, pokušava izliječiti svoje plišance, usput dajući  mudre savjete djeci što da rade kako bi ostali zdravi.

Zvrko ide u Čudosvijet

Zvrko je znatiželjno čudovište. Zajedno sa svojim najboljim prijateljima Zoricom i Srećkom prolazi kroz nevjerojatne avanture u potrazi za odgovorima o svijetu oko nas. Putem im pomaže šašavi trojac znanstvenika!

Za kraj zapamtite, niste loš roditelj ako svojim mališanima dopuštate gledanje crtića za djecu. Crtići su sastavni dio njihovog odrastanja, a vaša je glavna uloga da kontrolirate kvalitetu i kvantitetu sadržaja kojeg gledaju. Djeca su kao male spužve, upijaju sve što vide i čuju, zato je izrazito važno da budemo prisutni. Edukativni crtići mogu biti izvrsna prilika za zajedničko druženje i provođenje kvalitetnog vremena s djecom. Također mogu biti i prilika za kratki predah, jer i nama roditeljima ponekad je potrebna pauza!

Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci