29.03.2020.

Medicinska dijeta - Sve što morate znati (+ detaljni jelovnik)

Medicinska, bolnička ili narančina dijeta omogućuju skidanje 10 kg u 15 dana na zdrav način. Saznajte mišljenja nutricionista. Prilog članku - Jelovnik po danima

Medicinska dijeta je pomalo nes(p)retni naziv za način prehrane s ciljem mršavljenja na kratki vremenski rok. Slobodno se može svrstati u kategoriju još jednog znanstveno nepotvrđenog, medijski eksponiranog pristupa prehrani koji uglavnom neće dati održive dugoročne rezultate pri mršavljenju. Uz to, uz riječ “dijeta” neetično koristi termin “medicinski” koji bi se trebao koristiti isključivo u ozbiljnim indikacijama prehrane kod određenih bolesti (dijetoterapija).

Kome je medicinska dijeta namijenjena?

Prvotno se ovakav tip prehrane primjenjivao kod srčanih bolesnika koji su u kratkom vremenskom roku morali smršaviti, a da pritom ne izgube snagu, odnosno mišićnu masu. Medicinska dijeta ima mnogo sinonima, a neki od njih su bolnička, narančina ili Scarsdale dijeta.

Bolnička dijeta poznata je još od 1950-ih, kada je kardiolog, dr.Herman Tarnower napisao brošuru od dvije stranice kako bi ubrzao proces objašnjenja problematike prehrane i zdravlja pacijentima koji su bili zainteresirani za postizanje boljeg zdravlja putem gubitka kilograma. Zbog velikog uspjeha narančine dijete, dr. Tarnower je brošuru proširio te je nastala knjiga Complete Scarsdale Medical Diet Plus Dr. Tarnower’s Lifetime Keep-Slim Program koja je 1980-ih bila jedna od najprodavanijih knjiga. Medicinska dijeta i dan danas je vrlo popularna kao brz alat skidanja neželjenih kilograma, no neće naići na podršku ozbiljnih nutricionista ponajprije zbog cilja da se omogući kratkoročan gubitak suvišnih kilograma, kao i zbog načina prehrane koji ne poučava kako se doista treba hraniti za očuvanje vitke i zdrave linije.

U svojoj knjizi dr. Tarnower piše da je medicinska dijeta namijenjena za odrasle muškarce i žene “normalnog zdravlja”. Navodi da osobe sa zdravstvenim problemima, trudnice i djeca ne smiju koristiti plan bez odobrenja liječnika. Također nije namijenjena ljudima koji boluju od bolesti jetre i bubrega.

Medicinska dijeta za mršavljenje

Medicinska dijeta vrlo je strog plan prehrane koji osigurava svega 1000 kalorija dnevno, bez obzira na tjelesnu masu, spol ili razinu aktivnosti. Nije dopuštena zamjena bilo koje vrste, a svi obroci su posebno definirani za svaki od 14 dana plana prehrane.

Slijedeći bolničku dijetu jedu se tri obroka dnevno, međuobroci nisu dopušteni, osim mrkve i celera. Ovo je visokoproteinski program prehrane, a koji uključuje voće i povrće. 43% kalorija se konzumira iz bjelančevina, 22,5% kalorija iz masti i 34,5% kalorija iz ugljikohidrata. O dijetama s visokim udjelom proteina možete više pročitati na Atkinsova dijeta. Medicinska dijeta oblikovana je na način da traje 14 dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od dva tjedna, a potom ponoviti do željene tjelesne mase. Ovom dijetom autori obećavaju smanjenje tjelesne mase od 10kg za 14 dana. Preporuča se svakodnevna konzumacija najmanje četiri čaše vode ili čaja, dok je alkohol strogo zabranjen.

Zašto se medicinska ili bolnička dijeta naziva i narančina dijeta?

Medicinska dijeta se često naziva i narančina dijeta iz razloga jer su citrusi poput naranče i grejpa neizostavni u ovom programu prehrane. Uključeni su u minimalno 18 obroka tijekom prva dva tjedna režima, 14 za doručak i 4 za desert tijekom ručka ili večere.

Koje su mane i nedostaci ove “dijete”?

  • cilj joj nije poučavanje o zdravoj prehrani koja će dovesti do održivog mršavljenja već brzi rezultat, bez daljnje brige hoće li se kilogrami ubrzo i vratiti
  • Kratko je definirani tj. propisani ciljani rok, a nakon toga ne postoji sustav brige i uputa za prehranu. Slijedi se dakle, samo tijekom 2 tjedna. Cilj joj dakle nije pametno i održivo mršavljenje. Svaki plan mršavljenja koji nije održiv može dovesti do “yo-yo” efekta, odnosno brzog povratka izgubljenih kilograma.
  • temelji se na izraženom ograničavanju energetskog unosa koji je doista prenizak (1.000 kcal) i gotovo u pravilu dovest će do tzv. yo-yo učinka. bilo koji oblik izrazitog ograničavanja kalorijskog unosa dovodi do gubitka tjelesne mase, pa tako i medicinska dijeta, no fiziologija ima svoje zakonitosti i posebnosti za svakog čovjeka.
  • nije osobno prilagođena u svojim postavkama, već propisuje isti energetski unos kao i unos hranjivih tvari. Primjerice za osobu primjerice žensku osobu od 165 cm i 90kg, kao i za muškarca od 188cm i 100kg daje istu preporuku.
  • vrlo ujednačeni obroci i nedostatak fleksibilnosti u prehrani jedna je od najvećih mana bolničke dijete. Obroci su ujednačeni, restriktivni i dosadni. Baš kao i sve kvazi-dijete, i ova “dijeta” dovodi do toga da je teško održiva čak i kroz kratak period kao što je 2 tjedna.
  • postoji mogućnost umora, zatvora ili proljeva, razdražljivosti te je povećan rizik od stvaranja žučnih kamenaca. Kako bi izbjegli probavne tegobe poput zatvora i proljeva poželjno je konzumirati lako probavljivu hranu i hranu bogatu vlaknima.

Primjer jelovnika za 14 dana “medicinske” dijete:

1. DAN

Doručak: čaj ili kava bez šećera i mlijeka, tost od proteinskog kruha, jedna naranča ili pola grejpa.

Ručak: mršava govedina, riba ili piletina uz salatu od rajčice, nezaslađenu kavu ili čaj.

Večera: riba ili školjke, zelena salata i rajčica, pola grejpa ili naranče.

 

2. DAN

Doručak: čaj ili kava bez šećera i mlijeka, tost od proteinskog kruha, jedna naranča ili pola grejpa.

Ručak: salata od tune i pola grejpa ili naranče.

Večera: mršava svinjetina, zelena salata, nezaslađena kava ili čaj.

 

3. DAN

Doručak: čaj ili kava bez šećera i mlijeka, tost od proteinskog kruha, jedna naranča ili pola grejpa.

Ručak: svježi posni sir, špinat i tost od proteinskog kruha.

Večera: voćna salata i nezaslađena kava ili čaj.

 

4. DAN

Doručak: čaj ili kava bez šećera i mlijeka, tost od proteinskog kruha, jedna naranča ili pola grejpa.

Ručak: kuhana jaja, svježi posni sir, tikvice, rajčica i pola grejpa ili naranča.

Večera: piletina ili puretina bez kože i vidljivih masnoća, špinat, mahune, paprika i nezaslađeni čaj ili kava.

 

5. DAN

Doručak: čaj ili kava bez šećera i mlijeka, tost od proteinskog kruha, jedna naranča ili pola grejpa.

Ručak: burger – bez kruha i lepinje, rajčica, prokulice, celer, krastavac i nezaslađena kava ili čaj.

Večera: riba, miješana salata, tost od proteinskog kruha.

 

6. DAN

Doručak: čaj ili kava bez šećera i mlijeka, tost od proteinskog kruha, jedna naranča ili pola grejpa.

Ručak: voćna salata, nezaslađeni čaj ili kava.

Večera: piletina ili puretina bez kože, rajčica i zelena salata, pola grejpa ili naranča.

 

7. DAN

Doručak: čaj ili kava bez šećera i mlijeka, tost od proteinskog kruha, jedna naranča ili pola grejpa.

Ručak: topla ili hladna puretina ili piletina, kupus, brokula ili cvjetača, pola grejpa ili naranča.

Večera: goveđi odrezak bez vidljivih masnoća, salata od krastavca, celera, zelene salate, rajčice i prokulica.

 

Autori ove “dijete” predlažu da sljedeći tjedan treba ponoviti isti jelovnik.

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona.

Ostali članci