Kozje mlijeko je hranjivi napitak koji sadrži zadovoljavajući udio proteina, masnih kiselina i minerala te bioaktivnih komponenata koji imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje.
Na 200 ml sadrži:
- 168 kcal
- 10 g masti, od čega:6,5 g zasićenih masnih kiselina
- 0,4 g polinezasićenih masnih kiselina
- 2,7 g mononezasićenih masnih kiselina,
- 27 mg kolesterola
- 11 g ugljikohidrata, od čega:
- 11 g šećera
- 8,7 g proteina
- 112 mg natrija
- 412 mg kalcija
- 498 mg fosfora.
Zbog svog nutritivnog statusa, probavljivosti i hipoalergenosti trebalo bi se češće posezati za kozjim mlijekom.
Upotreba kozjeg mlijeka datira još od prapovijesti do najranijih arheoloških ostataka koji potvrđuju da se kozje mlijeko već tada smatralo izrazito vrijednim napitkom.
Kozje mlijeko prilikom prerade prolazi nekoliko tehnoloških postupaka kako bi se poboljšala njegova kvaliteta, ali i rok trajanja, a ti postupci uključuju:
- pasterizaciju
- ultrafiltraciju
- mikrofiltraciju
- ultrazvuk visokog intenziteta.
Danas kozje mlijeko možemo pronaći više-manje u svakom većem supermarketu. Osim kozjeg mlijeka, možemo pronaći i:
- kozje mlijeko u prahu
- fermentirano kozje mlijeko
- kozji jogurt
- kozji sir.
Kozje mlijeko i zdravlje
Osim što je kozje mlijeko izvor brojnih makronutrijenata, riznica je mikronutrijenata i bioaktivnih komponenata koje pozitivno utječu na naš metabolizam te zdravlje.
Dobrobiti kozjeg mlijeka
Kozje mlijeko sadrži omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina 5:1 – što je odlično za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
Dokazano je u nekim studijama da konzumacija kozjeg mlijeka rezultira većom proizvodnjom kolesterola u žuči te smanjenjem koncentracije kolesterola u plazmi.
Osim toga, smanjuje koncentraciju triglicerida u plazmi – pozitivan učinak na metabolizam lipida.
Uz to u određenim studijama dokazalo se da konzumacija kozjeg mlijeka može smanjiti akutnu upalu kod starijih osoba.
Kozje mlijeko zbog sadržaja kazeina može imate antivirusni učinak – no, smanjuje se s postupkom pasterizacije.
Kozje mlijeko kao i kozji jogurt se mogu nazvati funkcionalnom hranom jer imaju preventivan učinak kod upalnih bolesti crijeva.
Prednosti kozjeg mlijeka
Kozje mlijeko ima niz prednosti, neke od njih su:
- sadrži visok udio proteina
- bogato kratko i srednje lančanim masnim kiselinama
- bogato vitaminima i mineralima
- sadrži prebiotike – oligosaharide,
- kozje mlijeko je hipoalergeno
- lakše se probavlja i podnosi zbog većeg postotaka srednje i kratkolančanih masnih kiselina
- slično je majčinom mlijeku.
Kozje mlijeko i laktoza
Kozje mlijeko kao i kravlje mlijeko prirodno sadrži laktozu. Iako je lakše probavljivo od kravljeg mlijeka, ukoliko ne podnosite laktozu odnosno imate intoleranciju na laktozu, kozje mlijeko nije dobar odabir za vas.
Kako piti kozje mlijeko – prokuhati ili ne?
Preporučeni dnevni unos kozjeg mlijeka iznosi 200 ml odnosno 1 šalica dnevno.
Kozje mlijeko se može piti i neprokuhano, no svakako bih preporučio da prije konzumacije prokuhate mlijeko ukoliko nije pasterizirano ili sterilizirano, kako bi ono bilo mikrobiološki zdravstveno ispravno.
Iako postoje tvrdnje kako postupak pasterizacije smanjuje nutritivnu vrijednost kozjeg mlijeka, pasterizacija ne utječe:
- na sadržaj vitamina i minerala
- na sastav mliječne masti i proteina.
Postupkom pasterizacije i sterilizacije osiguravamo sigurnost konzumacije kozjeg mlijeka.
Kozje mlijeko za bebe – preporuke
Mlijeko je prva hrana novorođenčadi – sisavaca. Zbog prisutnosti bioaktivnih komponenata, kao što su proteini sirutke i kazein, može pozitivno djelovati na naš metabolizam te zdravlje.
Zbog svojeg nutritivnog sastava, koristi se kao sirovina za proizvodnju hrane za dojenčad, ali i starijih osoba koje zahtijevaju prilagođenu prehranu.
Primjerice, osim visokokvalitetnih proteina, sadrži i nezasićene masne kiseline, vitamine, hormone, enzime, hormone rasta i bioaktivne peptide koji su važni za normalan rast i razvoj dojenčadi.
Valja naglasiti da se kozje mlijeko smatra boljom opcijom za prehranu dojenčadi u usporedbi s drugim mlijekom. No, ne preporuča se konzumacija samog kozjeg mlijeka u prehrani beba – dozvoljena je konzumacija mliječnih formula na bazi kozjeg mlijeka.
Čisto kozje mlijeko, kao i druga mlijeka ne preporučaju se za prehranu beba mlađih od 12 mjeseci.
Kod djece starije od 12 mjeseci preporučeni dnevni unos iznosi 50 ml – mlijeko razrijedite s malo vode.
Osim što je iznimno hranjivo, kozje mlijeko ima mnogobrojne zdravstvene prednosti i dobrobiti – bioaktivne komponente i funkcionalne tvari. Ovisno o načinu života, valja razmisliti o zamjeni kravljeg mlijeka ili biljnog mlijeka s kozjim mlijekom te ga uvrstiti u svakodnevnu prehranu.