28.10.2020.

Poriluk - Ljekovita namirnica idealna za zimu (+recepti)

Pronađite najbolje recepte za pripremu jela od poriluka. Uz ova zdrava jela zimskim problemima sa zdravljem recite zbogom.

Poriluk (Allium ampeloprasum var. porrum) se ubraja u istu porodicu (Allium) kao i luk, češnjak, ljutika i vlasac. Dok se luk, češnjak i vlasac ističu intenzivnim okusom, za razliku od njih, poriluku je svojstven nešto blaži i pomalo slatkasti okus. Stoga je i omiljen sastojak zimskih variva.

Za razliku od drugih vrsta iz te porodice poput luka, poriluk sadrže manje spojeva koji se nazivaju alil sulfidi. Samim time izaziva blažu iritaciju kože, sluznice i očiju. Zbog toga je prihvatljiviji u prehrani djece, naravno, ako se dobro ukomponira ili “zamaskira”.

S nutricionističkog, biokemijskog aspekta, poriluk je:

  • dobar izvor vitamina A
  • dobar izvor vitamina C
  • dobar izvor vitamina K
  • sadrži značajan udio prehrambenih vlakana.

Iako je dostupan cijele godine, najčešće se konzumira u zimskom periodu. Poriluk se može konzumirati svjež ili pripremati kuhanjem ili pečenjem. Izvrstan je dodatak salatama, varivima, juhama i rižotima. No, nekako su najpopularnija variva od poriluka. Najčešće se konzumira samo donji, bijeli dio iako su i zeleni listovi jednako vrijedi i ukusni, naročito u raznim varijacijama variva. Zbog visokog sadržaja celuloze teško se probavlja.

Zašto je poriluk bitan?

Poriluk sadrži antioksidanse, flavonoide, minerale i vitamine koji dokazano blagotvorno djeluju na zdravlje. Iako je većina dostupnih studija rađena na luku ili češnjaku, poriluk također sadrži neke od spojeva za koje se smatra da smanjuju upalu i štite zdravlje srca.

Na primjer, flavanol kaempferol u poriluku ima protuupalna svojstva. Hrana bogata kaempferolom povezuje se s manjim rizikom od srčanih udara ili smrti usljed srčanih bolesti. Pored toga, poriluk je dobar izvor alicina, sumpornog spoja, koji pogoduje zdravlju srca, smanjenju kolesterola, krvnog tlaka i stvaranju krvnih ugrušaka, a djeluje i antibakterijski.

Ljekovito djelovanje poriluka

Temeljem saznanja o sastavu poriluka, neki od mogućih povoljnih učinaka na zdravlje čovjeka mogu se sažeti te usmjeriti u nekoliko područja zdravlja čovjeka:

  • Štiti zdravlje srca i krvožilnog sustava
  • Alicin smanjuje krutost krvnih žila olakšavajući oslobađanje dušičnog oksida (NO) u stijenci žila, i na taj način doprinosi smanjenju ukupnog krvnog tlaka
  • Smanjuje rizik od srčanog udara
  • Smanjuje kolesterol inhibicijom enzima HMG-CoA reduktaze u stanicama jetre
  • Održava dobar imunitet
  • Smanjuje upalu
  • Poboljšava probavu
  • Prirodni je diuretik

Nutritivne vrijednosti poriluka

Poriluk u 100g sadrži svega 61kcal, 1.5g proteina, 0.3g masti  te 1.8g prehrambenih vlakana. Ovakva niska energetska, a opet, visoka hranjiva vrijednost čini ga idealnom namirnicom za održanje željene tjelesne težine.

Poriluk je izvor nekoliko važnih vitamina kao što su piridoksin, folna kiselina, niacin, riboflavin i tiamin. 100 g svježih stabljika osigurava 64 µg folata. Folati su neophodni za sintezu DNK i dijeljenje stanica. Njegova odgovarajuća razina u prehrani je važna u sniženju razine homocisteina – tvari koja se povezuje s aterosklerotičnim promjenama na krvožilju. Tijekom trudnoće folati mogu pomoći u sprječavanju oštećenja neuralne cijevi kod novorođenčadi.

Poriluk također sadrži vitamine A, C, K i E, te manje količine minerale poput: kalija, željeza, kalcija, magnezija, mangana, cinka i selena.

Recepti od poriluka

Varivo od poriluka i slanutka

Na maslinovom ulju prijajte 1 češanj češnjaka, nasjeckane 3 stapke celera i nasjeckane 3 mrkve, dodajte 2 šalice slanutka i poriluka te podlijte pilećim temeljcem. Posolite po želji, popaprite,  dodajte bosiljak, mažuran, origano i lovor. Pred kraj kuhanja dodajte malo domaćeg umaka od rajčice.

Krem juha od cvjetače i poriluka

Na maslinovom ulju pirjajte češnjak i luk, dodajte cvjetaču i poriluk, te podlijte s vodom. Dodajte malo svježeg timijana, te posolite i popaprite. Kada je povrće kuhano, izmiksajte sve zajedno kako bi ste dobili gustu juhu.

Rižoto od poriluka

Butternut (muškatnu) tikvu ogulite i narežite na kockice, pileća prsa narežite na manje komadiće, poriluk očistite i narežite na kolutiće. Na maslinovom ulju kratko pecite piletinu, dodajte poriluk i tikvu te sve zajedno kratko propirjajte. Dodajte rižu, te podlijte s temeljcem. Začinite po želji. Rižoto od poriluka, piletine i butternut tikve poslužite sa salatom od mladog špinata.

Topla salata s porilukom i prokulicama

Na zagrijanu tavu dodajte malo maslinovog ulja, pirjajte jedan crveni luk i poriluk dok ne omekšaju, dodajte prokulice koje ste kratko prokuhali u blago zasoljenoj vodi, te ih miješajte u tavi dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Sve zajedno prebacite u posudu za posluživanje, na vrh izmrvite feta sir i dodajte listiće badema.

Zaključak

Poriluk ima raznolike hranjive tvari i korisne spojeve koji mogu poboljšati vašu probavu, pospješiti mršavljenje, smanjiti upalu, te pomoći u borbi protiv bolesti srca. Blagog je okusa, te se može lako uključiti u različite recepte.

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona

Ostali članci