01.03.2024.

15 korisnih savjeta kako očistiti srebro i srebrni nakit

Korisni savjeti koje morate znati o čišćenju srebra i srebrnog nakita. Postoji nekoliko načina na koji možete očistiti svoje srebro.

Čišćenje srebra

Unatoč popularnosti zlata, mnogi i dalje biraju srebro kao nakit, pribor za jelo ili dekoraciju u svom domu zbog  njegove nenametljive, ali predivne boje. No, za srebro je karakteristično da s vremenom gubi sjaj, oksidira i pocrni, ali to ne znači da se taj problem ne može riješiti. Postoje trikovi pomoću kojih ćete u par jednostavnih koraka vratiti stari sjaj vašem srebru i srebrnom nakitu.

Kako očistiti srebro

Prije svega, svakako treba naglasiti da većinu “alata” za čišćenje srebra i srebrnog nakita imate u svom domu, a ako vam slučajno nešto nedostaje, trk do najbliže Lidl trgovine i riješili ste problem.

Čišćenje srebra aluminijskom folijom

Jedan od najviralnijih trikova za čišćenje srebra je definitivno trik s aluminijskom folijom. U loncu je potrebno zagrijati vodu, ubaciti komadiće alumijske folije i žličicu sode bikarbone, a kada voda proključa skinite lonac s vatre. Ubacite srebro u lonac i pričekajte 10 do 15 sekundi, a zatim izvadite srebro.

Čišćenje srebra octom i sodom bikarbonom

Ocat je uz dodatak sode bikarbone top kombinacija za čišćenje srebra. Ulijte u zdjelu pola šalice octa i dodajte nekoliko žličica sode bikarbone. Ubacite srebro u zdjelu čim se mješavina sode i octa počne pjeniti pa ga ostavite da odstoji u toj vodi i do nekoliko sati. Izvadite srebro, isperite vodom i posušite papirnatim ručnikom.

Čišćenje srebra sodom bikarbonom

Ako želite samo ispolirati vašu srebrninu poput pribora za jelo, onda sodu bikarbonu možete koristiti i samostalno. Posipajte sodu bikarbonu po srebrnini, istrljajte i nakon toga ispolirajte čistom pamučnom krpicom.

Čišćenje srebra sredstvom za stakla

Jeste li znali da pomoću tekućine za čišćenje stakla vaša srebrnina može ponovno zablistati. Dovoljno je samo poprskati proizvod na pamučnu krpicu i dobro ispolirati srebrninu. Bit ćete oduševljeni rezultatom.

Čišćenje srebra sredstvom za srebro

Uz učinkovita sredstva koja imate u kućanstvu, postoje i specijalizirana sredstva za čišćenje srebra. Riječ je o kupkama i pastama koje su namijenjene za temeljito čišćenje i poliranje srebrnih predmeta i površina. Prednost ovakvih sredstava je i to što će nakon ćišćenja usporiti tamnjenje srebra.

Kako očistiti srebro kad pocrni

Srebro će u doticaju s vlagom, znojem, suncem ili različitim kemijskim sredstvima početi poprimati tamnu boju, zbog čega je teško izbjeći da srebro pocrni. Ipak, omiljeni kuhinjski pribor ili nakit iz crnog možete jednostavno ponovno pretvoriti u srebrni.

Čišćenje crnog srebra s octom

Kako biste se riješili crnila sa srebra, onda će vam  i u tom slučaju čudesni ocat skratiti muke. Ovisno o veličini srebrnog predmeta koji želite očistiti, odaberite zdjelicu i u nju ulijte otprilike 3 decilitra octa. Ubacite srebrni predmet i ostavite ga u zdjelici s octom 20 minuta. U međuvremenu zagrijte vodu, a nakon što je srebrnina odstajala u octu, ubacite je u vodu kako biste isprali ocat.

Čišćenje crnog srebra kečapom

Možda će vas začuditi ovaj trik, ali crnilo sa srebra moguće je odstraniti pomoću kečapa. Ubacite nakit u zdjelicu s kečapom ili ga nanesite na četkicu za zube ako želite polirati pribor za jelo. Nakon nekoliko minuta saperite kečap vodom i obrišite srebro krpicom za poliranje.

Čišćenje crnog srebra pastom od sode bikarbone i vode

Stavite nekoliko žlica sobe bikarbone u zdjelicu, ulijevajte toplu vodu i miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Nanesite smjesu na srebro vlažnom krpicom, ostavite da djeluje 3 minute i zatim nježno trljajte na mjestu gdje je srebro pocrnilo. Isperite smjesu sa srebra hladom vodom i posušite ga papirnatim ručnikom.

Čišćenje crnog srebra aluminijskom folijom i sodom bikarbonom

Trik s aluminijskom folijom svakako pomaže i u čišćenju crnila sa srebra. Obložite staklenu ili keramičku posudu aluminjskom folijom tako da je sjajna strana folije okrenuta prema gore. Zakuhajte litru vode, ulijte je u posudu i dodajte 5 žlica sode bikarbone. Ubacite srebro u posudu, držite ga oko 15 sekundi i izvadite na papirnati ručnik da se osuši. Svi koji su isprobali trik tvrde da crnilo sa srebra nestane, ali ovaj trik nije preporučljivo koristiti na srebrnom nakitu koji ima na sebi neku vrstu dragog kamenja.

Čišćenje crnog srebra detedžentom za rublje

Vrlo jednostavan način za čišćenje crnila sa srebra je pomoću blagog detedženta za rublje. Pomiješajte ga u zdjeli s malo tople vode, ubacite srebrninu, iščetkajte crnilo ako je potrebno i zatim saperite srebro mlakom vodom. Dobro osušite i ispolirajte pamučnom krpicom.

Kako očistiti srebrni nakit

Čišćenje prljavštine i masnih naslaga sa srebrnog nakita produljuje vijek trajanja ovog odličnog modnog dodatka za svaku priliku.

Čišćenje srebrnog nakita

Čišćenje srebrnog nakita pastom za zube

Među najpoznatijim trikovima za čišćenje srebrnog nakita je čišćenje pomoću paste za zube. Iscjedite malo paste na staru četkicu ili pamučnu krpicu i temeljito istrljajte nakit. Potom isperite nakit u mlakoj vodi i posušite papirnatim ručnikom.

Čišćenje srebrnog nakita pepelom

Ovu metodu čišćenja mogu primijeniti pušači koji, treba istaknuti, tvrde da je vrlo učinkovita u vraćanju sjaja srebrnom nakitu. Potrebno je pomiješati pepeo s nekoliko kapi vode kako biste dobili pastu. Zatim pastu nanesite na pamučnu krpicu i istrljajte srebrni nakit. Pustite da se sve osuši i ispolirajte nakit čistom pamučnom krpicom.

Čišćenje srebrnog nakita kukuruznim škrobom

Ako ne želite čistiti nakit pastom od pepela onda pomiješajte kukuruzni škrob i nekoliko kapi vode. Dobivenu pastu nanesite na pamučnu krpicu i istrljajte nakit, pustite da se osuši i čistom pamučnom krpicom ispolirajte nakit. Važno je temeljito ukloniti kukuruzni škrob.

Čišćenje srebrnog nakita limunom i soli

Limunov sok je, također, odličan saveznik u čišćenju, a za vraćanje sjaja vašem srebru isporbajte kombinaciju limuna i soli. Na staru četkicu za zube iscijedite limun, umočite četkicu u sol i detaljno iščetkajte srebrni nakit. Nakon toga, isperite srebrninu mlakom vodom i osušite pamučnom krpicom ili papirnatim ručnikom.

Čišćenje srebrnog nakita alkoholom i puderom

Mješavina alkohola i pudera za bebe još je jedna dobra kombinacija za čišćenje srebrnog nakita. Nanesite smjesu na nakit, nježno iščetkajte starom četkicom za zube, zatim dobro očistite i ispolirajte pamučnom krpicom.

Svi navedeni trikovi za čišćenje srebra i srebrnog nakita su jednostavni, bezopasni i, ono, najvažnije, učinkoviti u vraćanju sjaja vašim najdražim srebrnim predmetima. Tamnjenje srebra možete spriječiti tako što ćete u nakit utrljati malo regeneatora za kosu, a srebrno posuđe sačuvajte postavljanjem krede u prostor u kojem ga skladištite. Kreda će upijati vlagu i usporiti tamnjenje posuđa. I za kraj, prilikom bilo koje metode čišćenja srebra i srebrnog nakita budite nježni jer oštećenjem srebra stvarate abrazije koje onda vrlo brzo mogu potamniti i uništiti vaše srebro.