18.03.2020.

30 najboljih crtanih filmova za djecu

Želite pronaći poučne i dobre crtiće za vašu djecu? U članku vam donosimo 30 ideja koje će im se sigurno svidjeti.

Najbolji crtani filmovi za djecu

Uvod

Svi ćemo se složiti da su animirani filmovi ili serije odnosno crtići važan dio našeg djetinjstva pa tako i života vaših mališana. Crtići mogu obogatiti dječji, ali i svijet odraslih s malo drugačijim pogledom na život. Svijet crtića je čaroban, maštovit, zabavan, a opet s druge strane iskren i istinit. Crtani filmovi u potpunosti okupiraju dječju pažnju, a s obzirom da predškolska djeca uče po modelu, identifikaciji i imitaciji ne smiju im se nuditi crtići kod kojih postoji rizik od usvajanja nepoželjnog ponašanja. Jedno istraživanje je pokazalo da je veza između nasilja u crtićima i posljedično nasilnog ponašanja jednaka dokazanoj vezi između pušenja i karcinoma. Prema riječima psihologa crtani filmovi će imati pozitivan utjecaj na ponašanje djeteta ukoliko likovi u crtiću i radnja potiču;

  • empatiju – uživljavanje u emocionalno stanje druge osobe i razumijevanje njenog položaja

simpatiju – suosjećanje s drugom osobom koja se očituje u doživljavanju emocija sličnih emocijama te osobe

  • altruizam – dragovoljno ponašanje koje donosi dobrobit drugome i nije vezano uz očekivanje nagrade za takvo djelo ili izbjegavanje kazne

Dakle, crtani filmovi uistinu mogu imati važnu ulogu u razvoju vašeg djeteta jer osim igre i zabave koja je iznimno važna za razvoj njihove motorike, dijete može puno naučiti. Vaš je zadatak ponuditi mu one najbolje u čemu ćemo vam i mi pomoći!

U nastavku vam donosimo popis najpoznatijih dugometražnih crtanih filmova od samih početaka njihova stvaranja, produkcijskih kuća poput Disneya i Pixara, pa sve do novijih izdanja. Također, predlažemo vam i najbolje crtane serije jer prema riječima stručnjaka svaki od ovih crtića osim zabave i smijeha sa sobom nosi različite životne lekcije koje djeca mogu usvojiti. Dio crtića dostupan je online odnosno možete ih pogledati na youtubeu ili putem internetske stranice Crtići.hr na kojoj su svi crtići sinkronizirani na hrvatski jezik.

Najpoznatiji crtani filmovi u 2020.

Bambi

Jedan od najvećih klasika animiranog filma koji je nastao u zlatno doba Disneya. Crtić prikazuje priču o životu laneta Bambija od njegovog rođenja, prijateljstva sa šumskim prijateljima preko traumatičnog iskustva smrti majke do bambijevog potpunog sazrijevanja. Ova dirljiva i topla priča osvojila je srca publike, ali i kritike.

Mali princ

U knjizi je glavni lik dječak dok je u animiranom filmu djevojčica koju majka prerano gura u svijet odraslih. Ona upoznaje avijatičara iz knjige koju joj prepričava svoje susrete s malenim princom. Time film prenosi jednako dirljive i životno važne poruke jednako kao i knjiga koju treba uvijek iznova pročitati. Svaki put donese neku novu lekciju zbog koje možemo postati bolji ljudi.

Kralj lavova

Nazivaju ga jednim od najčarobnijih crtića svih vremena iako su mu davne 1994., kada je nastao, svi pa čak i Disney produkcija predviđali propast odnosno potpuno neprihvaćanje od strane publike. No, dogodilo se upravo suprotno, lavić Simba koji se nosi s raznim izazovima zbog titule kralja lavova osvojio je srca diljem svijeta. Crtić je bogat glazbom, likovima, bojama i zasluženo nosi titulu jednog od najboljih crtanih filmova ikad.

Hercules

Ukoliko mališanima želite približiti grčku mitologiju odličan izbor je Disneyev Hercules što je ujedno i ime glavnog lika. On je sin boga Zeusa i zaglavio je u tijelu običnog smrtnika te se mora dokazati herojskim potezima prije nego ga otac i drugi bogovi prime na Olimp.

Mala sirena

Još jedan legendarni Disneyev crtić nastao prema bajci Hansa Christiana Andersena u kojem je glavna junakinja crvenokosa sirena Ariela. Ona se zaljubljuje u čovjeka Erica te se zbog toga odlučuje transformirati u ljudsko obličje. Iako se Eric zaljubio u drugu, Ariela je pokazala veliko srce i dobrotu te se pretvorila u pjenu, a upravo je požrtvovnost glavna poruka ove priče.

Rode

Prije su donosile djecu, a u ovom crtiću rode dostavljaju pakete velike globalne internet kompanije. Najbolji dostavljač Junior slučajno aktivira Baby Making Machine koja proizvede preslatku curicu. Kako bi riješio problem prije nego šef poludi, uz pomoć svog prijatelja, na planini Roda, pokušava izvršiti svoju prvu dostavu djeteta. Ovo je uzbudljiva obiteljska komedija koja vam može poslužiti kao odličan uvod u razgovor s vašim djetetom o tome kako djeca dolaze na svijet.

Malci

Neodoljiva mala žuta bića, Minnionsi, zaludila su djecu diljem svijeta, a nakon prvog vikenda prikazivanja u Hrvatskoj ostvarili su najbolje otvaranje animacije svih vremena. Malce je publika prvi put upoznala u filmu “Kako je Gru ukrao mjesec” no onda je odlučeno da zaslužuju svoj crtani film. Radnja crtića je razvoj ovih jednostaničnih žutih organizama koji, nakon što njihovi šefovi nestaju, traže novog gospodara kojem će služiti. Gledajući crtić djeca imaju priliku razmišljati o tome koliko je bitno da se “ekipa drži zajedno”, ali i vidjeti da iskonska dobrota Malaca uvijek prevlada njihovu želju da budu zločesti.

Kunf Fu Panda

Glavni lik Panda Po ne izgleda poput kung fu borca, krupan je i debeo, a najveća strast su mu okruglice koje izrađuje njegov tata. Perspektiva mu je nasljeđivanje njegovog posla u kulinarstvu, ali mu nedostaje tajnoviti začin koji poznaje samo tata. Ipak, kao što se i djeca oduševljavaju likovima iz crtića i panda Po želi postati vrhunski borac, skuplja sve figurice svojih idola te dolazi u situaciju gdje ga proglašavaju Zmajevim ratnikom. I tada svijetu zaprijeti katastrofa koju on mora riješiti. Pustolovine pande će nasmijati cijelu obitelj, a najmanjima pokazati kako ne treba odustajati od svojih snova.

Coco i velika tajna

Ambiciozni Miguel, unatoč obiteljskoj zabrani glazbe, sanja o tome da postane vrstan glazbenik kao njegov idol Ernesto de la Cruz. U pokušaju da pronađe svoj talent Miguel se nađe u fantastičnoj, šarenoj zemlji mrtvih slijedeći tajanstveni lanac događaja. Crtić je namijenjen djeci starijoj od sedam godina, a prenosi brojne pozitivne poruke kao što su pripadnost obitelji, bezuvjetna ljubav i prihvaćanje, neodustajanje od svojih snova, suradnja, zahvalnost i opraštanje.

Angry Birds 2

Crveni, Žuti, Bomba, Veli orao i Sonja, sestra od Žutog, Leonard i još par svinja postaju tim koji ima namjeru spasiti sve. Upravo tada kreću zavrzlame koje djecu i odrasle nasmiju do suza. U crtiću nema nasilnih scena ili neprimjerenog rječnika te nosi poruke o prijateljstvu, zajedništvi i važnosti vjere u sebe.

Stari crtići za djecu

Tom i Jerry

Nerazdvojni dvojac, mačka i miš, likovi su s kojima bi se svako dijete trebalo upoznati. S vremenom je ovaj crtić proglašen najvećom televizijskom animiranom serijom svih vremena jer ju jednostavno obožavaju sve generacije. Tom i Jerry se stalno svađaju i međusobno zadirkuju, ali i ne mogu jedno bez drugoga baš kao braća i sestre. Takva ljubav je ujedno i najvažnija poruka ovog crtića.

Zekoslav Mrkva

Odličnu zabavu i inteligentan humor vašim mališanima definitivno garantira najslavniji izmišljeni junak na svijetu – Zekoslav Mrkva. Sivi zec je dio serijala Looney Tunes, urnebesno je smiješan u svim situacijama u kojima se nađe, glavni cilj mu je doći do mrve i zbilja je odličan izbor za obiteljsko opuštanje.

Pepa Praščić

Iako se prikazuje još od 2004. godine, ovaj nagrađivani britanski serijal i dalje zauzima svoje mjesto na popisu najpoznatijih i najgledanijih crtića. Radnja prati život praščića Peppe, brata Georga, mame i tate u tipičnim obiteljskim situacijama. Vedrinom i kreativnošću se rješavaju brojni problemi s kojima se djeca susreću zbog čega je crtić poučno štivo za mališane, predškolarce, ali i odrasle.

Moje tijelo

Nostalgiju definitvno budi francuski crtani film koji djecu upoznaje s tijelom i procesima koji se u njemu događaju. Zabavan je i edukativan te bi za njega interes posebice mogla pokazati darovita djeca koja od najmanjih nogu već imaju jako puno pitanja i interesa.

Nick Praskaton

Praskaton je privatni detektiv koji se uvijek oblači u stilu Sherlocka Homesa, nije fizički snažan, ali je jako sposoban. Mogućnost zapažanja, razvijena osjetila, zavidna memorija i znanje o različitim stvarima su mu nevjerojatno dobri. Njegovu glavnu uzrečicu “kombiniram”! je svatko od nas bar jednom u životu upotrijebio, a vi se potrudite da vašeg malo starijeg mališana ne zakinete da i on u svoj život ukombinira istančan humor i inteligenciju s kojima će se upoznati gledajući ovaj crtani film.

Zvonko

Plava kapica ovog nestašnog dječaka je nezaboravna. Drveni lutak Zvonko živi u Zemlji igračaka s ostalim stanovnicima, “uvaljuje” se u razne dogodovštine koje zbog njegovog dobrog srca uvijek dobro i završe, a upravo je Zvonkova dobroćudnost i misao vodilja ovog crtića koji se prikazuje u lutkarskoj stop animaciji.

Artur

Glavni lik ovog crtića je čovjekoliki mravojed Artur koji zajedno sa svojim prijateljima doživljava razne životne situacije i snalazi se u njima na svoj dječje-mudri način. Cijeli serijal crtića potiče ljubav prema čitanju, kreativno rješavanje problema, njeguje prijateljstvo, bliskost s članovima obitelji i poštivanje različitosti.

Linija

Sjećate li se beskonačne crte koja se iskrivljava na mjestu gdje se nalazi čovječuljak? On s crtačem stalno nešto komunicira i iskazuje sav temperament Talijana koji su i osmislili ovaj crtić. Priča, raduje se, ljuti, smije, oduševljava. Dan danas se ovaj crtić svrstava u one koji bruse dječju inteligenciju.

Doktorica Pliško

Crtić u kojem glavnu ulogu ima malena doktorica Pliško koja želi postati liječnica kao i njena majka treba staviti na popis najpoznatijih crtića svake godine. Naime, mala liječnica svojim igračkama pomaže u oporavku, daje im pravu terapiju, donosi dijagnoze, a istovremeno djeci daje mudre savjete što raditi kako bi ostali zdravi. Djeluje poput prave zvučne enciklopedije.

Dora istražuje

Dora istražuje već cijelo jedno desetljeće, radi se o interaktivnom i inovativnom serijalu koji komunicira s djecom, uči ih strani jezik kao i brojne druge pojmove. Osim male istraživačice Dore, 2005. godine se pojavio i mali Diego koji istražuje, jednako zanimljiv dječacima i djevojčicama.

Hrvatski crtani filmovi

Domaći stari crtići su uistinu dio naše kulturne baštine koju svojoj djeci jednostavno morate prenijeti. Stoga vam donosimo opis i youtube linkove za najbolje crtiće na hrvatskom jeziku.

Mali leteći medvjedići

U svakoj epizodi slatki šareni leteći medvjedići pokazuju kako hrabrost, povjerenje i mašta mogu prevladati opasnost te vratiti sklad u njihovu šumu koja je glavno mjesto radnje. Ovo je jedna od najuspješnijih hrvatskih crtanih serija koja je prodana u stotinjak država svijeta.

Profesor Baltazar

Zagrebačka škola crtanog filma s profesorom Baltazarom učinila je pun pogodak. Zanimljivi znanstvenik Baltazar koji uvijek nešto kemija kako bi čarobnim napitkom spasio Baltazar-grad nam se svima uvukao pod kožu.

Čudesna šuma

Vjerujemo da niste zaboravili mjesto puno sretnih životinja koje štiti čarobni hrast pogotovo tko se skloni ispod njega. Sklonio se i slikar Paleta kojem hrast daje moć sporazumijevanja sa životinjama. Crtić djecu uči najvažnijim ljudskim vrijednostima, kako je važno poštivati prirodu i starije te da dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Prema istoimenom romanu Ivane Brlić-Mažuranić 1997. godine snimljen je i crtani film o zgodama i nezgodama najpoznatijeg šegrta. Hlapić odlazi od ljudi koji nisu prema njemu dobri i na tom putovanju upoznaje zanimljive ljude, a u Gitu se i zaljubljuje. Hlapić je primjer skromnosti, hrabrosti, neodustajanja i važnosti dobrote.

Inspektor Maska

Radnja ovog crtića vrti se oko ozloglašene gangsterske bande Prehlađenog Joea koji vrši pljačke ili otmice osoba, ali ih u tome sprječava Inspektor Maska. Bez obzira na negativan lik, crtić je jako pozitivan i ispunjen humorom. Redovito se i dalje prikazuje na raznim matinejama za klince bez obzira što je nastao davne 1962. godine.

Novi crtani filmovi

Frka

Frka je štene koje cijelo vrijeme živi lagodnim životom – u vili, spava na finoj posteljini, jede najfinije odreske. No kada ostane bez vlasnika, Frka se nađe sam na ulici, daleko od svoje kuće. Ovo je priča o snalažljivosti kada život ne ide onako kako smo navikli ili zamislili pa bi klinci svakako ovaj crtić trebali pogledati.

Tajni život ljubimaca 2

Što ljubimci rade kada vlasnik nije doma, kako se osjećaju, kakva je veza između ljubimaca i obitelji koje ih vole – samo su neka od pitanja na koja ovaj crtić daje odgovor. Vaše će mališane nasmijati, ali ih i puno naučiti o ljubavi prema životinjama.

Snježno kraljevstvo 2

Prošlo je šest godina otkako su sestre Anna i Elsa zaludjele svijet, a nedavno je stigao i nastavak Frozena koji je zavoljela nova generacija klinaca. U ovom nastavku se priča vraća, a početak kada se Elsa još nije bojala da će smrznuti svakoga tko joj se približi. Iako crtić ima tu neku svoju “mračnu” stranu, humor je zbog snjegovića Olafa neizostavan, a priča o odnosu sestara je, ističu kritičari, opet besprijekorno odrađena.

Priča o igračkama 4

Oživjeti igračke i pretvoriti tu priču u animirani film se prije Pixara nije sjetio nitko. Glavni lik je Woody, najdraža igračka njegovog vlasnika Andya, i njegova zaigrana ekipa s kojom kad “gazde” nema vodi potpuno odvojen život. Film je dobio tri nastavka, a nakon pauze od devet godina nedavno je stigla i Priča o igračkama 4.

Polarna avantura

Arktička lisica Swifty želi postati haski kurir pa da bi zavrijedio tu ulogu  zapovijeda isporuku paketa na tajanstvenu lokaciju. U tom nastojanju otkriva da jedan lik želi otopiti polarne ledene kape kako bi poplavio svijet i njime zavladao. Tu kreće junaštvo Swiftya koji uz pomoć svojih prijatelja kreće u spašavanje svijeta. Poruku crtića nije potrebno posebno naglašavati, zar ne?

Neki od navedenih prijedloga novijih crtanih filmova već su prikazani ili se upravo prikazuju u kinima, sinkronizirani su na hrvatski jezik i mogli bi oduševiti vaše mališane, ali i vas. Produkcija je suvremena, ali životne poruke koje kriju ovi crtići vrijede za jučer, danas i sutra.

Zaključak

Na kraju je bitno naglasiti kako crtići ne bi trebali biti nešto što ćete djeci “uvaliti” da gledaju kako biste vi mogli nešto napraviti. Posebnu pozornost gledanju crtića odnosno sadržaju i količini provedenog vremena uz crtiće posvećuju i brojni psiholozi u dječjim vrtićima stoga se i s njima možete konzultirati ukoliko vaše dijete ide u vrtić.

Uglavnom se svi stručnjaci slažu da biste crtane filmove trebali pogledati zajedno s djetetom, pogotovo ukoliko dijete crtić gleda prvi put. Preporuka je, također, da s djetetom porazgovarate o tome što ste pogledali, kako je ono shvatilo radnju crtića i je li nešto naučilo. U slučaju da dijete želi gledati crtić koji smatrate neprimjerenim za njegovu dob, objasnite mu zašto mu to ne želite dopustiti. Neka gledanje crtića bude vaše zajedničko vrijeme za opuštanje, smijeh, učenje novog – neka to bude kvalitetno provedeno vrijeme!