07.10.2021.

Aloe vera gel — zašto ga je bitno koristiti

Aloe vera gel ima gomilu pozitivnih efekata na zdravlje vaše kože. Saznajte kako nastaje i kako izabrati najkvalitetnije aloe vera proizvode.

Aloe vera je biljka poznata od davnina. Crteži biljaka iz roda Aloe nađeni su na zidovima egipatskih hramova koji datiraju iz četvrtog tisućljeća pr. Kr. Aloe vera je poznata pod nazivom „biljka besmrtnosti“ i njome su darivani faraoni prilikom pogreba. Vjeruje se da su egipatske vladarice Kleopatra i Nefertiti koristile gel biljke Aloe u svakodnevnim tretmanima ljepote, tako je aloe vera poznata i pod nazivom „kraljica kozmetike“. Osim primjene u kozmetičkoj, danas se sve više koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Što je aloe vera?

 • Aloe vera je kaktusolika biljka debelih, mesnatih listova i sočne unutrašnjosti, otporna na sušu. 
 • Biljka aloe vera je prilagođena životu u suhim i toplim klimama. Skuplja vodu i čuva ju u listovima.
 • Osim što se uzgaja na plantažama, može se lako uzgojiti i kod kuće u lončanici. 
 • U svijetu su poznate brojne vrsta roda Aloe, ali nisu sve vrste ljekovite
 • Najpoznatije ljekovite su Aloe barbadensisi Miller (ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na Barbadosu i uvrstio u registar ljekovitog bilja) i Aloe arborescens.

Aloe vera je ljekovita biljka koja se može razdvojiti na dva proizvoda: 

 • Sok, poznat pod nazivom lateks – nalazi se odmah ispod zelene kože lista. Gorka je žuta tekućina, bogata aloinom koji ima laksativni učinak.
 • Gel – želatinozna prozirna masa koja se  nalazi u unutrašnjosti svježih listova. Sadrži 99% vode. Koristi se za opekline, porezotine i druge kožne bolesti jer stvara zaštitni sloj na koži, vlaži, smanjuje rizik infekcija i hladi.

Naziv aloe vera potječe od arapske riječi „alloeh“ ili hebrejske riječi „Halah“, što znači „ gorka svjetlucava tvar“, te latinske riječi „vera“ što znači „prava“.

Zašto je aloe vera korisna?

 • U biljci aloe vera je identificirano više od 100 hranjivih i ljekovitih sastojaka, a među njima brojni vitamini, minerali, enzimi, aminokiseline i brojnih drugi. 
 • Aloe vera posjeduje brojna farmakološka svojstva, između ostalog antioksidativno, antibakterijsko, antifungalno i imunomodulirajuće djelovanje. 
 • Suvremena primjena aloe vera je raširena u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u lokalnim i oralnim preparatima. 
 • U kozmetičkoj industriji se koristi za njegu kože lica i tijela, u izradi krema, sprejeva, sapuna, šampona, gelovima za tuširanje, dekorativnoj kozmetici i slično.

Moguća primjena aloe vera u dermatologiji i kozmetičkoj industriji:

 • Opekline – studije su pokazale dobar učinak aloe vera gela na brže cijeljenje kože nakon opekline, kao i na snižavanje boli izazvane opeklinom. Može se preporučiti kod opeklina prvog, a nekada i drugog stupnja. Ako opekline zahvaćaju veću površinu ili se dogode kod djece, potrebno je savjetovati se s liječnikom.
 • Sunčane opekline – olakšava osjećaj pečenja i dovodi do bržeg cijeljenja kože. No još uvijek se istražuje ima li biljka aloe vera i zaštitnu ulogu smanjujući kanceroznu aktivnost ultraljubičastih zraka. Budući da nedostaje dovoljno studija o preventivnoj ulozi aloe vera gela u nastanku karcinoma kože, ne može se službeno savjetovati kao samostalni sastojak u after sun kremama i losionima.
 • Dermatitis uzrokovan zračenjem – zbog protuupalnog djelovanja aloe vera gel se koristi za smirenje dermatitisa izazvanog zračenjem tumora. Za službenu preporuku potrebne su dodatne kliničke studije.
 • Cijeljenje rana – učinak se pripisuje ugljikohidratnoj frakciji aloe vera gela (pojačana kontrakcija ozlijeđenog tkiva i sinteza kolagena). Postoji nekoliko obećavajućih kliničkih studija primjene aloe vera gela u liječenju dugotrajnih analnih fisura, postoperativnih rana nakon na primjer carskog reza i slično.
 • Dodatak standardnoj terapiji psorijaze, različitih vrsta dermatitisa, akne, prevenciji starenja kože – više je kliničkih studija pokazalo dobar učinak, no još uvijek se ne nalazi u službenim smjernicama. Za službenu preporuku potrebno je provesti veće kliničke studije koje bi koristile standardizirane ekstrakte i gel te ispitali koji aktivni sastojci najviše doprinose djelovanju njege kože i borbi protiv akni.

Moguća primjena ljekovitih svojstava biljke aloe vera u drugim područjima medicine:

 • Konstipacija – studijama dokazan laksativni učinak glikozida aloina iz aloe vera. Potrebne su dodatne studije za standardizaciju pripravaka. 
 • Hiperglikemija i dijabetes – nekoliko znanstvenih studija dokazalo je da list aloe vera doista ima antidijabetička svojstva te može pridonijeti učinkovitijem liječenju bolesti i postizanju boljih rezultata terapije. No, nedostaju studije koje bi dovele do standardiziranih pripravaka.
 • Gastrointestinalni poremećaji i upalna bolest crijeva – dokazi o njihovoj učinkovitosti nisu konzistentni pa su potrebne dodatne kliničke studije da bi se mogli službeno preporučiti. 
 • Kronični gingivitis (upala i krvarenje desni) – od davnina se koristi u ovoj indikaciji te se danas na tržištu nalaze i paste zube s dodatkom aloe vera gela.
 • Antitumorsko i protuupalno djelovanje – pojedini sastojci biljke pokazuju antitumorsko i protuupalno djelovanje koje je još potrebno detaljnije ispitati.  

Kako koristiti aloe veru?

 • Aloe vera se može kupiti kao gotov proizvod, najčešće u ljekarnama ili drogerijama. 
 • Gel se može koristiti i iz svježih listova biljke aloe vera ili kupovni iz organskog izvora.
 • Ako se koristi svježi gel, odrežite nekoliko listova biljke i dobro ih operite. Prepolovite listove i izvadite gel iz unutrašnjosti. Preporučuje se ukloniti žućkasti film s prozirnog gela aloe vera jer on može izazvati kožne reakcije najčešće tipa iritacije. Ovako ekstrahiran gel potrebno je čuvati u hladnjaku najviše do tri dana jer se kvari.
 • Zapamtite da nisu sve vrste Aloe ljekovite te ako imate nejasnoća svakako se prije korištenja savjetujte sa stručnjakom.  

Može li aloe vera izazvati negativne reakcije?

 • Iako je aloe vera u lokalnoj primjeni relativno sigurna, kao i svaki lokalno naneseni pripravak može izazvati reakcije iritacije i preosjetljivosti. Najčešće se radi o dermatitisu, iritativnom i alergijskom. U osjetljivih osoba može se javiti crvenilo uz svrbež i osjećaj pečenja. Ako se crvenilo kože i subjektivne smetnje pojačavaju potražite pomoć liječnika. 
 • Peroralno primijenjen gel i ekstrakt aloe vere kratkoročno primijenjen ne pokazuje štetne učinke, ali njihova primjena nije službeno odobrena. Oprez je potreban kod dugotrajne primjene, kao i kod trudnica i djece mlađe od 12 godina. U slučaju da bolujete od neke druge kronične bolesti svakako se prije primjene posavjetujte s liječnikom.
 • Sok (lateks) aloe vere zbog laksativnog učinka može uzrokovati neravnotežu tekućine i elektrolita u organizmu i navikavanje („lijena crijeva“).
 • Prije operativnih zahvata preporučuje se prekinuti peroralnu primjenu aloe vera gela ili ekstrakta zbog pojačanog rizika krvarenja. 

Peroralno primijenjen aloe vera gel, ekstrakt i lateks stupaju u interakciju s lijekovima:

 • u kombinaciji s antidijabeticima mogu izazvati hipoglikemiju (niski šećer u krvi),
 • u kombinaciji s laksativima mogu uzrokovati gubitak tekućine i elektrolita,
 • ne preporučuje ih se koristiti s digoksinom, furosemidom i tiazidnim diureticima zbog rizika hipokalemije (niski kalij u krvi).

Kako odabrati kvalitetne proizvode od aloe vere? 

Proizvodi aloe vere se mogu kupiti u biljnim ljekarnama ili prodavaonicama odnosno web trgovinama zdrave hrane. Cijena proizvoda ovisi o porijeklu, čistoći proizvoda te o veličini pakiranja

Ljekovita svojstva aloe vera biljka se stoljećima koriste u tradicionalnoj medicini, a danas sve više u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zbog svog protuupalnog i umirućeg djelovanja čest je sastojak različitih krema, gelova za pranje, dodatka sredstvima za depilaciju, britvicama i slično. Za širu službenu medicinsku primjenu bit će potrebne nove kliničke studije.

Članak napisala:

Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci